Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Sær
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa Sær »

Jozef Koval napísal: Páni ty si hotový vzor dokonalosti. Čo si Obama že sa tu tak povyšuješ? Taký inteligentní ľudia ako o sebe hovoríš nestrácajú čas na takých fórach. Si pekný príklad pýchy a neboj sa troll nie som ale mne je to vlastne jedno čo si myslíš.
That's what I'm talking about. ;-)
avijja
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa avijja »

...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Blog, ktory reaguje na romanticky ladeny clanok dennika SME o islame...
http://www.blogovisko.sk/islam-je-hrozb ... ensko.html

a ten clanok zo SME
http://bratislava.sme.sk/c/7166040/je-i ... slave.html
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

Ale ale, strapaty, to je ale spŕška nezmyslov... celý príspevok jedno veľké argumentum ad hominem, od takého pobožného človeka by som nečakal takéto nízke a osobné útoky, ešte k tomu úplne vymyslené :) A aj tak si (nečakane, úúplne prvýkrát) nenapísal to, čo som sa ťa pýtal, a teda prečo si to myslíš, ale znova si len napísal čo si myslíš. Ťažkosti pochopiť otázku?
strapaty napísal: mas hodnotiaci system a povazujes ho za jediny spravny (da sa to dokazat tak to je , neda sa to dokazat tak to nie je) z toho vyplyva ze si myslis ze existuje len to co poznas a vies dokazat... (co by nebol problem kedy si toleroval iny hodnotiaci system)
Vieš, ja som si tento systém nevymyslel, ale používa ho drvivá väčšina ľudí, lebo je to ten jediný logický systém. Dokonca aj ty sám ho používaš, ani len o tom nevieš. Ak niečo dokázať vieme, tak to existuje, ak niečo dokázať nevieme, nemá zmysel sa tým zaoberať, resp. sa dá predpokladať, že to neexistuje, kým existenciu niekto nedokáže. Už ti to tu bolo vysvetľované miliónkrát a ty to stále nedokážeš pochopiť (neviem vlastne, načo píšem tieto riadky, keď to zase miliónaprvákrát nepochopíš). Veríš ty snáď že existuje všemocný boh Zeus? Nie? Prečo? Podľa tvojej logiky by si mal!. A že netolerujem iný hodnotiaci systém? A ktorý by som mal tolerovať? Ten tvoj? "Ak sa to dá dokázať tak to je, ak nedá tak nie je, ale boh je jediná výnimka takže on môže byť aj keď ho nevieme dokázať lebo niečo." ? A to má byť ten lepší systém ? :D Prečo by boh mal byť výnimka? Lebo sme si ho tak definovali? Nezmysel. Dovolím si citovať Ch. Hitchensa : "What can be asserted without evidence can be dismissed without evidence."
strapaty napísal: sebareflexia=pokial mi to nik nedokaze nemozem sa mylit ...cize som neomylny
tolerancia=len moj pohlad je jediny a spravny...

sebereflexia - to je ďalší nezmysel, ktorý si si práve vymyslel. Kľudne si priznám, že som sa mýlíl, ale nie len tak pre srandu, najprv by som sa musel naozaj mýliť. Ukáž mi, kde som sa v tejto téme podľa teba mýlíl? Alebo si to tresol len tak?
tolerancia - to si zase vydedukoval ako? Môj pohľad na svet je môj vlastný. Každý človek má iný pohľad na svet. Ak ale pod pojmom pohľad na svet myslíš napr. že beriem ako samozrejmosť, že sa Zem otáča okolo Slnka a nie naopak, a že žiadny boh neexistuje, tak áno, to je môj pohľad na svet, a všetko nasvedčuje tomu, že je správny. Budem nadšený keď mi niekto ukáže, prečo tento pohľad na svet správny nie je. Neviem sa dočkať.
strapaty napísal: ak som ti ukrivdil v niecom tak sa ti ospravedlnujem ale ja ta tak vnimam ...
Prečo by si mi ty ukrivdil? Ty si tu predsa ten, kto tu začína osobné útoky úplne mimo tému. Takže skôr to vyzerá tak, že sa ti zdá, že som ti ukrivdil ja a teraz sa mi chceš takto nízko pomstiť. Nevadí, aj taký je zrejme kresťanský život. Nezabúdaj ale, že ježiško ti prikazuje: "Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú, aby ste boli synmi svojho Otca, ktorý je na nebesiach". Dúfam, že ma primerane miluješ :smt049
strapaty napísal: Steju fakt je ze keby polovicka krestanov ovladala sv. pismo len z polovice ako ty je tu uz davno raj na zemi :D, je obrovska hamba ze drviva vacsina krestanov nikdy neprecitala cele svate pismo... (ani ja som ho nikdy necital od zaciatku po koniec...ale myslim ze nie je tam miesto ktore by som nepocul alebo necital )
Nemám nejakú extra znalosť biblie, ale viem čo sa tam dá nájsť, a viem ako to nájsť. Určite by som nemrhal svojim životom čítaním celej biblie, to si radšej ráno dlhšie pospím. Tiež si nemylím, že riadienie sa bibliou je recept na raj na zemi, ale to je snáď jasné.

