Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa retkvic »

starysomar napísal: 29 dec 2022, 7:38 "chytiť nos a silno fúknuť" - s tým opatrne.
To robim pravidelne, to mi odporucili aj na orl, ak su zapchate dutiny, odkedy som dostal nejaky zapal co mi aj posunul tie vnutorne kosticky ucha, tak to asi zdeformovalo aj cely bubienok, robi mi to iba na lavom uchu/hlavne v zime je s tym problem. Ked chodim lanovkou, napr z Vratnej na Chleb, tak ta zmena tlaku je asi tak vyrazna, ze sa cloveku urobi az spatne, akurat neviem ci to je tym bubienkom alebo niecim inym.

K tym bateriam, my ked sme teraz riesili unik vody a vodar nam povedal, ze na niektorych potrubiach byva nejaky tlakovy ventil alebo co, a napr. pri poruchach vody mozu zvysit tlak v potrubi, my sme to riesili ked sa nieco poruchalo v zasobniku na tuv a zacala odtekat voda cez pretlkovy vypust do kanalizacie a pytal sa nas vodar ci nahodou nemame zvyseny tlak v potrubi nez zvycajne.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Raz som zatlačil moc, práve vtedy mi ostalo hodne, ale naozaj hodne zle. Tiež to robievam aj aby som lepšie počul výšky no odvtedy s citom.

V rozvode pitnej vody býva spätná klapka, aby sa nedostala závadná voda nazad do potrubia U nás nie je, ak je odstavená voda, naťahá množstvo vzduchu do potrubí. Ak len studená, pretlačí teplú do studenej.
Kde je spätná klapka, môže vzniknúť vyšší tlak medzi ňou a batériou. V potrubiach môže dochádzať k tlakovým rázom, stačí naplno pustenú vodu prudko zatvoriť.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Zdravím. Vedeli by ste by poradil nejaký zdroj ktorý by mi vysvetlil problematiku ohľadom socialneho/zdravotného poistenie? Konkrétne prečo je z pohľadu štátu výhodne ľudí nútiť aby si samotné poistenie platili, prečo nie je lepšie ak je to dobrovoľné? Prečo to v usa vidia inak atp.?
Vďaka
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

socialny/zdravotny system na Svk a v Usa je uplne rozdielny, ak by niekto nasiel nejaku stranku ktora by to rozoberala komplexne do hlbky, to by bolo zaujimave.

Ked je to doborovolne, tak tam zakonite priteka menej penazi.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

TK1991 napísal: 29 dec 2022, 17:32Konkrétne prečo je z pohľadu štátu výhodne ľudí nútiť aby si samotné poistenie platili, prečo nie je lepšie ak je to dobrovoľné?
pretože povinné zdravotné poistenie znamená viac peňazí
M1No
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa M1No »

Caute , chcem sa opytat ci ste teraz niekto nieco neriesili na splatky online cez cetelem ... chcem si zobrat nieco na splatky ale ked riesim podpis zmluv tak mi ku tomu davaju nieco take ako kartu kde budu peniaze ale ja chcem len vyriesit tie splatky o ziadnu kartu nemam zaujem ani neviem na co to je a ani ma to nezaujima da sa to nejako urobit aby mi ta karta nechodila a vyriesil som iba tie splatky ? Dakujem za odpoved
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

beardie napísal: 29 dec 2022, 18:42 pretože povinné zdravotné poistenie znamená viac peňazí
To áno ale prečo nieje pre štát výhodnejšie trebars to nechať na samotných občanov? Z pohľadu štátu jeho fungovania atď. to má aj nejaký logický zmysel? alebo ide iba čisto o to že si jedného dňa niekto zmyslel že budeme solidárny štát a bodka?
gogo956
Redeemer
Redeemer

TK1991 napísal: 29 dec 2022, 20:14 To áno ale prečo nieje pre štát výhodnejšie trebars to nechať na samotných občanov? Z pohľadu štátu jeho fungovania atď. to má aj nejaký logický zmysel? alebo ide iba čisto o to že si jedného dňa niekto zmyslel že budeme solidárny štát a bodka?
je to prave o tom, ze stat chce co najviac penazi, preto je to povinne.

