Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

piton
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa piton »

nic som nevynechal, dokonca som to vo svojom prispevku spomenul. Ja hovorim o tom, ze kolega to vyhlasuje za fakt - "Existujeme v multiverze..." Takisto ako neexistuje vedecky dokaz, ze vesmir je stvoreny Bohom, neexistuje dokaz, ze zijeme v paralelnom vesmire - preto je to hypoteza.
A predtym ako nieco pises si skontroluj fakty, pretoze hypoteza v ziadnom pripade nevznika z dokazov, hypoteza sa dokazom moze potvrdit. Studuj: http://sk.wikipedia.org/wiki/Hypot%C3%A9za
Konkretne hypoteza o multiverze je niektorymi vedcami povazovana za pseudovedecku...
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

piton napísal://btw, dristy o ziskavani zivotnych skusenosti a pod. su vrcholne trapne a nehodiace sa do diskusie
a preto poprosím veriacich aby svoje "zážitky" s bohom, autosugestívne vyslyšané modlitby a iné podobné získané životné skúsenosti nevťahovali do tejto diskusie a neargumentovali tu nimi ;)
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

piton napísal:nic som nevynechal, dokonca som to vo svojom prispevku spomenul. Ja hovorim o tom, ze kolega to vyhlasuje za fakt - "Existujeme v multiverze..."
Okej, zle som sa vyjadril... dôkazmi sa z hypotézy stane teória... napr. teória veľkého tresku ;-) A je mi celkom jasné, čo tieto termíny znamenajú, takže wikipediu si radšej čítaj ty. Napríklad tú časť o podmienkach, z ktorých musí vedecká hypotéza vychádzať. Mimo iné to znamená, že si vedeckú hypotézu nemôžeš len tak vycucať z prsta, na rozdiel od náboženskej hypotézy.

...to, ako to gogo myslel, nech vysvetlí sám
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

strapaty napísal:miki690
zaujimavy prispevok
nevymenuvam chyby ... je to len konstatovanie ... vsetko co som vymenuval su milosti ktore vychadzaju z boha ...
2. nikdy ich nepochopia lebo osobna skusenost je neprenosna ...
byt neveriaci znamena v prvom rade zit bez boha ...
to co si pisal ze neznamena ... proti tomu nic nemam ...ale vsetko je to z pohladu cloveka na cloveka ....
A nieje pohlad na inych ludi podstatny? Nieje dolezitejsie ako sa spravame k inym ludom ako kolko ocenasov sa rano pomodlime ? 7 z 10 prikazani je predsa o vztahoch k ludom. Jezis povedal ze mas milovat boha nadovsetko a svojho blizneho ako seba sameho. Ked to trochu zbanalizujem tak vztah k ludom by mala byt minimalne polovica "uspechu" u krestanskeho Boha.

Ak niekomu ublizim a uprimne to lutujem, ziadam daneho cloveka o odpustenie a snazim sa to odcinit. Spravim vsetko okrem sv. spovede. Zatrati ma Boh ? Zatratil by ma spravodlivy Boh ?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

piton
napisal som to preto tak jednoznacne, aby som zaistil ze veriaci budu zarucene reagovat. Ale tiez som uviedol ze je to zatial iba hypoteza. V sucasnosti sa astrofyzici snazia zhodnut hlavne na tom, kolko rozmerov nas multivesmir obsahuje. Existuju aj ine teorie ale tie su mensinove. Je pravdepodobne ze v tomto multivesmire existuje Piton ktory v tejto diskusii zastava prisne ateisticke stanovisku proti nabozensky zalozenemu gogo956 :) Odporucam si precitat nieco od Hawkingsa,Mlodinowa a hlavne Michio Kaku co su vsetko absolutne špičky v tejto oblasti a svoje knihy pisu velmi zrozumitelnym stylom aj pre laika. http://www.martinus.sk/knihy/autor/Mich ... tAod1AsAIg
piton
King
King

V poriadku to je vsetko pekne, suhlasim, je to zaujimava hypoteza, ktora ale nie je nijak potvrdena... Ja som len chcel podotknut, ze tvoja viera v multiverzum sa dost podoba na vieru v Boha, zamysli sa nad tym ;-) Samozrejme, len ak to beries ako fakt, ze existuje. Tak ako si to napisal. Ked to beries ako hypotezu ktora sa mozno potvrdi mozno nie, je to ine...