Sær napísal: Áno, kopanie je úbohé. Avšak je úbohé aj miešanie sa do diskusie ak nie som rozhľadený, uvedomelý či neviem sa vyjadrovať na čitateľnej úrovni. Osobne si radšej prečítam názor človeka ktorý je intelektuál, rozhľadený.... Nemusím s ním súhlasiť, ale rozumná a podložená námietka či nesúhlas je určite plodnejší než nič neprinášajúce pritakávanie, konštatovanie už povedaného, či nadávanie.
Napríklad ja na Jožka skoro vôbec nereagujem, od začiatku mi bolo jasné, že je to a) troll alebo b) psychicky narušený (snáď) pubertiak. Tak či tak pre mňa vôbec nie je zaujímavé s ním diskutovať, nie to ešte do neho kopať. To som ale sviňa arogantná, že :) Súhlasím s tebou asi vo všetkom, a rozumná a podložená námietka je naozaj dobrá, ale on takú nemal ani jednu. A strapaty v tomto tiež veľmi nevyniká.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

Steju

ano milujem ta primerane :D

nemal to bit osobny utok .... chcel som ta pouzit len ako priklad ... (pytal si sa preco ... tak som sa ti snazil odpovedat... priznavam ze nie je odpoved celkom korektna ale lepsie som to vyjadrit nevedel ... je to len moj osobny dojem z tvojich prispevkov )

preco si to myslim ... lebo z tvojho vystupovania to citim ... neviem ci ti taka odpoved ale bude stacit

dufam ze sa casom zdokonalim a budem lepsie vediet opisovat svoje pocity a mysleinky ... stale sa len ucim ...

co sa tyka biblie ... aj tak je tvoja znalost vela krat vacsia ako u niekotych "krestanov" bohuzial ... ono fakticky staci poznat prve prikazanie a kto chce podla neho zit tak to dokaze ... len malokto ma taku pokoru a ked sa zacinaju v zivote vynarat otazky hladaju ludia odpovede ... a spojenim ducha svateho a pisma clovek v zivote najde odpoved.... ale vacsina ludi nic nehlada ... cize velakrat je pre mna hladajuci ateista lepsia alternativa ako pasivny (lahostajny) krestan.... keby vsetci krestania zili podla pisma tak by na zemi boli len krestania ... bohuzial je mnohokrat v rozpore co ludia hlasaju (k comu sa hlasia) a co robia ... ovocie nasej viery su nase skutky a tie bud posilnia alebo otravia...

//autoeditácia príspevku (02 Máj 2014, 12:59)
zaujimavy clanok http://www.blogovisko.sk/islam-je-hrozb ... ensko.html
... vo francuzku je to blizka buducnost.... staci ze hollandov kabinet tam bude este jedno volebne obdobie....
vonjose
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vonjose »

strapaty napísal: keby vsetci krestania zili podla pisma tak by na zemi boli len krestania ...
Prepáč že vytrhávam z kontextu, ale ako si prišiel na túto myšlienku?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

no asi tak, že rodičia pokrstia dieťa (bez toho aby dieťa mohlo rozhodnúť o tom či kresťanom chce byť) a toto dieťa keď dospeje (za predpokladu že je kresťan a teda žije podľa biblie) sa kresťanstva nikdy nevzdá, ale zase dá svoje dieťa pokrstiť, ktoré znova žije ako vzorný kresťan a tak ďalej. Neexistuje cesta od kresťana k ateistovi (za toho predpokladu čo napísal) ale existuje cesta od ateistu ku kresťanovi (ateista musí prijať kresťanstvo ak si chce zobrať za muža/ženu kresťana, lebo kresťan sa kresťanstva nevzdá). Takže evolučne by to konvergovalo ku kresťanstvu celej planéty (tu sme ale zavrhli existenciu ďalších náboženstiev, možno že je v biblii aj niečo čo vedie k vyhubeniu "konkurencie". Možno rovnako agresívna stratégia ako krstenie nič netušiacich novorodencov bez možnosti rozhodnúť sa :) )
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

vonjose napísal: Prepáč že vytrhávam z kontextu, ale ako si prišiel na túto myšlienku?
keby vstdi tak zili boli by to tak krasny a genailny ludia ze by ich chceli vsetci nasledovat... bohuzial vacsine krestanom staci ze su pokrsteny... a urobia si dalsie fajky do krestanskeho kalendara ale ziju tak isto ako keby neboli veriaci .... takze v podstate neveriaci maju zvacsa aj pravdu ked v tom ci veria alebo neveria nevidia rozdiel...