**
M1No

uz ten tovar na uver mas doma, alebo este len planujes si ten uver zobrat?
M1No
Medium Star
Medium Star

gogo956 napísal: 29 dec 2022, 20:32 je to prave o tom, ze stat chce co najviac penazi, preto je to povinne.

**
M1No

uz ten tovar na uver mas doma, alebo este len planujes si ten uver zobrat?
nemam teraz som urobil objednavku na nete a tam sa to riesi cez cetelem a nejaky e podpis a tam je zmluva a vtej zmluve je ta kreditna karta
gogo956
Redeemer
Redeemer

M1No
ale ty tu kreditku nemusis pouzivat a mozes splacat iba ten uver na ten tovar.
Ak mas strach ze ta ta kreditka bude dom alákať z nej neskor cerpat, tak sa da zablokovat, resp ked ti pride tak ju rozstrihnes a zahodis/najlesie na 2x dvakrat aby tie polky boli vyhodene samostatne/.
Ked to budes mat vsetko schvalene a tovar doma, tak im len napises, nech ti ju zablokuju.
Karta sa nebude dat pouzit ale splacat uver budes normalne. :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

TK1991 napísal: 29 dec 2022, 20:14 To áno ale prečo nieje pre štát výhodnejšie trebars to nechať na samotných občanov? Z pohľadu štátu jeho fungovania atď. to má aj nejaký logický zmysel? alebo ide iba čisto o to že si jedného dňa niekto zmyslel že budeme solidárny štát a bodka?
vseobecne su ludia hlupi, vacsina by si poistenie neplatila, aby usetrili, lenze potom by sa na platbach za vykony nedoplatili
aj relativne jednoducha operacia typu slepak stoji 1200 eur

preto je lepsie, ked kazdy nieco (aj ked malo) plati stale a zaplatia sa z toho vykony celoplosne
retkvic
Addict
Addict

TK1991 napísal: 29 dec 2022, 17:32Konkrétne prečo je z pohľadu štátu výhodne ľudí nútiť aby si samotné poistenie platili, prečo nie je lepšie ak je to dobrovoľné? Prečo to v usa vidia inak atp.?
Mňa by tiež zaujímalo, prečo napr. štát pri platení odvodov rozdelil tu odvodovú položku na dve časti, jedna odvedená zamestnancom a druhá zamestnávateľom, prečo to nemôže byť v celku aky zamestnanec priamo videl kolko vlastne odvedie štátu za neho zamestnávateľ? Zrutil by sa vesmír, alebo by ludia vyliezli na kandelábre?
M1No
Medium Star
Medium Star

gogo956 napísal: 29 dec 2022, 20:52 M1No
ale ty tu kreditku nemusis pouzivat a mozes splacat iba ten uver na ten tovar.
Ak mas strach ze ta ta kreditka bude dom alákať z nej neskor cerpat, tak sa da zablokovat, resp ked ti pride tak ju rozstrihnes a zahodis/najlesie na 2x dvakrat aby tie polky boli vyhodene samostatne/.
Ked to budes mat vsetko schvalene a tovar doma, tak im len napises, nech ti ju zablokuju.
Karta sa nebude dat pouzit ale splacat uver budes normalne. :)
Takze je to normalne toto pri podpise cez internet ze mi vnucuju tuto kartu ?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

V rokoch 2012 aj 2015 sme brali niečo cez Cetelem, kreditky som nežiadal no prišli. Neaktivoval, schoval, časom zničil. Zrejme je to normálne.
M1No
Medium Star
Medium Star

normalne ma to saerie ako to ludom vnucuju ...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Vsak si nic neber cez Cetelem a mas pokoj. Vidis, ale chces, takze musis akceptovat ich ponuku a podmienky.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