Miso, dovolim si reagovat, hoci tvoj post je adresovany inemu :)
miki690 napísal: A nieje pohlad na inych ludi podstatny? Nieje dolezitejsie ako sa spravame k inym ludom ako kolko ocenasov sa rano pomodlime ? Urcite ano! 7 z 10 prikazani je predsa o vztahoch k ludom. Jezis povedal ze mas milovat boha nadovsetko a svojho blizneho ako seba sameho. Ked to trochu zbanalizujem tak vztah k ludom by mala byt minimalne polovica "uspechu" u krestanskeho Boha. Ano
Ak niekomu ublizim a uprimne to lutujem, ziadam daneho cloveka o odpustenie a snazim sa to odcinit. Spravim vsetko okrem sv. spovede. Zatrati ma Boh? Ja si myslim, ze urcite nie, ako vies, spoved ma viacero sucasti - lutost, naprava skody... a az nakoniec bodka - spoved u knaza, cize podla mojho nazoru mas 80% done, ale preco by si to mal robit? Zatratil by ma spravodlivy Boh ?
Tato tema podla mna nie je vhodna pre serioznu diskusiu, ale ked chces mozme o tom pokecat na pive ked budes doma :D
Ad. ocenase: Modlitba nie je ciel, ale prostriedok.
gogo956
Redeemer
Redeemer

piton

nie,nie je to podobne. Viera v Boha sa nezaklada na vobec ziadnych realnych faktoch,zatial co hypotezy vedcov vychadzaju nielen z teorie /a aj tie musia mat logicke odovodnenia/ ale hlavne z roznych zlozitych merani ktore su objektivne obhajitelne a opakovatelne.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

miki690
boh nikoho nezatracuje ...zatracujeme sa sami ... prave tym ublizovanim blizkym ... ale jedine cez neho to mozeme zmazat...

ak mate predstavu o bohu ako vsemocnom carodejnikovi necudujem sa ze vneho neverite .. v takeho boha neverim ani ja ....

Boh je len jeden ... v Bohu su tri bozske osoby otec syn a duch svaty ....
boh je podsata vsetkeho bitia ... vsetko co vzniklo vzniklo skrz neho (stvoril to) -> cize boh otec (povodca)... syn (vykupitel)... nechal nam tu ucenie, a vieru ako dosiahnut zivot vecny s otcom (povodcom)... vykupil vsetky nase hriech krvou ... duch svaty (posvatitel) svaty znamena v suvislosti s bohom, spojeny s bohom, zjednoteny s bohom ... boh k nam prisiel v podobe sily ktora nas s nim spaja ... duchovna osoba ktora vnasa do nasho zivota boha .. a jeho svetlo ...

na priblizenie sa-pochopenie tychto troch riadkov treba niekolko rokov pokory...
nemozete skumat boha dokazat ho ani pochopit lebo vam chyba zakladna esencia ... POKORA
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

keby aj existoval, nepride mi vhodne mat pokoru pred masovym vrahom, ktory sa vyziva v utrpeni najbiednejsich ;-)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Cirkev a cele nabozenstvo je iba jedna velka mafia nic viac a nic menej. Zivi sa predavanim rozpravok ludom ktori taketo pribehy maju radi, je to pre nich psychoterapia. Sa cudujem ze samotnym veriacim nie je zle zo samych seba,ved ich postoj je iba ciste kupčenie: "budem sa teraz modlit,pocuvat co mi nakazu cirkevni hodnostari a potom za odmenu dostanem vecny blazeny zivot." Snad si nemyslite ze ti najvyssi cirkevnici vo Vatikane aj skutocne veria tomu co hovoria..Je to pre nich iba povolanie s mnohymi vyhodami,takze je v ich vlastnom zaujme udrzovat dané status qou.
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

boh nikoho nezatracuje ...zatracujeme sa sami ... prave tym ublizovanim blizkym ... ale jedine cez neho to mozeme zmazat...
O akom bohu sa teda bavime ? Lebo Krestansky Boh mi rozhodne nepride tak, ako by nikoho nezatracoval. V starom zakone celkom casto trestal ludi priamo a v novom zakone sa pomerne Jezis tiez pomerne casto vyhrazal zatratenim.

ak mate predstavu o bohu ako vsemocnom carodejnikovi necudujem sa ze vneho neverite .. v takeho boha neverim ani ja ....

