Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa Stoporko »

wolf - o dokazovaní Božej existencie sme sa tu už veľakrát bavili a vždy to skončilo na argumente "nevidel som vagínu tvojej matky, no verím, že ju má" alebo nejakej jeho variácii. Proste dokazovať existenciu Boha - načo vôbec? Ak o niečom vieš, tak v to nemôžeš veriť :) Veríš, že ráno vyjde Slnko? Nie, ty to vieš. No nemáš šancu vedieť, že existuje niečo, čo sa nedá uchopiť, ovoňať, ochutnať, obchytať - v to sa dá len veriť. Tak, ako môžeš, no nemusíš veriť "duchovným" zážitkom ľudí rôznych vierovyznaní po svete - neviem o žiadnom prípade, nech je akokoľvek dôveryhodný, na ktorý by sa nedala dať nálepka "fake, výmysel, je to blázon..." proste spochybniť sa dá všetko :)

Na základe čoho tvrdíš (okrem toho, ty ako ateista a teda "nečlen" kresťanstva), že zmenou výkladu Biblie, prípadne doplnením zopár kníh, stráca kresťantvo vážnosť (btw, čo je to vážnosť kresťanstva???)?

Nemýľ si spísanie Biblie s "vytvorením" jej obsahu :) My kresťania veríme, že Biblia obsahuje Božie posolstvo k ľuďom. Líšime sa vierou v to, či je to zachytené doslovne alebo nie... no spája nás to posolstvo. Napr. ja a mnohí iní kresťania veria, že Biblia obsahuje Božiu správu pre ľudí, no písali ju obyčajní ľudia ako ty a ja a v duchu nejakej doby (sotva mohli v starozmluvných dobách vedieť niečo o fyzike vesmíru, biológii, mali kultúrou podmienený názor na ženy...). A súčasne veríme, že Boh ku nám hovorí aj dnes, "vysielačka neonemela." Iní, napr. mnohí katolíci alebo "ortodoxní evanjelici" zastávajú názor, že Bibliu síce písali ľudia, no tí prakticky doslovne zapisovali, čo im Boh alebo anjeli diktovali a Biblia je kompletná - nič sa do nej nesmie pridať a podobne. Sto ľudí, sto chutí a NIKTO nemá právo súdiť vieru druhého - ako vravel Ježiš: "staň sa ti podľa tvojej viery."
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa metthal »

Dokazove bremeno to ze Boh existuje je na vasej strane, takze pokial krestanstvo nepoda dokaz, tak sa tu neda rozpravat o tom ze ci je alebo nie je, to tu ale nejdem riesit.

Ako vravis, Biblia obsahuje Bozie posolstvo, lenze tym ze ho menim, je to stale to posolstvo, alebo je to nieco co je vyhodne pre to aby to nabozenstvo stale existovalo? Pokial mam sirit niekoho posolstvo, nebudem ho predsa menit. To uz sa dostavame napriklad aj k tomu, ze sa od seba evanjelia lisia. Prave tato interpretacia "zrovna ako sa mi to teraz hodi" robi z krestanstva, pre ktore je Biblia svata kniha, len vieru postavenu na ludskom pretvarani prave toho svateho pisma. Vela krestanov zije, ako tvrdis, v tom ze Biblia je nieco doslovne. Ako potom mozu dopustit pretvaranie niecoho co je teda doslovny prepis?

Mozem sa ta spytat. Preco veris? Dnes, v 21. storoci kedy je veda na dost vysokej urovni, ludsky mozog je vyvinuty aby pochopil aj abstraktne veci a veris v nieco nadprirodzene? Mne len proste to nejde do hlavy ze studovany clovek, ktory ma svoj nazor na zivot, ale opiera sa o vieru.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Prečo ja verím je na dlhšie a verejne na fórum to písať nechcem. Dúfam, že to akceptuješ. Boha mám rád a som rád, že sa s ním poznám a nemenil by som. Moje vzdelanie vo vede mi v tom nijak nebráni :) Bodka.

Aké dôkazné bremeno? Prečo by sme my ako kresťania mali niečo dokazovať? Nepochopil si, čo som písal? Viera znamená veriť v niečo o čom NEVIEŠ.

Božie posolstvo je v Biblii stále rovnaké, len sa v priebehu dejín "zachytených v Biblii" (veľmi zlá formulácia, no neviem to lepšie opísať) podáva vždy inak, aby tomu ľudia v tej dobe chápali (ak chcú chápať). Ako môžu kresťania, ktorí uznávajú doslovnú Bibliu dopustiť jej pretváranie ti nepoviem - mal som s nimi veeeeeeľmi dlhé rozhovory a vždy to nakoniec skončí tým, že oni majú svoju vieru, ja svoju a keďže je to viera, niečo neexaktné, nevedecké, nedokázateľné...tak má každý výsostné právo robiť to posvojom a nikto iný mu do toho nemá čo kecať.

