Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

©_ME
Light Star
Light Star

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa ©_ME »

Takýchto otázok je plno. Ale nechápem, prečo sa pýtaš konkrétne mňa. Prečo nejdeš na fórum, kde ti zaručene odpovedia? A dokonca profesionálnejšie.
(Inak je to choré. Pôjdem do pekárne kde robia dobré chleby alebo zlé? Jasné že do tej, kde robia dobré!)
http://www.milosh.sk/diskusie/
http://www.kredo.sk/bforum/
http://kreweb.find-forum.net/
je ich mnoho. Ale nie, ty musíš ísť tu a pýtať sa mňa nevinného. čo som ti urobil? je to kvôli tomu, že mám súčet ASCII kódov písmen v mojom nicku 404?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa ephramko »

pytam sa teba, lebo ty tu tie absurdne nazory prezentujes...teraz mi je aspon jasne, ze si len dalsia ovca, ktora to slepo prebera, roztrubuje a ked sa jej niekto kriticky pyta, tak si vola dalsie ovce na pomoc, vyhovara sa a nedokaze odpovedat...

...myslim, ze tvoje prirovnanie cirkvi a pekarne je dost stupidne...v pekarni ide o kvalitu kolacov, a v nabozenstve ide o uroven tvojej viery a tvojho vztahu k bohu, to ze budes mat v ruke zlaty kalich a na sebe rucne vysivanu drahu robu, podla mna z teba neurobi dobreho krestana s uzasnym vztahom k bohu...
v podstate tvrdis, ze uroven materialna a bohatstva je dolezita pre vznik viery...cim viac penazi, tym silnejsia viera a lepsi vztah s bohom ? ...si sa vratil par storoci dozadu, ked cirkev vyberala odpustky za hriechy a cim silnejsi hriech, tym si viac zaplatil cirkvi a mal si zarucene bozie rozhresenie?

svojim prirovnanim si v podstate urazil kazdeho jedneho cloveka, ktory sa skutocne snazi budovat svoju vieru a vztah k Bohu...a tvrdenim, ze peniaze a bohatstvo su dolezite pre uroven viery, len nahravas ateistom do kariet...
©_ME
Light Star
Light Star

Myslím, že jediný, kto to zle pochopil si ty. Ak si si nevšimol, že človek pôjde radšej k dobrému radcovi než k menej skúsenému, tak potom si zo svojim iq pod štátnym priemerom. Nikto nepísal že bohatstvo a peniaze sú dôležité pre úroveň viery. Slúžia na oslavu Boha. Nemáš argumenty a snažíš sa prekrúcať. Je to tu očividné. Ktokoľvek si prečíta môj príspevok, a potom tvoj, si to uvedomí. Myslíš si, že tvoja viera je pravá? Aj ja. Nikto ti v tom nebráni. Ale ty máš nejaké komplexy z detstva, s ktorými si sa ešte nikomu nezdôveril. Ak by k tomu došlo, bol by to psychológ.
seth82 sa už priznal, že má komplexy lebo mu vieru tlačili do hlavy celé detstvo. Vybíja si potlačovaný hnev na vieru tu na fóre. Aj tebe sa stalo niečo také? A odpovedi:"žiadne komplexy nemám" a útokom na odvrátenie neuverí nik kto v piatom ročníku základnej školy dával pozor na hodinách občianskej náuky.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

ty veris, ze tvoja viera je ta prava a potrebujes bohatstvo na oslavu Boha...ja verim, ze moja viera je ta prava...fajn...tak sa ta spytam este raz, preco SR plati miliony tvojej cirkvi na cinnost z dani vsetkych obcanov, cize aj neveriacich a clenov inych cirkvi? ako je mozne, ze niektore ine cirkvi tento prispevok odmietaju a ziju len z milodarov, preco tak neurobi aj RKC ? ...to potrebuju tak vela bohatstva na oslavu boha, ze musia brat peniaze aj od neveriacich ? je takyto zivot v sulade s kristovym ucenim ?
©_ME
Light Star
Light Star