Boh je len jeden ... v Bohu su tri bozske osoby otec syn a duch svaty ....
boh je podsata vsetkeho bitia ... vsetko co vzniklo vzniklo skrz neho (stvoril to) -> cize boh otec (povodca)... syn (vykupitel)... nechal nam tu ucenie, a vieru ako dosiahnut zivot vecny s otcom (povodcom)... vykupil vsetky nase hriech krvou ... duch svaty (posvatitel) svaty znamena v suvislosti s bohom, spojeny s bohom, zjednoteny s bohom ... boh k nam prisiel v podobe sily ktora nas s nim spaja ... duchovna osoba ktora vnasa do nasho zivota boha .. a jeho svetlo ...

na priblizenie sa-pochopenie tychto troch riadkov treba niekolko rokov pokory...
nemozete skumat boha dokazat ho ani pochopit lebo vam chyba zakladna esencia ... POKORA
Je zaujimave, ze hovoris o pokore ako potrebnej vlastnosti k pochopeniu Boha. Ak existuje nejaky boh. Nejaka entita, ktora mala inteligenciu na takej urovni, ze dokazala stvorit cely tento vesmir so svojou nepredstavitelnou zlozitostou. Dokazala stvorit svet ktory sami uplne nedokazeme pochopit a vela veci nedokazeme vysvetlit. Ako si teda mozeme mysliet, ze by sme dokazali rozumiet takemuto stvoritelovi ? Mohli by sme vediet ako rozmysla, a co po nas chce ? Nieje vacsia pokora priznat, ze to nevieme pochopit ? A ze to nikdy nepochopime ako (zas, pre ilustraciu trochu zbanalizujem) na zaklade jednej knihy tvrdit, ze ho pozname a vieme s nim komunikovat ?
mLuks
Addict
Addict

ešte sa vrátim k niečomu:
piton napísal:Ked sa nemylim, tak napr. strapaty ma podstatne viac zivotnych skusenosti ako vacsina ostatnych co tu pisu...
Ak tými životnými skúsenosťami došiel k takýmto názorom aké tu prezentuje, ktoré hraničia miestami až s fanatizmom, tak "vďaka bohu", že takéto životné skúsenosti mať nebudem (neobdaroval ma vierou). Napr. aj ten posledný jeho post.
A piton, na základe akých životných skúseností má on právo súdiť ľudí, neveriacich, hovoriť čo im chýba a čo nikdy nebudú vedieť, viď posledný post s pokorou a tento jeho post.

Čo je taktiež otázka aj priamo na strapatého. Si psychológ? Vypracoval si nejaký výskum na referenčnej vzorke neveriacich ľudí, že si dovolíš takéto veci vyhlasovať? Ak áno, tak sem s ním!
Na základe čoho vyhlasuješ, že mne ako neveriacemu chýba pokora? Len preto, lebo sa nechcem klaňať nejakému bohu a uznávať ho? Ja si potom dovolím tvrdiť o tebe a o veriacich, že im chýba logika, teda že logické zmýšľanie nie je vaša silná stránka, lebo veríte absolútne nelogickým veciam čo tu povedal aj bývalý veriaci. Na základe čoho si dospel k týmto svojím tvrdeniam?
strapaty napísal:nikdy nebudu vediet podakovat za nic co maju ... lebo nemaju komu ... vsetko si myslia ze je tu automaticky ..
nikdy nebudu vediet oslavovat ... lebo nemaju koho (iba ak seba) .. lebo strojcami vsetkeho stastia su oni sami .... a za nestastie mozu ti druhi....
nikdy nebudu vediet prosit .... lebo si vsetko vezmu alebo za nieco vymenia ... nedaj boze nebudu mat co ponuknut ....
nikdy nepocitia lasku v odpusteni ... lebo nikdy sa pred nikym nesklonia a neuznaju svoju chybu ....
nikdy nepocita lasku ... lebo vedia len brat a nie davat ... mnohi z nich uz ani nerozoznaju chtic od lasky ...
Poznáš snáď všetkých neveriacich na svete? Máš ich psychologické profily? Či nás ideš súdiť na základe tejto témy a toho ako tu vystupujeme proti viere? Ak si myslíš, že láska, ďakovanie, odpúšťanie, pokora a podobné veci sa dajú len s vierou, tak si na obrovskom omyle a dovolím si tvrdiť, že žiješ s klapkami na očiach. Taktiež aj to, že ublíženie druhému môžme úplne zmazať len spoveďou teda cez boha, kravina. Je to len tvoj názor, ktorý prezentuješ ako všeobecnú pravdu a toto robíš so všetkým.

