Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Všetko o mobiloch, PDAčkach...

Aky mate mobil

Inteligentny (Symbian, WM, Android)
244
88%
Hlupy (Uzavrety OS)
32
12%
 
Celkom hlasov: 276

MayDaySK
Star
Star
Príspevky: 678
Registrovaný: 27 dec 2006, 13:03

Re: Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa MayDaySK »

Alebo na aliexpress a amazone... Ano platobna karta je k uctu automaticky ale vyuzijem akurat na vyber z bankomatu a nakupujem len v bazaroch, zalozniach a cez inzeraty.

Ano viem ze uzivatelia hlupych mobilov su v mensine, ved som to aj vyssie pisal ale existujeme. Aj kolega ma staru tlacidlovu nokiu a vyhovuje mu to. Zatial este nieje digitalny svet potrebny na prezitie, je len ako zabava.
aacid
Addict
Addict
Príspevky: 4796
Registrovaný: 22 nov 2006, 21:55
Bydlisko: BA

Re: Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa aacid »

moja babka co ma 75 rokov ma smartphone, posiela mi cez whatsapp fotky deti (aj ked su vacsinou neskutocne rozmazane :D) a na facebooku poctivo lajkuje vsetky rusofilne prispevky.

nie je to o veku, niektori ludia su jednoducho ohybnejsi nez ini (mentalne).
MayDaySK
Star
Star
Príspevky: 678
Registrovaný: 27 dec 2006, 13:03

Re: Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa MayDaySK »

Taak to je pecka. Sikovna to stara pani ;-) Ale netreba zatracovat ani tych co to nechcu lebo maju moznost slobodnej volby. Ked to niekomu vyhovuje nech to tak ma. Niekto vie zit bez toho aby mal k dispozicii internet. Ale to uz neni o smartfonoch ale o intenrete ako takom, lebo primarna vec smartfonu je internet. Hrat hry nieje tale dolezite. Ale kto necestuje spojmi nepotrebuje appku s cestovnym poriadkom, bez vyuzivania e-shopu sa tiez da zit, je pekne mat mobíny pristup do banky, sledovat si rozne veci ako vernostne karty atd. Ale ani jedno z toho neni zivotne dolezite.
baldorex
Addict
Addict
Príspevky: 3431
Registrovaný: 27 máj 2016, 0:13

Re: Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa baldorex »

To je ako by si riešil že ty jazdíš na konskom povoze a aké je to super, len už nevieš nájsť na to súčiastky a ani kováč nie je na každom rohu.

Auto je zbytočný výstrelok a len by ťa otravovalo každú chvíľu tankovať, tvoj kôň má neobmedzený dojazd a "dobíja" sa trávou popri ceste...

Nikto tvoju zaostalosť nezatracuje (ako píšeš je to tvoja voľba), len ju proste nechápeme...

A naozaj by som takto žiť nechcel..."nakupujem len v bazaroch, zalozniach a cez inzeraty"
aacid
Addict
Addict
Príspevky: 4796
Registrovaný: 22 nov 2006, 21:55
Bydlisko: BA

Re: Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa aacid »

ja tiez nezatracujem, preto pisem o mentalnej ohybnosti. to nemyslim v zlom, proste niektori ludia zvladaju zmenu horsie ako ini.
MayDaySK
Star
Star
Príspevky: 678
Registrovaný: 27 dec 2006, 13:03

Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa MayDaySK »

Pamatate si prispevok cca z predvcerajska? Niekto sa v teme "poradna s kupou telefonu" pytal tiez na maly smartfon a povedal to nejako takto ze: "smartfon do 5 palcov, vyrobeny v roku 2019, cenovo do 100€" odpisali mu ze "neexistuje" tam mi vlastne staci dat prec ten rok 2019 a vyjde mi iPhone 5S alebo Sony Xperia Tipo alebo X10 mini, ci HTC wildfire. Tie su vsetky do 5 palcov a stoja menej ako 100€ :-)
CheZteR
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 10109
Registrovaný: 25 feb 2009, 6:54
Bydlisko: KE/BA

Re: Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa CheZteR »

ale okrem iPhonu su ako smartfóny všetky nepoužiteľné
MayDaySK
Star
Star
Príspevky: 678
Registrovaný: 27 dec 2006, 13:03

Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa MayDaySK »

A presne to je ten problem! Kedysi ked este android 4 mal podporu som tu xperiu tipo mal (ako najradu za pc) a vlastne vsetko co potrebujem fungovalo. Ale teraz uz tam ma podporu len messenger. Cokolvek ine ak tam chcete nainstalovat tak vam appstore oznami ze vas system nieje podporovany a nenainstalujete to. Ak si vygooglite aplikaciu starsej verzie a stiahnete z ineho zdroja tak nainstalovat to pojde ale hned po zapati oznami ze musite mat novsiu verziu a kedze mate android 4 tak vas to nepusti inovovat a ste na zaciatku.

