Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa Blastbit »

mluks - Je rozdiel napísať vetu s čiarkami a bez čiarok, ktoré potom dávaju iný význam, nez bol pôvodne myslený.
Preto som aj napísal že vysvetlovať niečo písomnou formou vie byť obcas o hubu.
Sak ja tu s vami ani nechcem rozoberať cirkevnú formu kresťanstva, ale ked veríte v mimozemský život, ze prečo neveríte aj v Boha?
Ze ma zaujimaju dovody prečo v neho neveríte? Napíšete ze nie su dokazy, ale ani o mimozemstanoch nie su a v nich veríte.
beardie - uz mi to mluks vysvetlil, ze zrejme sa jedná o mozgovu halucinaciu. Zrejme ziaden súvis s anjelmi napriklad aj ked kto moze na 100% vylučiť ze existuju alebo neexistuju anjeli ked ateisti veria v mimozemský život.
Noobsz DJ
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Keby som tam tu čiarku napísal, tak vtedy by tá veta dávala ten význam, že Zem bola vytvorená pre život ako ho poznáme. Ale ja som tam tú čiarku nedal, keďže význam tej vety je, že Zem nebola vytvorená pre život, ako ho poznáme. Tá čiarka tam nemala byť, a ani nie je.

Kde sú tie dôkazy o existencii Boha? Keď bude x ľudí tvrdiť, že existuje ružový jednorožec prdiaci dúhu, budeš im to veriť bez dôkazov?

Ako vznikla voda na Zemi? Dosť možné, že rovnako, ako pred miliardami rokov, vznikla na Marse. A od toho sú vedci, aby to zistili, overili a poskytli reálne dôkazy. Ale to, Vám veriacim, nič nehovorí 🤷‍♂️
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

NoobsDJ
Len tak niečo z ničoho nevznikne, ako v prípade ludí, tak aj v prípade zvierat aj rastlín - to umožnila planeta Zem.
Ale aj planeta Zem sa tvorila nárazmi asteroidov, vodikom, heliom, a inými prvkami, ale aj tie prvky nejako vznikli.
Ako je mi jasné ze nikto nevytvoril Zem šmahom čarovneho prutika a netrvalo to pár dní, ako to je uvádzané v kresťanstve.
Písal som o existencii Ježiša a ten je Boží syn, ale ked tvrdili ludia v tých dobách ako Noe,Mojžiš,Apoštoli o ich zazrakoch a skutkoch.
Lenze ako ateisti uvádzate ze od nich tieto informácie nie su, ze to sú az stovky rokov neskor od iných nasledovnikov.
A ci je možné vo vesmire ked verite v mimozemský zivot, ze by boli Boh+Ježiš mimozemskeho pôvodu (nejaká vyspelá rasa).
Lebo ked ako ateista tvrdíš/te ze Boh neexistuje ale mimozemšťania možno existuju ci je možné to dohromady zlúčiť ?
No a tá voda sa na Zem a Mars dostala ako? No asteroidmi a meteroidmi obsahujucimi vodu prípadne ľad. Ci poznas inu teoriu o tom?
Ale tak okej sr*ť tuto temu ja tu chcem s kazdým vychádzať tak už to ani nebudem rozoberať a odpovedať nikomu na správy.
Ja plne rešpektujem ked niekto v niečo, alebo v niekoho neverí a je jedno v akej forme. S fanatikmi by ste mali ťažšiu diskusiu mám odskúšané
Dufam ale ze na sektárov ktorý by sa mi vyhrážali ako harrisonovi nenarazim. No a smradom náckom a komunistom nevysvetlí človek nič.
Som zvedavý čo este popíše curta ked sem dorazí.
Edit - Noemovi a Mojžišovi sa prihováral Boh a Ježiš robil zázraky tak ako to opisovali ludia co boli pri nom. Zapísané v Biblii kto chce nech verí kto nechce kludne nemusí veriť sak nikoho nenutim. Dolezité pre niekoho ze je to tam zapísané. Pochopitelne to nebude zapísané v činskych písomnostiach alebo v pisomnostiach inkov. Je to ale paradox veriť v možný mimozemský zivot a neverit v Boha ktorý ten mimozemský život moze mať svojim sposobom. Ale prie sa tu veda s nabozenstvom s takým nabozenstvom ktoremu ateisti neodpustia krivdy terajšie aj z minulosti, mám pochopenie. To je všetko na mna uz nemusíte plýtvať čas, taketo veci sa inak názorovo vysvetluju pri pivku.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

