Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa harrison314 »

Blastbit napísal: 08 aug 2023, 21:01 harrison - tak áno cirkev je problematická. Aj stovky rokov dozadu sa do cirkvi dostávali vrahovia, utekali pred zatknutím - vstupovali do rádov.
V dnešnej cirkvi najväčší problem je nahrabané bohatstvo,pedofilia,mimoriadne pokrytectvo (tam skutočne platí vodu káže víno pije)
Ale to platilo vzdy, lebo Cirkev a organizovane nabozenstvo sa presadi len vdaka tomu, ze je agresivne a zozerie menej agresivne organizacie. Ci take co maju menej penazi alebo mensi politicky vpliv.
To vidiet uz od cias kretnov v Rimskej risi, tam rozne skupiny voci sebe dost otvorene bojovali, az zostala jedna (dominantna).
Blastbit napísal: 08 aug 2023, 21:01 To som nevedel ze tebe sa vyhrážajú. Ja že "iba" tomu pánovi z čiech. Nepochybne sú sfanatizovaní - taký ten typ, že niekto hoaxom hodí do éteru ze bude koniec sveta,že Boh ziada rozpredanie majetku a oni to naozaj urobia.
Jemu otvorene, mne len zelali, aby moja matka sla na potrat a nech sa smazim v pekle (co je horsie smrt alebo vcene mucenie od dobrotiveho Boha?). A nie ziadne sekty, to bolo v diskusiach s rimsko-katolikmi. Sekty totiz kostl zatvoreny nemali ;)
Blastbit napísal: 08 aug 2023, 21:01 Ono celkovo pri covide sa nemalo zatvárať v podstate nič čo by malo niekoho rozoštvať. No ale rozumiem ti, prečo máš ostrejšie nazory na krestanov (aj ked ich nehádzes do jedneho vreca) ale máš zlé skusenosti a hoc aj pasívne vyhrážanie je dosť dobrý dovod byť ostrý voci RKK.
Za mna je hlavny dovod to, ze tito ludia otvorene propaguju utrpenie a zlo, dokonca ho nutia ostatnym, co s ich cirkvov nemaju nic.
Keby to nerobili, alebo by aspon zili podla toho co nutia ostatnym tak nepoviem ani slovo.

Vies ake je to platit zo svojich dani organizaciu, co hovori v RTVS, ze tvoja kamoska je ciste zlo a nepriatel cislo jedna? Ja ako ateista nie som plnohodnotny clovek a ovlada ma Satan? Ci podporuju radikalne organizacie na cele s Chromikom? Popripade kritzuju zeny lebo su rozvedene a hned po tom si podaju ruky s takym clovekom ako Boris Kolar (to len tak aby sa vedelo, kde sme pri emancipacii)?
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Rozumiem tvojim dovodom, rešpektujem to. Rimska ríša sa snažila byť vyspelá,moderná v tej dobe a pritom boli barbarskejší než "barbari".
Tiež sa "barbarom" snažili nanutiť ich vôlu aby im služili aby robili to co chcu Rimania od nich a na porovnanie veru toto robí aj Cirkev s ateistami. Paradoxne mam viac priatelov,kamošiek ateistov/tiek ako kresťanov/niek. Ked sme sa na tuto temu bavili oni svoje argumenty, ja svoje argumenty niekde sa našla zhoda, niekde nie, ale ked je možný kompromis nech su spokojné obe strany tak je to zrejme správne.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Co nuti niektorych ludi hlasit sa k nejakemu spolku??? Suverenny, rozhladeny clovek s vlastnymi nazormi, poznanim to nepotrebuje.
A uz vobec vnucovat niekomu svoje presvedcenie.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Chcu niekam patrit a "mat pravdu". Kde inde splnia oboje, nez v spolku rovnako zmyslajucich.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

doporucam na netflixe (ak to tam este je, pozeral som to davno) dokument o plochozemcoch.
rozpraval tam panko co mal nejaky podcast a celkom slusnu skupinu followerov, pravidelne sa stretavali a bol v tych kruhoch dost znamy. postupne z neho vyliezlo ze on mozno ani nie je az tak velmi presvedceny o tom ze zem je plocha ale je clenom komunity kde ma znamych a kamaratov a stretavaju sa a je im dobre. predtym bol samotar a velmi stastny nebol.
a keby prizna ze tomu neveri tak by zostal zase sam...
curta
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa curta »

lol
A toto rozoberajú ľudia, ktorí chcú zahnať pocit osamelosti zgrupovaním sa na internetovom fóre :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja tomu hovorim "acohentyzmus", ked miesto toho aby si reagoval na prispevok tak sa pokusis utocit stylom "ale ved aj vy..."
problem je v tom ze aj ked je mozno pravda co pises tak to nic nemeni na tom co pisem ja.

a najlepsie na tom je ze ja som ani nepisal o tebe, nepoznam ta, neviem preco robis to co robis, pisal som to vseobecne a to ze ty si to zobral osobne o tebe nieco hovori...
curta
Light Professional
Light Professional