Ale su ludia co aj smartfony pouzivaju len na to iste ako obycajny telefon ze len volaju, budik si nastavia atd. Maju ho len preto lebo im operator dal taky. Sused je taky ze odkedy ma smartfon (starsi pan) stale kazdho otravuje ze hento mu nejde a tamto mu nejde. Kym mal jednoduchy mobil tak bolo dobre ale kedze ma pausal tak operator mu kazdy rok dva ponukne smartfon a viete aki su predajcovia "tento je moderny, ten sa vam oplati, zoberte si tento" takze predaju smartfon hocikomu a dotycny povie doma ze ved ja tie funkcie ani nepotrebujem ha na co mi to bude ja len volam a dam si budok to je vsetko.
aacid
Addict
Addict
Príspevky: 4796
Registrovaný: 22 nov 2006, 21:55
Bydlisko: BA

Re: Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa aacid »

tak nech si taky nekupuju. jasne ze predajca radsej bude skusat predat 400 eurovy smartphone ako 60 eurovu tlacitkovu nokiu. to nie je ziadna novinka ze predavac chce zarobit.
MayDaySK
Star
Star
Príspevky: 678
Registrovaný: 27 dec 2006, 13:03

Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa MayDaySK »

Ale kedysi aj u operatorov boli bezne v ponuke aj 3-4 tipy tlacidlovych a ked tam idem v terajsej dobe moc nevidim take. Uz len same smartfony, tablety, hodinky. Klasicke notebooky a tlacidlove mobily vysli z mody.

Si pamatam ako nevedel cislo ulozit. V starej nokii stacilo ist na cislo v neprijatych a hned dalo menu ze ulozit atd. Ja to spravim aj na smartfone par klikmi sikovno ale kto neni zvyknuty robi mu problem aj samotny dotykovy display. Casto kliknu vedla potom su nervozni. Dotknu sa displaya aj inou castou prsta a skoci im ine menu. Dotyk je citlivy tak treba si zvyknut na opatrnost co na tlacidlovom predsa ste len citili protiodpor ze ste to stlacili a mobil ste mohli drzat hociako. Smartfon je vlastne cely jeho predok dotykovy a tam sa staci zle dotknut a pootvarate kadejake bocne menu atd.

Inak este k teme poradna pri kupe akurat dnes som videl na webe orangeu smartfon presne 5 palcovy za 80€ a predpokladam ze ked to je nove tak to bude model 2019 alebo aspon 2018 aby nebolo to ze to ma 4ku android ako tie moje bazarovky... Takze existuje.
aacid
Addict
Addict
Príspevky: 4796
Registrovaný: 22 nov 2006, 21:55
Bydlisko: BA

Re: Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa aacid »

orange ma v ponuke 5 tlacitkovych telefonov, telekom viac nez 6 a o2 cez 10.
fildinko
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 853
Registrovaný: 27 mar 2007, 18:30
Bydlisko: MT

Re: Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa fildinko »

MayDaySK a to si musí zobrať telefón od operátora? Musí? Nemôže si dať paušál bez telefónu a kúpiť si mimo operátora telefón aký sa mu používa najlepšie? :shock: :smt081
MayDaySK
Star
Star
Príspevky: 678
Registrovaný: 27 dec 2006, 13:03

Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa MayDaySK »

Ti ludia su navyknuti k operatorom. Malokoho napadne zhanat si telefon napriklad na poste co ma v ponuke 4ka tam je ten maxcom za 16€ tlacidlovy, cisto novy, podpora micro sd karty a mp3, sluchatkovy 3,5 jack... Aj bluetooth to ma takze kludne aj reprak sa da pripojit ci autoradio atd. Tomu nemozu konkurovat ani bazarovky.
MayDaySK
Star
Star
Príspevky: 678
Registrovaný: 27 dec 2006, 13:03

Re: Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa MayDaySK »

Dalsia vec co mi len potvrdilo averziu voci smartfonom. Dovolenkujem tak chodim po vyletoch a vzdy som fotak a hlupytelefon nosil zvlast a nijako mi to neprekazalo. Napadlo ma pouzit smartfon ako hlavny (doteraz som homal vzdy len ako sekundarny popri hlupom fone) ze reku budem mat po ruke cestovne poriadky, fotak, telefon, gps v jednom. Ano to je velke plus ked pridem na akukolvek zastavku kde je nazov miesta aj cestovny poriadok zniceny vandalizmom tak ma mobil lokalizuje cez gps a appka s cestovnym poriadkom vie kde sa nachadzam (t.j. telefon ma lepsi prehlad ako ja sam) a najde mi spoj. Viem fotit, hned posielat online kamosom...

