Ako prejsť na linux?

Všetko ohľadom Linuxu...

Mate podobnu skusenost s prechodom na linux ?

Ano - a preto som furt na Windowse
11
26%
Nie - ja mam s linuxom iný probelm (napisem nizsie)
3
7%
Neskusal som prejst !
12
28%
Ano - ale vyriešil som to takto (napisem nižšie)
6
14%
Nie - bezproblemov som prešiel pretože (napišem nižšie)
11
26%

Celkom hlasov: 43

t0m4s3
Admin
Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

chrono napísal:Pre bezbolestný prechod je podľa mňa potrebné si najskôr o Linuxe niečo prečítať. :wink:
To by potom nepresiel nikto :-D
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

Ano - ale vyriešil som to takto (napisem nižšie)...
na 10 GB hdd som nahodil win, na 160 GB hdd linux. 160 som rozdelil na viac casti. vsade som nahodil filesystem ext3. do winu som nahodil ovladac na ext3 (www.fs-driver.org) a instalujem windowsacke programy na ext3 particiu (nebudem kvoli winu kupovat dalsi hdd). zvlast mam particiu na filmy a hudbu a zvlast na instalacky a zvlast na pracu. vsetko ext3. z winu tam mozem pristupovat a aj zapisovat a v linuxe uz deto. mam nahodeny grub a pri starte pc si vyberam, ktory OS chcem. takze dva OS a problem je vyrieseny
lollo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lollo »

aky mas potom linux?
fogus
Medium Expert
Medium Expert

Re: Ako prejsť na linux?

Príspevok od používateľa fogus »

skener napísal:Trošku vám popíšem situáciu ktorá je asi bežná a som zvedavý čo na to Linuxovy maníci.

Uvediem ako príklad seba ale myslím si že to je hlavný problem večini ludí:

Frčím na oknách tak ako drvivý večina a vkuse riešim výrusi zamrzanie, padanie sistemu zamrzanie a tvrde reštarty ked je treba.

Popri tom ale mam svoje okna na ktore som si zvykol a vidím do nich viem perfektne požívať svoj word, excel a ostatné programiky a viem si tam nastaviť večinu veci a dokonca po dlhej dobe (kedže som roky na oknách) tak si viem nainštalovať windows a zvykol som is na jeho aplikacie help a uživatelovy priatelsky aj ked nestabilný sistém ale s tým ja nič neurobím ked niesom programator.

A zrazu sa nikto bavý o Linuxe a ja som už tiež otom niečo počul tak počuvam čo na to hovoroia. A rozpravaju o nom velmi pochvalne je zadara je stabilný čo viac už možem chcieť idem si nejaký zohnať. Najdem si nejké fórum či stránku nahodím sistém som rád že mám nový stabilný sistém a všetko ide super začínam sa učiť a tečú mi nervy kým na niečo prídem ale zvykám si a už sa to začína priaznivo vyvíjať ked tu zrazu problem NERIESITELNY:

Idem si zahrať svoju fest oblubenú hru. Ale čo to ? Ved to mi nejde skusim inu a takisto. Tak som nastvaný ale dobre nejako to prežijem. Tak ked sa nemožem hrať tak idem čosi robiť a tak si otvorim open office a spravým si nejaké veci ked tu zrazu sa ozve cez skype kamoš a že by čosi potreboval a ja že ok hned mu to v open office spravým a posielam mu to ale on má predsa okná a čo teraz ako si to pozrie? tak mi pošle niečo on a ja si to ako pozriem ked mam Open office ?
A už začínam byť hrozne nasraný pretože nemožem s nikým riešiť veci pretože si ich nemožme navzajom pozerať oni maju všetci okna magori a len ja mudri mam linux hej lenže ani si medzi sebou veci posielaju a ja som nahraty.

Použjem teda asi najvyuživanejšie riešenie a to je delím disk a ideme polka linux polka win a že budem frčať napoli ale to sa samozrejme zvrhne pretože nakonic sa človek chtiac nechtiac primkne k tomu čo pozná a čo majú ostatný a je naspeť na wine a o dalšieho linuxaka menej !

Asi takáto je moja predstava takým niečim som prešiel a velmi rád by som šiel na linux hned aj mam este na polke suse 10inu ale ako to mám urobiť je nejká možnosť ako odstranit tie problemi spojené s prechodom ?

Napr. :
(ja niesom programator ja nejdem an linux kompilovať jadra mam iba normalne požiadavky)

- Je nejaká možnosť ako spustat hry ktore mam len EXE na linuxe ?
- Je najka možnosť prepojenia aby si mohli s linoxoveho excelu a wordu pozerať veci aj windowsi a naopak ?
- Požadujem len vyriešiť problem kompatybility aby som si tie zakladne veci ako su dokumenty vo worde v excely, a tie zakladne proste takéto typy suborou a samozrejme hry mohol pozerať a vytvarať tak aby si to mohli pozrieť aj wini aj ja ked budem na linuxe.

