ANTIFICO
-
krija
VIP
- Kontaktovať používateľa:
slay, za fica v tejto chvili hovoria fakty, len tebe sa to akosi nehodi do kramu. 
-1.1.2007 prvy krat v historii SPP zlacnel plyn a "az" (pri tych dzurindovych 20% zdrazovaniach - iba o) o 4% a to aj napriek tomu, ze aj vtedy SPP navrhovalo zdrazenie.
-kto tu chodil po EU a USA a vsade bonzovali na meciara pred volbami 1998? pri vsetkej ucte k tebe, toto fico nerobil ked bol v opozicii. to co si uviedol ty to povedal na margo slovenskych obcanov. a ci sa ti to paci alebo nie eura sa bat netreba, ale trochu respektu nezaskodi. a vobec netreba opominat fakt, ze euro a potazmo konverzny kurz je hlavne zasluha tejto vlady- ani to sa ti do kramu nehodi!
-kto nas pchal do EU - presnejsie kupil miestenku v tejto skupine rozpredajom narodneho majetku a potom sa okato distancoval od schvalenia lisabonskej zmluvy (aj ked to je paskvil)?
//autoeditácia príspevku ( 28 Sep 2008, 18:13 )
este raz prijmite moje ospravedlnenie!
-1.1.2007 prvy krat v historii SPP zlacnel plyn a "az" (pri tych dzurindovych 20% zdrazovaniach - iba o) o 4% a to aj napriek tomu, ze aj vtedy SPP navrhovalo zdrazenie.
-kto tu chodil po EU a USA a vsade bonzovali na meciara pred volbami 1998? pri vsetkej ucte k tebe, toto fico nerobil ked bol v opozicii. to co si uviedol ty to povedal na margo slovenskych obcanov. a ci sa ti to paci alebo nie eura sa bat netreba, ale trochu respektu nezaskodi. a vobec netreba opominat fakt, ze euro a potazmo konverzny kurz je hlavne zasluha tejto vlady- ani to sa ti do kramu nehodi!
-kto nas pchal do EU - presnejsie kupil miestenku v tejto skupine rozpredajom narodneho majetku a potom sa okato distancoval od schvalenia lisabonskej zmluvy (aj ked to je paskvil)?
//autoeditácia príspevku ( 28 Sep 2008, 18:13 )
ospravedlnujem sa za chybu, povodne som mal dojem a aj kanik to svojho casu tak prezentoval, ze bude II. pilier pre absolventov povinny, ale nie je tomu nakoniec tak. vsetci narodeni po roku 1986 sa mozu dobrovolne rozhodnut pocas doby 6 mesiacov od prveho dochodkoveho poistenia, ci vstupia do II. pilieru alebo nie. samozrejme v pripade VS aj pre tych co sa narodili pred spominanym rokom 1986.krija napísal:mna nie, ale vari maju na vyber ti, co prave koncia skolu ci uz strednu alebo vysoku? nie, nemaju! (ak neberiem v potaz tie ficove otvarania-zatvarania).
a ze kto tu drista.
este raz prijmite moje ospravedlnenie!
pozri je jasne, ze druhy pilier moze predstavovat iste rizika, ale vzhladom na region v ktorom zijeme a ekonomicke podmienky je malo pravdepodobne, ze by ludia na tom prerobili, resp. ze by sa vstup donho neoplatil. kedze vojnovy konflikt nehrozi (ak slota nezacne vojnu s madarskom lol), je mala sanca, ze by zivelne pohromy a pod. dokazali ohrozit vynosy (samozrejme, ze ak by neslo o pohromy globalneho charakteru ale to uz by asi druhy pilier nikoho nezaujimal) ... krivka hospodarskeho rastu je z dlhodobeho pohladu rastuca, takze kratkodobe vykyvy (aj keby trvali niekolko rokov) by ho tiez nemali nejak zavazne ohrozit.krija napísal:synak, toto je od samotneho zaciatku jeden velky trhaci kalendar. to co robili samotni sprostredkovatelia len aby dostali proviziu to bol des a hruza. ako sa tam mohli dostat napr. uz v tej dobe dochodcovia? najstarsi mal tusim 87 rokov. pripadne ta horda romov zijucich zo socialnej podpory?!
uz som tu na tuto temu toho uviedol dost a nebudem sa stale opakovat.
nieco predsa:
Slovensko: stotisícové poplatky budúcich dôchodcov
Čistá hodnota majetku sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri sa tak počas minulého týždňa znížila o 355,66 mil. Sk.