retkvic napísal: 29 dec 2022, 21:41 Mňa by tiež zaujímalo, prečo napr. štát pri platení odvodov rozdelil tu odvodovú položku na dve časti, jedna odvedená zamestnancom a druhá zamestnávateľom, prečo to nemôže byť v celku aky zamestnanec priamo videl kolko vlastne odvedie štátu za neho zamestnávateľ? Zrutil by sa vesmír, alebo by ludia vyliezli na kandelábre?
Sú rôzne kalkulačky, napr. cistamzda.sk, tam si dáš svoju hrubú mzdu a ukáže ti to koľko platí zamestnávateľ. Vymysleli to politici, aby si ľudia povedali, že tie odvody nie sú také strašné (veď to predsa neplatím ja, ale môj zamestnávateľ). V skutočnosti to ale platí všetko pracujúci človek, lebo mu zamestnávateľ dá menšiu mzdu ako by mohol.

Rovnaký odrb boli tie mečiarovské zdravotné poisťovne v 90. rokoch. Napr. poisťovňa pre študentov alebo baníkov. Hej, keď bol baník zdravý a robil, tak bol v baníckej poisťovni, no akonáhle ochorel a prestal pracovať, tak ho preradili do všeobecnej zdravotnej poisťovne. Čiže jedna poisťovňa mala zdravých poistencov, tá druhá len chorých. Potom prišiel taký paradox, že všetky tie bohaté poisťovne so zdravými poistencami skrachovali. :D Lebo ich politici vytunelovali. A dnes existuje len práve tá zadĺžená VŠZP.

Dnes je pravdepodobné zlý aj ten náš a aj ten systém v USA.
V USA to dobre fungovalo kedysi, v dobe keď si aj človek s minimálkou mohol dovoliť zariadiť normálny život (kúpiť dom, poslať deti na VŠ a pod.). Dnes človek s minimálkou v USA neuživí ani sám seba. Verejný sektor bez regulácie sa utrhol z reťaze a ovládajú ho korporácie s prepojením na štát/politikov. Aké šialené to je, ukazuje napr. ten zdravotný systém v USA, kedy ľudia vyskakujú zo sanitiek a radšej si zavolajú uber, platia tisíce mesačne za nevyhnutné lieky na astmu/cukrovku, od otecka ktorý chcel byť pri pôrode si vypýtali niekoľko tisíc dolárov a to mu len dali plášť a rúško, alebo postrelenému človeku dajú obväz a ibalgin a poisťovňa zaplatí letenku normálne v ekonomickej triede, aby si dal človek vybrať guľku v inom štáte, lebo tam je to lacnejšie... Trochu socializmu sa do USA pokúsil zaviesť paradoxne Nixon, ktorý si uvedomoval, že keď je človek chorý a vieme to liečiť, tak je pre štát výhodnejšie ak mu štát zaplatí liečbu a ten človek pracuje, ako keby proste zomrel. Takže majú "obličkový zákon" a štát hradí všetky náklady spojené s obličkami. Ale dopadlo to tak americky. Ľudia napríklad chodia dlhé roky na dialýzu (liečbu platí štát), ale nikto im ani nepovedal, že sa mali zapísať na zoznam čakateľov na novú obličku. Proste biznis.

Ten náš systém zase doplatí na to, že bude menej pracujúcich a viac dôchodcov, o ktorých sa bude treba starať. A štát platí za svojich zamestnancov, deti a študentov, dôchodcov, úplne smiešne platby.

Sociálny systém v USA a na Slovensku v zásade funguje rovnako, len majú úplne iný zákonník práce...takže sú tam veľké rozdiely, kedy a na čo máš nárok zo zákona a kedy je to len pracovný benefit.

Nechať všetko na občanov by bolo proste hlúpe, lebo ľudia sú hlúpi. Preto platíš zálohové platby celý rok a v podstate si tak šporíš na zimu. A potom je tu ten faktor, že aj keby si niekto podstivo šporil peniaze do vankúša, tak môže ochorieť na niečo vzácne a drahé a aj tak by si zdravotnú starostlivosť nemohol dovoliť.
gogo956
Redeemer
Redeemer