No považoval som argument "človek je spoločenský tvor" za príliš banálny a predpokladal, že o ňom, každý vie.
Ako by povedal psychológ, ak niekto chce patriť do spolku s opačne zmýšľajúcimi, je masochista a ak nechce patriť nikam, je psychopat, aj keď dnes sa používa asi iné slovo.
Je prejav zdravého človek, že chce patriť do nejakého spoločenstva. Problém je len, vyhnúť sa tým zlým. Plochozemci sú blázni, jeden vedie diskusiu na fóre vedľa a to je čistý blázon, podobne anarchisti a pre niekoho ateisti alebo náboženstvá, ale bolo by ako v detskej škôlke argumentovať niektorým, že človek je spoločenský tvor, to by mal každý vedieť.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Dnes sa používa slovo sociopat. Hej ludia sa tisicky rokov zgrupuju do spoločenstiev - primárne kvoli ochrane od ostatních členov spoločenstva.
Ale kedže rozne spoločenstvá su ideologicky znepriatelené a nechcu moc počuť o kompromisoch a zhodných riešeniach, je to ťažké.
V 21 storočí pri roznych možnostiach su aj možnosti ako pekne potopiť konkurenčnú spoločnosť. Máloktorí ludia su vlky samotári (taký co neškodia)
curta
Light Professional
Light Professional

Veď práve, aj tí čo sú vlci samotári, tak len v určitom období života, keby to trvá dlho, tak sa z toho človek zblázni a urobí niečo škaredé.
Niektorí ľudia nenávidia náboženstvá, chceli by, aby každý veril len doma, ale v Ústave sa zatiaľ doslovne píše: Každý má právo slobodne prejavovať svoje náboženstvo alebo vieru buď sám, buď spoločne s inými, súkromne alebo verejne, takže zatiaľ je to v pohode. Ale budúcnosť je neistá. Náboženská sloboda sa dá ľahko stratiť. Inak ľudia veria, lebo im tento život nestačí. Nikto ich nemusí nútiť.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

curta - ak si nerobíš svojimi príspevkami rádoby prdel - úprimne Ti odporúčam včas si hľadať skutočne kvalitného psychológa (a možno priam psychiatra) - než Ťa to opantná tak, že sebe/niekomu nezvrátiteľne ublížiš...

"tí čo sú vlci samotári, tak len v určitom období života, keby to trvá dlho, tak sa z toho človek zblázni" - daj Ty mudrlant koľko desaťročí ku tomu treba :D

A kameňujte ma, kto chcete alebo kto nemá čo rozumnejšie na práci - za mňa si ukážkový slopenský hlupák ... Apropo čo je "keby to trvá dlho" ... ?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Len faktická poznámka: sociopat nie je človek, ktorý sa vyhýba iným ľuďom a spoločnosti. Práve naopak. Množstvo vedúcich náboženských komunít, sú práve sociopati.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

ephramko napísal: 11 aug 2023, 22:18 Len faktická poznámka: sociopat nie je človek, ktorý sa vyhýba iným ľuďom a spoločnosti. Práve naopak. Množstvo vedúcich náboženských komunít, sú práve sociopati.
" ak nechce patriť nikam, je psychopat, aj keď dnes sa používa asi iné slovo "...toto napísal curta, tak ako sa teda volá človek ktorý nechce patriť do ziadnej spoločnosti?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Blastbit napísal: 11 aug 2023, 22:27 tak ako sa teda volá človek ktorý nechce patriť do ziadnej spoločnosti?
Podľa mňa pustovník. :D Ale to slovíčko sa mu nehodilo do krámu, lebo veľa svätcov žilo pustovníckym životom a curta nám chcel predsa dokázať, že dobrí človek musí patriť do nejakého spoločenstva...najlepšie do cirkvi.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Jo pustovníci sú samotári. Ale asi to bude človek ktorý sa bojí spoločnosti, len si nespomeniem na ten názov.
Niečo ako socialna fobia žeby sociofobik? Možno to má iný názov. Tým pádom nechce byť v žiadnom spoločenstve,organizacii,spolku atd.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Blastbit napísal: 11 aug 2023, 22:40 Jo pustovníci sú samotári. Ale asi to bude človek ktorý sa bojí spoločnosti, len si nespomeniem na ten názov.
Niečo ako socialna fobia žeby sociofobik? Možno to má iný názov. Tým pádom nechce byť v žiadnom spoločenstve,organizacii,spolku atd.
Áno, existuje sociálna fóbia, kedy človek pociťuje úzkosť, stres, panický atak atď., pri bežných každodenných situáciach, kde prichádza do kontaktu s cudzími ľuďmi. Napr. si nevedia ísť nakúpiť, lebo by sa tam museli baviť s predavačkou a pod.
Potom je agorafóbia, takí ľudia väčšinou nevychádzajú von.