PS:Vlastne by to vyriešilo keby linux dokazal spustat execka. :(
Necital som celu diskusiu neni cas, ale zhrniem moj prechod na linux bol zo zvedavosti. Skusal som asi tyzden, na zaciatku boli myslienky rozhadzane , neujasnene a neuplne. Po tyzdny so sa vratil k win. Ale coto v skole sme prebehli strucne par veci ohladom linuxu a ja ze sa este vratim a dam mu poslednu sancu- noci nadavania , preklinania a neviem co ese....
Kym so stupil do problematiky linuxu , skoro som oplesavel :D, ale stalo to zato, dnes by som si zivot bez "mojho debiana" nevedel ani predstavit :D :? cca po 2 rokoch mozem povedat. mal som stastie - po nastupe do prace coto mi vyrazi dych linux na mojom pracovnom kompe. Kolegova kolabovali a ja sa smial. Po roku som pracu nechal a siel na VS a tak sme sa stale vracali k problematiku linux - aj ked sme podstatne veci preberali s win. Takze tak no :) :D :wink:

PS: Gramatické chyby nerucim pisem to par sekund, neni cas :D

//edit: este mala poznamka, ktora ma zrala cely den - no nieze by som bol zavisli na debiane- skusil som vela distribucii - ale len debian mi prirastol k srdcu :oops: :D :wink:

//edit2:nic proti skener - ale anketu by som polozil - ci vas nejako oslovil alebo zaujal linux ?(popripade ci bol pre Vas zmenou oproti Vasmu systemu {npr.win.}) :shock: :D :oops: :wink: :D :)
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

lollo napísal:aky mas potom linux?
to bola otazka na mna? ja osobne mam kubuntu. mal som aj knoppix, fedoru a neviem co este, ale vsetko bolo take nejake divne... btw s tym zapisovanim nema linux nic spolocne. skor ten ovladac pod windowsom :)
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

ja mam aj Win a aj linux. konkretne som skusil Mandrivu 2007.0 free a zatial fungujem obcas vo woknach a obcas v linuxe. :)
MayDaySK
Star
Star

Príspevok od používateľa MayDaySK »

Ja som doteraz na Windowse lebo sa mi nepodarilo prejsť. Neviem zohnať Linuxové CD so slovenskou alebo českou lokalizáciou. Tam čo sú tie linky na sťahovanie linuxov tomu nerozumiem ani prd a všetko je po anglicky. Nikto mi nedal odpoveď či je aj linux taký user friendly ako windows že len nahdím CD nabootujem, ono mi samo rozozná ovládače, ja iba budem odklikávať OK na všetko a nainštaluje sa mi to. Nikto mi nepovedal či to funguje ako na wine že tam strčím USB klúč a hneď rozozná, alebo či mi to rozozná driver na internetovú kartu čo ide z boku do notebooku (mám cez T-Mobile) to malé ploché myslím. To mi pod linuxom pôjde???

PS: Aj mňa štve to neustále padanie Windowsu!!!
davidman
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa davidman »

Ja som stiahol Ubuntu 7.04 a je po slovensky, ale nie kompletny, ale to sa prejavy az pri sputeni linuxu, instalacka je prelozena. Ale da sa stiahnut komplet slovencina.
USBcka ti najde. Mne naslo dokonca aj iPod, co windows ani nevie co to je. Netreba ich instalovat vobec, ako je to na windowse pri kazdom pripojeni ineho druhu USBcka.
Internet ..... tak to neviem. Ja mam Vigor318 aDSL od T-comu a mal som problem. Ale na nete som nasiel navod prelozeny v kope jazykoch a aj v slovencine, taze som to vyriesil pohode.
MayDaySK
Star
Star

Príspevok od používateľa MayDaySK »

Ale na nete som nasiel navod prelozeny v kope jazykoch a aj v slovencine, taze som to vyriesil pohode.
A môžem pendlovať medzi netkaviarňou a domovom, lebo ak si nenahodím internet tak sa ani neviem pripojiť. A keď už ten net budem potom to už bude neskoro.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

MayDaySK napísal:A môžem pendlovať medzi netkaviarňou a domovom, lebo ak si nenahodím internet tak sa ani neviem pripojiť. A keď už ten net budem potom to už bude neskoro.
Teraz si v net kaviarni?
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

tak si rozdel disk pol na pol a budes mat vsetko

ja som na linux presiel vcera a zatial plesatiem. rano som ho nespustil, tak reku nebudem sa s tym srat, nainstalujem este raz. druhykrat som ho nainstaloval ale nepacilo sa mi rozlisenie, tak podho zmenit ho, kedze predtym som mal vyssie, a ouha, toto je zrazu maximalne. tak co teraz? tak skusal som detekovat periferie automaticky, dal som a ouha, zrazu mam uz len polovicne rozlisenie, a mozem ho len zmensit. tak teda co teraz? skusam skusam, sak neviem o tom nic. tak fajn instalujem este raz a zrazu je rozlisenie fajn. tak fajn. tak sa modlim aby vydrzalo. mam kubuntu. predtym som sa stretol s debianom v style zapnut mozillu a thats all, tak sa ucim. uvidim. povedal by som ze keby to bolo vychytanejsie a opacne kompatibilne tak MS by mal vazny problem. niektore veci su uplne super. konzola aj ked viem tak 2 prikazy a manazer balikov proste fasa. hry mi netreba. mozem sa zacat ucit. uvidim ci budem mat trpezlivost.

ale seru ma take veci, ktore vo wine nastavim bez problemov ako napr. rozlisenie.

vie mi niekto povedat ci sa da rozbehat photoshop?
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

zelovoc napísal:vie mi niekto povedat ci sa da rozbehat photoshop?
Photoshop v Linuxe spustíš iba cez program Wine.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

kubuntu

Príspevok od používateľa zelovoc »

a este taku srandu ze jazyk klavesnice. lebo furt ked dakde zmenim jazyk tak na klavesnicu to nema vplyv
cimo
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cimo »

zelovoc napísal:vie mi niekto povedat ci sa da rozbehat photoshop?
Ani nemusis pouzivat wine ale staci si dat gimp. Ten sa snazia urobit podla photoshopu takze by sa to malo dat lahko naucit.
Napísať odpoveď