M1No napísal: 29 dec 2022, 21:45 Takze je to normalne toto pri podpise cez internet ze mi vnucuju tuto kartu ?
a v com je problem ze by ti prisla kreditka? Cerpat ju nemusis a ako si uz dostal info, mozes ju dat hned u nich zablokovat/pravdepodobne staci im zavolat ci napisat email/, doma ju znehodnotis a už ju "nemáš". Ano oni maju teraz produkty ktoru idu vlastne cez kreditku :)
**
Ephramko to vysvetlil pekne, len by sa este mohlo dodat, ze je bezne v Usa ze co len trochu lepsie firmy nejaky ten balík zdravotneho poistenia svojim zamestnancom automaticky platia, je to brane zamestnancami ako vyznamny benefit. :)
retkvic
Addict
Addict

ephramko napísal: 30 dec 2022, 7:55 V skutočnosti to ale platí všetko pracujúci človek, lebo mu zamestnávateľ dá menšiu mzdu ako by mohol.
? Tie kalkulačky sa asi minuly učinku pozeram.
ephramko napísal: 30 dec 2022, 7:55 Čiže jedna poisťovňa mala zdravých poistencov, tá druhá len chorých. Potom prišiel taký paradox, že všetky tie bohaté poisťovne so zdravými poistencami skrachovali. :D Lebo ich politici vytunelovali. A dnes existuje len práve tá zadĺžená VŠZP.
To stymi poistovnami za meciara neviem, to som este bol maly chlapec, no na podobnom principe to funguje aj teraz. Dovera aj Union maju vecsinou poistencov co su v produktivnom veku a vecsinu tych nevladnych dochodcov ma na krku statna VSZP.

Ten biznis sa v US dostal do bludnych rozmerov, hovori o tom aj Michal Sopor v jednom z poslednych videi z tou fitneskou, ze namiesto toho aby risili porbem s bezdomovectvom v LA a SF, tak sa na tom prozivuju rozne zivli a ryzuju na statnej pomoci pre rozne organizacie a ten problem namiesto aby riesili este zvysuju. Zdravotnictvo v USje kapitola sama o sebe, ako tak sa o teba postaraju ak si platis tych 500 mesacne na zdravotne a mas 100% preplacanie ukonov, ak sa dostanes na nejake percento doplacania z vlastnej strany, tak uz to ide riadne do penazi a ty co nemaju ziadne poistenie maju nad sebou 24/7 vysiacu hrozbu, ze sa pri navsteve nemocnice alebo len vyzdvyhnuti sanitkou zadlzia na cely zivot, pripadne on pridu.
ephramko napísal: 30 dec 2022, 7:55 A štát platí za svojich zamestnancov, deti a študentov, dôchodcov, úplne smiešne platby.
Viem ze dochoci a deti platia len zlomok aj toho co najnizsi odvod pre zivnostnikov, nejakych 33€, ale zeby aj pre zamestnancov? To uz si niesom isty.
ephramko napísal: 30 dec 2022, 7:55 Nechať všetko na občanov by bolo proste hlúpe, lebo ľudia sú hlúpi. Preto platíš zálohové platby celý rok a v podstate si tak šporíš na zimu. A potom je tu ten faktor, že aj keby si niekto podstivo šporil peniaze do vankúša, tak môže ochorieť na niečo vzácne a drahé a aj tak by si zdravotnú starostlivosť nemohol dovoliť.
Zalezi coho zalohovu platbu platis, mozno max plyn a teplo, a tie ti tiez vyratavaju na zaklade tvojej rocnej spotreby, blby by bol ten kto si ich sam stanovi nizsie, a neviem ci je to vobec mozne, ak maju jeho predosle rocne spotreby.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ono je tazko povedat ci ten nas system je lepsi ako americky. Pretoze v realite u lekara v ordinacii aj tak castokrat platis, aj ked je to oficialne v "šedej" zone. Ludia v okoli hovoria, ze lekari po nich chcu rozne "poplatky" za ktore ale nedostanu ziaden doklad o uhradeni. Alebo ked sa clovek lekára na nieco spyta, tak povedia ze to uz je konzultacia a stoji to napr od.10€.
A ak uz sa riesi nieco vaznejsie typu operácia, tak tučná obáločka je samozrejmosť.
Napísať odpoveď