Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa jarda.j »

Sokrates - viem, že nič neviem.

Ideme od strachov, pudov, ku vzdelaniu, ale langsam. Nedá sa teraz dokázať ani to, ani ono. Ale nič nieje čiernobiele. Sú iba veci a javy nespoznané, ale spoznateľné. Časom, ale my sa toho zjavne nedožijeme. Je to na dlhé tisícročia. Prach si a v prach sa obrátiš. :)
kathleen napísal:tak toto vyznie trochu ako new age :D atesitsicky humanizmus mozes pestovat medzi intelektualmi. ako povedal Gorkij: "clovek, to znie hrdo"
NIE. Nie som škatulka. Žiadna ideológia. Iba poznanie predošlých mnohých generácií, a skromné vlastné. :)
Ateismus je rovnaký blábol, ako teismus a iný "ismus". Nepotrebujem žiadnu moc, takže ani akýkoľvek "ismus".
A tradície? Koho? A prečo? Na základe nevedenia? Pover? Mýtov? Ako kultúru to beriem, drobný krok ku poznaniu. A nezbytný. A uznanie koreňov. A vývinu. Neustáleho. Predsa len tí, ktorým bolo viac dáno, využijú kapacitu mozgu na cca 5 percent.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Presne si to vystihla kathleen, pre väčšinu veriacich je to absolútne neprípustné, ale inak je to akože "celom dobrý argument." Opäť je to ale len tvrdenia postavené na ničom, proste len plácnutie do vetru.
"vyvin boha", ktory spominas, nevyvracia jeho realnu existenciu
Práveže tento vývin ho krásne vyvracia, resp. ukazuje, že je to len ľudský výtvor, ktorý sa časom vytvára a tvaruje podľa úrovne tých (ľudí), čo ho vytvárajú.
silmarill
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa silmarill »

kathleen napísal:z krestanskeho pohladu teda nabozny moslim v skutocnosti oslavuje krestanskeho boha, ale kvoli svojmu kulturnemu a geografickemu povodu este nedospel do toho bodu poznania. teda nazyva boha nespravnym menom a robi este par nezmyselnych ukonov vyplyvajucich z tradicie, ale v tom podstatnom sa jeho viera kryje s krestanskou.
pripúšťaš že by mohla byť aj opačná možnosť, tj že TVOJ pohľad na boha je ten nesprávny?

kathleen napísal:"vyvin boha", ktory spominas, nevyvracia jeho realnu existenciu. to su skrypta zo zakladov religionistiky, 1. rocnik teologie :D
vidím že ma predbehol hughito, ale aj tak to napíšem... tiež to považujem za dôkaz toho, že ľudia si božstvo prispôsobujú ako chcú. čo zmenilo rozhnevaného trestajúceho starozákonného boha na toho odpúšťajúceho milujúceho novozákonného? len tá kniha, ktorú napísali ľudia? alebo sa skutočne zmenil on?
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Politika je iba o moci a o ovládaniu iných, a najstaršou politickoiu stranou boli prví šamanovia. Vidno to aj následne po dlhých desaťtisícročiach v pyramídach v Egypte, cez 5 tisícročí pred Kristom, kanáliky a priestor pre našeptávača - "Boh". A dá sa ísť aj ďalej do minulosti. Takže celkom mimo tých dvoch neznášanlivých mocenských smerov, ktoré sa idú povraždiť aj cez proklamovaný ekumenismus. Lebo... :D
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

NIE. Nie som škatulka. Žiadna ideológia. Iba poznanie predošlých mnohých generácií, a skromné vlastné.
Je to tiež -izmus, humanizmus, s tým sa u nás prišlo v renesancii, predtým boli prvoradé iné veci, poslednou dobou sa to zas rozširuje aj na iné druhy.
Ľudia uvažujú v kategórách resp. škatuľkách či už sa im to páči alebo nie, je to spôsob usporiadavania sveta za účelom jeho pochopenia.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Nie. Hovoríš iba za seba, iba z úrovne vlastného poznania / nepoznania.
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

Samozrejme...tak ako ty sa tiež nachádzaš v istom kontexte, máš isté poznanie a skúsenosti. Ťažko však hovoriť o tom, že by sme boli niečím jedineční, lebo tvoj názor o neškatuľkovaní som už videl u iných a svoje názory som tiež videl u iných.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