ephramko napísal:ty veris, ze tvoja viera je ta prava a potrebujes bohatstvo na oslavu Boha...ja verim, ze moja viera je ta prava...fajn...tak sa ta spytam este raz, preco SR plati miliony tvojej cirkvi na cinnost z dani vsetkych obcanov, cize aj neveriacich a clenov inych cirkvi? ako je mozne, ze niektore ine cirkvi tento prispevok odmietaju a zije len z milodarov, preco tak neurobi aj RKC ? ...to potrebuju tak vela bohatstva na oslavu boha, ze musia brat peniaze aj od neveriacich ?
Oni neberú peniaze. Spočítaj si, koľko kňazov máme na slovensku, vypočítaj si sumu na ich život, potom na udržiavanie kostolov. Je to suma, ktorú potrebuje okrem milodarov z niekadiaľ dostať. Čo je na slovensku rozšírenejšie, čo má väčšie priestory? RKC alebo kresťanstvo? Vysvetené kostoly sa nebúrajú. Nie. Z kostolov sú už aj historické pamiatky. Ale niečo je potrebné na udržiavanie. A čo myslíš, koľko milodarov dostávajú kresťania? No nie každý 5 € na omšu. Veľa ľudí nedáva. Ak dáva, tak iba na charitu. Má RKC televíziu? Ak áno, s akou sledovanosťou? Kresťania dostali nariadenie ohlasovať Božie slovo, a musia to robiť. V modernom svete to nejde bez peňazí. Ako môžu kňazi hovoriť k davu na námestí bez mikrofónu a ozvučenia? a kde na to berú peniaze? Koľko akcii vytvárajú RKC pre mládež i starých, a koľko kresťanské strediská? Keď je niečo väčšie, potrebuje viac na svoju údržbu. To pochopí každý, nie?

A ja nepotrebujem bohatstvo na oslavu Boha. Ale ak ho mám, Boh je ho hoden!
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

LOL, zlaté kalichy na oslavu Boha. Boh, čo stvoril celé univerzum, všetko je jeho dielom, potrebuje, aby zlatý kalich. LOL LOL LOL.
©_ME
Light Star
Light Star

hughito napísal:LOL, zlaté kalichy na oslavu Boha. Boh, čo stvoril celé univerzum, všetko je jeho dielom, potrebuje, aby zlatý kalich. LOL LOL LOL.
Je to ľudská obeta. Z toho, čo človek v pote svojej tváre vydoloval, vytvára kalich, lebo Božia krv je hodná tvrdej práce. Zlatý kalich nieje nutnosťou, ale kresťan vďaku za svoj život vyjadruje obetami. Boh, pretože je to pát, je hodný obety. A nik tu nehovorí, že Boh potrebuje zlatý kalich. Nik, a ty zase prekrúcaš. ja som povedal, že všetko to, čo on považuje za bohatstvo a ako príklad som uviedol zlatý kalich, ktorý by pravdepodobne ak by som ho nespomenul začal rozoberať. Pozrel by si aktuálnu cenu zlata a pýtal by sa, že na toto dáva SR peniaze, ale na čo to je?
hughito
Redeemer
Redeemer

Ide o to, že ty žerieš tisícročnú hru na nejaké obete a dary, pričom každému je jasné, že ide o namastenie vlastných kapies, prípadne o úchylku z bohatstva.
©_ME
Light Star
Light Star

To si myslíš ty. Kde máš dôkaz. ja mám dôkaz o nepravdivosti tvojho obvinenia z "namastenia vlastných kapies" v záznamoch fary.
hughito
Redeemer
Redeemer

pre karmistku:
Výsmechom sa neargumentuje. som zvedavá, koľko máš rokov. 10?
Milá moja, ja mám v tejto téme 779 príspevkov, toto sme riešili stokrát, takže sa kroť. A nie, mám 9.

Aká fara ? Doteraz sme tu riešili Vatikán a ich zlaté kalichy, ty tu vytiahneš faru. A keby šlo o nejaký ten kalich, ale to je nič.

http://pietruchova.blog.sme.sk/c/239455 ... kov-I.html

http://pietruchova.blog.sme.sk/c/240107 ... ov-II.html
pocitacovnik
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa pocitacovnik »

áno,verím v boha ale neverím v cirkev.... však práve o tom je viera že nevieme či je to skutočnosť ale proste veríme... a ľudia potrebujú veriť...
©_ME
Light Star
Light Star

Myslím, že si trochu zadriemal. Hovorili sme o príspevkoch, milodaroch a z čoho vyžívajú fary, o vyúčtovaní fary a o tom či by ateistu privítali s otvorenou náručou a ukázali mu vyúčtovanie fary. O farských budovách a o tom, či by na ich udržiavanie vystačili milodary. Viedli sme diskusiu o farách, ale z časti aj o vatikáne.
A čo sa týka tých linkov, preletel som to a myslím že sa tam hovorí niečo o finančných škandáloch. Aj pápež je človek.