Ale ked som pisal SMS alebo Messenger tak to bol oooobrovsky zapas proti nasilu opravovaniu a nahradzaniu slov. 10 minut som snoril v nastaveniach kde to najdem kde som vsetko povypinal (bolo tam toho viac: navrhy slov, autooprava, kontrola pravopisu) a napriek tomu to zacalo zase robit! Ten mobil chce byt az prilis inteligentny az tvrdohlavy ked nechape ze som to raz vypal tak to nechcem! Zase do nastaveni a zase vypinam. Pol hodina trapenia aby som napisal kamoske jednu dve SMS-ky!

Dotykova klavesnica robi preklepy medzery, mam hrube prsty tak stlacim aj tri klavesy naraz. Na hlupom fone sa toto vobec nestava.

Takze moj zaverecny verdikt na tuto temu je ze ostavam nadalej pri tom ze ako primarny bude hlupy fon lebo je aspon ovladatelny, na to co potrebujem mi uplne vyhovuje a smartfon budem pouzivat len na take ucely ze ak idem na vylet tak posluzi ako minipocitac, navigacia, pomocka, fotak atd. Skladnost neriesim uz lebo na vylet idem ajtak nabaleny.

Doma ostavam pri tom ze ja nemam az take dolezite maily aby to nepockalo kym pridem domov a internet banking potrebujem raz za uhorsky rok lebo vsetok platenia mam nastavene na automatiku. A taketo veci ze GPS, cestovny poriadok, dodatocne informacie pouzijen raz za rok cez dovolenku ked idem po vyletoch. V beznych pripadoch ani z mesta nevyjdem lebo neni to za potreby.
starysomar
Professional
Professional
Príspevky: 1388
Registrovaný: 01 máj 2011, 20:26
Bydlisko: PD
Kontaktovať používateľa:

Re: Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa starysomar »

Inú klávesnicu - aplikáciu a nastavenie podľa seba. Do pôvodnej som sa tiež ťažko triafal.
Viem Ti prípadne postnúť moje nastavenia.
Prílohy
klavesnica.png
baldorex
Addict
Addict
Príspevky: 3431
Registrovaný: 27 máj 2016, 0:13

Re: Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa baldorex »

Milióny ľudí sú s tým v pohode, len ty si lietadlo :). To už nie je digitálna negramotnosť, skôr to vypadá na nejakú diagnózu :).
Naozaj ostaň pri hlúpom mobile keď máš takéto problémy...
MayDaySK
Star
Star
Príspevky: 678
Registrovaný: 27 dec 2006, 13:03

Re: Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa MayDaySK »

Videl som ze na market store su aj klavesnice (na podnet usera starysomar). Ktoru odporucate? Nejake typy na appku? Potrebujem take kde su velke tlacidla a pise to co chcem ja teda ziadne navrhy slov, autoopravy atd.

Ked uz flame, tak dodam ze ten kto smatfon nevyskusal a hned to kritizuje, to uznam ze nieje spravne. Ale ak to clovek vyskusa a proste mu to nesedi, nevyhovuje tak ma plne pravo povedat ze hlupy fon mu sedi viac a vyhovuje mu.
baldorex
Addict
Addict
Príspevky: 3431
Registrovaný: 27 máj 2016, 0:13

Re: Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa baldorex »

Samozrejme že máš na to plné právo. Nikto ťa tu za to neodsudzuje...
baldorex napísal: Naozaj ostaň pri hlúpom mobile keď máš takéto problémy...

Btw klávesnicu s návrhom slov by som až tak nezatracoval, hlavne tebe by sa zišla, ak si pozrieš svoj výplod a toľko chýb v ňom....
jimmy_xp
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1682
Registrovaný: 19 feb 2007, 12:59

Re: Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Ja zase používam Gboard (klávesnica google), výšku mám nastavenú na najvyššiu, autoopravy vypnuté a som nesmierne závislý na písaní tzv. flow metódou, teda ťahám prstom po písmenkách čo chcem písať. Fakt to ide výborne a napíšem tým správu jedná radosť.
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 15841
Registrovaný: 12 nov 2006, 10:52

Re: Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa beardie »

SwiftKey používam už roky, dá sa nastaviť aj veľkosť
Napísať odpoveď