Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa strapaty »

"Pisal ako vseobecne tvrdenie," ..prepac nemal to byt osobny utok...len som vychadzal z toho ze tvoje tvrdenie vychadza z osobnej skusenosti ...knaz ktory si vyberei knazstvo dobre vie do coho ide ako aj clovek ktory si vyberie manzelstvo... sexualita sa da zvaldnut ...aj ked v oboch pripadoch prichadza pokusenie a clovek je tvor slaby a moze zlyhat...

1. dokonca aj zanedbavanie dobra je hiech ...cize ked mozes konat viac dobra a nekonas..
2. ono je to v podstate na tom jedincovi a jeho svedomi .. ak ma ho ciste vie presne urcit co je a co nie je zodpovedne ... lebo clovek s cistym svedomim sa snazi zbavit nezodpovednost lebo pozna jej dosledky ... clovek ktoremu su tie dosledky ukradnute nie je nic ine ako egoista
3. tak tiez je otazka ci ten noz vitiahnes na prazdnej ulici alebo naobed za plnej prevadzky ... tak isto je rozdiel ci prekrocis rychlost v zastavanej oblasti alebo nieke na dialnici... a tiez je otazne okolko ..
4. nepznam jediny dovod preco by som mal ohrozovat zbytocne zivot svoj , posadka a ludi okolo mna ...

"V tych istych generaciach" tak otazka je ktory typ ludi chces nasledovat co je tvoj osobny vzor...

tak neviem ... dal som link na cloveka ktory je odbornik (lekar gynekolog a povazuje potrat za vrazdu) a bol som napadnuty ze je to zo zdroja hlavne spravy ....??? nechapem aky to ma suvis .. ? nehovori sa tomuto AD hominum?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

strapaty napísal:tak neviem ... dal som link na cloveka ktory je odbornik (lekar gynekolog a povazuje potrat za vrazdu) a bol som napadnuty ze je to zo zdroja hlavne spravy ....??? nechapem aky to ma suvis .. ? nehovori sa tomuto AD hominum?
To bude tym, ze ze je to propagandisticky web, dalej v tom clanku nie je zdovodnene, preco by to mala byt vrazda, je to len jeho osobny nazor, nic viac. Pravdepodobne by si nasiel zopar lekarov, podla ktorych to vrazda nie je. len o tych sa vdaka pro-life (blby nazov) komunite tolko netlacia do medii. Takze to nie je argument, ale len nazor.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

strapaty napísal:...knaz ktory si vyberei knazstvo dobre vie do coho ide ako aj clovek ktory si vyberie manzelstvo... sexualita sa da zvaldnut ...aj ked v oboch pripadoch prichadza pokusenie a clovek je tvor slaby a moze zlyhat...
Inak sa to uz napisat neda, ja nevravim, ze sa to neda zvladnut. Konstatujem, ze velka cast ludksej populacie to nezvlada. A existuje dostatok dokazov, ze to nezvladaju ani knazi.
strapaty napísal: dokonca aj zanedbavanie dobra je hiech ...cize ked mozes konat viac dobra a nekonas..
To potom hresime vsetci, pretoze vzdy sa da spravit viac.
strapaty napísal:nepznam jediny dovod preco by som mal ohrozovat zbytocne zivot svoj , posadka a ludi okolo mna ...
Asi by sme mali zrusit sanitky, lebo ohrozuju nase zivoty...
strapaty napísal: tak otazka je ktory typ ludi chces nasledovat co je tvoj osobny vzor
Dostal si otazku kto urcil na co je sex dobry. Tvoj argument bol, ze generacie ludi, a teraz zistujeme, ze vlastne nikto, pretoze mozeme nasledovat akykolvek vzor...
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

kazdy web je propagandisticky ...nezaujata novinarcina dnes neexistuje ... mozno pc revue ... alebo nejaky tech casopis...
spravne je to len ich nazor ... ci ze to nie je vrazda .. a to dokonca podla ich vymyslenych kriterii ...

