ANTIFICO
-
krija
VIP
- Kontaktovať používateľa:
ake otazky tu nastolujem? to ty si tu basnil, ja nie! ako buduci ekonom nevies ani povedat, preco bol komunisticky rozpocet vyrovnany, alebo kladny a nevies povedat ani to, preco je nas sucasny rozpocet deficitny. ale aby si tu dalej nebasnil a nestrapnoval sa dalsimi totalnymi kecami od podstaty veci tak ti to sem polopate napisem.slay napísal:krija.... o com to trepes prosim ta? to ze ty si doma citas neake knizky.. a potom tu na mna vytiahnes neake trapne nic nehovoriace nepodstatne fakty... to ma vobec nevzrusuje.. a uz vobec ma to nepresvedci.. A JEDINY KTO STALE ODVADZA POZORNOST SI TY... DOKAZOM JE KAZDY TVOJ POST.. KDE NEUSTALE NASTOLUJES NOVE OTAZKY.. PODSTATA UNIKA... ako stale.. furt to iste.. traaaaaapne...
rozpocet je stale rozpocet.. aj doma ked si budes bilancovat a planovat prijmy tak budes mat rozpocet.. nestrapnuj sa hovadinami.. podstatu som tu uz 4 krat osvetlil a nebudem sa opakovat.. preto ze ty si tvrdohlavy... uzavrel som to.. kazdy sudny clovek si uz moze zvazit ponuknute fakty..
a neviem co ma edvard benes s nasou rozpravou.. nic.. ale asi akurat cosi take studujes ze?... no zbav sa toho zlozvyku
demokraticky rozpocet: na strane prijmov to je nizsi objem fin. prostriedkov ako by mohol byt, od firiem a zahranicnych investorov, cast som naznacil v mojom predoslom poste
vydajova cast. uz takpovediac z nahromadenych penazi poskytuju firmam, prevazne zahranicnym, rozne stimuly a "ine druhy podpory". k tomuto pripocitam cca 400 000-ovu tlupu nasich ciganskych spoluobcanov, darmozracov, a samozrejme vlady, ktore ziju na vysokej nohe a mas deficitny rozpocet ako oci. potom sa clovek ani nemoze cudovat, ze rozpocet je deficitny, a ze nie su peniaze na skolstvo, vedu, zdravotnictvo!!! jediny kto sa cuduje je nas ekonom slay
-
krija
VIP
- Kontaktovať používateľa:
enter00, ale je rozdiel robit polo a cayenne, toureg, Q7 
slay, preto som to dal do temy Socializmus alebo demokracia? nechce sa mi reagovat na vsetko, co si napisal. v spominanej teme to zacina nejak tak, ze co je cierne je biele a co je biele je cierne. a pravdou je aj to, ze podobnu reakciu som od teba cakal
. ak to co tvrdi ondrias (mimochodom je to ten ondrias, ktoreho myslis) je pravda iba z casti, tak to staci. staci to na to, aby sa ludia presvedcili o tom, ze bolo z coho, a ze na druhej strane sa niekto na pade komunizmu pekne nabalil.
-index,, vsetci vieme v akom stave je sucasna americka ekonomika
dalej, co ak je len dobre, ze ondrias viac indexov neuviedol? a mozno si sa prave dozvedel odpoved na to, preco sa za vlady b. clintona tak darilo americkej ekonomike.
-realna mzda,, o paradoxe, ze pri takom raste HDP nerastie realna mzda, alebo rastie iba mierne, sme sa uz bavili, nechce sa mi k tomu vracat. realne nezarabame ani dnes tolko, ako v roku 1989.
-zahranicny dlh. do tvojej pseudo teorie potom nezapada ani zimbabwe
.
toto je proste ekonomika a jej zivot na dlh (rowbotham), ekonomika na leasing, najprv spotrebujes a az potom zaplatis (ak na to mas).
slay, preto som to dal do temy Socializmus alebo demokracia? nechce sa mi reagovat na vsetko, co si napisal. v spominanej teme to zacina nejak tak, ze co je cierne je biele a co je biele je cierne. a pravdou je aj to, ze podobnu reakciu som od teba cakal
-index,, vsetci vieme v akom stave je sucasna americka ekonomika
-realna mzda,, o paradoxe, ze pri takom raste HDP nerastie realna mzda, alebo rastie iba mierne, sme sa uz bavili, nechce sa mi k tomu vracat. realne nezarabame ani dnes tolko, ako v roku 1989.
