Tu ma určite niekto opraví, ale tuším benzín pracuje s vyššími teplotami, otáčkami a aj toho bordelu je menej (?), takže sa ten filter vyčistí skôr a rýchlejšie ako pri nafte.
Automotive education
Re: Automotive education
Poznám 2 typy ľudí. Jedni sú tí ktorí diesel do mesta práve kvôli dpf nechcu a druhí ktorí idú po spotrebe a po dvoch rokoch plaču a nadávajú na dpf že je to totálna somarina, lebo sa im upchal po denno denných cestách na kúpy tak 2-3 km od domu 
Tu ma určite niekto opraví, ale tuším benzín pracuje s vyššími teplotami, otáčkami a aj toho bordelu je menej (?), takže sa ten filter vyčistí skôr a rýchlejšie ako pri nafte.
-
starysomar
Hardcore addict
Prepáč, že som to nevedel prv 
Posledných 10 rokov máme s manželkou diesle (pravda staré bez DPF) a naše jazdy sú zhruba 95% okolo komína.
Kamarát dva (Alfy Romeo) s DPF a jeho jazdy sú do 10 km.
A nič sa nedeje. Pravda je, že Alfa vypáli počas pár minút DPF aj na voľnobehu.
Pre ľudí, "ktorí musia", odporúčam Metabond DPFCC.
Posledných 10 rokov máme s manželkou diesle (pravda staré bez DPF) a naše jazdy sú zhruba 95% okolo komína.
Kamarát dva (Alfy Romeo) s DPF a jeho jazdy sú do 10 km.
A nič sa nedeje. Pravda je, že Alfa vypáli počas pár minút DPF aj na voľnobehu.
Pre ľudí, "ktorí musia", odporúčam Metabond DPFCC.
Uz to tu bolo spominane xkrat. Vypalovanim DPF sa vypaluju sadze (ano, ako v komine, mastne). DPF sa ale pomalicky zanasa aj popolom (suche jemne castice) ktory uz nie je horlavy a prave kvoli tomu ma DPF urcitu zivotnost. Popol sa da potom tlakovo odstranit priemyselnym cistenim ako pisal Noobsz DJ.
Benzinaky maju GPF filter (Gasoline Particulate Filter) kedze kvoli vysokym vstrekovacim tlakom vznikaju tiez jemne castice ako pri dizloch. Ale benzin nevytvara sadze. Ovela menej sa upchava.
Benzinaky maju GPF filter (Gasoline Particulate Filter) kedze kvoli vysokym vstrekovacim tlakom vznikaju tiez jemne castice ako pri dizloch. Ale benzin nevytvara sadze. Ovela menej sa upchava.
-
starysomar
Hardcore addict
Veď áno. Nevraviac o tom, že benzíňáky produkujú podstatne viac častíc niečoho.
https://auto.pravda.sk/poradna/clanok/4 ... podstatne/?
Životnosť DPF je 200 000 km aj viac. Ak má niekto podstatne nižšiu, mal by sa zamyslieť.
https://auto.pravda.sk/poradna/clanok/4 ... podstatne/?
Životnosť DPF je 200 000 km aj viac. Ak má niekto podstatne nižšiu, mal by sa zamyslieť.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Pri akej vymene oleja sa spusti regeneracia??? Lebo ta sa pusta nahodne, ked auto usudi, ze je filter zaneseny a ze su splnene podmienky na regeneraciu (teplota chladiacej kvapality, urcita rychlost a zaradeny vhodny prevodovy stupen, konstatna rychlost).Noobsz DJ napísal: 02 dec 2023, 9:43A to, že sa pri výmene oleja spustí regenerácia, ti problém nevyrieši.
To písal TK1991 vyššie, že pri výmene oleja, mechanik spustí regeneráciu. Na to som ja reagoval, že to mu nič čo sa vypaľovania DPF týka, nerieši. A ďalej som písal, že filter sa regeneruje podľa potreby.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Aha, sry. Ale pochybujem, ze pri vymene oleja mu spustia regeneraciu. Ale tak kto vie...