AllGoneDead

"Inak sa to uz napisat neda" tak ano v kazdom pripade by sme sa mali snazit a neuspokojit sa s tym ....
"To potom hresime vsetci" tak to bez pochyby... ale nie kazdy hriech je "smrtelny" cize prerusi kontakt medzi clovekom a bohom... preto si clovek kazdy den spituje svedomie a snazi sa zlepsit v svojich pokleskoch ...
"sanitky" tak predsa nechces porovnavat sanitku ktora sa snazi zachranit zivot cloveka ma na to vybavenie aby na seba upozornila a cloveka ktory sa ponahla lebo nie je ochotny vstat o 5 minut skor...
"Dostal si otazku kto urcil na co je sex dobry" nik to neurcil ..ludia to spoznali casom .. a ja im davam za pravdu co mi zivot potvrdil
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:tak predsa nechces porovnavat sanitku ktora sa snazi zachranit zivot cloveka ma na to vybavenie aby na seba upozornila a cloveka ktory sa ponahla lebo nie je ochotny vstat o 5 minut skor...
nepznam jediny dovod preco by som mal ohrozovat zbytocne zivot svoj , posadka a ludi okolo mna
To bola ukazka jedneho z dovodov. Samozrejme existuje mnozstvo dalsich, pre daneho jedinca dolezitych veci, mozno sa ponahla na firemne stretnutie, a ak nepride vcas, tak ho vyhodia. Ked ho vyhodia, cela jeho rodina na tom bude zle, neoplati sa mu prekrocit rychlost? Ked sa niekto ponahla za manzelkou ktora bude rodit, ked meska na detske vystupenie, kde slubil ucast. Mozno z globalneho hladiska nepodstatne veci, ale pre konkretnu osobu velmi dolezite. Teraz mi tu daj ty nejaky priklad, na zaklade coho chces porovnavat prekrocenie rychlosti a noz na verejnosti. Aky zmysluplny motiv tomu chces dat?
strapaty napísal:ale nie kazdy hriech je "smrtelny" cize prerusi kontakt medzi clovekom a bohom
Ano, chapem, ze kazdy hriech ma svoju vahu a take ktore bezne pachas aj ty, to skoro ani nie su hriechy. Uprimne mi ale povedz, ako casto si spytujes svedomie, ze nepomahas ludom viac aj ked mozes?
strapaty napísal:nik to neurcil ..ludia to spoznali casom .. a ja im davam za pravdu co mi zivot potvrdil
Prepac, ale nie ludia spoznali casom. Ty si to myslis, pri tom to zacina a konci. Mozes si spravit anketu na ulici, co si ludia skutocne myslia.
strapaty napísal:kazdy web je propagandisticky ...nezaujata novinarcina dnes neexistuje ... mozno pc revue ... alebo nejaky tech casopis...
spravne je to len ich nazor ... ci ze to nie je vrazda .. a to dokonca podla ich vymyslenych kriterii ...
Ok, a podstata toho, ze si sem postol ten clanok bola aka? Ze niekto ma na danu problematiku rovnaky nazor ako ty? Lebo mne akosi stale unika pointa.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:kazdy web je propagandisticky ...nezaujata novinarcina dnes neexistuje ... mozno pc revue ... alebo nejaky tech casopis...
Ale su menej a viac propagandisticke, henten siri hoaxy.
To nie je len nazor, o je vedecky konsenzus, respektve moralne ustavnovenie, ktore je premietnute v zakone.
AllGoneDead napísal:Ok, a podstata toho, ze si sem postol ten clanok bola aka? Ze niekto ma na danu problematiku rovnaky nazor ako ty? Lebo mne akosi stale unika pointa.
Argument autoritou :D
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Opäť raz o cirkvi, majetkoch a peniazoch alebo taká nadväznosť na diskusiu zo 657 strany.

Cirkev poslala do Košíc „účtenku“ za používanie pozemkov
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nie, veriaci nie su ovce :D

//autoeditácia príspevku (26 Máj 2016, 17:21)
Plus video o kritike nabozenstva

Prílohy
13246242_10154227604833887_185428718627146331_o.jpg
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

to video bolo akoze o com ??? kde zobral ze nieco moze kritizovat a nieco nie ?? vsak to robi .. keby nemohol asi by to nerobil
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Kritizovat nabozenstvo v mnohych kruhoch sa poklada za nemoralna a neslusne.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

tak nabozenstvo je mozne kritizovat v kazdych kruhoch .. ine je to s vierou cloveka a jeho presvedcenim ... je to prejav neucty a namyslenosti .. aj keby to bol negramotny african z busi ...
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal: ine je to s vierou cloveka a jeho presvedcenim ... je to prejav neucty a namyslenosti
Ak je kritika objektivna, tak nechapem co na tom ma byt neuctive a namyslene. Ak je tvoje presvedcenie zalozene na nepravde, ci neznalosti, tak by si mozno uvital ak by ti to niekto vysvetlil. Mal by si moznost to prehodnotit, ale chapem, ze niekto radsej bude lipnut na "svojej" pravde a odbornosti
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

strapaty napísal:harrison314

tak nabozenstvo je mozne kritizovat v kazdych kruhoch .. ine je to s vierou cloveka a jeho presvedcenim ... je to prejav neucty a namyslenosti .. aj keby to bol negramotny african z busi ...