A ako to vyriešíš? Ja to neriešim, a neupieram nikomu právo na jeho názor. A je to predovšetkým o pochopeniu historických kontextov, a to bez vzdelania neide. A vzdelávanie je nielen o celom prístupu ku životu, ale aj o živote v konkrétnej komunite, o odvahe mať vlastný názor aj proti vlastnej komunite... :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Vlastný názor má/malo tých pár filozofov, ktorí vymysleli celé nové filozofické systémy. :wink:

My, obyčajní ľudia, naše vlastné názory preberáme od iných. :oops:
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Máš na to. Iba trocha zvolni, viacej tolerancie. :)

Aby to nebolo tak, ako pri prepriahaniu lokomotívy v bývalej Rossii - taký fór, keď dlho stáli a cestujúci sa pýtali že prečo - odpovedali, že "izmeňajut mašinu", ale nik nepovedal, že lokomotívu za vodku. :D

Ten Sokrates nepustí - "viem, že nič neviem" je nadčasové. Ale to povie ozaj iba múdry a vzdelaný.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

"ok, modelová situácia. piati ľudia ti tvrdia, že s nimi hovoril boh. s prvým hovoril Alah, s druhým hovoril Perún, s tretím Ódin, so štvrtým Ganeša (hinduistický boh so sloňou hlavou), s piatym hovoril kresťanský boh. ktorý z týchto piatich ľudí je blázon (alebo mal len nejaké halucinácie) a ktorý tvrdí pravdu?"
podľa mňa môžu mať pravdu všetci. Osobne si nemyslím, že jedine kresťanstvo má vo všetkom pravdu.

"Pre mňa sú blázni všetci, nerobím rozdiely. :wink:" ako to ide do súvislosti s tvojou "obhajobou" ako slušného a tolerantného ateistu???

"zakladom vacsiny z dominantnych svetovych nabozenstiev je predsa to, ze len ich ucenie a nabozenstvo je to prave, len ich boh je skutocnym bohom...takze v tomto duchu dostanes aj odpoved, niekto kto veri v to, ze Jezis bol bozim synom ti asi tazko povie, ze sestruka chobotnica ma nejaku bozsku moc..." dovolím si ti oponovať. Skús sa na náboženstvá pozrieť ako na rôzne cesty na vrchol šmykľavej sklenenej hory (to je taká stará rozprávka o Sklenenej hore...). Kresťanstvo je jedna cesta, Hinduizmus je iná, Jehovisti majú inú cestu... a nikto nemá morálne právo povedať, že len tá jeho je tá jediná správna (v tomto hlboko ľutujem katolíkov, ktorí dlhú dobu tvrdili a ešte tuším stále tvrdia, že nieto spasenia mimo rímskokatolícku cirkev).

"Treba iba jedno - človečenstvo. A pojem "človek" je nad všetkými ideológiami, takže aj nad národnosťami, nad rasami, nad politikou, nad náboženstvami. Ide ozaj iba o človeka. S poučením sa nad historickými chybami iných. A neopakovaniu ich na sebe. Je to o vzdelaniu a rozhľadenosti. Keď sa to nedá pochopiť, tak aj príroda ukáže." Pojem "človečenstvo" je tak nereálny a infantilne utopistický, že sa čudujem, že tento výrok už Hughito and co. už dávno nezmietli zo stola. Použijúc vašu logiku: aký máte dôkaz o existencii človečenstva? Ale vedecký, striktne empirický a opakovateľný dôkaz? Je ten pojem v súlade s vašou dennodennou praxou? Stačí sa pozrieť do televíznych novín, prípadne sa prejsť po ulici - a pojem človečenstvo nadobúda obrysy niečoho totálne skazeného, skorumpovaného, úchylného a falošného, dvoma slovami: morálne bahno.

Hughito - to myslíš fakt??? Ty svoje svetonázory preberáš automaticky od iných? Nikdy si sa nezamýšľal, čo ak je ten a ten svetonázor pravdivý, len ho treba trocha poupraviť? Prípadne si vytvoriť svoj vlastný??? Mi netvrď, že taký človek ako ty, milujúci filozofiu, si netvorí svetonázor a názory sám? Určite budú do istej miery ovplyvnené okolím, no súdim, že už si dospelá osoba a teda nepreberáš nekriticky názory od autorít, ako malé dieťa???
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Takže čo je to vlastne človek. O to ide.