O zázrakoch Noema či Mojžíša, sú zmienky len v Biblií, nikde inde. Podľa Biblie mali žiť dávno pre Ježišom, a to konkrétne:
Noe: Podľa Biblie žil 950 rokov (žil v rokoch 956 - 1906 židovského kalendára t. j.v rokoch 2804 - 1854 pred Kr.).
Mojžíš: Žil asi v roku 2486 až 2606 (židovského kalendára) t. j. v roku 1274 až 1154 pred Kr.
Nenašli sa žiadne záznamy akéhokoľvek kronikára o tom, že by Noe či Mojžíš robili nejaké zázraky. Taktiež žiadny záznam o tom, že by mal byť Ježiš, Božím synom. Tvrdí to iba Biblia, žiadny iný záznam.

Predpokladá sa, že vo vesmíre by mohol existovať život. Len nikto nevie v akej forme, za akých podmienok, a na akej planéte. Preto sa tomu vedci venujú, aby akýkoľvek život inde vo vesmíre, našli a tým pádom ho potvrdili. Je rozdiel veriť v nejakú formu života, ktorá by sa mohla vo vesmíre nachádzať, a veriť na všemocnú entitu, ktorá stvorila svet.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Blastbit napísal: 13 aug 2023, 22:56Lebo ked ako ateista tvrdíš/te ze Boh neexistuje ale mimozemšťania možno existuju ci je možné to dohromady zlúčiť?
su to 2 úplne nezávislé entity, nie je dôvod spájať ich
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

V celom vesmire je tak obrovske mnozstvo galaxii a este viacej planet, že je skoro isté, že niekde existuje tiež nejaka forma zivota. Tato informacia je ale pre ludstvo viac menej irelevantna, pretoze vesmir je prilis velky aby sme ho vedeli blizsie skúmať, nehovoriac o tom, ze sa neustale dalej rozpína a od nas vzdaluje.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

https://sita.sk/pocet-rimskokatolikov-k ... ytov-2021/

Pocet rimskokatolikov od minuleho scitania klesok o 309-tisic kusov. No tato cirkev aj tak dostane viac a viac penazi.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

pomerovo alebo celkovo?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

beardie napísal: 14 aug 2023, 12:54 pomerovo alebo celkovo?
Celkovo, totiz vdaka vatikanskej zmluvy financovanie najvetsich cirkvi nezalezi na pocte ich veriacich a clenov. Maju "permanentku", kazdy rok sa im automaticky navysii financovanie (myslim ze percentualne), plus dostavajju financie od poctu duchovnych. To je ten zakladny balik. K tomu dostavaju statne prispevky na opravu pamiatok, ktore maju vo vlastnictve a charitu, mimoriadne prispevky od statu. A navyse cirkev si udrzuje velke mnozstvo mimovladok.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

V SR uplne stačí vidieť ich katolicke domy velkosti vily alebo haciendy a vieme ktorá bije.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

trosku neskoro sa zapajam do debaty ale tak lepsie ako vobec (mozno) :D

na existenciu (katolickeho) boha ani jezisa priame dokazy neexistuju. mame bibliu, mame rozne vyobrazenia a svedectva a kadeco.
problem podla mna nastava ked sa clovek zacne pozerat trochu von do sveta a nie len okolo seba. totiz existuju desiatky ak nie stovky inych nabozenstiev, ktore maju svojich vlastnych bohov, svojich vlastnych vyvolenych, svoje vlastne svate knihy, vyobrazenia a svedectva.