-zahranicny dlh. do tvojej pseudo teorie potom nezapada ani zimbabwe
toto je proste ekonomika a jej zivot na dlh (rowbotham), ekonomika na leasing, najprv spotrebujes a az potom zaplatis (ak na to mas).
o co ti ide? produkcia VW sa 2006/2007 zmenila len mierne, teda podiel NA RASTE HDP je maly, kedze percento rastu vyjadruje medzirocnu zmenu.krija napísal:enter00, ale je rozdiel robit polo a cayenne, toureg, Q7
naproti tomu - PSA - V roku 2006 podnik vyrobil takmer 52 tis. vozidiel.
"tempo produkcie po celý rok 2007 stúpalo a kým v apríli automobilka vyrobila 100-tisíce vozidlo, v októbri to už bolo 200-tisíce vozidlo"."
chapes konecne?
To iste KIA.
Sledujem, ze po povodnom smajlovi zacinas byt malicherny, tak teda budme malicherni: Konkretne ake percenta mas na mysli? Musel by som byt uplny ignorant, pokial by som tu spochybnoval skutocnost, ze zvysenie produkcie v automobilovom priemysle za posledne 2 roky ovplyvnili hlavne tovarne PSA a KIA (logicky), avsak napriek tomu, ze podstata mojej reakcie vyssie bola o inom... pokial disponujes percentualnym podielom jednotlivych automobiliek na obchodnej bilancii SR, sem s nimi. Nasledne mozno pochopis, na co sa snazil poukazat krija... s ohladom na obchodnu bilanciu SR je totiz rozdiel medzi tym, ci vyvezies napr. jednu Kiu Cee´d alebo jedno Porsche Cayenne. Rozhodujuci pre porovnanie v suvislosti podielom na HDP teda nie je pocet vyrobenych aut, ale celkovy objem SKK/EUR, t.j. absolutne cisla odzrkadlujuce sa na obchodnej bilancii SR a nasl. na HDP.enter00 napísal:rast hdp...pekny, aj ked tak tretina z neho je vyroba peugotov a druha tretina kia:)
Pokial vsak ide o uz spominanu podstatu mojej reakcie vyssie (ad Volkswagen):
Repeat: ... ze si vo svojom vzorci zabudol na Volkswagen, je samozrejme nahoda : ) Povodne neslo o "nic viac, nic menej"Rast HDP bol nad očakávania
14.11.2007 - 17:15: Rast slovenskej ekonomiky v treťom štvrťroku medziročne o 9,4 percenta bol vyšší, ako očakávala Národná banka Slovenska. Novinárom to dnes povedal guvernér NBS Ivan Šramko. Hospodárstvo by mal podľa neho naďalej ťahať hlavne dopyt zo zahraničia.
"Ten rast bol vyšší, ako sa čakalo," povedal Šramko po zasadnutí vlády. Ocenil, že ekonomike pomohol najmä priemysel, s podrobnejším hodnotením však chce centrálna banka počkať až do zverejnenia detailnejších údajov na konci mesiaca. "Neočakávame tam ale žiadne zásadné zmeny," dodal.
Vysoký rast ekonomiky v treťom kvartáli prekvapil aj analytikov komerčných bánk, ktorý počítali so spomalením rastu na zhruba 8,5 percenta z 9,4 percenta v druhom štvrťroku.
"Zahraničný dopyt by mal byť stále dominantou časťou," vyhlásil Šramko k očakávanej štruktúre HDP. Rast ekonomiky totiž podporuje hlavne výroba v troch automobilových závodoch spoločností Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a KIA Motors, z ktorej veľká väčšina smeruje na vývoz. Narástol tiež význam výrobcov elektroniky, najmä závodov Sony a Samsung.
