Antifa

Diskusie na politické témy...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Antifa

Príspevok od používateľa hughito »

Tisíce antifašistů a antifašistek dnes ve švédském Göteborgu úspěšně zablokovaly neonacistický pochod městem. Při střetech s policií bylo zadrženo až 60 lidí.

V Göteborgu, druhém největším švédském městě, dnes chtěli pochodovat neonacisté z Nordic resistance movement (Severského hnutí odporu). Toto otevřeně antisemitské hnutí původně nahlásilo trasu, jež vedla kolem zdejší synagogy, a to na den, na který připadá významný židovský svátek Jom kipur. Švédský soud jejich trasu ale výrazně zkrátil.

Proti náckovskému pochodu dlouho dopředu mobilizovala řada organizací a iniciativ (nejen) ze Švédska – zapojila se mj. radikálně levicová platforma ARNA (Autonomous Revolutionary Nordic Aliance), v níž se před červencovými protesty proti summitu G20 spojily organizace z celé Skandinávie. Ve městě se tak dnes konala řada protestů proti pochodu neonacistů; největší z demonstrací se zúčastnilo kolem 10 tisíc lidí.

Neonacistů se shromáždilo kolem 600. Policie jejich shromáždění obklopila, aby předešla střetům s antifašisty. Poté, co se neonacisté pokusili násilně projít přes policejní linii (policisty předtím nazývaly „zrádci rasy“), jich byly desítky (včetně jejich vůdce) zatčeny. Neonacisté útočili také na novináře. Do střetů s policií se dostali opakovaně také militantní antifašisté.

Výsledek je každopádně jednoznačný: Dnes tomu bylo poprvé od 90. let, co se podařilo zablokovat neonacistický pochod. Skvělá práce!

https://www.thelocal.se/20170930/gothen ... -of-unrest

A ešte k tej absurdnosti, že "ste rovnakí":
Prílohy
elaine arkansas black-people-lynched7.jpg
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Keď ti niekto zničí súkromný majetok, prípadne zničí predajňu, ktorá je tvojím živobytím, je ti úprimne jedno či to bolo antifa hovno alebo fa rovno.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Hegy »

hughito napísal:...

A ešte k tej absurdnosti, že "ste rovnakí":
Na tom obrazku nie je nic zle, except "antifa" uz ani vlastne nevie, koho, co a preco mlati. Najviac mi zlomilo kolena ked nejaky hrdina vytrepal chalana s holou hlavou, ktory zastaval rovnake ciele a zucastnoval sa pochodu na rovnakej strane. Ale mal holu hlavu a to uz je predsa fasisticke.
Prepac, ale neostava sa mi len zasmiat. Banda hlupakov.
Ale je tam pekne vidno ten kontrast, ty si tiez taky ten typ ze mas svoje koncepcne okuliare a tunel vision. Ktokolvek ide mimo tunel uz je fasista. A ty si taky este ze ok, vies sa tu a tam nad niecim zamysliet ale su tu ludia, co su uplne mimo, vezu sa na nasilnickom antiFA trende a justifikuju si svoje konania podobnymi memes a staci im to. Ved povedali ze je to fasista a meme hovori, ze fasistov sa moze mlatit!
No a k tej tvojej akoze absurdnosti, ak niekto mlati niekoho, za to ze si mysli ze bije *zoznam tvojho obrazka* tak je to absolutne to iste, ako ked nejaky nacek mlati cigana, lebo si tiez mysli ze napr. ze parazituje na state, kradne, whatever.
Aplikovanie dvojiteho metra vsak u teba nie je novinkou, takze ma to nijak neudivuje.
hughito
Redeemer
Redeemer

Vieš ale ja sa pohybujem v tomto prostredí roky rokúce a nepotrebujem pozerať žiadne videá. Áno, nič nie je 100% a aj na "strane antify" sa nájdu blbci, agresori alebo takí, čo vidia fašistu aj tam, kde nie je a pod. To som nikdy nespochybňoval, poznám takých aj osobne, tu ale ide o celkový obraz, že odhliadnuc od jednotlivých príkladov na úrovni jednotlivcov, je ten obrázok hore pravdivý. Antifašistom vadia neonacisti. Neonacistom vadia všetky hentie uvedené skupiny, a to je fakt. Štylizovať to teda do podoby, že náckovia a antifašisti sú vlastne rovnakí, je totálny nezmysel, tvrdenie neobstojí zo žiadneho hľadiska. Nemôže byť rovnaké niečo, čo je z podstate odlišné, resp. antagonistické. Je to liberálna skratka, a po novom aj skratka rôznych alt-right meme skupín, ktoré však majú ideovo blížšie práve k tým neonacistom a tieto skratky využívajú proti ideovo vzdialeným "afákom."

