staci ak zadas adresy, kt. si pouzival sem
https://freebitcoins.com a automaticky zistis, ci mas narok na clams.
je to pokial viem jedina mena, kt. si mozes narokovat, aj ked uz DOGE/LTC/BTC nevlastnis.
na stranke, kt. som posielal v predoslom poste ohladom clams sa pise ak si mal nejaky obnos "before and during May 12th, 2014.", mas narok na clams. neprisiel som na to kolko clams je za BTC, ci je to 1:1 alebo ako. pretoze som na vyhrabanie clams pouzival prave freebitcoins.com (kde sa daju clams automaticky skonvertovat na BTC a preposlat na vami urcenu adresu, teda nemusim to riesit predajom clams cez burzu ako je to pri just-dice.com) a platby mi pridu az behom 48hodin, pretoze sa musia spracovavat manualne
. samozrejme snad nemusim hovorit, ze adresy a ich privatne kluce tam zadavat jedine v pripade, ze uz su prazdne, teda BTC/BTH/LTC/DOGE sme z nich davno po 12 maju 2014 presunuli niekam inde.
co sa tyka BTG. prisiel som na to, ze aktualne z penazeniek ich podla vsetkeho podporuje len coinomi pre android.
Postup:
1.
stiahnut .apk zo stranky
https://coinomi.com/downloads/ (alebo pouzit google play store a najst to tam ako coinomi wallet)
ja nemam smartphone ani tablet, takze som bol nuteny pouzit emulator. ak ma niekto podobny problem, odporucam program AMIDuOS
ten je sice plateny (tusim 10-15 dolarov, ja som piratil :X). vyskusal som dalsich 10 free emulatorov z
tohto zoznamu, ale nic z nich nefugovalo.
v amiduos sa da jednoduchym kliknutim cez kontextove menu vo windowse na apk subor priradit dany apk ako aplikacia, kt. vam ten android emulator zobrazi medzi ostatnymi. jedina nevyhoda tohto systemu je, ze klavesnica z windowsu nie je vzdy v android prostredi podporovana, takze zadavanie privatnych klucov je prostrednictvom mysky a klavesnici na obrazovke dost o hubu, ale da sa.
2. ak mas otvorenu coinomi wallet, staci zvolit moznost create wallet, ulozis si niekde docasne passphrase (ak by nahodou android prostredie padlo), nasledne zvolit typ podporovanej meny (penazenka ich podporuje takmer 90), bitcoin gold je medzi prvymi.
3. po vytvoreni bitocin gold penazenky staci kliknut na to trojbodkove menu (v BTG priecinku, nie hlavnom menu) a zvolit moznost "sweet private keys" alebo len "sweep keys".
4. nasledne zadame privatne kluce, kt. mame od BTC (snad nemusim spominat, ze pred tymto krokom je rozumne presunut BTC a BCH z danych privatnych klucov na ine adresy, aby tie blockchainy boli prazdne a zostavalo nam len BTG).
-ak nemame privatne kluce, ale BTC/BTH sme drzali v inej penazenke, napr. electrum, mame spominany passphrase (tych 12-24 slov, prostrednictvom kt. sa da penazenka obnovit). v coinomi je aj moznost importovat/obnovit penazenku prostrednictvom passphrase, len treba v ponuke zvolit spravnu menu (ak mate BTH+BTC, mala by fungovat moznost zvolit obe meny pri vybere mien, aby ste veci nemuseli robit na 2krat)
5. po zadani klucov sa nas spyta, ci do penazenky, kt. sme vytvarali v kroku c. 2, skutocne chceme pridat ich obsah, dame confirm. informuje nas aj o tom kolko BTG dane privatne kluce/adresy obsahovali (pri passphrase vytvarani je postup podobny)
6. ak uz nasa penazenka obsahuje nejaku balance BTG, staci to poslat niekam na burzu, ja som nasiel 2, ktore umoznuju tradeovat pary BTG/BTC,hitbtc.com a bleutrade.com
7. extra krok pre paranoidnych ako som ja. aj ked sa vsade pise, ze BTG vyriesil problem s replay attackom, ja som predtym, nez som zacal riesit BTG poslal na zodpovedajuce BTC/BTH adresy miniskularny obnos danych mien. tym sa da velmi lahko ochranit proti replay attacku. pretoze ak mate na jednom chaine priklad 10BTC a na forknutom chaine 10BTG, pri replay attacku ak niekam poslete tych 10 BTG/BTC je mozne odoslat aj obnos z druheho chainu. tym, ze sa na jednom z tychto chainov bude nachadzat iny obnos (plati pre individualne adresy, nie cele penazenky, kt. mozu obsahovat x adries) ako na druhom, nie je mozne spravit replay attack. cize staci, ak na povodnom chaine budete mat 10.00001 BTC. ale ako vravi, replay protection je udajne na BTG vyriesena, cize toto by nemal byt faktor.
osobne som vyuzival sluzby hitbtc.com,konto vytvorime behom minuty, netreba nic verifikovat (len email), pokial tradeujeme iba kryptomen medzi sebou. ak bude mat niekto problem s predanim BTG na danej burze, nech sa pyta.