Automotive education
Re: Automotive education
neviem o nicom takom. ani nejak nechapem preco by to tak malo byt. tvoje vozidlo, ty si ho niekomu pozical a ak on porusil v tvojom vozidle predpisy tak je na tebe aby si peniaze vymahal od neho, preco by to mal stat robit za teba?
Tak ešte raz... V štáte, kde platia normálne zákony, je niečo také, ako popisuješ, úplne nemysliteľné. Úlohou úradu/fízlov je postihovať za priestupky skutočného vodiča, ktorý ich spravil, nie prevádzkovateľa, na ktorého je auto písané.
Úrad si po nahlásení vodiča nemôže svojvoľne povedať, že nás to nezaujíma, prevádzkovateľ zaplať vyrúbenú pokutu a tú si následne vymáhaj od skutočného vodiča. To môže urobiť až potom, ako uskutoční všetky nevyhnutné kroky na to, aby zistil totožnosť vodiča. Ak by prevádzkovateľ nahlásil toho vodiča a úrad by to ignoroval, tak v prípadnom správnom konaní sa to na tomto fakte dá ľahko vyhrať.
BTW, úrady pri vyberaní výpalného robia rôzne kroky, ktoré nie sú v súlade so zákonom. starysomar s tým má aj osobnú skúsenosť, takže si netreba robiť ilúzie, že úrady hrajú čistú hru...
Úrad si po nahlásení vodiča nemôže svojvoľne povedať, že nás to nezaujíma, prevádzkovateľ zaplať vyrúbenú pokutu a tú si následne vymáhaj od skutočného vodiča. To môže urobiť až potom, ako uskutoční všetky nevyhnutné kroky na to, aby zistil totožnosť vodiča. Ak by prevádzkovateľ nahlásil toho vodiča a úrad by to ignoroval, tak v prípadnom správnom konaní sa to na tomto fakte dá ľahko vyhrať.
BTW, úrady pri vyberaní výpalného robia rôzne kroky, ktoré nie sú v súlade so zákonom. starysomar s tým má aj osobnú skúsenosť, takže si netreba robiť ilúzie, že úrady hrajú čistú hru...
tak este raz... na slovensku mame objektivnu zodpovednost. je to zakon. ten zakon hovori toto:
nie je naopak na hlavu to co popisujes ty, ze mozes kludne prekracovat rychlost ako chces a ked ti pride pokuta tak budes tvrdit ze to nie ja to fiktivna postava z ugandy?
napisal si toho vela ale nanapisal si preco by to tak nemalo byt. co je na tom zle? ty pozicias auto niekomu, on spravi priestupok, preco by mala policia mrhat zdrojmi na patranie po pachatelovi?po právnej stránke zodpovednosť držiteľa vozidla za niektoré skutky vodiča
nie je naopak na hlavu to co popisujes ty, ze mozes kludne prekracovat rychlost ako chces a ked ti pride pokuta tak budes tvrdit ze to nie ja to fiktivna postava z ugandy?
Podla toho čo píšeš mi vychádza, že žiješ v ČR, ostatni sa ti snažia povedať, že u nas na SR funguju zakony tak ako su napisane u nas, nie v ČR. Sam pišeš, že nevieš ako to funguje tu. Ja počuvam dosť často od českych znamych, že je to u nas papežskešie než papež a zasa v čr existuju veci, ktore by u nas legalne neboli a možno ty čo navrhuju zakony maju zalubu laškvania s uradmi, aby si to švejk s uradnikom vedel vybaviť, ani tento pristup nemusi byť zly. U nas by to tiež chcelo viacej takychto švejkovskych vychytavok.Pilifo napísal: 28 apr 2023, 13:41 Tak ešte raz... V štáte, kde platia normálne zákony, je niečo také, ako popisuješ, úplne nemysliteľné.
pouzivate niekto v aute DAB radio?
zaujimalo by ma ci je problem v DAB ako celku alebo je to len nasim blbym autom.
