Banky (vseobecna tema)
Re: Banky (vseobecna tema)
Hmm tak to nic moc. Aj o tych 50% menej je onicom.
Pokial ma pamat neklame tak niektore skandinavske krajiny podobne platby uz maju dost dlho. Nepouzivaju klasicky terminal.
Pokial ma pamat neklame tak niektore skandinavske krajiny podobne platby uz maju dost dlho. Nepouzivaju klasicky terminal.
asi by som preferoval vsade povinne umoznit platbu kartou (jasne ze treba aj vynimky) ale toto je aspon krok spravnym smerom.
aktualne ak podnik berie iba hotovost a nic ine tak ho ignorujem. ja hotovost pri sebe nenosim.
napriklad v nasom parku su 2 bufety a ani v jednom sa neda platit kartou. tak tam nechodim, obmedzujem tym sice seba ale mam zasady. aj by som tam chcel chodit, hlavne v lete by som si to prechadzkove pivo kazdy den dal tam, nie v krcme na sidlisku.
raz za cas ked dieta moc pekne prosi tak do bufetu zbehneme a vzdy sa opytam rovnaku otazku, da sa uz platit kartou? a vzdy dostanem tu istu trapnu odpoved ze neda lebo poplatky a oni by potom skrachovali... to je taka smutna a trapna vyhovorka. lebo ked restauracia v centre mesta moze za kofolu pytat 3 eura a umozni mi ju zaplatit kartou tak neverim ze bufet vo vrakuni (ktory ma urcite urcite nizsi najom ako restauracia v centre) co predava tu kofolu tiez za 3 eura by skrachoval keby musel za kazde nacapovanie zaplatit 2,5%...
samozrejme to robia aby mohli okradat stat na daniach. tak ako to robi kazdy bufet, tak ako to robi restauracia na letisku (ktorej vzdy zrovna ked letim tak nefuguje terminal)..
pokial skrachujes ak budes platit dane a poplatky za transakciu kartou tak ako podnikatel robis nieco zle a mozno by si mal skrachovat...
aktualne ak podnik berie iba hotovost a nic ine tak ho ignorujem. ja hotovost pri sebe nenosim.
napriklad v nasom parku su 2 bufety a ani v jednom sa neda platit kartou. tak tam nechodim, obmedzujem tym sice seba ale mam zasady. aj by som tam chcel chodit, hlavne v lete by som si to prechadzkove pivo kazdy den dal tam, nie v krcme na sidlisku.
raz za cas ked dieta moc pekne prosi tak do bufetu zbehneme a vzdy sa opytam rovnaku otazku, da sa uz platit kartou? a vzdy dostanem tu istu trapnu odpoved ze neda lebo poplatky a oni by potom skrachovali... to je taka smutna a trapna vyhovorka. lebo ked restauracia v centre mesta moze za kofolu pytat 3 eura a umozni mi ju zaplatit kartou tak neverim ze bufet vo vrakuni (ktory ma urcite urcite nizsi najom ako restauracia v centre) co predava tu kofolu tiez za 3 eura by skrachoval keby musel za kazde nacapovanie zaplatit 2,5%...
samozrejme to robia aby mohli okradat stat na daniach. tak ako to robi kazdy bufet, tak ako to robi restauracia na letisku (ktorej vzdy zrovna ked letim tak nefuguje terminal)..
pokial skrachujes ak budes platit dane a poplatky za transakciu kartou tak ako podnikatel robis nieco zle a mozno by si mal skrachovat...
Tak som si pekne nabehol, bol som na rande v jednej reštaurácii, ktorú navštívil food influencer, tak že spojím príjemné s príjemným
.
Ešte som pre istotu skontroloval recenzie na Google a info či berú karty. Berú.
Keďže aj pri vstupe bola nálepka, že akceptujú karty, tak som sa už na to obsluhy na mieste nepýtal.