K tomu "tunel vision." Pokojne môžeš dať príklad, kde a kedy som tu koho označoval za fašistov či nacistov bez toho, aby to nemalo reálne podklady?
No a k tej tvojej akoze absurdnosti, ak niekto mlati niekoho, za to ze si mysli ze bije *zoznam tvojho obrazka* tak je to absolutne to iste, ako ked nejaky nacek mlati cigana, lebo si tiez mysli ze napr. ze parazituje na state, kradne, whatever.
Tomuto som teda nepochopil, však cigáni sú len ďalšou položkou na zozname pre neonacistov, akurát obrázok je asi z US prostredia, tak sa tam cigáni nedostali, u nás by tam boli na prvých miestach.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Tunel vision napr. v duchu tvojej retoriky v teme o romoch na slovensku.
Ano, preto je ten dovetok ze ty sa este ako tak vies zamysliet ale su tu taki, co to nedokazu.
Ty nechapes, co sa ti snazim povedat. Su ludia ktori su napr. protimigracne naladeni, to z nich nerobi ani FASISTOV ani NEONACISTOV a prave AJ taki su casto tercom utokov antify.
Kto su ti ludia, ze mozu odsudit cloveka, na zaklade svojich domnienok?
Bohuzial, taky je trend. Kedysi sa za fasistu povazoval clovek ktory realne znamenal hrozbu. Dnes sa za fasistu castuje takmer ktokolvek, kto nie je v rovnitku s ideologiou ANTI-FA.
Chapes co ti chcem povedat? Ziadna skupina ludi sa nemoze svojvolne rozhodnut nasilne konat voci inej skupine ludi za ich nazory. Ti ludia chodiaci s transparentami po uliciach, vyjadrujuc svoj postoj to nie su fasisti. Ti ludia nemozu dostat bitku za svoj nazor. A toboz nie od ludi bojujucich proti fasizmu, ved TO je absurdne. Nasilie plodi nasilie a ty tvrdis, ze antifa ma patent na dokonaly filter kto koho mlatit za co moze, to je uzasne.

=> Suhlasim s tym, ze kazdy kto sa previni z akehokolvek rasitickeho utoku (plati aj vice versa!) ma byt riadne odsudeny.
=> Nesuhlasim s tym, aby si nejaka skupina (ci uz lava, alebo prava) mohla dovolit niekoho mlatit pre to, ze sa tak rozhodli a este to povazovat za akesi "dobro"

Koniec koncov, zily mi netrha ak sa pobiju blazni z oboch stran. Vadi mi, ak si to odskace niekto, kto je v nespravny cas na nespravnom mieste (Charlottesville).
Potom mozno schopne protesty/pochody s istym potencialom uplne stracaju na vahe. Ako som uz pisal inde, ludia kt. sa snazia nieco demonstrovat by sa mali ostro vyhranit pred vandalmi z oboch koncov, dosiahli by tym viac.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hughito napísal:Pokojne môžeš dať príklad, kde a kedy som tu koho označoval za fašistov či nacistov bez toho, aby to nemalo reálne podklady?
mna len za to, ze nepodporujem import
hughito
Redeemer
Redeemer

Ty nechapes, co sa ti snazim povedat. Su ludia ktori su napr. protimigracne naladeni, to z nich nerobi ani FASISTOV ani NEONACISTOV a prave AJ taki su casto tercom utokov antify.
Tu je problém, že neviem, čo si ty konkrétne pod antifou predstavuješ. Ľudia vnímaný v tomto smere sú zväčša kritickí aj k nacionalizmu a rôznym xenofóbnym postoj a pod. Ale neviem kto kde a kedy označil človeka, ktorý je kritický ku migrácii za neonacistu? Jedna vec je byť neonacista a druhá vec je byť proti migrácii. Istý prienik je v tom, že všetci neonacisti sú proti migrácii a túto tému zneužívajú, ale kritický voči nej je aj gogo a nie je preto neonacista, rovnako ako x iných ľudí. Ani Sulík nie je fašista či neonacista, to s tým Havranovým trápnučkým fašistom je proste zbytočné nepochopenie a jeho chyba, že to nedokázal jasne pomenovať a zbytočne tým len zakalil vodu.