Dôchodkové fondy na Slovensku - Týždenne aktualizovaný prehľad
na druhej strane pozri sa na demograficke ukazovatele: pocet ludi v produktivnom veku sa stale znizuje a kedze prvy pilier zavisi od tychto ludi, v pripade, ze to bude pokracovat tymto tempom sa za povedzme 20 rokov moze stat (a osobne som presvedceny o tom, ze sa aj stane) prvy pilier jednoducho neunosny. a teda ak by niekto bol v 2. pilieri a mal by hypoteticky (podla hentych katastrofickych scenarov) prist o 70 tisic tak by bol na tom daleko lepsie, lebo ludia v prvom pilieri by mohli byt radi, ze dostavaju vobec nejaky dochodok...
a co sa tyka spochybnovania investicii v dss - tieto veci robia profesionalni financnici na zaklade ekonomickych analiz ... na rozdiel od 1. piliera, kde peniaze koncia v rukach vlady ktora ich "investuje" po svojom...
inac ked si vezmes o ake peniaze socialna poistovna/vlada prichadza je jasne, preco ficko tolko nadava na 2. pilier ... kto bude platit na moj/tvoj dochodok ho zaujimat nemusi, lebo VTEDY UZ VO VLADE NEBUDE!!!
-
krija
VIP
to virus:
Myth and Reality of Pension Reform: The Latin American Evidence
Carmelo Mesa-lago
University of Pittsburgh, Pennsylvania and Florida International University, Miami, FL, USA
Abstract
Starting in 1981 with Chile, to the end of 2000, 10 countries in Latin America implemented structural pension reforms, totally or partially “privatizing” their former public systems. The Latin American models have shaped similar reforms in Eastern Europe and influenced changes in Western Europe and the current debate in the United States. In 1999 the then Chief Economist of the World Bank, Nobel laureate Joseph Stiglitz, coauthored with Peter Orszag a provocative paper examining the myths of the narrowly interpreted reform model sponsored by the Bank, but without using crucial data from Latin America. This article contrasts 12 myths of structural pension reforms in that region with data collected from eight countries in the last seven to 20 years, confirming and expanding several of Orszag and Stiglitz's conclusions.
myths of reform
(a). Myth 1: A private system allows freedom of choice
(b). Myth 2: The desirability of the private system is a strong incentive to join it
(c). Myth 3: By encouraging affiliation, a private system increases population coverage
(d). Myth 4: A private system and the elimination of the employer's payroll contribution eradicate or reduce labor market distortions
(e). Myth 5: A private system encourages punctual payment of the contributions
(f). Myth 6: A private system promotes competition
(g). Myth 7: Competition in a private system ensures low administrative costs
(h). Myth 8: A private system increases capital returns, which in turn helps to provide a better pension than in the public system
(i). Myth 9: A private system helps to develop the capital market and portfolio diversification
(j). Myth 10: A private system increases national saving
(k). Myth 11: The elimination of the public pension system reduces fiscal costs in the long run
(l). Myth 12: Private administration and the insured ownership of the individual account protect the system against political interference
to slay
doslo k zlacneniu plynu aj napriek tomu, ze spp pozadovalo zdrazovanie. pri distribucii plynu hovorime o primeranom zisku. mas informaciu aku stratu malo toto "oddelenie" spp za minuly rok?
maastrichtske kriteria by ta tvoja vlada nesplnila aj keby sa p*strala! ani jedna z dzurindovych vlad nevydrazala by stabilna viac ako 2 roky a o kupovani poslancov uz pisat ani nebudem.