Takže ked domorodcovi z krajiny tretieho sveta budem vyčítat to, že si od kráv nechá šť*ť na hlavu lebo je to jeho presvedčenie a súčast jeho kultúry, tak som namyslený... to isté platí o viere v jeho miestneho šamana, ktorý mu privolá dážd lebo je sucho.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty: presvedcenie aj nazor mam pravo kritizovat, rovnako ako ostatne, napriklad nazor ze Jezis chodil po vode.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

A keď to zaženieme do extrémov, tak presvedčenie, že na niektoré rasy treba použiť plyn, alebo na tých, čo nezdieľajú rovnaké presvedčenie treba hodiť kameň.
Také presvedčenia nestačí len kritizovať ale treba ich aj verejne odsudzovať.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

A je to tu zas a znovu: http://www.spolocnostsbm.com/clanky/lis ... iline.html

//autoeditácia príspevku (09 Jún 2016, 13:11)
https://www.facebook.com/zaruceneoveren ... 1709494816
BRATISLAVA. Radikálny ateista v električke číslo 9 o 12:30 kričal "Boh neexistuje!" a hádzal po ľuďoch vedecké publikácie.
:lol:
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

AllGoneDead

myslis ze existuje v tomto smere nieco ako objektivna kritiky ?
Solo_Kamen

ako vies ze ten dazd neprivola ... ??? a mozno samotne privolavanie dazdu ma ovela vacsi zmysel ako samotny fakt ci ho privolal alebo nie ..

harrison314

tak potom musis byt pripraveny aj ty na rovnaku kritiku podla rovnako "dolezitych ci relevantych " ukazovatelov

94jakub

rovnako ako treba zatvarat a trestat vsetkych vrahov nenarodenych deti a prestarlych ludi .... kritizovat a verejne odsudit. či myslis ze v tom case to bolo protizákonne(plyn ci kamene)??????
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:tak potom musis byt pripraveny aj ty na rovnaku kritiku podla rovnako "dolezitych ci relevantych " ukazovatelov
Ja ju dokonca uvitam, radcej budem za blbca 5 minut ako cely zivot.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:myslis ze existuje v tomto smere nieco ako objektivna kritiky ?
Ano. Ak niekto veri v boha bleku, tak nechapem co je na kritike neobjektivne. Vedecky je dokazane co je blesky, za akych podmienok vznika, a je mozne ho simulovat. Teda nikto "neslaha" blesky podla svojej lubovole.
strapaty napísal:rovnako ako treba zatvarat a trestat vsetkych vrahov nenarodenych deti a prestarlych ludi
V tvojich porovnaniach su dve zasadne rozdiely
1. nenarodene dieta nie je clovek, myslim ze sa o tom popisalo uz dost
2. clovek, ktory chce dobrovolne zomriet, ktory akurat trpi a chce aby to prestalo
strapaty napísal:ako vies ze ten dazd neprivola ... ??? a mozno samotne privolavanie dazdu ma ovela vacsi zmysel ako samotny fakt ci ho privolal alebo nie ..
Lebo sanca na privolanie dazdu je rovnaka, ako ze mi pribudne na ucte 1000e lebo si to zelam. Teda sanca tam je, ale ja ju nedokazem nijako ovplyvnit.
Motyli efekt akcie beriem, ale tam si treba uvedomit, ze akakolvek akcia moze mat velky vplyv. Co znamena, ze vobec nemusi byt zavisla na viere, aj ked v niektorych pripadoch bude.
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

strapaty napísal: Solo_Kamen

ako vies ze ten dazd neprivola ... ??? a mozno samotne privolavanie dazdu ma ovela vacsi zmysel ako samotny fakt ci ho privolal alebo nie ..
Ja z teba porodím už. Ten hypotetický rituál privolávania dažďa vznikol tak, že šaman robil všelijaké možné šialenosti aby dážd od bohov privolal. Jedného dňa si trikrát buchol kokosom o hlavu, zacapkal nohami a potom začalo pršat. No a odvtedy ten dážď stále privolával týmto spôsobom.

Experimenty na zvieratách (tušim na holuboch) potvrdili rovnaký vzorec správania. Ide o to, že človek a iné živočíchy majú potrebu hľadať vo všetkom nejaké súvislosti a niekedy môžu ich pozorovania byť nepresné a viesť tak k mylným záverom.

Samotné privolávanie dažďa má taký zmysel, že to niekomu dá falošný pocit bezpečia a šaman zrejme dostane peniaze/suroviny/iné výhody. Skrátka šaman je emocionálny parazit.

pikoška: niekolko rokov dozadu som sa cestou domov rozprával s kamarátom za silného dažda. Nejakým spôsobom došla reč na boha, na čom som zareagoval tak, že som ukázal na oblohu a zahlásil niečo v zmysle "to som ja, ten čo na teba neverí". V momente ako som to dopovedal začalo pršať tak nechutne, že doma som si z trička vyžmýkal velmi slušný objem vody. Ako vedecky založený človek som tento experiment samozrejme zopakoval ale nedostal som sa k reprezentatívnym výsledkom. To znamená, že to bola buď náhoda alebo boh nereaguje na trollov. Avšak absencia dôkazov o existencii niečoho má väčšiu váhu ako absencia dôkazov o neexistencii, takže som aj nadalej militantný ateista :)
Napísať odpoveď