Ľudia sú všakovakí, a podaktorí sú ochotni a schopni pre osobný prospech urobiť ozaj hocičo, a to je to, o čom píšeš, a čo je denne v TV. V správach je azda už iba kriminalita, peapelmetre preferujú sledovanosť, a človek sa rad "zabáva", takže to sleduje.

Ide o komercionalizaciu povýšenú nad záujmy spoločnosti. Ale nie všetci sú takí, a celkom isto dojde časom ku zmene v tejto oblasti, v propagácii kriminality v médiách. Vlastne ide aj o verejné školenie kriminálnych živlov a o masírovanie spoločnosti, že je to normálne, a že práve toto je človek. A pritom ide iba o zisk nevzdelaných primitívnych parazitov v médiách na úkor spoločnosti. Predsa len je potrebná regulácie, veď to, čo sa v médiách deje už je ozaj iba póvl.

http://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%8Clovek_%28Homo%29
silmarill
King
King

Stoporko napísal:podľa mňa môžu mať pravdu všetci. Osobne si nemyslím, že jedine kresťanstvo má vo všetkom pravdu.
pravdu nemôžu mať všetci. uviedol som len 5 bohov z niekoľkých stoviek, ktoré kedy ľudstvo uznávalo. hlavne kvôli tomu, že často jedna "pravda" vylučuje druhú (napríklad reinkarnácia je v rozpore s posmrtným životom duše). na rozdielnosť poukazujú aj rozdielne požiadavky boha voči ľudom - napríklad u niektorých určil boh ako zviera ktoré nemôžu jesť kravu, u iných považuje za špinavé zviera s ktorým by sa človek nemal dostať do kontaktu ošípanú či psa. majú pravdu? skutočne to boh v ich regióne vyžadoval? alebo sa mýlia? kto sa mýli a uznáva boha nesprávnym spôsobom (a tým pádom sa už niekoľko stoviek generácií ľudí prieči jeho učeniu)?
Stoporko napísal:dovolím si ti oponovať. Skús sa na náboženstvá pozrieť ako na rôzne cesty na vrchol šmykľavej sklenenej hory (to je taká stará rozprávka o Sklenenej hore...). Kresťanstvo je jedna cesta, Hinduizmus je iná, Jehovisti majú inú cestu... a nikto nemá morálne právo povedať, že len tá jeho je tá jediná správna (v tomto hlboko ľutujem katolíkov, ktorí dlhú dobu tvrdili a ešte tuším stále tvrdia, že nieto spasenia mimo rímskokatolícku cirkev).
vedel som že túto analógiu "všetko sú cesty na jednu a tú istú horu" tu niekto použije. zhoduje sa s tým ekumenickým názorom ktorý tu uvázala kathleen. ale taktisto by som mohol povedať že aj ateistický humanizmus môže byť jednou z ciest, cestou morálky a zodpovedného života.

Stoporko napísal:Pojem "človečenstvo" je tak nereálny a infantilne utopistický, že sa čudujem, že tento výrok už Hughito and co. už dávno nezmietli zo stola. Použijúc vašu logiku: aký máte dôkaz o existencii človečenstva? Ale vedecký, striktne empirický a opakovateľný dôkaz? Je ten pojem v súlade s vašou dennodennou praxou? Stačí sa pozrieť do televíznych novín, prípadne sa prejsť po ulici - a pojem človečenstvo nadobúda obrysy niečoho totálne skazeného, skorumpovaného, úchylného a falošného, dvoma slovami: morálne bahno.
lenže koľko % je takých ľudí? promile? 1%? 3% koho ideš brať za reprezentatívnu vzorku? je iné keď sa prejdeš večernými ulicami Bronxu plného šlapiek a dílerov drog a je iné keď sa prejdeš len tak parkom kde sa rodičia hrajú so svojimi deťmi.

ad svetonázory - nemôže si každý vymyslieť vlastný svetonázor. stačí sa pozrieť na hlavné prúdy a zaujímať sa o ten, ktorý ho najviac osloví, s nejakými vlastnými subjektívnymi úpravami.
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

SMEcko je viacsuper podla mna :D
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Jezis je vsemohuci :D kolko malo staci, aby ludia pozerali s otvorenymi hubami...