Kedy konečne ako veriaci pochopíte, že nám neveriacim ide o prežitie týchto vecí (láska, ďakovanie, pokora, odpúšťanie atď) s reálnymi ľudmi? S fyzickou schránkou človeka, ktorá myslí a rozpráva sama za seba. Ktorá ma pošle do p..., keď urobím niečo zlé, dá mi to jasne najavo, aj to že mi odpustila. A nie je to len autosugestívne, je to reálny feedback. Čo je zlé na tom? Nič! Pretože existencia boha a pravosť náboženstva nie je jasná ani potvrdená, tak na tom nie je nič zlé. Proste len odmietam žiť v sebaklame a strácať čas strávený na tomto svete. Zajtra ma môže zraziť auto a už tu nebudem, preto chcem každý deň prežiť čo najlepšie. A zraziť môže aj teba, či iného veriaceho. Veď, ako vravíte, boh už s nami plány dávno má urobené a keď sa tak stane, tak boh to tak chcel ;)

Budem ťa parafrázovať strapaty, márne sa snažím niečo vysvetliť, lebo to nikdy veriaci nepochopia, že žiť plnohodnotne, šťastne a spokojne sa dá aj bez boha a náboženstva.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

LuksKE napísal: Budem ťa parafrázovať strapaty, márne sa snažím niečo vysvetliť, lebo to nikdy veriaci nepochopia, že žiť plnohodnotne, šťastne a spokojne sa dá aj bez boha a náboženstva.
Ja len doplním, že radšej budem žiť o niečo menej štastne a spokojne, ale aspoň si budem naplno uvedomovať realitu, a nebudem žiť v jednej veľkej ilúzií. Proste realita je krutá, keď umriem tak je koniec, a môj život pravdepodobne nemá iný zmysel ako predať moju genetickú informáciu ďalej. Napriek tomu nepotrebujem žiadnu vymyslenú vyššiu bytosť aby som si realitu prifarbil tak, aby sa mi zdala byť znesiteľnejšia.
piton
King
King

LuksKE napísal:ešte sa vrátim k niečomu:

Ak tými životnými skúsenosťami došiel k takýmto názorom aké tu prezentuje, ktoré hraničia miestami až s fanatizmom, tak "vďaka bohu", že takéto životné skúsenosti mať nebudem (neobdaroval ma vierou). Napr. aj ten posledný jeho post.
A piton, na základe akých životných skúseností má on právo súdiť ľudí, neveriacich, hovoriť čo im chýba a čo nikdy nebudú vedieť, viď posledný post s pokorou a tento jeho post.
Krasny priklad vytahovania viet z kontextu :) Ked nedokazes pochopit zmysel prispevku, tak nanho laskavo nereaguj ;-)
mLuks
Addict
Addict

Gogo mu napísal, že ak získa životné skúsenosti príde na zaujímavú vec, ty si sa ho v podstate zastal, že on má viac životných skúseností, než ostatní čo tu diskutujú a preto sa ťa pýtam na základe akých životných skúseností má on právo súdiť neveriacich? Čo je vytrhnuté z kontextu? Ak si nevieš obhájiť svoje slová, tak tu ani nepíš :wink:
piton
King
King

