Banálne/triviálne otázky
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Banálne/triviálne otázky
Ďakujem. Teplo. Mal som na to prísť 
vsimol som si, ze firma, kde posobim ma pomerne velky(okolo 50k na cca 30-35 zamestnancov) dlh na socialnej poistovni. co to signalizuje? stava sa to alebo mozem cakat, ze problemy budu narastat? na zdravotnych odvodoch nedlzia nic. veduci mi o tom zatial nevedel povedat viac, napriek nevysokemu poctu ludi mame vedenie v ba a matersku firmu v zahranici, takze to chvilu potrva. tak isto stale nie verejne dostupna uctovna uzavierka z minuleho roku. na druhu stranu trzby stupali kazdy rok a zakazky mame aj teraz. do par dni dostanem urcite viac info, ale som zvedavy na skusenosti ostatnych.
kedze nie je este dostupna uctovna uzavierka tak nevieme ake druhu je ta dlžoba. Nemusi to nič važne znamenať ale aj môže. Kedže "Matka" je zo zahranicia, predpokladame ze zo Zapadu, tak aj keby prislo k masovemu prepustaniu, tak je vysoka pravdepodobnost ze zamestnanci obdrzia nadstandardné odstupne.
a aky druh dlzoby to moze byt, ked je to na socialnej poistovni? myslel som si, ze to moze byt iba v ramci odvodoch na zamestnancov.
M142
sorry prehliadol som že je to dlh priamo u socialnej poistovne. A nevies ako dlho trva uz tato situacia? Je to dlhodobe?
sorry prehliadol som že je to dlh priamo u socialnej poistovne. A nevies ako dlho trva uz tato situacia? Je to dlhodobe?
Ved to, ze netusim. Mna len zaujimalo ako sme si viedli ninuky rok v cislach, pozrel som na finstat, tam boli uvedene dlhy, tak som ihned skontroloval zdravotnu a socialnu poistovnu, tam som ten dlh nasiel.
V Českej správe sociálneho zabezpečenia (=Česká sociálna poisťovňa) si viem pozrieť, či môj zamestnávateľ za mňa platí odvody, dá sa to aj v slovenskej socke?
Lebo či má firma dlhy ma až tak veľmi trápiť nemusí, ak je môj osobný účet platený správne
Lebo či má firma dlhy ma až tak veľmi trápiť nemusí, ak je môj osobný účet platený správne
ak firme rastu u socky dlhy tak je to vždy znak nejakeho interneho problému. Možno by bolo dobré sa na to kolektívne spýtať vedenia, nielen priameho nadriadeneho.
mame, akurat som si ten ucet este nespravil, teraz to lutujem. otazka je, ci moze firma dlzit soc poistovni a pritom nebyt dlzna na soc poisteni zamestnancov. preto som sa to vlastne aj pytal, ci taka situacia vobec moze nastatbeardie napísal: 28 aug 2024, 8:10 V Českej správe sociálneho zabezpečenia (=Česká sociálna poisťovňa) si viem pozrieť, či môj zamestnávateľ za mňa platí odvody, dá sa to aj v slovenskej socke?
Nie som si na 100% isty ale moze mat nezaplatene odvody zo mzdy "za zamestnavatela", inymi slovami ta zlozka ktora sa nascita na cenu prace alebo hovorovo "superhruba mzda". To je taky oje* statu ze ty za seba mozes mat evidovane odvody ale zamestnavatel nezaplatil "za seba na zamestnanca".
Napr starobne poistenie su 4% z hrubej. Ale dalsich 14% plati firma ako svoj podiel.
Napr starobne poistenie su 4% z hrubej. Ale dalsich 14% plati firma ako svoj podiel.