eu, oecd, nato- koli tomuto privatizoval dzuro vsetko co tu zostalo? nedaj sa vysmiat. nam tu davali nezmyselne kriteria a potom prijmu bulharsko, rumunsko
Myth and Reality of Pension Reform: The Latin American Evidence
Carmelo Mesa-lago
University of Pittsburgh, Pennsylvania and Florida International University, Miami, FL, USA
Abstract
Starting in 1981 with Chile, to the end of 2000, 10 countries in Latin America implemented structural pension reforms, totally or partially “privatizing” their former public systems. The Latin American models have shaped similar reforms in Eastern Europe and influenced changes in Western Europe and the current debate in the United States. In 1999 the then Chief Economist of the World Bank, Nobel laureate Joseph Stiglitz, coauthored with Peter Orszag a provocative paper examining the myths of the narrowly interpreted reform model sponsored by the Bank, but without using crucial data from Latin America. This article contrasts 12 myths of structural pension reforms in that region with data collected from eight countries in the last seven to 20 years, confirming and expanding several of Orszag and Stiglitz's conclusions.
myths of reform
(a). Myth 1: A private system allows freedom of choice
(b). Myth 2: The desirability of the private system is a strong incentive to join it
(c). Myth 3: By encouraging affiliation, a private system increases population coverage
(d). Myth 4: A private system and the elimination of the employer's payroll contribution eradicate or reduce labor market distortions
(e). Myth 5: A private system encourages punctual payment of the contributions
(f). Myth 6: A private system promotes competition
(g). Myth 7: Competition in a private system ensures low administrative costs
(h). Myth 8: A private system increases capital returns, which in turn helps to provide a better pension than in the public system
(i). Myth 9: A private system helps to develop the capital market and portfolio diversification
(j). Myth 10: A private system increases national saving
(k). Myth 11: The elimination of the public pension system reduces fiscal costs in the long run
(l). Myth 12: Private administration and the insured ownership of the individual account protect the system against political interference
to slay
doslo k zlacneniu plynu aj napriek tomu, ze spp pozadovalo zdrazovanie. pri distribucii plynu hovorime o primeranom zisku. mas informaciu aku stratu malo toto "oddelenie" spp za minuly rok?
maastrichtske kriteria by ta tvoja vlada nesplnila aj keby sa p*strala! ani jedna z dzurindovych vlad nevydrazala by stabilna viac ako 2 roky a o kupovani poslancov uz pisat ani nebudem.
eu, oecd, nato- koli tomuto privatizoval dzuro vsetko co tu zostalo? nedaj sa vysmiat. nam tu davali nezmyselne kriteria a potom prijmu bulharsko, rumunsko
Toto je velmi odvazne (naivne, detske, klamlive, nespravne, sfanatizovane,...) tvrdenie od niekoho, kto nema absolutne ziadne ekonomicke vzdelanie. Ekonomia nie je beh na kratke trate, ale na stredne a dlhe (3+).maastrichtske kriteria by ta tvoja vlada nesplnila aj keby sa p*strala! ani jedna z dzurindovych vlad nevydrazala by stabilna viac ako 2 roky a o kupovani poslancov uz pisat ani nebudem.
-
Johnyy
Light Expert
Som zvedavy ako by vladol Fico, keby sa dostal do vlady po roku 98, ked po nedotknutelnom vladkovi ostala krajina v stave ked padala skoro az na dno...Prazdna pokladnica, rozkradanie podnikov, najmensie zahr. investicie z okolitych krajin, zahranicna izolacia, zdevastovane banky....totalny bordel...vtedy by sa spraval urcite inak ako teraz, ked sa vozi a rozpaluje peniaze do vzduchu na vianocne prispevky a "omrvinky" pre ludi co zarabaju najmenej...Nech radsej spusti rovnu dan povedzme na 15%, nech znizi spotrebnu dan...Treba ludi motivovať aby pracovali, nie im davat taketo darceky...blbost...
Neviem co stale niektory placu nad tym ze za dzurindu sa vsetko predalo co tu ostalo...investicie a renovacie, modernizaciu znasaju zahranicny investrory, stat pritom inkasuje dva krat do statnej pokladnice. Ceny energi su pritom rovnake ako vsade inde...znizenie cien energii by som videl v ceste vacsej konkurencie vo vyrobe energii, vyuzivat viac alternativne zdroje energii, zateplovat panelaky, montovat tam kotolne...