Ja neviem o žiadnom prípade, že by nejakí "antifáci" napádali len tak ľudí, ktorí si vyvesia slovensku vlajku alebo povedia niečo kritické na margo migrácie. Opakujem, možno nájsť jednotlivé prípady, ale na druhú stranu tu treba pochopiť aj to, že antifa nie je nejaká jednotná organizácia na celom svete, ktorá má členstvo a nejaké jednotiace štruktúry. To je ďalší aspekt, ktorý vytvára rôzne nedorozumenia.
> Nesuhlasim s tym, aby si nejaka skupina (ci uz lava, alebo prava) mohla dovolit niekoho mlatit pre to, ze sa tak rozhodli a este to povazovat za akesi "dobro"
Nesúhlasiť s tým môžeš, môžeš to odsudzovať atď., ale kde sa berú tie argumenty o rovnakosti, alebo ako to s tým súvisí, tomu nerozumiem.

Antifa len v našich končinách funguje od 90. rokov a jej vznik bol reakciou na brutálne neonacistické násilie v uliciach. Vtedy si ty ani tuto viacerí odborníci ani len netušili, že "čosi" také existuje. To len dnes, v dobe internetu a meme vojen sa tu stalo stala ďalšia "vlna" absurdností a pochybných konštruktov, vraj že akási antifa si bije koho uzná za vhodné a napáda každého z iným názorom. Ešte prednedávnom žiadna antifa neexistovala, resp. to boli len 50 kg fetáci a úbožiaci. To sú také naratívy, ktoré sa konštruujú na základe toho, čo momentálne vyhovuje istým skupinám a ich ideológii. Realita je ale úplne iná. ´

Môžeme sa pozrieť napr. na to, koľko OBETÍ majú na svedomí neonacisti, či už nás, alebo aj vo svete. A koľko obetí majú na svedomí "antifáci."

Posledná vec: vyššie som uviedol príklad blokády zo Švédska. Vieš spochybniť to, že išlo o neonacistov a krajnú pravicu všeobecne? O krajnej pravici píšem preto, lebo mnohí neonacisti a ľudia z týchto kruhov už opustili imidž, ktorý je otvorene neonacistický, hoci to myslenie a mentalita zostáva, viď. ĽSNS. Čiže aj tie "nevinné" pochody proti migrácii u nás majú toto pozadie a konieckoncov, zase sa taký teraz bude onedlho konať. Ak tam prídeš a nebude ti vadiť, že si na akcii organizovanej neonacistami, tak to je tvoja zodpovednosť. Informácií je o tom dosť.

Úplne posledná vec :D : Tvoj postoj je typicky liberálny a je legitímny. Ja ho však odmietam. Odmietam pasivitu a spoliehanie sa na štát a zákony. Ako historik ti dodám toľko príkladov z histórie, kedy bolo prekročenie nejakých zákonných noriem úplne pozitívnych a emancipačných. Niekto to môže vnímať ako chodenie po tenkom ľade, ale je to tak. Ak sa teda koná v uliciach marš neonacistov, ktorých ideológia je dobre známa, považujem za úplne legitímne to, keď sa proti nim ľudia postavia a aj za cenu prekročenia legálnych prostriedkov sa snažia napr. zabrániť ich pochodu, zastaviť ich.

Klasický príklad z Čiech:

beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hughito napísal:Ak sa teda koná v uliciach marš neonacistov, ktorých ideológia je dobre známa, považujem za úplne legitímne to, keď sa proti nim ľudia postavia a aj za cenu prekročenia legálnych prostriedkov sa snažia napr. zabrániť ich pochodu, zastaviť ich.
stale nechapes, ze pre bezneho cloveka su to 2 bandy podobnych debilov, ktori nicia cudzi majetok a s tym su spojene aj zbytocne naklady na policiu, ktore by mohli byt usetrene
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Istý prienik je v tom, že všetci neonacisti sú proti migrácii a túto tému zneužívajú, ale kritický voči nej je aj gogo a nie je preto neonacista, rovnako ako x iných ľudí. Ani Sulík nie je fašista či neonacista, to s tým Havranovým trápnučkým fašistom je proste zbytočné nepochopenie a jeho chyba, že to nedokázal jasne pomenovať a zbytočne tým len zakalil vodu.
Celkom bingo. Akurat ze Havran si to mylsi a ako znama osoba to aj prezentoval verejne.
Potom su tu ale ludia, co si to tiez myslia, a veria, ze takych ludi mozno za ich nazory mlatit.
Ja neviem o žiadnom prípade, že by nejakí "antifáci" napádali len tak ľudí, ktorí si vyvesia slovensku vlajku alebo povedia niečo kritické na margo migrácie. Opakujem, možno nájsť jednotlivé prípady, ale na druhú stranu tu treba pochopiť aj to, že antifa nie je nejaká jednotná organizácia na celom svete, ktorá má členstvo a nejaké jednotiace štruktúry. To je ďalší aspekt, ktorý vytvára rôzne nedorozumenia.
Na slovensku to nie je taky problem (zatial?) alebo teda neviem o tom. Akt. horliva tema "antify" je v USA, je mnoho clankov kde si mozes docitat o zbytocnych nasilnostiach. V tom, ze antifa nie je jednotna vedena organizacia to mas pravdu preto chapem, ze nie je mozne povedat ano toto je pravy antifák a toto nie. Lenze, kde je ta ciara?
A teda uz po niekolky krat, ti "skutocni" by sa mali vzdy ostro vyhranit proti takemu konaniu, no akesi uznavane autority anti-fa sa naopak vyjadria v duchu "a co ved veci sa rozbijaju" alebo "a co, ved nackov sa moze mlatit" tak potom to naozaj na mna posobi ako dalsie vyuzivanie sily na presadenie svojich ideologii a to uz vies kam mierim.
Ak sa teda koná v uliciach marš neonacistov, ktorých ideológia je dobre známa, považujem za úplne legitímne to, keď sa proti nim ľudia postavia a aj za cenu prekročenia legálnych prostriedkov sa snažia napr. zabrániť ich pochodu, zastaviť ich.
Okej povedzme ze Magian/jeho posluhovac organizuje pochod za ochranu, vymyslim si, slovenskych hranic. Je jasne, ze sa pochodu zucastni vela nackov ale bohuzial sa toho pochodu ucastni aj vela beznych obyvatelov, spravidla povedzme z horsich socialnych podmienok, ktori sa citia byt ukrivdeni tym, ze o akychsi cudzincov ma byt "na ich ucet" postarane. To ale tymto ludom nemozno zazlievat a uz vobec ich zastavovat silou a obhajovat to ako dobro.

A vidis, dalsi paradox, pre niekoho som nácek, pre niekoho som liberál. A to oznacenie nacek, hoci to bolo anonymne, presne viem, od koho prislo a prislo od zastancu podobnych idei tvojim. Tzn. 2 ludia stojjaci na rovnakej strane, podla jedneho som liberal, teda nie som tvoj oponent, no pre druheho som uz fasista, a teda clovek ktoremu sa je mozne postavit aj za cenu prekročenia legálnych prostriedkov. Kapis?
To len dnes, v dobe internetu a meme vojen sa tu stalo stala ďalšia "vlna" absurdností a pochybných konštruktov, vraj že akási antifa si bije koho uzná za vhodné a napáda každého z iným názorom.
Ano v tom ti davam za pravdu, vnimam vsetko, aj rozne fejkove antifa stranky etc, je mi jasne, ze zdroje si treba preverit a ja to robim a nenarazam na tieto meme wars. Ale aj napr. myslim AA tu postoval rozne talkshows s akymisi zastupcami AFA ktori moje tvrdenia len podciarkuju.

V USA vlady takymto AFA skupinam uz venuje zvysenu pozornost a urcite to nebude kvôli boju proti fasizmu.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Skúsim ešte rozvinúť ten môj omyl, v ktorom som tie roky žil:
Mal som za to, že antifa bojuje proti fa kvôli hodnotám, ktoré vyznáva fa a to také, že sa nebránia násiliu pri presadzovaní svojej vôle. Teda, že si prajú, aby sa násilie nekonalo a riešenie problémov prebiehalo kultivovane za stolom.
Proti násiliu sa ale nedá bojovať násilím systémovo, keďže zlo plodí len zlo.
Kto mečom bije, mečom aj zhynie.

Kto na svete sa cíti 100% sebavedomo v presvedčení, že násilia použije len nutné minimum a nevymkne sa mu to z rúk ?