co dava veriacemu jednej viery tu istotu ze zrovna ten jeho boh je ten pravy? ci skutocny? teda okrem slepej viery?
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Plus netreba zabudať, že cirkev je vlastníkom nezanedbateľného počtu nehnutelností po celom Slovensku. Je pri nich dosť častý jav, že sa nerady zbavujú, alebo lepšie povedané odpredávajú svoje pozemky. Ludia by si aj chceli odkúpiť nejakú časť, no z ich strany nie je záujem.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 14 aug 2023, 21:06 co dava veriacemu jednej viery tu istotu ze zrovna ten jeho boh je ten pravy? ci skutocny? teda okrem slepej viery?
to je subjektivizmus. To znamena, ze niekto ma nejaku konkretnu vieru a tato viera je prenho subjektivnou pravdou bez ohladu na to, co si o tom myslia ini ludia. To znamena ze ak niekto v nieco uprimne veri, tak sa to prenho stava skutočnosťou. Neexistuje ziadna jedna jedina prava realita.Vsetko zavisi od toho ako co posudzuje a vnima dany subjekt. Napr ludia mozu vnimat rozne farby odlisne. A u zvierat je vnimanie farieb este odlisnejsie /a u roznych druhov rozne/. A takto by sa dalo postupovat k akemukolvek inemu javu.
Niekto vnima nieco ako utrpenie, ale ini to vnima indiferentne a este dalsi ako slasť. Pre jedneho chlapa je jedna konkretne zena extremne pritazliva, pre druheho uplne tuctova a pre tretieho odpudivá. Atd.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

toto chapem, ale tak racionalne uvazujuci clovek aj ked ma najradsej na svete cokoladovu zmrzlinu bude chapat ze iny ludia mozu mat radsej jahodovu alebo vanilkovu.

u nabozenstva je to asi trochu ine, lebo nemyslim ze niekto kto veri v boha, v to ze boh stvoril svet, ze nas neustale sleduje a ze pokial porusi bozie prikazania tak sa nedostane do neba dokaze racionalne povedat ze "mozno ten moj boh v skutocnosti neexistuje a je to vsetko vymyslene a naopak ten ozajsny skutocny boh ten tvoj ale tak ja uz som zvyknuty na toho svojho tak si budem dalej verit v neho".

ale popravde ta otazka bola polozena skor niekomu veriacemu ako je blastbit ci curta.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

retkvic napísal: 14 aug 2023, 21:14 Plus netreba zabudať, že cirkev je vlastníkom nezanedbateľného počtu nehnutelností po celom Slovensku. Je pri nich dosť častý jav, že sa nerady zbavujú, alebo lepšie povedané odpredávajú svoje pozemky. Ludia by si aj chceli odkúpiť nejakú časť, no z ich strany nie je záujem.
V ČR je teraz po odluke cirkvi od štátu výpredaj pozemkov a nehnuteľností. :D Predávajú aj národné kultúrne pamiatky.
https://archiv.hn.cz/c1-67141550-arcibi ... -jindricha
curta
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa curta »

Ježiš zavolal Petra, Ondreja, mýtnika Matúša, Zacheja a oni "nechali všetko a išli za ním". Odkiaľ vedeli, že má pravdu On?
Neskôr poslal svojich učeníkov hlásať evanjelium po mestách a vyhlásil, že mestám, ktoré by ich hlásanie neprijali, bude v deň súdu horšie ako Sodome a Gomore. Odkiaľ mali obyvatelia tých miest veriť, že pravdu majú Ježišovi učeníci a nie iní kazatelia?
Alebo Boh stvorí človeka (dokonca na svoj obraz), a nedá mu možnosť spoznať pravdu?

Človek má rozum a má svedomie, vďaka čomu môže poznať pravdu. To slovo svedomie je dnes trochu nepopulárne, lebo je ťažšie povedať, že mám šancu poznať pravdu ako, že pravda sa nedá poznať. To druhé je pohodlnšie.
Ale tak Boh predsa nestvorí človeka tak, že nemôže poznať pravdu. Ale je už na každom, ako s rozumom, aj so svedomím narába.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