Prostredníctvom diagnostiky je možné spustiť regeneraciu dpf filtra, podotýkam že ja som si to nedával robiť nikdy, mám to info z druhej ruky. A tu výmenu oleja som tam len tak spomenul že popro výmene oleja dám aj prepíliť dpf filter.hojko napísal: 02 dec 2023, 12:54 Pri akej vymene oleja sa spusti regeneracia??? Lebo ta sa pusta nahodne, ked auto usudi, ze je filter zaneseny a ze su splnene podmienky na regeneraciu (teplota chladiacej kvapality, urcita rychlost a zaradeny vhodny prevodovy stupen, konstatna rychlost).
Len tak mimochodom, ak jazdím každý mesiac raz nemecko (tam a naspäť 2250km) a popritom zvysok mesiaca len do prace a naspať (5km) prípadne kaufland tak som ten ktorému sa odporúča diesel alebo ešte benzin?
-
starysomar
Hardcore addict
Nechať si to, čo máš a vyhovuje Ti a nenaletieť na škatuľkovanie a "múdre rady". Je to o konkrétnych autách - motoroch.
Ani benzínom stále krátke trasy neprospievajú, aj tým terba občas "vymiesť komín". Mnohé majú turbo aj filter pevných častíc GPF (Gasoline Particulate Filter).
Tankovať kvalitné palivo, včas meniť kvalitný olej atd.
Niekomu úspora paliva prevýši náklady na prípadné čistenie DPF. Niektoré autá ho vypália aj na voľnobehu.
Kamarát má DPF, jazdí prevažne maximálne do 10 km, raz za čas ďalej a žiadny problém s filtrom pevných častíc doteraz nemá. Auto má nájazd nad 150000 km.

Dodatok - manželkina dieselová Muľa má po benzínovom kixe prejazdené vyše 2000 kilometrov a ani náznak problému.
Ani benzínom stále krátke trasy neprospievajú, aj tým terba občas "vymiesť komín". Mnohé majú turbo aj filter pevných častíc GPF (Gasoline Particulate Filter).
Tankovať kvalitné palivo, včas meniť kvalitný olej atd.
Niekomu úspora paliva prevýši náklady na prípadné čistenie DPF. Niektoré autá ho vypália aj na voľnobehu.
Kamarát má DPF, jazdí prevažne maximálne do 10 km, raz za čas ďalej a žiadny problém s filtrom pevných častíc doteraz nemá. Auto má nájazd nad 150000 km.
Dodatok - manželkina dieselová Muľa má po benzínovom kixe prejazdené vyše 2000 kilometrov a ani náznak problému.
-
starysomar
Hardcore addict
Podotázka - máte nekto skúsenosť s naftou Orlen? Zobral som ju hoci inak tankujem inú značku no bál som sa, že nedôjdem po čerpačku s takou (bol by som). Nemusí to byť tou naftou, medzitým dožil akumulátor a je nový, no pred výmenou aj po nej motor občas vynechal až (z voľnobehu) zhasol. To som odvtedy moc nepojazdil - lebo maródka. Dnes som tam na skúšku nadrbkal tie moje "vodičky" a zatiaľ je kľud. Uvidím až dačo pojazdím.
Tankujem väčšinou na Shell a Orlen, obe sú OK. Stará 1.9TDI. Ale viac asi nepoviem, rozdiely medzi naftami vôbec nespoznám a štatistiky dojazdu si nerobím 
-
starysomar
Hardcore addict
Iste - sesternicin manžel bol papaláš u Slovnaftu než sa zmenili vlastnícke pomery a vravel, že tam berú do cisterien všetky "značky". Niečo si vozia prémiové alebo skrz blízkosť zvonka. Tiež mám za desaťročia vyskúšané, že ani palivo jednej značky nie je vždy rovnaké. Aj pri akceptácii vplyvu teploty, vlhkosti a tlaku vzduchu občas neprehliadnem rozdiel - merania a záznamy si robím.