Šramko dnes nechcel komentovať nedávne posilnenie koruny na osemmesačné maximá pod hranicu 33 SKK/EUR. Podľa guvernéra by išlo o hodnotenie príliš krátkeho obdobia. "Počkáme si na ďalší vývoj," poznamenal.
http://spravodajstvo.joj.sk/ekonomika/1 ... aniam.html
Mam to chapat tak, ze podla teba bol VW v suvislosti s rastom HDP vyssie spomenuty "len tak"? OK, pozrieme sa na to blizsie.enter00 napísal:VW ma podiel na vyske HDP(bez debat, rocna produkcia 200miliard sk), Na raste maju ale podiel PSA a KIA. To, ze v clanku nesmu vynechat VW je jasne.
enter00 napísal:VW pokial viem tento rok zvysil produkciu len mierne - par miliard. teda nie, nezabudol, ale percenta velmi nezmenil.
THNXTomasito napísal:Konkretne ake percenta mas na mysli?
Na raste HDP ma podiel aj VW, i ked logicky nie tak vyznamny ako PSA a KIA, ktore vyrobu v r. 2006 este len zacali. Znova vsak pripominam, ze narast produkcie napr. o 20% v KIA sa na obchodnej bilancii SR neodzrkadluje rovnako ako 20% narast vo VW.
Clanok je z 5/2007. Este stale chces ignorovat podiel VW na raste HDP? VW v prispevku vyssie nebol spominany "len tak"O význame fabrík nehovoria počty vyrobených áut
...
Podiel Volkswagenu Slovakia na tvorbe HDP lepšie vyjadruje výška vytvorenej pridanej hodnoty, ktorá predstavuje necelú desatinu jeho tržieb. Žiaľ, na vyčíslenie jeho príspevku vrátane všetkých domácich subdodávateľov nie sú k dispozícii potrebné údaje, podľa odhadov TREND Analyses však môže tvoriť okolo štyri percentá HDP. K minuloročnému hospodárskemu rastu pridal menej ako jeden percentný bod.
Nové automobilky pri Trnave a Žiline majú už budúci rok vyrábať po štvrť milióne automobilov, čo sú počty porovnateľné s už zabehnutým závodom pri Bratislave. Treba si však uvedomiť, že priemerná hodnota modelov Kia vyrábaných v Žiline bude len tretinová v porovnaní s prémiovými radmi, ktoré produkuje Volkswagen Slovakia. V prípade trnavského závodu PSA produkujúceho výlučne Peugeot 207 bude ešte nižšia. Nové automobilky sa tak nedostanú medzi päť najväčších podnikov Slovenska, keď sa ich tržby ani dokopy nepriblížia výkonom slovenskej dcéry nemeckej automobilky.
Ak teda výroba motorových vozidiel tento i budúci rok potiahne slovenský export i hospodársky rast, bude to najmä vďaka tomu, že sa nábeh obidvoch závodov koncentruje v rovnakom čase. A tiež vďaka ďalšiemu rastu produkcie Volkswagenu , ktorý zvýši podiel offroadov už nad 80 percent (vlani vyrábal Audi Q7 až od júna).
http://ekonomika.etrend.sk/101201/slove ... benych-aut
BTW. v tejto suvislosti uz len na okraj dodam, ze narast produkcie VW sa ma v najblizsich rokoch nadalej zvysovat, kedze VW planuje z fabriky v BA urobit jednotku- najproduktivnejsiu tovaren- koncernu > http://ekonomika.hnonline.sk/c1-23018490
http://www.volkswagen.sk/images/content ... rat-vw.jpg
na rok 2007 si pockame, dovtedy Tomasito nemam o com.
enter00 napísal:http://www.volkswagen.sk/images/content ... rat-vw.jpg
Ak chces cakat este len na rok 07, ake percenta si mal v suvislosti s VW na mysli pre "tento rok" ( 08 )? Uz 2x si neodpovedal.enter00 napísal:VW pokial viem tento rok zvysil produkciu len mierne - par miliard. teda nie, nezabudol, ale percenta velmi nezmenil.