Nemôžem teda teraz už fa vnímať ako tých zlých a antifa ako tých dobrých. Obidve skupiny sú pre mňa tie zlé. Keďže ani jedna skupina sa násiliu nebrání, v tejto chvíli sa ani ja nebráním násilnej likvidácii obidvoch skupín. Myslím si, že je OK, ak z fákov aj antifákov potečie krv.
hughito
Redeemer
Redeemer

Celkom bingo. Akurat ze Havran si to mylsi a ako znama osoba to aj prezentoval verejne.
Potom su tu ale ludia, co si to tiez myslia, a veria, ze takych ludi mozno za ich nazory mlatit.
Havran je do istej miery egocentrický verejne pôsobiaci inteleguán, jemu takéto prisilné vyhovujú, dostáva sa do pozornosti. Avšak ja som pochopil, ako to myslel, pozeral som debatu s ním a Sulíkom. Nešlo o to, označiť Sulíka za fašistu a myslieť to doslovne, kritizoval ten jeho "posun," ktorý je badateľný a s tým s ním súhlasím. Sulík sa vykašľal na nejaký liberalizmus, dal sa pravicový populizmus a keďže naopak, zase praví fašisti typu Kotleba mäknú, dostávajú sa tieto agendy do zaujímavých prienikov.
Na slovensku to nie je taky problem (zatial?) alebo teda neviem o tom. Akt. horliva tema "antify" je v USA, je mnoho clankov kde si mozes docitat o zbytocnych nasilnostiach. V tom, ze antifa nie je jednotna vedena organizacia to mas pravdu preto chapem, ze nie je mozne povedat ano toto je pravy antifák a toto nie. Lenze, kde je ta ciara?
A teda uz po niekolky krat, ti "skutocni" by sa mali vzdy ostro vyhranit proti takemu konaniu, no akesi uznavane autority anti-fa sa naopak vyjadria v duchu "a co ved veci sa rozbijaju" alebo "a co, ved nackov sa moze mlatit" tak potom to naozaj na mna posobi ako dalsie vyuzivanie sily na presadenie svojich ideologii a to uz vies kam mierim.
Vidím, že stále argumentuješ tou Amerikou, každopádne, tam je naozaj iná situácia. Mne to celkovo príde smiešne, keď vidím niekedy tie videá, ako to je "medializované," dve strany proti sebe, pri nich miliarda novinárov a oni sa tam dohadujú, sem tam nejaký atak.. nemám napozerané všetky videá, čiže možno skús nejak konkretizovať, že teda kto koho napadol a bolo to úplne neoprávnené alebo vymyslené.
Okej povedzme ze Magian/jeho posluhovac organizuje pochod za ochranu, vymyslim si, slovenskych hranic. Je jasne, ze sa pochodu zucastni vela nackov ale bohuzial sa toho pochodu ucastni aj vela beznych obyvatelov, spravidla povedzme z horsich socialnych podmienok, ktori sa citia byt ukrivdeni tym, ze o akychsi cudzincov ma byt "na ich ucet" postarane. To ale tymto ludom nemozno zazlievat a uz vobec ich zastavovat silou a obhajovat to ako dobro.
Tu sa nezhodneme, proste ak dôjde "normálny" človek na pochod neonacistov a maršuje s nimi, tak žiaľ.
A vidis, dalsi paradox, pre niekoho som nácek, pre niekoho som liberál. A to oznacenie nacek, hoci to bolo anonymne, presne viem, od koho prislo a prislo od zastancu podobnych idei tvojim. Tzn. 2 ludia stojjaci na rovnakej strane, podla jedneho som liberal, teda nie som tvoj oponent, no pre druheho som uz fasista, a teda clovek ktoremu sa je mozne postavit aj za cenu prekročenia legálnych prostriedkov. Kapis?
Pre mňa nie si liberál ani nácek, čo sa týka tej karmy, tak ja sa podpisujem, a k tomu liberalizmu, tak som označil len isté myšlienkové pochody, ktoré zastávaš. Lebo sú aj takí, liberáli, stoja jasne na antifašistickej strane, ale odmetajú isté radikálnejšie formy protestov proti neonacistom, lebo to, lebo tamto atď. Hlavná podstata spočíva v tom, že sa máme spolahnúť na nejaký štát a jeho represívny aparát, "nebrať veci do vlastných rúk," teda byť pasívni.
Ano v tom ti davam za pravdu, vnimam vsetko, aj rozne fejkove antifa stranky etc, je mi jasne, ze zdroje si treba preverit a ja to robim a nenarazam na tieto meme wars. Ale aj napr. myslim AA tu postoval rozne talkshows s akymisi zastupcami AFA ktori moje tvrdenia len podciarkuju.
Opäť, veľa z týchto vecí je z US, tam je to fakt troška iné a mne tiež niekedy hlava nebere, čo za individúa sa tam vyjadrujú k veciam atď. (aj na strane akože antify). AA a jemu pod. sa v tom vyžívajú, akože si myslia, že tým niečo diskreditujú, každopádne mňa to ani nebaví sledovať. Ja viem ako veci fungovali a fungujú tu, ako to je čiastočne v iných európskych štátoch a to je o inom. Ale stále zdôrazňujem, málokde je táto vec nejak "monopolizovaná," čiže kdekto sa môže vyhlasovať za to či ono.