LuksKE napísal:Gogo mu napísal, že ak získa životné skúsenosti príde na zaujímavú vec, ty si sa ho v podstate zastal, že on má viac životných skúseností, než ostatní čo tu diskutujú a preto sa ťa pýtam na základe akých životných skúseností má on právo súdiť neveriacich? Čo je vytrhnuté z kontextu? Ak si nevieš obhájiť svoje slová, tak tu ani nepíš :wink:
Tak polopate:
1. Gogo to nepisal strapatemu.
2. Gogo napisal, ze ked ziska zivotne skusenosti, tak potom nieco pochopi a "dostane rozum". Ja som reagoval, ze ohanat sa zivotnymi skusenostami je trapne a uviedol priklad strapateho, ktory skusenosti ma.
3. Nikoho som sa nezastal a v takom zmysle ako pises ty uz duplom nie.
4. Nikde nepisem, ze ma pravo sudit ludi podla zivotnych skusenosti, da sa povedat, ze prave naopak gogovi som napisal, ze ohanat sa skusenostami je trapne.
Ked uz ani tomuto nechapes, tak bud ja pisem po madarsky alebo ty si madar a nerozumies po slovensky, ale nejaka jazykova bariera tam asi bude :roll:
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Životné skúsenosti sa nedajú merať dosiahnutým vekom.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

miki690
s tou pokorou je to jednoduche ... nie je cielom svet, vesmir, boha pochopit ... ale stat sa jeho sucastou ....

LuksKE
ziadnych neveriacich nesudim ...
dovolim si to tvrdit jednoducho ... to vsetko co som spominal sprostredkuva veriacim ako milost boh mimoriadnym sposobom .... netvrdim ze to neveriaci nemoze nikdy zazit ... ale nie takym sposobom ako veriaci ktoremu to sprostredkuva boh.... kazdy kto to prezil a preziva dennodene to chape a nema je mu to jasne ... a nebude ma obvinovat z sudenia neveriacich ...

//autoeditácia príspevku (17 Mar 2014, 12:36)
veriaci to nepochopia lebo to nikdy nezazili ... je to akoby prestali jest .. mozno zazili ten prazny zivot bez boha ... a boh im zivot naplnil
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

strapaty napísal:s tou pokorou je to jednoduche ... nie je cielom svet, vesmir, boha pochopit ... ale stat sa jeho sucastou ....
To nie je pokora. To je egoizmus človeka, že chce stále niečo viac a byť "vyššie".
Ja sa nepotrebujem celý život niekomu vtierať aby som po smrti mal nejaké teplé miestečko.
strapaty napísal:veriaci to nepochopia lebo to nikdy nezazili ... je to akoby prestali jest .. mozno zazili ten prazny zivot bez boha ... a boh im zivot naplnil
Keby som prestal jesť umriem. Bez Boha žijem normálny plnohodnotný život.
Tiež neviem, čo zažívajú postihnutí ľudia, anorektici, klaustrofobici. To ale neznamená, že strach z malého priestoru má nejaký "vyšší" zmysel. Je to len "porucha"(obranný mechanizmus)? mozgu.
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

s tou pokorou je to jednoduche ... nie je cielom svet, vesmir, boha pochopit ... ale stat sa jeho sucastou ....
Mozes mi prosim objasnit toto vyjadrenie ? Nechapem co si tymto chcel povedat. Predsa uz sme sucastou tohoto vesmiru.

LuksKE
ziadnych neveriacich nesudim ...
dovolim si to tvrdit jednoducho ... to vsetko co som spominal sprostredkuva veriacim ako milost boh mimoriadnym sposobom .... netvrdim ze to neveriaci nemoze nikdy zazit ... ale nie takym sposobom ako veriaci ktoremu to sprostredkuva boh.... kazdy kto to prezil a preziva dennodene to chape a nema je mu to jasne ... a nebude ma obvinovat z sudenia neveriacich ...
Pride mi ze prilis vela vlastnosti pripisujes tomu, ze clovek neveri. To ze si navodil ludom pocit, ze ich sudis mozno nevypliva z toho ze su neveriaci. Mozno to vypliva zo sposobu ktorym sa o nich vyjadrujes. Tvoje vyjadrenia o neveriacich jednoznacne zneju odsudzujuco.
Napísať odpoveď