//autoeditácia príspevku (14 Júl 2011, 20:44)
pocitacovnik napísal:áno,verím v boha ale neverím v cirkev.... však práve o tom je viera že nevieme či je to skutočnosť ale proste veríme... a ľudia potrebujú veriť...
Mám na teba malú otázočku. čo to znamená veriť v cirkev? Možno verím, ale nepochopil som presne čo si tým myslel
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

z coho vyziju fary, knazi a udrzba kostolov ??? ...no predsa iba zo svojich veriacich...a ked nie su veriaci, treba potom dane institucie zrusit, zacat setrit...a nie tahat prachy od statu a od neveriacich, to je poriadne svinstvo...RKC ma horsie praktiky ako bankari, tahaju prachy od ludi, ktori nielenze nemaju moznost vyuzivat ich sluzby, ale ani im to cirkev umyselne neumoznuje (lebo su neveriaci alebo inej viery), to iste robia banky, s tym ze aspon v dnesnom svete vacsina ludi nejake tie sluzby baniek vyuziva...
vies o tom, ze Slovensko ma najvacsi pocet krestanskych chramov na 1 obyvatela na celom svete ? na co nam to vsetko je ??? ...to na Slovensku je tak vela veriacich, slovenska ekonomika je na tom tak dobre, ze mozne zivit aj takychto parazitov ?

ked sme uz pri tej charite...preco by mal stat davat miliony eur do cirkvi na charitu ? nebolo by jednoduchsie rozdelovat financie cez svoje statne organy? ...akonahle stat da cirkvi peniaze, uz na ne nema dosah a moznost kontrolovat ucelnost vynakladania penazi...
v tomto state funguje mnoho neziskovych organizacii, ktore ziju len z dobrovolnych 2% dane od obcanov...rovnako v tomto state dokaze plno neziskovych organizacii robit charitu iba z darov...preco zase raz len cirkev dokaze robit charitu iba zo statnych penazi ???

uz sme sa bavili o cirkvach na Slovensku, ktore odmietaju prispevok statu a ziju len z milodarov...RKC to nedokaze a hlavne nechce nieco take robit...rovnako ako sa bavime o neziskovych organizaciach, ktore dokazu robit charitu len z vlastnych darov, RKC nedokaze ani to a zase potrebuje tahat kazdy jeden cent aj z penazeniek neveriacich a clenov inych cirkvi...ked uz ani tato spinavost ti nevie otvorit tvoje zaslepene oci, ja fakt neviem aky argument zaberie...Kristus musi mat naozaj velku radost, ked sa papez rozvaza po svete na triskaci a jedna jeho zahranicna cesta stoji miliony eur...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

©_ME: Prosím, ak na mňa reaguješ so zabalenou dýkou, skús má aspoň vyznačiť hrubým, pretože takýto backstabbing sa mi vôbec nepáči. Ja som sa nikde nepriznal, že mám komplexy, lebo mi tlačili vieru do hlavy celé detstvo - čo je to za sprostá idea? Existuje milión päť detí po svete, ktoré boli vzdelávané v mene viery a nemali komplexy, teda iba preto, lebo som sa začal v živote pohybovať na vlastnú päsť, mám komplexy? Prosím ťa pekne, pokiaľ potrebujem psychologické vyšetrenie, skočím za odborníkom, nehovoriac o tom, že tri roky psychológie mám za sebou aj ja - prestaň súdiť v diskusii, v ktorej som ja na nikoho konkrétneho neútočil. Začal si to sám, pán kresťan-katolík. Zaujímavé je, že k ničomu konkrétnemu si sa na mojom príspevku nevyjadril, iba si ma obhodil týmto "psychologickým balastom", ktorý ja teda od takého odborníka, ako si ty, určite nepotrebujem. Go on.