Každopádne napr., v Čechách od 1996 existuje zastrešujúca a "rešpektovaná" platforma ANTIFA, ktorá je do istej miery určujúca. Tento FAQ je určujúci v tom zmysle, že takto to je a takto to väčšina ľudí reálne angažovaných vníma.

http://antifa.cz/content/kdo-jsme
butthead
Darca
Darca

Príspevok od používateľa butthead »

Andi_Cibula, co sa poslednej vety tyka, nie je to tak trochu schyza ? Inak suhlasim, ze nasilie plodi len dalsie nasilie a to aj do buducna (pomstichtivost, zneuzivanie emocii z historickych udalosti, atp.)
hughito
Redeemer
Redeemer

Andi_Cibula napísal:Skúsim ešte rozvinúť ten môj omyl, v ktorom som tie roky žil:
Mal som za to, že antifa bojuje proti fa kvôli hodnotám, ktoré vyznáva fa a to také, že sa nebránia násiliu pri presadzovaní svojej vôle. Teda, že si prajú, aby sa násilie nekonalo a riešenie problémov prebiehalo kultivovane za stolom.
Proti násiliu sa ale nedá bojovať násilím systémovo, keďže zlo plodí len zlo.
Kto mečom bije, mečom aj zhynie.

Kto na svete sa cíti 100% sebavedomo v presvedčení, že násilia použije len nutné minimum a nevymkne sa mu to z rúk ?

Nemôžem teda teraz už fa vnímať ako tých zlých a antifa ako tých dobrých. Obidve skupiny sú pre mňa tie zlé. Keďže ani jedna skupina sa násiliu nebrání, v tejto chvíli sa ani ja nebráním násilnej likvidácii obidvoch skupín. Myslím si, že je OK, ak z fákov aj antifákov potečie krv.
Aký je tvoj postoj k SNP, k partizánom a celkovo ľuďom, ktorí v danej dobe neváhali vziať zbraň do rúka a fyzicky likvidovať oponentov?

Znova spomeniem to, že proti fašizmu sa bojuje rôznymi spôsobmi, užitie násilia je len jedným z mnohých spôsobov. Samozrejme, si antifašisti prajú, aby sa nekonalo násilie - aby neonacisti neútočili na cigánov, dlhovlasých, Rómov, migrantov, židov a x inách skupín, lebo to sa deje dnes na individuálnych úrovniach a dejiny ukázali, že keď sa tieto sily dostanú k moci, začne sa to diať inštitucionálne, stane sa to programom a máme tu veci ako etnické čistky, holokaust a pod.

Proč jsme ochotni v boji proti fašismu použít i násilí?

Kód: Vybrať všetko

Násilí chápeme jako jeden z prostředků boje proti fašismu, avšak snažíme se k němu sahat, až když je to nevyhnutelné. Mnohokrát jsme se přesvědčili, že je násilí to jediné, čemu neonacisté rozumí. Sami totiž často nemají žádný skutečný zájem na politické činnosti a je to právě pouze násilnická a agresivní image, které je na neonacismu přitahuje. Násilí představuje mantinely jejich světa, a proto se bez něj nelze v rámci antifašismu obejít. Jestliže bojujeme proti neonacistům i násilím, nebráníme jen sami sebe a náš svobodný prostor, ale bojujeme i za všechny, kteří se bránit nemohou. Zároveň neuznáváme monopol státu na násilí. Nevidíme důvod, proč by mělo násilí, které používá policie, být bráno jako z principu lepší než jiné násilí. Přesto se snažíme roli násilí nepřeceňovat, neboť si uvědomujeme i jeho negativní důsledky. Raději pořádáme osvětové akce, přednášky, koncerty a festivaly, případně demonstrace, nebo naopak sportovní utkání, na kterých můžeme problematiku fašismu vysvětlovat pokojnou cestou. Nejdůležitější antifašistický boj se totiž vede v hlavách lidí.