Neviem co stale niektory placu nad tym ze za dzurindu sa vsetko predalo co tu ostalo...investicie a renovacie, modernizaciu znasaju zahranicny investrory, stat pritom inkasuje dva krat do statnej pokladnice. Ceny energi su pritom rovnake ako vsade inde...znizenie cien energii by som videl v ceste vacsej konkurencie vo vyrobe energii, vyuzivat viac alternativne zdroje energii, zateplovat panelaky, montovat tam kotolne...
-
krija
VIP
tak isto aj toto! studoval som ekonomiu a to vzdelanie ktore si ziskal ty v USA je dostupne v kazdej verejnej kniznici za dolar a 50 centov.killa_bee napísal:Toto je velmi odvazne (naivne, detske, klamlive, nespravne, sfanatizovane,...) tvrdenie od niekoho, kto nema absolutne ziadne ekonomicke vzdelanie.
//autoeditácia príspevku ( 29 Sep 2008, 15:59 )
netreba to ani vyvracat, lebo toto pinerove + kanikove riesenie neriesi demograficku krizu a to je holy fakt. cize bolo absolutne zbytocne zavedenie II. piliera ktore nas bude podla niektorych odhadov stat az 1 bilion slovenskych korun. po cca 40 rokoch sporenia si DSS pridu z nasich penazi na poplatkoch takmer na 500 mld skk a to pri sucasnych platoch o ktorych pochybujem, ze zostanu na takej urovni ako dnes!ViRuS napísal:to krija: hej to je sice pekne a pan Stiglitz je dobry ekonom ale nevyvracia to nic z toho co som napisal...
je ocividne, ze ani ty nechapes, ze je uplne irelevantne ako sa zhodnocuju (v sucasnej dobe znehodnocuju) nase prachy, lebo je iba jeden dolezity termin. tym je cas tvojho odchodu do dochodku, teda cas kedy bude DSS spenazovat tvoje akcie.
rizikove je ist do dochodku v case ked bude odchadzat do dochodku velke mnozstvo ludi na jednu supu (silne rocniky ako su na slovensku v sucasnosti tie s datumom narodenia 1970 up). toto ovplyvnit nemozes.
druhym rizikovym faktorom bude, ze v case ked pojdes do dochodku bude ekonomika a trh s akciami na dne. tvoje prachy sa mozu zhodnocovat celu dobu (co sa ale nedeje) a dostanes velke H.
preco pinera vravel v BA, ze chilania nestratili ani peso? o zisku nepovedal ani slovo.
slovaci su v druhom pilieri iba z jedneho max. dvoch dovodov. dedi sa (aj to len za urcitych okolnosti) a druhy dovod o ktorom mnohy nemaju ani paru, alebo si ho neuvedomuju je, ze "nepodlieha" zdaneniu (tu mam namysli kazdomesacny odvod).
A kde si ty studoval ekonomiu? A hlavne z coho? Kokso, ten Fico je taky dobry, ze vsetky reformy nastartoval on z opozicie. Len taky maly detailik... ERM II. Ale on je maly boh, lebo aj to on zariadil.
O akej demografickej krize to hovoris? Sak nehrozi ziadna demograficka kriza podla teba. Neni to tak davno, co si ma o tom presviedcal argumentujuc nejakym doktorantikom z Londona. Ach jaj...
3 dovod sporenia - ta suma co tam odvadzam, neni pouzita v realnom case na vyplacanie existujucich dochodkov, ale je MOJA, mne osobne je u <>i ci sa zhodnotia, ale to co tam odvediem, dostanem naspet. V Socke sa prachy len minaju - eto vsjo.
Za dolar fifty? Je nacase aby si dvihol prdel od vyrobneho pasu vo VW.
O akej demografickej krize to hovoris? Sak nehrozi ziadna demograficka kriza podla teba. Neni to tak davno, co si ma o tom presviedcal argumentujuc nejakym doktorantikom z Londona. Ach jaj...
3 dovod sporenia - ta suma co tam odvadzam, neni pouzita v realnom case na vyplacanie existujucich dochodkov, ale je MOJA, mne osobne je u <>i ci sa zhodnotia, ale to co tam odvediem, dostanem naspet. V Socke sa prachy len minaju - eto vsjo.