chapem ze nie vsade je dobry signal a kedze sa jedna o digitalne vysielanie tak pri zlom signale nedochadza k sumu ale k vypadkom, lenze v nasom aute sa to deje kazdych 5 minut (v bratislave) ze na sekundu dve signal vypadne a je ticho...
je to dost otravne az viac menej nepouzitelne, radsej nech mi radio obcas zasumi (aj ked v meste mi to nerobi nikdy) ako ked vypadne uplne.
zaujimalo by ma ci je problem v DAB ako celku alebo je to len nasim blbym autom.
chapem ze nie vsade je dobry signal a kedze sa jedna o digitalne vysielanie tak pri zlom signale nedochadza k sumu ale k vypadkom, lenze v nasom aute sa to deje kazdych 5 minut (v bratislave) ze na sekundu dve signal vypadne a je ticho...
je to dost otravne az viac menej nepouzitelne, radsej nech mi radio obcas zasumi (aj ked v meste mi to nerobi nikdy) ako ked vypadne uplne.
DAB (Škoda Octavia RS 3) používam pravidelne v Nemecku. Napríklad, na diaľnici z Bremen až k českej hranici na úseku Dresden - Ústi nad Labem, nemám ani jeden výpadok.
Naopak, na Slovensku mi ponúka v DAB iba stanice slovenského rozhlasu, čo je pre mňa absolútne nezaujímavé. Jednu dobu som tam našiel aj rádio Anténa Rock a v Bratislave a jej okolí, som problém nemal.
Naopak, na Slovensku mi ponúka v DAB iba stanice slovenského rozhlasu, čo je pre mňa absolútne nezaujímavé. Jednu dobu som tam našiel aj rádio Anténa Rock a v Bratislave a jej okolí, som problém nemal.
Kamarat to mal na DAB ked sme isli do zahranicia, ale na Slovensku aj v Rakusku to vypadavalo aj na dialnici. Tak sme prepli na analog a bolo o probleme.
-
starysomar
Hardcore addict
Stretli ste sa s tým, aby diesel prešiel desiatky kilometrov na takmer čistý benzín? Mojej sa podarilo natankovať 55 litrov benzínu do 63 litrovej nádrže. Prešla na tom skoro 150 kilometrov. Nenaštartovala po nákupe na pol cesty no známi to štartli sprejom (predpokladli sme trysku, nie omyl, aku sa mal kupovať na jeseň, už bol slabší). Vyčerpané, natankovaná nafta, jazdíme kratšie trasy (ak by to niekde ostalo).
Ako sa da do vlastneho diesloveho auta natankovat benzin? Ach jaj. Predpokladam, ze nafta bola nasata v palivovom filtri, nieco bolo v trubkach. Keby to bolo 50km, tak si poviem, ze sa to da. Ale 150km mi pride uz velke cislo. Nafta je vsak tazsia ako benzin, takze ostala zrejme usadena na dne nadrze a palivove cerpadlo cerpa zo spodnej casti plavaka/cerpadla, takze najskor zrejme odcerpalo naftu, ktora sa este nestihla premiesat s benzinom.
-
starysomar
Hardcore addict
Zišlo sa viacero okolností.
Tankovala na Zelenči cestou z Blavy. Možno plnú hlavu našej ročnej vnučky. Tankovala za 90 eur. Presvedčila ma, že určite naftu. Nádrž má 63 litrov no mne sa podarilo natankovať v minulosti aj o čosi viac po hrdlo. Nebolo mi to divné. Zapisujem sumy, spotreby, no práve zabudla vziať bloček. Tvrdil som jej, že sa mohla o..., lebo na Zelenči sú benzínové pištole vľavo a takmer všade vľavo naftové a benzínové vpravo no "presvedčila" ma. Totiž v Nitre pred Tescom po kúpe vecí pre svoju mamu už nenaštartovala. Bol aj poslabší akumulátor, plánovný vymeniť na jeseň.
