Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
Som sa pokusal to pinpoitnut no nie je sanca, musi to byt uz asi starsi zaber, vyssie nad tym vyzera ze je nieco ako golfovy areal a tych maju v Bejingu akoze pozehnane, obrovske mesto.
Z priblizenia vidno, ze tie siete maju po celom meste.
https://en.mapy.cz/letecka?vlastni-body ... 00302&z=15
Z priblizenia vidno, ze tie siete maju po celom meste.
https://en.mapy.cz/letecka?vlastni-body ... 00302&z=15
ano, zaber je este z konca januara 2020.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Ako by sa malo spravne pisat ä, ked pisem bez diakritiky? Ako e alebo ako a?
a
aj pri ľščťžýáíé pouzivas tie iste pismena, len bez diakritiky
aj pri ľščťžýáíé pouzivas tie iste pismena, len bez diakritiky
Akurat nemci velmi radi upravuju pisany text bez diakritiky do fonetickej podoby - Ő napisu ako oe, ß ako ss etc..
Ale u nás je to inak. U nás ä bez diakritiky je a.
Napr. vo švajci ß nepouzívajú ani vo "formálnych" textoch a píšu všade ss. Ale tao švajc je individuálny, čo sa týka ich polo-nemčiny, a u nás je to zase inak a nič neupravujeme (lebo ako jeden z mála jazykov, čítame takmer presne tak ako píšeme).
Napr. vo švajci ß nepouzívajú ani vo "formálnych" textoch a píšu všade ss. Ale tao švajc je individuálny, čo sa týka ich polo-nemčiny, a u nás je to zase inak a nič neupravujeme (lebo ako jeden z mála jazykov, čítame takmer presne tak ako píšeme).
Príklad - s diakritikou pamäť, bez diakritiky pamat.
-
harrison314
Hardcore addict
pytal som sa pre to, ze ostatne pismena bez diakritiky su foneticky totozne, jedinou vynimkou je u nas ä a nebolo mi to jasne.
Ak by boli foneticky totožné, diakritiku by sme nepotrebovali 
-
harrison314
Hardcore addict
Tak skoro totozne.
tak pokial riesime pisanie textu bez diakritiky tak asi neexistuju ziadne oficialne pravidla, vsetko je to slang, nie? takze to mozes napisat ako chces, kludne aj maeso a pamaet 
alebo bud za drsneho a napis mæso alebo pamæt ^^
Ja mam tiež takú banálnu otázku - Skusim to tak napísať aby ste ma pochopili.
Vo vyspelom zahraničí ženy nepoužívajú koncovku "ová"
Ale je situácia, kedy napr v Taliansku je mužské meno Andrea.
Príklad - Andrea Pirlo (asi viete, že je to bývalý futbalista), ale ak by ste nevedeli kto to je, ako zistíte či sa jedná o muža alebo ženu?
Príklad - krasokorčuliarský pár Papadakis - Cizeron, ako zistíte kto z nich je muž a kto žena? Bez toho aby ste googlili ich pohlavie.
Príklad - Andrea Pirlo (asi viete, že je to bývalý futbalista), ale ak by ste nevedeli kto to je, ako zistíte či sa jedná o muža alebo ženu?
Príklad - krasokorčuliarský pár Papadakis - Cizeron, ako zistíte kto z nich je muž a kto žena? Bez toho aby ste googlili ich pohlavie.
Pri krasokorculovani sa ako prva z dvojice uvadza zena
Cize si dal zly priklad 
Takže pri krasokorčulovaní je to teda ako vravíš, prvé priezvisko vždy žena, druhé vždy muž.heker napísal: 31 jan 2024, 11:04 Pri krasokorculovani sa ako prva z dvojice uvadza zenaCize si dal zly priklad
![]()
A pri Andrea Pirlo by si ako určil, či je to muž či žena, bez toho aby si to vygooglil?
Ak by som futbalistu nepoznal, tak by som to urcit nevedel.
-
harrison314
Hardcore addict
Nijako, jedine podla kontextu.Blastbit napísal: 31 jan 2024, 10:51 Ja mam tiež takú banálnu otázku - Skusim to tak napísať aby ste ma pochopili.
-
javatar
Hardcore addict
Nijako, dokonca existuju mena ktore sa pouzivaju pre obe pohlavia. Napr. v pripade mena Regan poznam aj muza aj zenu s tym menom 
Díky za odpovede. Na Slovensku ak by prestali ženy všade používať koncovku "ová" by sa mi to aj páčilo.
Lebo podla krstného mena vieme určiť pohlavie, napr Martina Kováč - Martin Kováč.
Pokiaľ na Slovensku nebudeme mať aj pre mužov aj ženy rovnaké krstné mená, tak Slovákom sa pohlavie ľahšie určí aj bez kontextu.
Lebo podla krstného mena vieme určiť pohlavie, napr Martina Kováč - Martin Kováč.
Pokiaľ na Slovensku nebudeme mať aj pre mužov aj ženy rovnaké krstné mená, tak Slovákom sa pohlavie ľahšie určí aj bez kontextu.
u priezvisk, ktore su pridavnymi menami, je to nepouzitelne, popiera to skladbu viet a kurvi gramatiku
Martin Stary - Martina Stary
Martin Stary - Martina Stary