hmm diskusia ABS, ASR, ESP

- konecne nieco zaujimave
pritomnost ASR a ESP je v aute vylucena bez ABS, kedze su to neni samostatne systemy, ale len funkcie systemu ABS ... vsetky ale funguju na jednom jedinom principe snimania a vyhodnocovania diferencie otacok brzdenych / hnanych kolies (ci uz na naprave, alebo medzi napravami - podla systemu)...
ABS, ako take pozostava zo snimacov uhlovej rychlosti v nabojoch kolies, riadiacej jednotky a hydraulickeho akcneho clenu (podla typu ABS ma rozne funkcie a rozsirenia). Funkcia je snad kazdemu jasna - zabrzdim - koleso, ktore je v smyku ma nulove otacky, co vyhodnoti jednotka a ovlada ventily rozvadzaca tak, aby brzdna sila na koleso v rychlych sledoch plynule stupala a klesala - auto nejde v jednom dlhom smyku, ale v kratuckych prerusovanych smykoch
ASR uz je zlozitejsie a v lacnych alternativach, kedy motor skrti vykon uplne zbytocne a nefunkcne

zamerajme sa teda na ASR ovladane brzdami - je to v podstate simulovany samosvorny diferencial, kedy je preklzujuce koleso vzdy pribrzdene nejakou vypocitanou davkou brzdiaceho momentu (auto s ASR uz musi mat ABS aspon trojkanalove a funkciu posilovaca brzdoveho ucinku - nie podtlakovy posilovac, ale autonomny posilovac, ktory generuje v brzdovom okruhu tlak bez zosliapnutia pedalu

)
ESP - kedze kazda krizova situacia ma svoju charakteristicku kinematiku, tak sa da relativne jednoducho zostavit podla modelu spravania sa auta akasi tabulka stavov v ktorej vystupuju rozdiely rychlosti jednotlivych kolies a podla vyhodnotenia tychto stavov zas jednotka pribrzdi jednotlive kolesa, tak aby sa zvysila ovladatelnost auta ... zase je treba aktivny posilovac brzd a stvorkanalove ABS