Kamarátovi známi jej to štartli sprejom s tým, že asi tryska - zaviezla v Nitre mame veci, auto nechala naštartované a zamknuté druhým kľúčom, potom došla domov do Prievidze. Povedala doma, že to na nízkych otáčkach šlo akoby na tri valce, vo vyšších normálne. Tak som uveril v množnosť trysky. Kamarát mechanik nemal hneď čas, keď to vzal na dielňu a rozpojil rail - hneď vedel, že to smrdí čistým benzínom.
Tých 150 km bez zadretia prekvapilo aj mňa. Dávam celoročne zimný VIF a ešte jedno menšinové aditívum, zrejme nám zachránilo motor hoci to sa uvidí až po ďalších pár tisíc km.
Tankovala na Zelenči cestou z Blavy. Možno plnú hlavu našej ročnej vnučky. Tankovala za 90 eur. Presvedčila ma, že určite naftu. Nádrž má 63 litrov no mne sa podarilo natankovať v minulosti aj o čosi viac po hrdlo. Nebolo mi to divné. Zapisujem sumy, spotreby, no práve zabudla vziať bloček. Tvrdil som jej, že sa mohla o..., lebo na Zelenči sú benzínové pištole vľavo a takmer všade vľavo naftové a benzínové vpravo no "presvedčila" ma. Totiž v Nitre pred Tescom po kúpe vecí pre svoju mamu už nenaštartovala. Bol aj poslabší akumulátor, plánovný vymeniť na jeseň.
Kamarátovi známi jej to štartli sprejom s tým, že asi tryska - zaviezla v Nitre mame veci, auto nechala naštartované a zamknuté druhým kľúčom, potom došla domov do Prievidze. Povedala doma, že to na nízkych otáčkach šlo akoby na tri valce, vo vyšších normálne. Tak som uveril v množnosť trysky. Kamarát mechanik nemal hneď čas, keď to vzal na dielňu a rozpojil rail - hneď vedel, že to smrdí čistým benzínom.
Tých 150 km bez zadretia prekvapilo aj mňa. Dávam celoročne zimný VIF a ešte jedno menšinové aditívum, zrejme nám zachránilo motor hoci to sa uvidí až po ďalších pár tisíc km.
-
starysomar
Hardcore addict
Priznal Stellantis chybu s AdBlue? Alebo je tu nová Dieselgate
Kauza „ignorovania“ prísady AdBlue v naftových autách značiek Peugeot, Citroën, Opel a DS sa asi posúva do novej fázy. Aj keď veľmi zvláštne. Koncern Stellantis síce povoláva do servisov viac ako milión vozidiel kvôli haprujúcej katalytickej redukcii, ale uvádza iný dôvod ako nemožnosť naštartovania.
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/6 ... clanok_box
Kauza „ignorovania“ prísady AdBlue v naftových autách značiek Peugeot, Citroën, Opel a DS sa asi posúva do novej fázy. Aj keď veľmi zvláštne. Koncern Stellantis síce povoláva do servisov viac ako milión vozidiel kvôli haprujúcej katalytickej redukcii, ale uvádza iný dôvod ako nemožnosť naštartovania.
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/6 ... clanok_box
Rec je stale o nespravnom blokovani startu tak nechapem ako nastava situacia s vysokymi emisiami.
Servisujem tieto systemy v priemyselnom pouziti. Uplne normalna vec ked napr hladinovy snimac mocoviny zlyha, tak logicky blokuje chod stroja.
V teorii tieto kurv**** funguju super ale prax ukazuje opak. Je to celkom poruchove.
Servisujem tieto systemy v priemyselnom pouziti. Uplne normalna vec ked napr hladinovy snimac mocoviny zlyha, tak logicky blokuje chod stroja.
V teorii tieto kurv**** funguju super ale prax ukazuje opak. Je to celkom poruchove.