Prekvapenie prišlo teda na záver pri platení, keď som povedal že budem platiť kartou. Že nedá sa, iba hotovosť. Hotovosti som mal iba na 2/3 účtu, tak hovorím že nemám... Na to mi horko ťažko ukázal na pulte QR kód, tak som si povedal že skúsim.... Otvoril som mBank apku, dal načítať QR kód a vytvorilo mi to platobný príkaz, kde bolo vyplnené iba meno obchodníka. Sumu úhrady som musel zadať ručne, takže k pôvodnej sume som prirátal 10% tringelt a vyplnil ju a odoslal ako bežný platobný príkaz. Našťastie som mal účte dosť, normálne tam toľko nemám.
Takže ponaučenie, už sa budem vždy pýtať priamo obsluhy či berú karty.
Ešte som pre istotu skontroloval recenzie na Google a info či berú karty. Berú.
Keďže aj pri vstupe bola nálepka, že akceptujú karty, tak som sa už na to obsluhy na mieste nepýtal.
Prekvapenie prišlo teda na záver pri platení, keď som povedal že budem platiť kartou. Že nedá sa, iba hotovosť. Hotovosti som mal iba na 2/3 účtu, tak hovorím že nemám... Na to mi horko ťažko ukázal na pulte QR kód, tak som si povedal že skúsim.... Otvoril som mBank apku, dal načítať QR kód a vytvorilo mi to platobný príkaz, kde bolo vyplnené iba meno obchodníka. Sumu úhrady som musel zadať ručne, takže k pôvodnej sume som prirátal 10% tringelt a vyplnil ju a odoslal ako bežný platobný príkaz. Našťastie som mal účte dosť, normálne tam toľko nemám.
Takže ponaučenie, už sa budem vždy pýtať priamo obsluhy či berú karty.
Tak za toto by som im veru 10% teingelt nenechal 
To zase nie, bolo to dobré a bol som spokojný. Keby som platil kartou, tak tringelt dám v hotovosti do vrecka ako vždy. Takto som to dal na účet.
A nabudúce pôjdem tam, kde berú karty.
A nabudúce pôjdem tam, kde berú karty.
Typicky priklad na toto je Banska Stiavnica - mesto, ktore sa prezentuje krasou, turizmom, historiou, koncertami v amfiteatri ci kalvariou. Prides tam, jeden podnik cash only, druhy tiez. Jedna z najznamejsich kaviarni s nazvom "Divna pani", pridem, sadnem a casnika miesto slov ako dobry den, tak najskor zahlasi "kartou sa u nas platit neda a inak dobry den". Tak jej hovorim, ze "aj vam dobry den a rovno aj dovidenia". Iny podnik 30 metrov vedla, chcel som sa najest, ze iba hotovost, ale ze hned tu je bankomat. No co, hlad je hlad, musel som do bankomatu. Ja sice nosim najma hotovost, ale tu som nechal na hoteli a cosi som prepil vecer predtym v bare a na koncerte v amfiku. Takze ja sa tesim, ze sa bude dat platif kartou a QR vsade.
BS si pamätám ako mesto večne osrané od holubov. Viac ma bralo baníctvo v tej oblasti.
Taká otázka, mali by byť bankomaty uložené vo vnútri banky alebo vystrčené zo stien ako doteraz ?
Keďže sú situácie, keď pravdepodobne zahraničné gangy ich vyhadzujú do vzduchu a kradnú hotovosť.
Taká otázka, mali by byť bankomaty uložené vo vnútri banky alebo vystrčené zo stien ako doteraz ?
Keďže sú situácie, keď pravdepodobne zahraničné gangy ich vyhadzujú do vzduchu a kradnú hotovosť.
Tak ono je to hlavne kvoli transakcnym poplatkom. Ci je to adekvatne opatrenie nech si kazdy sam zvazi.
Majitelia prevadzok asi usidili ze tych co pojdu prec ak sa neda platit kartou bude minimum. Nepaci sa mi to ale som ochotny to akceptovat.