Na margo samotných evanjelií - v Biblii (ako ju poznáme dnes), sú prakticky najstaršie spísané evanjeliá (úplne prvé spísané bolo tuším Markovo, cca 20-30 rokov po Kritovom ukrižovaní, teda napísané okolo roku 60 n.l.). To, čo je v nich písané, je pohľad na tie isté udalosti očami rôznych ľudí - nie sú to odborné historické diela!!!! Dokonca tam ani nie sú citácie, neprešli kontrolou originality a nie sú uverejnené v karentovaných časopisoch :D Pričom autori sami priznávajú, že čerpajú z rozhovorov s napr. Ježišovou matkou (tuším Lukáš a Ján spomínajú, že s ňou hovorili), priamo zo zážitkov vlastných (Ján) alebo kruto odpisujú jeden od druhého (zväčša z evanjelia podľa Marka a zo spísaných Ježišových výrokov, prameň označovaný ako Q). Prečo napr. v dnešnej Biblii nie sú iné evanjeliá, hoci v čase prvotnej cirkvi (cca 100 n.l.) nebola nejaká kompletná Biblia - množstvo ľudí začalo písať evanjeliá, príbehy o Ježišovi (evanjelium podľa Judáša, Márie, ...), ktoré sa ale diametrálne líšili od prvých napísaných (Marek, Q), tak sa dal nejak dokopy súbor najstarších evanjelií a súčasne tvrdiacich viac-menej to isté.
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

Uz len ten paradox ze veria v nieco o com nevies mi mota hlavu. Nebudem sa dlho rozpisovat lebo sa mi na telefone zle pise ale v skratke ti poviem nieco. Mas na to priblizne rovnak nazor ako ja, aspon co sudim podla tvojho nazoru na evanjelia, len ty to beries z hladiska veriaceho cloveka. Len proste stale nechapem ako to ze niekto veri, aj ked vidi ze cele to nabozenstvo vzniklo len na zaklade prekrucania. Potom mozes povedat ze ty veris len v nieco vlastne, vyssi moralny kodex. Neveris teda v toho krestanskeho boha. Je to v to co veris krestansky boh, si si tym isty?
k6
VIP
VIP

Príspevok od používateľa k6 »

V piatok som si kupil Koran (SK verzia s vykladom), zatial som preluskol stovku stran. Podobnost s Bibliou je udivujuca... Asi preto, ze obe vychadzaju z Tory... Aspon ja mam ten pocit.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

wolf - verím v Boha. Či je to Boh kresťanský, JHVH, Allah, Annunaki, Manitou, Veľký duch... neviem, menom sa mi nepredstavil. Som kresťan, hlásim sa ku kresťanskému učeniu, troška šmrncnutý som ale aj "paganizmom a náboženstvami prírody" (stromy majú svojich duchov, príroda je "živá" a podobne).
k6
VIP
VIP

Príspevok od používateľa k6 »

Stoporko: Krestansky Boh a Allah je popisovany prakticky rovnako.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

k6 - kresťanský Boh, židovský Jahve a moslimský Allah by mal byť ten istý - Islam tuším dokonca uznáva Ježiša ako proroka. Naviac tieto tri náboženstvá pochádzajú prakticky z jedného regiónu.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Každopádne kresťanský Boh = Jahve. Ako je to s Alahom, to neviem. Inak aj toto je skôr taký novší výklad, že boh je len jeden, akurát rôzne kultúry sa k nemu rôzne dostávajú a pomenúvajú ho inak. Dáva to "zmysel," ale proste, tiež je to len také tvrdenie, ktoré stoji na vode. :)

Proste celé toto náboženstvo je o tom, že si môžeš tvrdiť a veriť si v čo chceš - buď si bigotný, buď máš "alternatívne" názory alebo si kdesi v strede, či tzv. vianočný veriaci. Aj tak je to o tom istom.
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

hughito, myslim, ze rovnitko je vhodne skor medzi Allahom a Jahvem, predsalen krestansky Boh je trojjediny...
Stoporko napísal:Množstvo ľudí začalo písať evanjeliá, príbehy o Ježišovi, ktoré sa ale diametrálne líšili od prvých napísaných (Marek, Q)
Nehovoriac o tom, ze aj samotny Marek a Q sa od seba dost lisia :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

nauraa - pokiaľ mi je známe, tak Q je len znôška Jeýžišových výrokov, absolútne bez kontextu.
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