-
starysomar
Hardcore addict
"Ekologickým" kurv***** je podľa mňa aj EGR - minimálne u dieselov. Až 50% výfukových plynov do sania - v čase, keď to netreba...znižujeme No-x v režimoch, v ktorých sa takmer netvorí. Pri malej záťaži atd., kedy je teplota spaľovania aj tak nižšia. Pri vyššej záťaži to zníži trt, lebo je to neaktívne. Potom dáme ďaľšie kurv**** skrz sadze, ktoré by tam bez prvého zďaleka toľko alebo vôbec neboli. Zachytíme, vypálime... Alebo aj nie. A keďže preegrované motory dymia - doplníme tretie kurv**** - **čovinu... (tak to - možno nesprávne vidím ja).
-
starysomar
Hardcore addict
Pomaly by človek aj uveril "plánovanému zastarávaniu" 
Štvorročné akumulátory 12V 7,2Ah v záložnom zdroji mi náhle dožili - oba majú niekoľkonásobne vyšší vnútorný odpor a prakticky nulovú kapacitu.
Štvorročné akumulátory 12V 7,2Ah v záložnom zdroji mi náhle dožili - oba majú niekoľkonásobne vyšší vnútorný odpor a prakticky nulovú kapacitu.
Troska neskorsie ale predsa. Mocovina nie je kvoli dymivosti ale na redukciu NOx, rovnako ako EGR. Preto niektori vyrobcovia uz EGR nepouzivaju. Teda neviem ako u aut ale v priemysle to uz je bezne.starysomar napísal: 31 aug 2023, 22:48 A keďže preegrované motory dymia - doplníme tretie kurv**** - **čovinu...
-
starysomar
Hardcore addict
Ano, s močovinou som sa pomýlil.
Autoeditácia príspevku po 13 hod 10 min :
Zatiaľ 650 km po kixe s benzínom a zatiaľ ani náznak problému. Tá technológia čo používam na zníženie trenia, ochranu, predĺženie životnosti je malý zázrak. Navyše sa oplatí aj finančne.
Autoeditácia príspevku po 13 hod 10 min :
Zatiaľ 650 km po kixe s benzínom a zatiaľ ani náznak problému. Tá technológia čo používam na zníženie trenia, ochranu, predĺženie životnosti je malý zázrak. Navyše sa oplatí aj finančne.
Aka technologia?
-
starysomar
Hardcore addict
Podľa mňa špičková. Znižuje opotrebenie, trenie, hlučnosť, šetrí palivo - náklady celkovo. To viem roky. Používam dávno.
Ochranu pri dočasnej strate mazania (respektíve výraznom znížení) otestovala až moja pani.
Ochranu pri dočasnej strate mazania (respektíve výraznom znížení) otestovala až moja pani.
Vsak ale zaujima ma nazov.
-
starysomar
Hardcore addict
Niečo sem preste nechcem dať. Chvíľu vydrž, mám niečo rozrobené, naíšem SS, pochopíš.
Autoeditácia príspevku po 1 deň 7 hod 54 min 59 sek:
Maximálna rýchlosť na všetkých cestách 90 km/h
"https://www.topspeed.sk/novinky/maximal ... 34sVCaJ70A"
Zas kravina...
Už pred 24 rokmi tzv. Montanský paradox dokázal, že ak na diaľnici nie je žiadne rýchlostné obmedzenie, vodiči jazdia lepšie a stáva sa menej smrteľných nehôd. Naopak, po zavedení rýchlostného limitu začal počet úmrtí na cestách prudko stúpať.
Autoeditácia príspevku po 1 deň 7 hod 54 min 59 sek:
Maximálna rýchlosť na všetkých cestách 90 km/h
"https://www.topspeed.sk/novinky/maximal ... 34sVCaJ70A"
Zas kravina...
Už pred 24 rokmi tzv. Montanský paradox dokázal, že ak na diaľnici nie je žiadne rýchlostné obmedzenie, vodiči jazdia lepšie a stáva sa menej smrteľných nehôd. Naopak, po zavedení rýchlostného limitu začal počet úmrtí na cestách prudko stúpať.