Majitelia prevadzok asi usidili ze tych co pojdu prec ak sa neda platit kartou bude minimum. Nepaci sa mi to ale som ochotny to akceptovat.
Jedna vec su transakcne poplatky a druha vec je ze taketo podniky velmi rady zakryvaju svoje skutocne obraty pred danovym uradom. To sa pri cashi da lahko ale ked uz raz nieco tečie cez ucet tak nie.
-
kukiak
Addict
- Kontaktovať používateľa:
transakcny poplatok pri platbe terminalom je asi tak 0,79%. Tym to urcite nie je.
Ako "núdzové" riešenie je to fajn zaplatiť QR kódom.
Ale je to oveľa menej praktické ako len priložiť mobil, hodinky a ísť preč.
Pre mňa je to nezaujímavé aj kvôli tomu, že na bežnom účte mám minimum, používam väčšinou kreditné karty kvôli cashback a peniaze mám zatiaľ na sporiacom účte.
Som zvedavý koľko obchodíkov zruší platby kartou, snáď nebudem musieť rušiť kreditky
Ale je to oveľa menej praktické ako len priložiť mobil, hodinky a ísť preč.
Pre mňa je to nezaujímavé aj kvôli tomu, že na bežnom účte mám minimum, používam väčšinou kreditné karty kvôli cashback a peniaze mám zatiaľ na sporiacom účte.
Som zvedavý koľko obchodíkov zruší platby kartou, snáď nebudem musieť rušiť kreditky
Takze konkretny pripad, kedy sa potvrdilo o com som pisal vyssie.baldorex napísal: 22 jan 2026, 11:33Otvoril som mBank apku, dal načítať QR kód a vytvorilo mi to platobný príkaz, kde bolo vyplnené iba meno obchodníka. Sumu úhrady som musel zadať ručne, takže k pôvodnej sume som prirátal 10% tringelt a vyplnil ju a odoslal ako bežný platobný príkaz.
Inak by ma zaujimalo, ako dlho to trvalo a preco nebola vyplnena suma, ako to predajca skontroluje, ci zakaznik zadal spravnu sumu.
V restauraciach a podnikoch sa zdrzanie akceptovat da, ale v beznych obchodoch, kde caka niekolko zakaznikov v rade, to uz tak jedno nebude.
Ako môže byť vyplnená suma, keď ten QR kód je nalepený na stene? V tom kóde je len názov a číslo účtu, suma tam byť nemôže keďže každý platí inú čiastku.
Presne tak. Na to presne bude sluzit novy terminal ktory bude vlastne generator qr kodu k danej platbe. Rychlost bude velmi otazna.
Aha, dakujem za vysvetlenie, ja som si myslel, ze tam uz bol novy terminal.
Je to zaujimava alternativa, resp. docasne riesenie, aj bez noveho terminalu.
Stale ide o konkretny priklad, ked obchodnik zrusil platby kartou, co mu umoznil novy zakon.
Tu ale vznika dalsi problem, ak je QR kod vytlaceny, hrozi tam zneuzitie, podvody.
Na parkomatoch v Bratislave sa objavili falošné QR kódy. Mesto varuje pred podvodníkmi | ta3
Vlastne to plati aj online, nie iba ak je QR kod vytlaceny.
Polícia varuje pred stratou peňazí. Šíria sa falošné QR kódy
QR podvodov bude asi pribudat a hlavne pre niektore skupiny ludi to bude riziko zneuzitia.
Je to zaujimava alternativa, resp. docasne riesenie, aj bez noveho terminalu.
Stale ide o konkretny priklad, ked obchodnik zrusil platby kartou, co mu umoznil novy zakon.
Tu ale vznika dalsi problem, ak je QR kod vytlaceny, hrozi tam zneuzitie, podvody.
Na parkomatoch v Bratislave sa objavili falošné QR kódy. Mesto varuje pred podvodníkmi | ta3
Vlastne to plati aj online, nie iba ak je QR kod vytlaceny.