(btw. z akej priciny admin tento prispevok vymazal ? to su taketo kanadske zartiky nevhodne, aj ked sa na tom vtipe nakoniec zabavili aj samotni akteri ? :D ani youtube to necenzuruje ako nevhodne a ten ma dost rozsiahlu cenzuru...)
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko:
podľa mňa môžu mať pravdu všetci. Osobne si nemyslím, že jedine kresťanstvo má vo všetkom pravdu.
Toto je veľmi uhýbavá odpoveď a popieraš s ňou svoje náboženstvo. Nejaký "radikálnejší" kresťan by tu určite oponoval.
"Pre mňa sú blázni všetci, nerobím rozdiely. :wink:" ako to ide do súvislosti s tvojou "obhajobou" ako slušného a tolerantného ateistu???
Úplne normálne. Proste to tak je. Ak tu napíšeš, že sa rozprávaš s bohom priamo, že ho počuješ, odpovedá ti, dokonca ho nejakým spôsobom vidíš, tak ti napíšem, že si blázon (alebo nejaký iný ekvivalent). Ak je niekto "blázon," nemusí to hneď znamenať, že mu tečú sliny z úst a nevie si zaviazať šnúrky. Môže to byť relatívne inteligentný človek, ktorý však isté veci, povedzme to, nezvláda.

Teda ešte raz: pokiaľ mi bude veriaci tvrdiť, že sa rozpráva a komunikuje priamo s bohom, pokojne aj do očí mu poviem, čo si o tom myslím - a myslím si o tom to, že to už je prejav nejakej psychickej poruchy.
dovolím si ti oponovať. Skús sa na náboženstvá pozrieť ako na rôzne cesty na vrchol šmykľavej sklenenej hory (to je taká stará rozprávka o Sklenenej hore...). Kresťanstvo je jedna cesta, Hinduizmus je iná, Jehovisti majú inú cestu... a nikto nemá morálne právo povedať, že len tá jeho je tá jediná správna (v tomto hlboko ľutujem katolíkov, ktorí dlhú dobu tvrdili a ešte tuším stále tvrdia, že nieto spasenia mimo rímskokatolícku cirkev).
Takže týmto vlastne píšeš to, že pokojne nemusíš mať pravdu a práve ten katolík (alebo mormón) ju môže mať. Akože, je to pekné a dobré, keby to takto videli všetci, nemáme tu náboženské vojny, ale týmito názormi reprezentuješ (podľa mňa) iba veľmi malé % veriacich. Viera má na ľudí často úplne opačné účinky, ako to kážu sväté knihy. Čo vidieť aj na tomto fóre u niektorých kresťanov.
Hughito - to myslíš fakt??? Ty svoje svetonázory preberáš automaticky od iných? Nikdy si sa nezamýšľal, čo ak je ten a ten svetonázor pravdivý, len ho treba trocha poupraviť? Prípadne si vytvoriť svoj vlastný??? Mi netvrď, že taký človek ako ty, milujúci filozofiu, si netvorí svetonázor a názory sám? Určite budú do istej miery ovplyvnené okolím, no súdim, že už si dospelá osoba a teda nepreberáš nekriticky názory od autorít, ako malé dieťa???
:) Ja som to myslel tak, že naše "vlastné" názory sú síce naše (presne po tej selekcii, ktorú si opísal), ale úplným pôvodom nie, nie sú originálne. To však už ale ženiem do krajnosti, samozrejme, že keď mám x názorov, urobím selekciu a aj svojou nejakou danou rozumnosťou sa k niečomu dopracujem, tak je to môj názor. :) A takéto vlastné názory mám a mám ich veľa a zatiaľ ma to privádza v podstate len do ťažkostí. :) Holt, reálny život nie je fórum. Ale som presvedčený o tom, že vlastný názor treba vždy prezentovať a nikdy sa zaň nemôže človek hanbiť, nech je jeho názor akokoľvek menšinový. A takisto si myslím, že ten názor by mal byť rozumovo odôvodniteľný. A tu sa už dostávame k tej filozofii - ja som racionalista, čiže vlastné názory si utváram na základe toho, že prijaté informácie prefiltrujem cez môj mozog. Niekto by mi oponoval, že to nie je správny spôsob..
silmarill
King
King

ephram: buď mám déja vu alebo to tu už naozaj raz bolo...
hughito
Redeemer
Redeemer

To tretie best. :lol:

Inak min. ten chodiaci po vode tu už bol.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

"Teda ešte raz: pokiaľ mi bude veriaci tvrdiť, že sa rozpráva a komunikuje priamo s bohom, pokojne aj do očí mu poviem, čo si o tom myslím - a myslím si o tom to, že to už je prejav nejakej psychickej poruchy."

a prečo by to malo niekoho zaujimať?
Napísať odpoveď