Velmi dobře si uvědomujeme fakt, že ohrožení naší svobody nepředstavují jen bojůvky neonacistů. Ve skutečnosti jsou neonacisté jen další z mnoha marginalizovaných skupin, které současný politicko-ekonomický systém vytváří, skupinou, která představuje bezprostřední fyzické nebezpečí, ale ne skutečnou politickou výzvu.

Výrazně větší nebezpečí spatřujeme v plíživém oklešťování svobod jednotlivců, ke kterým v moderní společnosti dochází, a v destrukci společenské solidarity. Příčinu tohoto jevu spatřujeme v hodnotách, na kterých je založen kapitalistický systém.

Fašismus není mrtvou filosofií, fašismus je politický styl, který vychází z víry v nadřazenost určitých skupin a který popírá principy rovnosti, samosprávy, svobody a sociálních práv. Představuje rovněž politiku síly, agresivity, nesnášenlivosti a sociálního darwinismu. Tento politický styl samozřejmě existuje i dnes. Proto nejsme jen proti pohrobkům historického fašismu (spojeného s osobou Benita Mussoliniho) a nacismu (zapsaného do dějin Adolfem Hitlerem), ale proti každému systému, který potlačuje lidskou svobodu, a místo solidarity žene lidi proti sobě.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

SNP nie je úplne adekvátne prirovnanie, keďže šlo o akýsi živelný boj proti pravidelnej armáde, ktorej členovia sa nestali členmi pre vyznanie nacistickej ideológie. Ani sa ich nikto nepýtal či chcú alebo nechcú vstúpiť. (Nezamieňať Wehrmacht so SchutzStaffelom).
Takže členovia Wehrmachtu nemohli byť principiálne oponentom. Oponentom bol napr. Heydrich, ktorý dostal to čo si zaslúžil.
SNP taktiež nebolo jednotné a jednoliate a jeho členovia mali rôzne motivácie, niektorí dokonca zadania z oblastí sovietskeho vplyvu so zadaním presadenia sovietských záujmov.
A tiež sa im to veľakrát vymklo z rúk pri zbytočnom krvipreliati.

Nemám k tomu jednostranný postoj vysvetliteľný na pár riadkov.
hughito
Redeemer
Redeemer

Pointou bolo to, že ak to zjednodušíme, tak SNP sa vníma ako pozitívna vec, rovnako ako boj proti nacistom počas druhej svetovej vojny. Dnes tu máme neonacistov v uliciach, to je fakt. Ich sila narastá, dostávajú sa do parlamentov atď. Ak proti nim niekto vystúpi aj vo fyzickej rovine, tak ľudia ako ty spustia hystériu, že čo sa to deje a že "antifáci" sú vlastne to isté ako tí neonacisti.

Čiže vlastne ja som pre teba to isté ako AA alebo kali. Potlačíš všetky ostatné okolnosti a mňa označiť za rovnakého ako oni, pretože za určitých okolností nemám problém využiť aj to, čomu hovoríme aktívna sebaobrana. Pritom mne ide iba o to, aby sa tieto sily nedostali opäť k moci, aby nemali znova moc a priestor realizovať svoje zvrátené myšlienky.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

No som rád, že sme sa dobrali k nejakému výsledku. Po toľkých rokoch. To aby si začal nosiť nejaký sebaobranný prostriedok pri sebe, ak tak už nečiníš teraz. :D

Inak, toto pobavilo :D :
http://www.independent.co.uk/news/world ... 27881.html
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja pri sebe už roky nosím, hodí sa. :)
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

DEVZYO1G napísal:Z fejsbúku.
Zbytočné reagovať na predstavy nejakého dementa z facebooku, nech vám príde pomôcť sem..

K tejto diskusii, treba ujasniť, alebo pripomenúť niektoré skutočnosti.

Ide predovšetkým o dianie v Severnej Amerike, ktoré rozprúdilo túto tému.

Je zavádzajúce tvrdiť, že zo strany tzv. antifašistov išlo o skutočné použitie "násilia proti násiliu". Násilie takmer výlučne iniciujú tzv. antifašisti.