Polícia varuje pred stratou peňazí. Šíria sa falošné QR kódy
QR podvodov bude asi pribudat a hlavne pre niektore skupiny ludi to bude riziko zneuzitia.
Mali normálne registračnú pokladňu so systémom aký sa používa v gastre, vedľa toho bola na pulte nalepená A4 o povinnosti vypísať blok z ERP a vedľa ten QR kód.
Vlastne ani neviem či je v zákone ukotvené že QR kód musí byť z elektronického zariadenia, alebo stačí pevný QR kód.
Vlastne ani neviem či je v zákone ukotvené že QR kód musí byť z elektronického zariadenia, alebo stačí pevný QR kód.
Dik opat za upresnenie.
Mne napadlo, ze vzhladom na aktualne podvody s QR kodmi by mohla existovat nejaka oficialna kontrolna appka, ktora by zobrazila udaje, kam peniaze pojdu, aj s moznostou nahlasenia podvodneho QR kodu.
Priklad, niekto odhali podvodnu QR nalepku, naskenuje ju danou appkou, ta odosle udaje policii, alebo kontrolnym organom, ti to preveria a nasledne by sa to poslalo bankam, ktore by dany QR kod zakazali, alebo zobrazovali upozornenie na podvod - podobne ako teraz funguje podozrenie na spam u mobilnych operatorov.
Takze ak by podvodnik nalepil desiatky ci stovky podvodnych QR nalepiek, stacilo by odhalit jednu a tie ostatne by uz nefungovali. Vlastne by to mohlo fungovat aj pri online podvodoch s QR kodmi.
Mne napadlo, ze vzhladom na aktualne podvody s QR kodmi by mohla existovat nejaka oficialna kontrolna appka, ktora by zobrazila udaje, kam peniaze pojdu, aj s moznostou nahlasenia podvodneho QR kodu.
Priklad, niekto odhali podvodnu QR nalepku, naskenuje ju danou appkou, ta odosle udaje policii, alebo kontrolnym organom, ti to preveria a nasledne by sa to poslalo bankam, ktore by dany QR kod zakazali, alebo zobrazovali upozornenie na podvod - podobne ako teraz funguje podozrenie na spam u mobilnych operatorov.
Takze ak by podvodnik nalepil desiatky ci stovky podvodnych QR nalepiek, stacilo by odhalit jednu a tie ostatne by uz nefungovali. Vlastne by to mohlo fungovat aj pri online podvodoch s QR kodmi.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Dreamer: Myslim, ze ak ti v telefone ukaze, ze ide o podvod ci obtazujuce volanie, tak to nie je operatorom, ale funckciou telefonu (ma to napriklad Samsung). V tomto pripade by to trebalo asi ohlasit Financnej sprave, rovnako ako podozrenie pri pokladnicnych blokoch, kde by vykonali kontrolu. A az nasledne, ak by FS vyhodnotila QR ako neplatny, tak by to vedela banka bloknut. Aspon tak mi to pride ako spravne a nemyslim si, ze banka moze len tak bloknut nieco bez rozhodnutia statych uradov ci sudov.
Ved preto som napisal, ze by to aplikacia odoslala policii - alebo by to mohlo byt financnej sprave, zrejme by im prislo viac podnetov pre rovnaky QR kod, preverili by to a nasledne potvrdili ako podvod a poslali tie udaje bankam, ktore by dany kon zablokovali, mohlo by to byt rychle, ak by bolo nahlasenie jednoduche.
Akurát som k tomu videl nejaký podcast, kde sa k tomu vyjadrovať "odborník", neviem či daňový poradca alebo niekto z daňovej správy.... Ale teda zákon je písaný tak, že QR kód nemusí byť z terminálu, stačí tak to bolo v mojom prípade, QR kód na stene/pulte.... Dokonca je v pohode aj to, keby si otvoril svoju bankovú apku, ručne vygeneroval QR kód a dal mi ho naskenovať. Síce pomalé a nepohodlné pre obe strany, ale podmienkam zákona to vyhovie.