Tvoj graf pritom sam poukazuje na to, ze v roku 06 VW dosiahol oproti r. 05 rekordny obrat (narast o takmer 40 miliard!), t.j. uz spominany rast, na ktory poukazuju oba vyssie uvedene clanky z r. 07 (podiel VW na raste HDP). Zahajenim produkcie modelu Audi Q7 v r. 07, ktora ma nadalej rast v roku 08 sa tento podiel VW na exporte zvysuje- r.a.s.t.i.e. (nehovoriac o Octavii, ktora strieda model z nizsou pridanou hodnotou- VW Polo). Pokial ide o rastucu tendenciu, tu podporuje uz spominany plan VW urobit z VW Bratislava najproduktivnejsiu fabriku v ramci celeho koncernu, t.j. tento podiel VW na raste HDP mozno ocakavat aj v nasledujucich rokoch. Pokojne ignoruj vyssie spominany narast produkcie VW, t.j. podiel VW na raste HDP aj dalej, avsak pokial mienis ignorovat aj svoje vlastne zdroje (vid graf) a dalej sa vyhybat priamej otazke, potom naozaj nemame o com.
Ano Tomasito, nabeh produkcie 150tisic PSA a cca tak isto Kia zmeni percenta viac, ako nahradenie vyroby Pola Touaregom alebo Q7. Na presne cisla si pockame.Tomasito napísal:Ak chces cakat este len na rok 07, ake percenta si mal v suvislosti s VW na mysli pre "tento rok" ( 08 )? Uz 2x si neodpovedal.
To, ze autobus je dlhsi od auta vies na prvy pohlad, o kolko presne ale musis zmerat. (analogia).
Samozrejme, na presne cisla si treba pockat, no nie ja som pisal o percentach, ktore neviem konkretizovat. Ale k meritu veci... Odhliadnuc od "malickosti", ze nejde o "nahradenie vyroby Pola Touaregom alebo Q7", kde tvrdim opak? Treba citat co pisem:enter00 napísal:Ano Tomasito, nabeh produkcie 150tisic PSA a cca tak isto Kia zmeni percenta viac, ako nahradenie vyroby Pola Touaregom alebo Q7. Na presne cisla si pockame.
Ak si si nevsimol, ze od zaciatku reagujem hlavne na tvoje spochybnovanie samotneho podielu VW na raste HDP, najvyssi cas!Musel by som byt uplny ignorant, pokial by som tu spochybnoval skutocnost, ze zvysenie produkcie v automobilovom priemysle za posledne 2 roky ovplyvnili hlavne tovarne PSA a KIA (logicky), avsak napriek tomu, ze podstata mojej reakcie vyssie bola o inom... pokial disponujes percentualnym podielom jednotlivych automobiliek na obchodnej bilancii SR, sem s nimi. Nasledne mozno pochopis, na co sa snazil poukazat krija... s ohladom na obchodnu bilanciu SR je totiz rozdiel medzi tym, ci vyvezies napr. jednu Kiu Cee´d alebo jedno Porsche Cayenne. Rozhodujuci pre porovnanie v suvislosti podielom na HDP teda nie je pocet vyrobenych aut, ale celkovy objem SKK/EUR, t.j. absolutne cisla odzrkadlujuce sa na obchodnej bilancii SR a nasl. na HDP
Ad analogia: O význame fabrík nehovoria počty vyrobených áutenter00 napísal:To, ze autobus je dlhsi od auta vies na prvy pohlad, o kolko presne ale musis zmerat. (analogia).
Akokolvek sa budes krutit, doteraz popisovany podiel VW na raste HDP nezahovoris- ignorovat ho samozrejme mozes nadalej.
enter00, precitaj sa po sebe od momentu, od ktoreho si zacal byt malicherny. Zasnem... ty tu bagatelizujes podiel VW na raste HDP, ale ja si vymyslam- pravdepodobne tak isto, ako som si vymyslel kazdy jeden tvoj citat, na ktory som tu doteraz reagoval.