aacid - neviem to inak vysvetliť. Ide o pisomnosti, je mnoho otázok na tajomné situácie. Ani po smrti nevieme co bude, tam je tiež niekolko teorii. Je to rozpor medzi vedou a nabozenstvom. Nikto nevie 100% a nevie kde a aká je univerzálna pravda.
Moje nazory mali byť len konzultované (nemienil som ich vnucovať to nemala byt pointa).
curta - sorry tu nesuhlasim, nezalezi na tom, ze ten kto je veriaci má svedomie a kto je neveriaci nemá svedomie. Ide o vychovu a predstavenie si situácie čo moze nastat ked urobím toto alebo hento + výber z vlastneho uvazovania
1. ze ci chcem byt hovado mafian ktorý pácha škodu iným (inak mafiani su casto veriaci chodiaci do kostola spínať ruky).
2. budem clovek ktorý bude mat sebavedomie ale poctivo sa budem vzdelavat, rozsirovat obzory a urobím kvalitnu službu iným.
No a tento druhý príklad velmi casto splnaju aj ateisti aj veriaci.
Ateista moze byt aj hovado(ateistický satanista,komunista), aj velmi dobrý clovek. Ako aj veriaci moze byt hovado a dobrý clovek.
Ako aj moslimovia mozu a sú dobrý ludia a fanatici co dokonca zabiju moslima ktorý nerobí to co oni.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Človek má rozum a má svedomie, vďaka čomu môže poznať pravdu. To slovo svedomie je dnes trochu nepopulárne, lebo je ťažšie povedať, že mám šancu poznať pravdu ako, že pravda sa nedá poznať. To druhé je pohodlnšie.
Ale tak Boh predsa nestvorí človeka tak, že nemôže poznať pravdu. Ale je už na každom, ako s rozumom, aj so svedomím narába.
Ty mas co hovorit o svedomi. Najskor prides a obhajujes komunizmus. Ten, ktory zabil stovky milionov ludi a je zalozeny na nevisti a zavisti - smrtelnych hriechoch. Potom obhajujes SMER. tu stranu, kde predseda zije v konkubinate, clenovia kradnu a objadnavaju si vrazdy. Potom zhlahcujes zastieranie zneuzivanie deti clenmi RKC. Zdielas lzive "studie". Zakoncis to obhajobou Ruska. Toho, ktore nici pravoslavne chramy, jeho vojaci kradnu, znasilnuju, vrazdia civilistov a jeho vladnuca vrstva kradne, klame a zije v konkubinate.
Ty si svedomie videl maximalne tak napisane. Nie si ani krestan, ani komunista. Si len obycajny tupy troll.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 14 aug 2023, 21:46 toto chapem, ale tak racionalne uvazujuci clovek aj ked ma najradsej na svete cokoladovu zmrzlinu bude chapat ze iny ludia mozu mat radsej jahodovu alebo vanilkovu.

u nabozenstva je to asi trochu ine, lebo nemyslim ze niekto kto veri v Boha, v to ze boh stvoril svet, ze nas neustale sleduje a ze pokial porusi bozie prikazania tak sa nedostane do neba dokaze racionalne povedat ze "mozno ten moj boh v skutocnosti neexistuje a je to vsetko vymyslene a naopak ten ozajsny skutocny boh ten tvoj ale tak ja uz som zvyknuty na toho svojho tak si budem dalej verit v neho".

ale popravde ta otazka bola polozena skor niekomu veriacemu ako je blastbit ci curta.
každý je veriaci v niečo. Niekto v antropomorfneho boha ktory stale aktivne zasahuje do behu sveta, niekto v boha v deistickom poňatí https://sk.wikipedia.org/wiki/Deizmus , niekto vo vedu a jej postuláty a ďalší maju svoje vlastne nazory na bytie aj ked ich mozno nevedia presne vedome formulovat. Napr Budhizmus ludia bezne povazuju za nabozenstvo, ale v skutocnosti je to skor filozoficky smer pretoze vo svojej povodnej podobe vobec neráta s ideou Boha. si Na svete je je neuveritelne mnozstvo roznych filozofickych smerov a delia sa na dalsie podskupiny. :)
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Blastbit napísal: 14 aug 2023, 23:40 Ani po smrti nevieme co bude, tam je tiež niekolko teorii. Je to rozpor medzi vedou a nabozenstvom. Nikto nevie 100% a nevie kde a aká je univerzálna pravda.
hmm, no do tejto debaty sa radsej nejdem pustat :D
Napísať odpoveď