ako s formatovat disk

Informácie o software, ankety...
body25
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

ako s formatovat disk

Príspevok od používateľa body25 »

Mam problem s formatovanim disku.Ako presne to mam spravit? nejaky lahsi sposob by som potreboval.. mam na disku C nainstalovany druhy windows a neviem sa ho zbavit... potreboval by som sformatovat cely disk ale neviem presne ako na to aby som neohrozil udaje na D a E...poradte... mozno primitivna otazka ale tak neviem ako na to.. :?
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

ak sformatujes C tak sa ostatnym particiam (D a E) nic nestane
ale kde mas potom nahodi windows na ktorom prave bezis ?

a format urobis tak ze pojdes do TENTO POCITAC... oznacis disk ktory chces formatnut.. pr. tlacitkom.. a das formatovat...
ale stratis na nom vsetky data..

inak pisal ze chces formatovat cely disk.. ale ked je deleny... zrejme ho aj mas pokial nemas uz iny... tak je deleny na particie...
cize to je to C, D, E
a ty si vyberes ktoru chces sformatovat.. prides len o data na particii ktoru sformatujes.. nie o cely disk...
napriklad sformatujes C prides o data co su na C...
ale myslim si ze tam mas windows.. cize ta to nepusti formatovat
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

niekedy sa moze stat, ze sa neda formatnut ani disk, na ktorom nemas Windows...vtedy das do mechaniky instalacne cd windowsu, nechas ho nabootovat a disk das formatnut v casti kde si vyberas particiu na instalovanie..po naformatovani vyberies cd, restratnes pocitac particia by mala byt prazdna...

mne sa niekedy neda sformatovat jedna particia tak to robim takto...
body25
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa body25 »

konyk87 napísal: mne sa niekedy neda sformatovat jedna particia tak to robim takto...
mne sa tiez tak neda sformatovat.. asi to skusim s tym windowsom.. :) dikes.
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

body25 napísal:mne sa tiez tak neda sformatovat.. asi to skusim s tym windowsom.. :) dikes.
heej...
to je particia kde je operacny system... (mala by byt.. pretoze newiem preco by ine neisli sformatovat.. teda pokial tam nemas swap.. ale neviem ze ci to ma nejaky dopad na to)
ked si akurat na windowse ktory je na particii ktoru chces sformatovat tak je jasne ze ta to nepusti..
potom ked to sformatujes mimo op systemu tak neplac ked ti nenabehne windows ktory si zmazal
konyk87
King
King

Šu-Do: neboj sa - nehovorim o particii na ktorej je Windows - to by bolo jasne, ze sa to neda formatnut :) jednoducho uz dvakrat sa mi stalo, ze ked som mal disk D plny tak mi vyhodilo hlasku, ze "System Windows nemoze sformatovat disk" (alebo nieco v tom zmysle)...ked som ju formatol pomocou instalacneho cd winu tak potom isla formatovat aj normalne vo wine...ale ked na nej nieco bolo tak to neslo...

//nebol to swap :wink:
Kali
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Kali »

konyk87 napísal:Šu-Do: neboj sa - nehovorim o particii na ktorej je Windows - to by bolo jasne, ze sa to neda formatnut :) jednoducho uz dvakrat sa mi stalo, ze ked som mal disk D plny tak mi vyhodilo hlasku, ze "System Windows nemoze sformatovat disk" (alebo nieco v tom zmysle)...ked som ju formatol pomocou instalacneho cd winu tak potom isla formatovat aj normalne vo wine...ale ked na nej nieco bolo tak to neslo...

//nebol to swap :wink:
pravda, ja som minule tiez isiel formatovat disk (particiu) a nedalo sa to a pritom tam windows nebol....Takze ak by som druhykrat potreboval naformatovat disk tak mam nabootovat cd win (nabootovat znamena nahrat disk alebo...?) a potom sa dostanem do casti ked vyberam kde chcem dat win a dat to naformatujem?
konyk87
King
King

Kali napísal:pravda, ja som minule tiez isiel formatovat disk (particiu) a nedalo sa to a pritom tam windows nebol....Takze ak by som druhykrat potreboval naformatovat disk tak mam nabootovat cd win (nabootovat znamena nahrat disk alebo...?) a potom sa dostanem do casti ked vyberam kde chcem dat win a dat to naformatujem?
nabootovat znamena, ze si das instalacne cd do mechaniky, restartujes pocitac a po tych uvodnych testoch, kde ti vypisuje ram a podobne ti nabehne hlaska "Press any key to boot from CD-rom..." (popripade v inom jazyku), stlacis lubovolnu klavesu a pockas kym sa ti nacitaju instalcne subory...ked prides na cast kde si vyberas particiu, na ktoru to chces instalovat tam si zvolis disk, ktory chces formatnut...ten bud zmazes a vytvoris novu particiu alebo v dalsom kroku vyberies formatovat disk...

a bootovanie z mechaniky musis mat povolene v BIOS-e... :)
Napísať odpoveď