Napísal som to nepresne - nemuselo to byť značkou ale konkrétnou čerpačkou. Lebo palivá Orlen viacerí chvália z hľadiska dojazdu na nádrž. Možno placebo z dobrého pocitu z lepšej ceny - mňa rozdiel 0,04 nejak nedojal k slzám, tankujem spravidla po 50 litrov, teda či zaplatím trebárs 80 alebo 82 euro je mi skutočne jedno.
Napísal som to nepresne - nemuselo to byť značkou ale konkrétnou čerpačkou. Lebo palivá Orlen viacerí chvália z hľadiska dojazdu na nádrž. Možno placebo z dobrého pocitu z lepšej ceny - mňa rozdiel 0,04 nejak nedojal k slzám, tankujem spravidla po 50 litrov, teda či zaplatím trebárs 80 alebo 82 euro je mi skutočne jedno.
klesa mi tlak v pneu, velmi pomaly, iba cez noc. nasiel som tam pichnuty kus drotu ci klinca tenkeho. vypada ze ked sa pneu zohreje tak je ok, len v noci ked je zima tak sa zmrsti a prepusta.
otazka: lepsie drot vytiahnut alebo nie? povedal by som ze taka mala dierka ked drot vytiahnem tak sa stiahne a nemusela by prepustat. ale mozno ani nie.
otazka stryka drzgrosa: ozaj treba novu pneu (respektive dve) alebo mi to niekto bude schopny opravit? co som cital tak sa opravovanie moc neodporuca, ale tak su to zimne pneu, moc na nich nejazdim, su este dobre a je mi luto 200 eur vyhodit len tak.
otazka: lepsie drot vytiahnut alebo nie? povedal by som ze taka mala dierka ked drot vytiahnem tak sa stiahne a nemusela by prepustat. ale mozno ani nie.
otazka stryka drzgrosa: ozaj treba novu pneu (respektive dve) alebo mi to niekto bude schopny opravit? co som cital tak sa opravovanie moc neodporuca, ale tak su to zimne pneu, moc na nich nejazdim, su este dobre a je mi luto 200 eur vyhodit len tak.
Drot vytiahnut a ist do servisu. Zrejme tam daju lepidlo a knot. Oni vedia ako to opravit. Mne sa stalo par krat, ze som mal klinec v pneu, srob a tak, vzdy to opravili a nebol problem. Ina situacia by bola, ak by to bolo z bocnej strany na korbe a bolo by to nieco velke.
Sice som drôt v pneumatike nemal ale tiez mi v zime vzdy v noci úplne vypustilu koleso. Nikto si stym nevedel rady lebo pneumatika pri skúške neprepúšťala vzduch. Tak mi tam dali dušu a vsetko bolo v pohode, možno to bol problém s diskomaacid napísal: 20 dec 2023, 9:15 klesa mi tlak v pneu, velmi pomaly, iba cez noc. nasiel som tam pichnuty kus drotu ci klinca tenkeho. vypada ze ked sa pneu zohreje tak je ok, len v noci ked je zima tak sa zmrsti a prepusta.
dik za odpovede. idem s tym zajtra do servisu, dnes este budem dofukovat. ale som prekvapeny ze aj ked tam bol polovicny tlak (z 220 na 110) tak to nebolo nejak citit.
tak nejak som tajne veril ze ak je to mala dierka tak po vytiahnuti sa tak nejak sama zaceli ale asi skor nie.
tak nejak som tajne veril ze ak je to mala dierka tak po vytiahnuti sa tak nejak sama zaceli ale asi skor nie.
-
starysomar
Hardcore addict
Nemáš RunFlat pneumatiky? Vtedy pri pokojnej jazde nemusí byť cítiť pokles tlaku.
nemam. ale zimne mam dost balony. R17 225/65. asi nieco spravi aj nezavysle zavesenie kolies? ked 3 su dofukane tak to jedno podrzia. amaterska uvaha.
Podrzat podrzia. Ale nizsi tlak sposobuje ine jazdne vlastnosti - vacsie opotrebovanie pneu po vnutornej a vonkajsej strane, rozdielna brzdna ucinnost na kolesach alebo tahanie volantom do strany makkeho kolesa.