Ze sa lisia som myslela skor obsahovo nez formalne. Nie je to sice uceleny pribeh, aky nam poskytuju evanjelia, no ma svoju teologiu. Q pracuje s deuteronomistickou prorockou teologiou (=proroci su ignorovani a perzekuovani) - Q vnima Jezisovu smrt ako sucast prorockeho poslania, nepozna vsak spasnu smrt Jezisa. Marek, narozdiel od Q, tuto deuteronomisticku teologiu rozpracovava do hlbsich uvah o vyznamnosti Jezisovej smrti (ktora je s naslednym zmrtvychvstanim pre novozakonne krestanstvo zasadna). Q predstavuje ranu krestansku tradiciu odlisnu od evanjelii, aj ked v kontexte Lukasa a Matusa, ktori tento pramen vyuzivaju, to nie je tak pozorovatelne.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Ow boy, toto som dlho nepočul, naposledy pred 6timi rokmi na fuckulte. Som netušil že aj niekto mimo teológie sa zaujíma o nemecký prameň "Q" [quelle]...nie, nie je to ten módny časopis :)
hughito
Redeemer
Redeemer

nauraa: Ja som to skôr myslel tak, že v Biblii sa píše o bohovi či už v Genezise alebo niekde v NZ. Neurobil sa niekde sek a nenapísalo sa: tak a teraz píšeme o kresťanskom Bohovi. Kresťania, ktorí hovoria o Genezise a pod. v podstate hovoria o Jahvem.

uplink: Q prameň sa tu už určite rozoberal, aj keď to už je nejaká doba.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Aj tak je haluza, že ľuďom stále uchádza podstata Biblie. Aj napriek tomu že sa tu o nej diskutuje na ~320 stranách...
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja by som ani Bibliu nebral ako kompaktný celok, je to súhrn rôznych spisov z dosť veľkým časovým odskokom. Čo sa týka toho NZ tak ten, čo chce vidieť tú podstatu J učenia, by sa mal začať zaujímať o ten prameň Q, ktorý bol najbližšie J a ostatok zapudiť, resp. brať s rezervov.

A ako chápať SZ ? Tak to teda neviem, to si neodvážim ani tvrdiť. :D Pre mňa je to kniha obsahom na úrovni podobná ako tisíce iných kníh, mýtov, spisov, ktoré hovoria primárne o vzniku sveta a človeka - a všetky sa mýlia, keďže dnes veda už tieto otázky dokáže do istej miery objasniť na základe faktov a nie nejakých proroctiev či iných pochabých zdrojov.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Stará Zmluva [Zákon]

Nová Zmluva [Zákon]

Čomu presne nerozumieš? :|
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Wolf - na margo toho ako ne/môže niekto prírodovedne vzdelaný veriť v Boha:
Prílohy
Boh je daleko.jpg
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

Ten obrazok je najvacsia somarina aku som kedy videl. Nic v zlom. Nikto tu nehovori o tom ze neverim lebo nevidim. Ja neverim lebo nie je v co verit, ci uz je to abstraktne, nema to formu ani nic. Temnu energiu tiez nevidime ale stale existuju racionalnejsie vysvetlenia preco v nu verit ako ze verit v Boha.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Chýba mi tu smajlík (facepalm). Pýtal si sa ma, ako môžem ja ako prírodovedne vzdelaný človek veriť v Boha - v niečo iracionálne. Jednoducho - VERÍM v to, že keď sa pozerám na prírodu okolo seba, tak sa pozerám na jeho dielo.

A ty buď odmietaš pochopiť alebo zámerne ignoruješ to, čo ti tu píšem už viackrát: VERIŤ sa dá len v niečo, čo sa nedá dokázať - lebo keď sa dá niečo dokázať (vedecky spoznať), tak sa o tej existencii dá buď vedieť alebo ju je možno zámerne ignorovať, no nedá sa v ňu veriť. Nedá sa veriť v prvý zákon termodynamiky, aj keď vnútornú energiu nikto nikdy nevidel, no vieme ju vyrátať, opísať jej vlastnosti = teda môžme o nej vedieť (priemerne vzdelaný človek) alebo nevedieť (nejaký Jožko z Hornej Dolnej čo nevychodil ani základnú školu), no nemôžme v jej existenciu veriť. Viera je "nádejanie sa," "dúfanie," že niečo je tak ako si myslíš, že to tak je, pričom na to nemáš jediný vedecky relevantný dôkaz.
Napísať odpoveď