Ale to nie sú poruchy osobnosti (čiže to nie sú psychopati, ako sa po starom nazývali ľudia s poruchou osobnosti). Fóbie sú uzkostné poruchy, čiže laicky je to akútna choroba. Tí ľudia sa z toho rozhodne netešia, je to pre nich trápenie, ktoré ich limituje v každodennom živote.

Prirovnal by som to k zlomenej nohe. Keď máš zlomenú nohu, tak si tiež doma a vyhýbaš sa cudzím ľuďom, lebo nemôžeš chodiť. Ale nikto ťa nebude obviňovať, že si zlý, lebo si neprišiel do kostola a vyhýbaš sa ľuďom.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Inak vlastne pustovnici su zväčša samotári ale spomenul som si, ze na morave existuje pustovnícký rád - také malé spoločenstvo.
Ako okej chápem u ateistov odpor k cirkvi ako takej, ale prečo aj odpor k Bohu? Teda pokial bude dobrý niečo ako Ježiš čo chcel dobro.
Ja si skor myslim ze ten Satan,Lucifer,Belzebub,Pekelný princovia,Demoni,Diabli sú tá škodná ktorá sposobuje zlo u ludí.
Kedže vesmír je obrovský (riešené v príslušnej teme), tak prečo vylučovať to, ze nás niekto stvoril, ze stvoril DNA ludí,sústavy človeka atd.
To vyžaduje určitú preciznosť a niekto myslel aj na to, aby táto planeta mala atmosferu,gravitaciu,ekosystem atd inak by nas spálilo Slnko, lietali vesmirom, dávno by sme vyhynuli aj so zvieratami.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Blastbit napísal: 11 aug 2023, 23:09 ale prečo aj odpor k Bohu?
My nemáme odpor k Bohu. My len neveríme, že existuje. Pre nás ateistov je to fiktívna postava a na červenú karkulku alebo spidermana sa tiež nehnevám...

A že všetko okolo nás dokonale dáva zmysel, preto to niekto musel stvoriť, je proste sebaklam. Lebo nič nie je dokonalé. A to nedokonalé rýchlo zomrie. Často rýchlejšie, než si vôbec všimneme, že to bolo. V praxi teda vidíš možnosť, ktorá funguje, ale tých XY miliárd nevydarených pokusov už nevidíš. Tie sú davno zabudnuté v histórii tejto planéty.

Len v ľudskom tele sú anatomické štruktúry, ktoré sú nám na nič. To akosi odporuje predstave všemocnej dokonalej bytosti, ktorá nás stvorila na svoj obraz.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Cervena karkulka a Spiderman su výtvor ludí a vtedajšej technologie vysielanej v tv. Jezis robiaci zázraky existujuca postava :wink:
Všemocná dokonalá bytosť (Boh-otec Ježiša) tiez potreboval oddych pri tvorení tohto sveta (planety), takže uplne všemocný nebude.
Ale tiež to robil pomocou určitej technologie ktorú my ludia s priemerným 105 IQ vo svete ťažko pochopíme.
Ludia častokrát nevidia ani to čo majú priamo pod nosom a často sa riadia emociami (ženy maju tiež logiku a muži majú emocie, častokrát racio nezapájajú do svojich jednaní). Ale áno ako svojprávne bytosti máme možnosť sa rohodovať slobodne pokial mu to niekto neodopiera.
Suhlasim ze cirkev sa to snaží robiť aj ženám ktoré sú tehotné kvoli násiliu a nechcú mať dieťa s niekym kto ich znásilnil a chcu ist na potrat.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Blastbit napísal: 12 aug 2023, 8:40 Cervena karkulka a Spiderman su výtvor ludí a vtedajšej technologie vysielanej v tv. Jezis robiaci zázraky existujuca postava :wink:
1. Nemame jediny priamy a dobovy dokaz, ze historicka postava Jezis existovala
2. Robil zazraky? Mas na to dokaz? Nehovoriac o tom, ze ine mytologie su tiez plne osob a bytosti (dokonca priamo synov jedineho Boha), ktore robia zazraky, su pre teba tiez realne?
3. Yahve/Boh a Biblia je vytvor ludi a vtedajsej technologie, dokonca pozname evoluciu Boha, ktory pochadza zo starozidovsjeho panteonu a vznkol rovnako ako Atona v Egypte (na co bol velmi prakticky dovod). Biblia je subor legiend, dokonca niektore boli ukradnute (epos o gilgamešovi), v inych sa popisuje nezmyselna antomia, geologia a na milion miestach si rozporuje. Proste Biblia zodpoveda zbierke starovekych legiend a predsatv o svete. Pricom voci inym dobovym dielam nie je nicim vynimocna.
Blastbit napísal: 12 aug 2023, 8:40 Ale tiež to robil pomocou určitej technologie ktorú my ludia s priemerným 105 IQ vo svete ťažko pochopíme.
Ty si zastanca Denikenovskych teorii o archeoastronautoch?
Napísať odpoveď