Za dolar fifty? Je nacase aby si dvihol prdel od vyrobneho pasu vo VW.
-
krija
VIP
-na strednej skole
-bacovu salamu som tvrdil, ze demograficka kriza nehrozi! najdi to! kde som to tvrdil? tvrdila to tomanova, ale ja nie!
-tvoja?! sa preber clovece! zajtra rano zdvihni prdel a skus vybrat tie tvoje nasetrene nezhodnotene prachy!
-vyrobny pas? to je co?
keby si sa radsej vyjadroval k podstate veci!
-bacovu salamu som tvrdil, ze demograficka kriza nehrozi! najdi to! kde som to tvrdil? tvrdila to tomanova, ale ja nie!
-tvoja?! sa preber clovece! zajtra rano zdvihni prdel a skus vybrat tie tvoje nasetrene nezhodnotene prachy!
-vyrobny pas? to je co?
keby si sa radsej vyjadroval k podstate veci!
krija ale to ty stale pises, ze II. pilier je strasne zly zly zly, ale doteraz si nenavrhol inu alternativu, ako zostat v I.
a to teda alternativa nie je
okrem toho, naco by som si teraz vyberal peniaze? ja si ich vyberiem az ked pojdem na dochodok, tie peniaze tam musia byt par rokov, to nie je elektricka kde nastupis a na dalsej zastavke vystupis
a to teda alternativa nie je
okrem toho, naco by som si teraz vyberal peniaze? ja si ich vyberiem az ked pojdem na dochodok, tie peniaze tam musia byt par rokov, to nie je elektricka kde nastupis a na dalsej zastavke vystupis
no vidim, ze beardie ma predbehol a krasne to zhrnul... fakt aku mas alternativu? ved si vlastne sam seres do huby ked tu pises ze v case ked pojdem do dochodku bude ekonomika v srackach - aky ma potom vyznam hociaky pilier?
dalej tu nadavas ze ako sa tam peniaze nezhodnocuju... a cudujes sa? vzhladom na momentalnu financnu krizu sa ani nemozu a robko tomu svojim cachrovanim urcite nepomaha. ale na druhej strane, ako som uz pisal, z dlhodobeho hladiska ekonomika rastie a nevidim dovod na vazne obavy o uspory.
inac aj ja som "studoval" ekonomiu na strednej skole ale rozhodne by som po jej absolvovani netvrdil ze ide o ekonomicke vzdelanie... (ajked ja v tomto pokracujem aj na vs)
dalej tu nadavas ze ako sa tam peniaze nezhodnocuju... a cudujes sa? vzhladom na momentalnu financnu krizu sa ani nemozu a robko tomu svojim cachrovanim urcite nepomaha. ale na druhej strane, ako som uz pisal, z dlhodobeho hladiska ekonomika rastie a nevidim dovod na vazne obavy o uspory.
inac aj ja som "studoval" ekonomiu na strednej skole ale rozhodne by som po jej absolvovani netvrdil ze ide o ekonomicke vzdelanie... (ajked ja v tomto pokracujem aj na vs)
12 Sep 2008, 20:27 - str. 181 - zeby nahodou toto bol ten prispevok od teba?
A ano, tych 9% je mojich co tam odvadzam. A podpisoval som to s vedomim, ze nebudem na ne moct siahnut az kym sa nedozijem dochodku. Na rozdiel od teba, ja mam v druhom pilieri vyse 80k, vies mi povedat kolko mas ty v prvom? Ja viem, bacov kkt, lebo vsetky tvoje odvody idu v ramci "solidarnosti" na vyplatu existujucich dochodkov.
Tak stredna, zaujimave, budem hadat, obchodna akademia odbor uctovnictvo, obchodna korespondencia a strojopis.
Ja som zo sukr. gympla Mercury, odbor marketing, bankovnictvo, manazment. V USA fotografovanie, world affairs a US football. Prijaty na WA State Uni. ale vratil som sa domov. Later on, FM Uniba - Bc (Financovanie podnikov z fondov EU), Mgr (Implementacia inf. systemov). Rozmyslam nad MBA.