Tvoj dríst "peniaze a bohatstvo slúžia na oslavu boha" je tak prízemný, že to ani svojimi slovami vyjadriť neviem. Ako z učebnice vzorového katolíka :) Samotnú podstatu nevieš, preto tu verklikuješ takéto taľafatky, ktoré si pamätám aj ja niečo v zmysle Aurory, VOSR, akurát že sa to týkalo iného fanatizmu...
©_ME
Light Star
Light Star

ephramko napísal:
uz sme sa bavili o cirkvach na Slovensku, ktore odmietaju prispevok statu a ziju len z milodarov...RKC to nedokaze a hlavne nechce nieco take robit...rovnako ako sa bavime o neziskovych organizaciach, ktore dokazu robit charitu len z vlastnych darov, RKC nedokaze ani to a zase potrebuje tahat kazdy jeden cent aj z penazeniek neveriacich a clenov inych cirkvi...ked uz ani tato spinavost ti nevie otvorit tvoje zaslepene oci, ja fakt neviem aky argument zaberie...Kristus musi mat naozaj velku radost, ked sa papez rozvaza po svete na triskaci a jedna jeho zahranicna cesta stoji miliony eur...
Vieš, ty žiješ v tom, že cirkev je len na charitu. Na chvíľu vás opustím v tejto diskusii, mám prácu a idem preč.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

To nemyslis vazne? Knihu s nazvom Vatikán a.s. - Tajný archív odkrýva pravdu o finančných a politických škandáloch cirkvi napisanu novinarom v case sekularizacie chces brat vazne? Komercny tah. Navise cely clanok je pisany presne na styl konspiracnych teorii.
Sú to neodškriepiteľné fakty, podložené originálmi dokumentov, prevodných príkazov a bankových operácií.
Skvele az na to ze ziadna banka ich pravost nikdy nepotvrdi.
Ide o priame dôkazy od niekoho, kto bol súčasťou systému. Systému, ktorý s vedomím pápežov desaťročia pral špinavé peniaze nacistov, mafie a skorumpovaných politikov. Vatikánskej banky.
Ano samozrejme - mam tam dnu cloveka ktory ma pristup ku vsetkemu a po tych rokoch nabalovania (ak pral este nacisticke prachy tak naozaj vela rokov nabalovania) a ochotne mi vsetko odovzdal. Zvlast ked druha cast knihy je rozhovor s Ciancimino Massimo-m ktory je taliansky obchodnik (spajany s mafiou), nie uctovnik vatikanskej banky. Chcelo by to niekoho kto vie po taliansky, tazko sa to googli.
V podstate otriasla celým katolíckym svetom... okrem Slovenska. Ako inak.
Mozno som kratko googlil ale jej anglicky preklad som nenasiel.

Schvalne si skus zistit ci vatikanska banka skutocne nepodlieha ziadnym restrikciam (v porovnani so zvyskom bank rovnakeho typu (neviem ci je narodna alebo komercna)). Ja na to momentalne nemam cas ani chut.

Neodvazujem si tvrdit ze vatikan je cisty ako lalia a to z dovodu ze o tom nic neviem. Dovolujem si vsak tvrdit ze spominana kniha je pisana za ucelom zisku (teda je komerncna) za cenu pokryvenych faktov, nezmyselnych spekulacii a vymyslania umelych spojeni.
ephramko napísal:uz sme sa bavili o cirkvach na Slovensku, ktore odmietaju prispevok statu a ziju len z milodarov...RKC to nedokaze a hlavne nechce nieco take robit...
existuju staty kde cirkev podporu od statu nema - napriek tomu tam je, ja osobne podporujem odluku cirkvy od statu na SR a nemyslim si ze to RKC na slovensku znici
hwip
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa hwip »

ephramko napísal:z coho vyziju fary, knazi a udrzba kostolov ??? ...no predsa iba zo svojich veriacich...a ked nie su veriaci, treba potom dane institucie zrusit, zacat setrit...a nie tahat prachy od statu a od neveriacich, to je poriadne svinstvo...RKC ma horsie praktiky ako bankari, tahaju prachy od ludi, ktori nielenze nemaju moznost vyuzivat ich sluzby, ale ani im to cirkev umyselne neumoznuje (lebo su neveriaci alebo inej viery), to iste robia banky, s tym ze aspon v dnesnom svete vacsina ludi nejake tie sluzby baniek vyuziva...
vies o tom, ze Slovensko ma najvacsi pocet krestanskych chramov na 1 obyvatela na celom svete ? na co nam to vsetko je ??? ...to na Slovensku je tak vela veriacich, slovenska ekonomika je na tom tak dobre, ze mozne zivit aj takychto parazitov ?