Dlh na socialke vies pozriet na Finstat.sk, tak vpravo klikni dlhy voci statu a najdes tam aj Socialku, aj pocet mesiacov kolko sa ten dlh opakuje. Pre teba dlh na socialke ale neznamena nic a netyka sa ta.
ahojte, nakoľko sa v tejto problematike vôbec nevyznám, prosím o názor skúsenejších: v byte, panelaku, mám klimatizáciu. Byt som už s klímou kupoval pred 10rokmi. Tá ma urobený vývod kondezu trubičkou von tak, že padá na asi meter široky betonový chodník, resp taký ten okraj okolo bytovky. Ludia tade ani moc nechodia lebo je to dost uzke. To znamená, že voda padá mimo domu, nijako dom nezasahuje. A včera ma zastavil sused, že to tak nemôže byť, že vraj voda z kondenzu musi padať ďalej až do záhrady, lebo takto to "poškodzuje ten betón".
Ako to je z pravneho hladiska?
Ako to je z pravneho hladiska?
Pravne hladisko ti asi neporadim ale presne podobne je to aj na mojim sidlisku. Par klim presne takto isto kvapka. Dokonca jeden sused si spravil pristresok v predzahradke a vyvod zlabu tecie rovno na chodnik (uz ten klasicky, nie beton okolo bytovky). A na pristresok tecie klima ineho suseda.
Ja by som suseda odkazal na spravcu ak si mysli ze to nie je OK. Resp ho uplne ignoroval.
Ja by som suseda odkazal na spravcu ak si mysli ze to nie je OK. Resp ho uplne ignoroval.
Tak ako hovori. Kondenz by mal ist do kanalizacie alebo vsakovacieho zlabu. Vsak si kup trubku, predlz to o meter ci dva a pred zimou to demontuj.
A to ti este sused nepovedal, ze fasada je spolocna a na montaz klimatazacie na fasadu potrebujes nadpolovicny suhlas vlastnikov bytov.
A to ti este sused nepovedal, ze fasada je spolocna a na montaz klimatazacie na fasadu potrebujes nadpolovicny suhlas vlastnikov bytov.
nie pokial už niekto iny klimatizaciu na tej iste bytovke má tak suhlasy netreba podla noveho zakona.heker napísal: 30 aug 2024, 19:32 Tak ako hovori. Kondenz by mal ist do kanalizacie alebo vsakovacieho zlabu. Vsak si kup trubku, predlz to o meter ci dva a pred zimou to demontuj.
Aleja som to kupoval uz s klimou. Pristup tam zvonku nemám lebo je to tak nestastne riesené.
nikto to u nas na panelaku takto nema, iba maju trubky, dlhé a pada to do zahradyKondenz by mal ist do kanalizacie alebo vsakovacieho zlabu
-
starysomar
Hardcore addict
"pokial už niekto iny klimatizaciu na tej iste bytovke má tak suhlasy netreba podla noveho zakona" - kde je to konkrétne presne uvedené?
Nám tiež kondenz kvapká popri stene na dvor no na rozhraní betónu a záhradky. Nik nenamietal zatiaľ.
Autoeditácia príspevku po 7 min 34 sek:
Odbočím - tuší niekto čo môže byť toto?
Nám tiež kondenz kvapká popri stene na dvor no na rozhraní betónu a záhradky. Nik nenamietal zatiaľ.
Autoeditácia príspevku po 7 min 34 sek:
Odbočím - tuší niekto čo môže byť toto?
starysomar
teraz ti neviem najst ten článok. Ale ono to dáva logiku: ak ma klimu jeden prečo by nemohol mať aj niekto iný?"pokial už niekto iny klimatizaciu na tej iste bytovke má tak suhlasy netreba podla noveho zakona" - kde je to konkrétne presne uvedené?
ehm...
-
starysomar
Hardcore addict
Fotka z filmu Votrelec. Takých nájdeš tisíce aj hľadaním googlom podľa obrázka.
To, čo vyzerá ako vajíčko som fotil ja doma a ani Google nevie zistiť, čo to je. Bolo to v stolici, nie v internete.
To, čo vyzerá ako vajíčko som fotil ja doma a ani Google nevie zistiť, čo to je. Bolo to v stolici, nie v internete.
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Zlcovy kamienok?