Ale zas do dávaš elektrinu dvom motorom namiesto jedného, takže ta spotreba bude zase vyššia.Spixy napísal: 08 feb 2025, 22:49 Aha, ale elektromotorom to nevadí, keďže každá náprava má vlastný motor a odpadne tak diferencial a poloos, že?
Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
-
starysomar
Hardcore addict
Väčšie trecie odpory (straty) v prevodoch.
Podľa Chatgpt to môže spraviť rozdiel až 2%.heker napísal: 08 feb 2025, 22:50 60kg navyse nemoze robit rozdiel. Lebo ci ma auto 1800kg alebo 1860, vsak to je rozdiel vo vahe vodica alebo plnej nadrze.
-
starysomar
Hardcore addict
Áno no štvorkolka voči identickému s jednou poháňanou nápravou okolo litra aj viac a to nie sú len 2%
2 percenta pri spotrebe 7 litrov su 1,4 deci. Cize by to bol rozdiel 7l/100km a 7,14l/100km.
No veď áno. Ty si len písal že to rozdiel spraviť nemôže. No podľa tohoto môže. To že je to zanedbateľné je mi jasne 
Percentualne je to skoro zanedbatelny rozdiel ale prakticky je vzdy rozdiel napr kolko ludi sedi v aute. Na spotrebe sa to prejavi, tipujem viac nez 0,1l / 100kmheker napísal: 08 feb 2025, 22:50 60kg navyse nemoze robit rozdiel. Lebo ci ma auto 1800kg alebo 1860, vsak to je rozdiel vo vahe vodica alebo plnej nadrze.
Nechápem prečo. Nešlo by 50kW do jedného motora ale 25kW do oboch motorov, nie?lukas9206 napísal: 09 feb 2025, 5:48 Ale zas do dávaš elektrinu dvom motorom namiesto jedného, takže ta spotreba bude zase vyššia.
Presne tak.Spixy napísal: 08 feb 2025, 22:49 Aha, ale elektromotorom to nevadí, keďže každá náprava má vlastný motor a odpadne tak diferencial a poloos, že?
Ak rozdeliš jeden 100kw na dva 50kw motory, tak asi áno. Ale nech sa k tomu vyjadrí niekto kto tomu rozumie viac.
Väčšinou ale máš v ponuke verziu s jedným motorom ktorý má napríklad výkon 200kw. A za príplatok dostaneš to isté auto s tou istou baterkou ale s ďalším motor s výkonom napríklad 150kw. Takže ta spotreba potom je logicky vyššia. Aspoň u Tesly to tak je.
Väčšinou ale máš v ponuke verziu s jedným motorom ktorý má napríklad výkon 200kw. A za príplatok dostaneš to isté auto s tou istou baterkou ale s ďalším motor s výkonom napríklad 150kw. Takže ta spotreba potom je logicky vyššia. Aspoň u Tesly to tak je.
Podľa GPT na dialnici potrebuješ výkon 27kW na to aby si išiel konštantne 130km/h.
Takže to máš jedno či púšťaš 30kW príkon do jedného motora alebo príkon 15kW do dvoch motorov, nie?
To že oba motory majú maximum kludne aj 300kW je irelevantné, nie?
(účinnosť elektromotora som tipol 90%, preto príkon neni 27kW ale 30)
Takže to máš jedno či púšťaš 30kW príkon do jedného motora alebo príkon 15kW do dvoch motorov, nie?
jeden 30kW motor bude lahsi nez dva 15kW
Ak sa bavíme iba čisto o konštantnej rýchlosti na diaľnici, tak aj spaľovak odpája jednú nápravu.Spixy napísal: 09 feb 2025, 17:37 Podľa GPT na dialnici potrebuješ výkon 27kW na to aby si išiel konštantne 130km/h.
O akom aute sa bavis? Stala 4x4 ci haldex? Pretoze pri 4x4 skor nie, ale odpaja valce.
Tak sú dnes bežne auta s permanentnou 4x4? Myslel som, že odpájanie jednej nápravy počas jazdy ak nepotrebuješ stálu 4x4 je samozrejmosť.
-
masterdead
SysAdmin
- Kontaktovať používateľa:
Pri EV ktore su AWD byva spravidla predny motor asynchronny, ktory sa pri odbudeni len pretaca, cize takmer ziadny odpor. Pri EV6 je predny motor plus spojka na napravu o vahe 100kg, to uz nie je malo. Zaroven asynchronne motory maju nizsiu ucinnost, preto napriklad ja na EV6 chodim dlhsie trasy prioritne na ECO rezime, lebo sa predny motor uplne odpoji aj pri zrychlovani.
Napriklad haldex je permanentna 4x4, ale rozlozenie momentu sa lisi. Na dialnici to byva 95% na prednu napravu a 5% percent na zadnu. Meni sa to podla potreby.
Napriklad haldex je permanentna 4x4, ale rozlozenie momentu sa lisi. Na dialnici to byva 95% na prednu napravu a 5% percent na zadnu. Meni sa to podla potreby.
Haldex nie je permanentna 4x4.
-
masterdead
SysAdmin
- Kontaktovať používateľa:
Pravda, permanentna 4x4 pracuje s rozlozenim krutiaceho momentu vacsinou proporcne na vsetky kolesa. Haldex je tzv. on-demand stvorkolka so spojkou. Nevie vsak odpojit napriklad zadnu napravu, tak ako v pripade EV prednu na async motore.
-
starysomar
Hardcore addict
čo znamená ten synbol vedľa čísla 27?
Ďakujem
Ďakujem
Tipnem M27 zavit