ked sme uz pri tej charite...preco by mal stat davat miliony eur do cirkvi na charitu ? nebolo by jednoduchsie rozdelovat financie cez svoje statne organy? ...akonahle stat da cirkvi peniaze, uz na ne nema dosah a moznost kontrolovat ucelnost vynakladania penazi...
v tomto state funguje mnoho neziskovych organizacii, ktore ziju len z dobrovolnych 2% dane od obcanov...rovnako v tomto state dokaze plno neziskovych organizacii robit charitu iba z darov...preco zase raz len cirkev dokaze robit charitu iba zo statnych penazi ???

z coho vyziju advokati, mestská a statna policia, zachrankari, ... vsetci dostavaju € od statu. Preco nemozu aj knazi? A k tomu, aby sme si to vyjasnili. Kňaz zarába asi toľko, koľko robotník. A študuje asi toľko ako vedec. A predsa má mizerný plat.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Aha, hwip...Vieš mi vysvetliť, že na základe akejže to analógie porovnávaš ŠTÁTNYCH zamestnancov, teda ľudí, ktorí prospievajú (teda aspoň by mali, narážam na políciu a advokátov) CELEJ spoločnosti a práve preto sú platení zo štátnych peňazí, s predstaviteľmi SÚKROMNEJ cirkvi, resp. náboženstva ktorá sa zďaleka nestará o celé naše obyvateľstvo?

Je nám, pravdu povediac, jedno, či kňaz zarába menej, ako robotník, ale ten robotník si sám kupuje auto, sám spláca hypotéku, sám platí za opravy domu, sám platí za jedlo a za palivo. Tam je ten rozdiel, okrem toho, ak zájdeš na Spišskú Kapitulu, uvidíš, ako zarábajú tí "robotníci"...Ešte roky dozadu sa to tam vyznačoval Peugeotmi 607, čo boli vtedy celkom solídne autíčka.

Na záver - to, že kňazi študujú toľko, ako vedci, si prosím ťa kde prišiel? Študujú hádam viac ako takí učitelia, ktorí neskôr majú vychovávať náš ľud a sú taktiež platení menej ako robotníci?

Tvoje prirovnania a porovnania sú bezduché, nemiestne a nelogické, try again HARDER.
hughito
Redeemer
Redeemer

javatar: Odporúčam ti ešte raz si prečítať riadne tie články + na takéto niečo
To nemyslis vazne? Knihu s nazvom Vatikán a.s. - Tajný archív odkrýva pravdu o finančných a politických škandáloch cirkvi napisanu novinarom v case sekularizacie chces brat vazne? Komercny tah.
sa moc nedá a ani nechcem reagovať, nemám na to náladu ani chuť.

Okrem tohto: pozrite si zaujímavé video s názvom: Správne náboženstvo ? :) :
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

ad "vatikánska banka": čítal som (aj z iných zdrojov, nie od Petruchovej) že počas WW2 Vatikánska banka zdesaťnásobila objem peňazí, ktoré tam boli uložené. nepredpokladám, že by to bolo šikovnými burzovými operáciami jej maklérov - skôr tam vidím pranie špinavých peňazí nacistov, s ktorými sa nadmieru kamošili.

ad "video s názvom správne náboženstvo": škoda že tam tie vetvenia neboli lepšie vidieť. ináč o niečom takomto som písal už dávnejšie v jednom zo svojich príspevkov - respektíve o fakte, že aj keby sme brali do úvahy len 4 hlavné svetové náboženstvá a ich vetvy, mali by sme aj tak šancu menej než jedno percento že budeme uznávať "správneho boha správnym spôsobom". do výpočtu som pritom nezahrnul staré náboženstvá a sekty - šanca by sa vtedy blížila možno ku promile...
Napísať odpoveď