Dovolil by som si este zvyraznit extrapolaciu sucasnej financnej krizy na 30 rokov dopredu, ale ked sa zamyslime nad dejinami 20. storočia, spoľahlivosť takýchto predpovedí je silne pochybná.krija napísal: A hoci sa médiá „obuli“ do ministerky Viery Tomanovej už aj za to, že podľa nej demografická kríza nehrozí, on ju nepriamo podporuje upozornením, že celá „kríza“ je založená na extrapolácii súčasných demografických trendov minimálne tridsať rokov do budúcnosti. Ak sa pritom zamyslíme nad dejinami 20. storočia, spoľahlivosť takýchto predpovedí je silne pochybná. Zároveň stojí za povšimnutie, že Svetová banka a neoliberálni propagandisti presadzujú v skutočnosti „reformu“ všade na svete, bez ohľadu na miestny demografický vývoj. Zavedenie druhého „piliera“ sa propaguje aj v rozvojových krajinách, v ktorých často tvorí relatívne mladá časť obyvateľstva drvivú väčšinu.
Pod serióznou analýzou buď sprava, alebo zľava sa argumentácia v prospech dôchodkovej „reformy“ rúca ako domček z karát. Načo teda reforma bola a komu slúži?....
A ano, tych 9% je mojich co tam odvadzam. A podpisoval som to s vedomim, ze nebudem na ne moct siahnut az kym sa nedozijem dochodku. Na rozdiel od teba, ja mam v druhom pilieri vyse 80k, vies mi povedat kolko mas ty v prvom? Ja viem, bacov kkt, lebo vsetky tvoje odvody idu v ramci "solidarnosti" na vyplatu existujucich dochodkov.
Tak stredna, zaujimave, budem hadat, obchodna akademia odbor uctovnictvo, obchodna korespondencia a strojopis.
Ja som zo sukr. gympla Mercury, odbor marketing, bankovnictvo, manazment. V USA fotografovanie, world affairs a US football. Prijaty na WA State Uni. ale vratil som sa domov. Later on, FM Uniba - Bc (Financovanie podnikov z fondov EU), Mgr (Implementacia inf. systemov). Rozmyslam nad MBA.
-
krija
VIP
aj ja mam druhy pilier, ale nevidim veci ako ty-na modro! ze vsetko s cim modraci pridu je dokanale.
bacovu salamu som tvrdil, ze demograficka kriza nehrozi! najdi to! kde som to tvrdil? tvrdila to tomanova, ale ja nie!
nie podla mna.A hoci sa médiá „obuli“ do ministerky Viery Tomanovej už aj za to, že podľa nej demografická kríza nehrozí
dnes to presne pomenoval Mikloš v televízii:
Fico otvára druhý pilier preto, aby sa ľudia vrátili do I.piliera, čo znamená peniaze...minule keď ho otvoril na pol roka, tak mu to prinieslo cca 3,5mld sk.
A to sú peniaze, s ktorými môže okamžite manipulovať....tak bodaj by mu to nevyhovovalo
ja mám II.pilier, mám tam už aj čo to málo našetrené a nechystám sa nikam vracať...
Fico otvára druhý pilier preto, aby sa ľudia vrátili do I.piliera, čo znamená peniaze...minule keď ho otvoril na pol roka, tak mu to prinieslo cca 3,5mld sk.
A to sú peniaze, s ktorými môže okamžite manipulovať....tak bodaj by mu to nevyhovovalo
ja mám II.pilier, mám tam už aj čo to málo našetrené a nechystám sa nikam vracať...
Len v krátkosti k tomu II. pilieru......
Stále píšete, že ten, kto tam má peniaze, tak sú jeho a len jeho etc.
To je síce dnes pravda....... ale zajtra to už tak byť nemusí...... stačí na to zmena zákona...... a toto do úvahy neberie ani jeden z obhajcov II. piliera..... a pritom je to tak jednoduché a prosté......
Stále píšete, že ten, kto tam má peniaze, tak sú jeho a len jeho etc.
To je síce dnes pravda....... ale zajtra to už tak byť nemusí...... stačí na to zmena zákona...... a toto do úvahy neberie ani jeden z obhajcov II. piliera..... a pritom je to tak jednoduché a prosté......