Ako už bolo spomenuté, tzv. antifašisti útočia na široké spektrum cieľov, takže hughitove "Don't be a Nazi", je takisto zavádzanie (lož).

Potom je dobré pozastaviť sa pri tvrdení, ako "argumentuješ tou Amerikou", v ktorej je údajne "naozaj iná situácia". Čo konkrétne to znamená? Odsúdenie, otvorená kritika, morálne dištancovanie? Videl niekto zo strany "miestnej antify" niečo podobné?

Antifa teda cíti potrebu fyzicky útočiť na svojich ideových nepriateľov. Svojim spôsobom je to priznanie myšlienkovej a argumentačnej prehry a uznanie "nebezpečnej" atraktivity myšlienok oponenta, ktoré musia zastaviť silou.

"PR" problémom antifašizmu ale nie je len to, že zo svojej podstaty ide o násilný postoj proti-niečomu, ktorý sa pri snahe a podpore určitých médií dá zaobaliť do pekných fráz a hesiel.

O čom sa hovorí menej, je za čo sa skupiny prekrývajúce sa s tzv antifou, politicky stavajú - čiže rôzne formy komunistických ideológií.

https://www.thenewamerican.com/usnews/c ... november-4

Ich verejná prezentácia má navyše pre veľkú časť bežných ľudí skôr odpudivý charakter.

Na záver ale aj niečo pre pobavenie,
A group of white supremacists — many of them masked — protested an event held by Houston anarchists on Sunday at the MECA community center.

The confrontation took place at the Houston Anarchist Book Fair, a gathering of local anarchists billed as a chance to network and discuss anti-authoritarian projects across Texas.

Kit O'Connell said he began teaching a class on how to resist fascism (provocatively titled "Punching Nazis") as part of the day's scheduled events, at 11:15 a.m.
O'Connell said some of the men tried to enter the building, but attendees of the book fair held the door shut. O'Connell added that the white supremacists cajoled him to go outside and fight them, but he declined.
...
“This was an unpleasant and frankly terrifying event, but we didn't let it interfere with the book fair,” O'Connell said.
The neo-Nazi website The Daily Stormer on Sunday published an article stating that Texas white supremacists, joined by a Stormer contributor and prominent white supremacist known as Azzmador, went to the MECA community center to confront O'Connell and the anarchists. Instead of clashing with the protesters, the site reported, the "communist faggots instead just locked the doors and cowered in fear."
http://www.houstonpress.com/news/nazis- ... on-9825203

"Punch a Nazi workshop" :lol:
hughito
Redeemer
Redeemer

Jasné, ako som uviedol vyššie: raz bol v móde obraz antify ako násťročných jebákových 0 kg pubertiakov, teraz ako obrovských násilníkov, ktorí útočia na každého, kto ma iný názor. Obidva naratívy produkujú neonacisti podľa aktuálnej situácie.

Len tak mimochodom, bľabotať niečo o obrovskom násilí zo strany AFA v USA je neuveriteľne smiešne, najmä v kontexte, koľko smrteľných (teroristických) útokov spáchali neonacisti.

//autoeditácia príspevku (04 Okt 2017, 19:24)
Pred presne 81 rokmi prebehla bitka o Cable Street. Môžete si tu poplakať, ako Londýnčania nakopali fašistom gule priamo v uliciach.

https://www.facebook.com/labhist/posts/182560695649932
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

hughito napísal:raz bol v móde obraz antify ako násťročných jebákových 0 kg pubertiakov, teraz ako obrovských násilníkov,
Veď jedno nevylučuje druhé, bohužiaľ.. :lol:
Obidva naratívy produkujú neonacisti podľa aktuálnej situácie.
Opäť nepravdivé, rovnako ako "Don't be a Nazi" tvrdenie..

Všetkým odporúčam,

hughito napísal://autoeditácia príspevku (04 Okt 2017, 19:24)
Pred presne 81 rokmi prebehla bitka o Cable Street. Môžete si tu poplakať, ako Londýnčania nakopali fašistom gule priamo v uliciach.
K nepravdivým (mýtickým) predstavám o tejto "bitke" som už písal post2245031.html?#p2245031

Zhruba polovica tých "Londýnčanov" boli židia, poväčšinou s inými ľavicovo orientovanými skupinami a bojovali hlavne s políciou.

Členstvo Britskej únie fašistov sa po tejto udalosti takmer zdvojnásobilo.
Napísať odpoveď