//autoeditácia príspevku (04 Máj 2014, 22:39)
audiotrack napísal:no asi tak, že rodičia pokrstia dieťa (bez toho aby dieťa mohlo rozhodnúť o tom či kresťanom chce byť) a toto dieťa keď dospeje (za predpokladu že je kresťan a teda žije podľa biblie) sa kresťanstva nikdy nevzdá, ale zase dá svoje dieťa pokrstiť, ktoré znova žije ako vzorný kresťan a tak ďalej. Neexistuje cesta od kresťana k ateistovi (za toho predpokladu čo napísal) ale existuje cesta od ateistu ku kresťanovi (ateista musí prijať kresťanstvo ak si chce zobrať za muža/ženu kresťana, lebo kresťan sa kresťanstva nevzdá). Takže evolučne by to konvergovalo ku kresťanstvu celej planéty (tu sme ale zavrhli existenciu ďalších náboženstiev, možno že je v biblii aj niečo čo vedie k vyhubeniu "konkurencie". Možno rovnako agresívna stratégia ako krstenie nič netušiacich novorodencov bez možnosti rozhodnúť sa :) )
tak to si asi nemoze vybrat ani v inych nabozenstvach ..nie???
aby mohol byt niekto krestan musi byt veriaci ... dieta sa krsti vo viere rodicov.... cize oni preberaju zan zodpovednost... prva sviatost kde by sa uz mal clovek rozhodnut sam je prve svete prijimanie .. tam sa obnovuje krst... cize dieta by si uz malo uvedomovat zaklady a samo sa rozhodnut(nesmie byt donutene)
ale skutocnou sviatostou krestanskej dospelosti je birmovka... ked ide niekto na birmovku musi uz vediet o com to je a ci stym suhlasi alebo nie ... slobodnym rozhodnutm pre birmovku clovek potvrdzuje ze je krestan a prima ducha svateho ...
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

audiotrack napísal:Možno rovnako agresívna stratégia ako krstenie nič netušiacich novorodencov bez možnosti rozhodnúť sa :) )
Ja teda vobec nie som obranca krestanstva ale ked mu ludia vycitaju prave tento fakt tak aj ja musim pokrutit hlavou. A este to oznacit ako agresivna strategia na nicnetusiacich novorodencov. OMG. S rovnakou logikou by mohol kazdy otoceny ateista, ktory ako dieta nebol pokrsteny nazvat svoje nepokrstenie agresivnou technikou ako ho oddialit od niecoho comu veri bez toho aby s tym mohol akozto ubohe nicnetusiace nemluvna urobit. :roll: (bud k sebe uprimny, pripada Ti taky myslienkovy pochod normlany?)

Navyse, to ze Ta niekto dal pokrstit Ta ani v najmensom nenuti byt krestanom. Ani jednu sekundu. V momente ked priznas, ze neveris v Boha dostavas by default ban od cirkvi ako apostat (slobodna vola anyone?). Kiez by boli vsetci agresori taki, ze Ti dovolia zo svojich pekelnych sparov odist na vlastne dobre slovo, ze s tym nie si spokojny. Skor sa rozpamataj ake to bola za komanca ked si mal pod realnou hrozbou zakazane byt krestanom, to bola agresia.
vonjose
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vonjose »

strapaty napísal: keby vstdi tak zili boli by to tak krasny a genailny ludia ze by ich chceli vsetci nasledovat... bohuzial vacsine krestanom staci ze su pokrsteny... a urobia si dalsie fajky do krestanskeho kalendara ale ziju tak isto ako keby neboli veriaci .... takze v podstate neveriaci maju zvacsa aj pravdu ked v tom ci veria alebo neveria nevidia rozdiel...
To by som chcel vidieť, či by to moslima prinútilo konvertovať na kresťanstvo. :D
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

axxis: áno, aj nepokrstenie dieťaťa ateistami je agresívna metoda, rovnako ako pokrstenie. Ak to tak berieš. Nikde som nenapísal že nie. O otázke viery človeka nemajú rozhodovať iní ľudia, keď je to záležitosť toho konkrétneho človeka. A áno, ten myšlienkový pochod je v poriadku za predpokladu tej podmienky čo napísal. Ak to vytrhneš z kontextu tak to zmysel stráca.
btw, koľko kresťanov (myslím teraz tých papierových, nie skutočných) vie o tom že môžu z kresťanstva vystúpiť a ako postupovať? Nebyť tej témy tu na fore ani ja som o ničom takom netušil.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

strapaty napísal:keby vstdi tak zili boli by to tak krasny a genailny ludia ze by ich chceli vsetci nasledovat... bohuzial vacsine krestanom staci ze su pokrsteny... a urobia si dalsie fajky do krestanskeho kalendara ale ziju tak isto ako keby neboli veriaci .... takze v podstate neveriaci maju zvacsa aj pravdu ked v tom ci veria alebo neveria nevidia rozdiel...
Tvoja uvaha ma len jednu chybycku, keby ti krasny, genialny a dobry ludia su moslimovia, kazdy by chcel byt moslim, keby su to budhsti, kazdy bc chcel byt budhista, keby su to ateisti, kazdy by chcel byt ateista,takze s tej rovnice nejak odpada boh aj cirkev
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

audiotrack napísal:axxis: áno, aj nepokrstenie dieťaťa ateistami je agresívna metoda, rovnako ako pokrstenie.
V tom pripade neagresivna metoda neexistuje. Lebo vzdy bude existovat moznost, ze som chcel byt niecim inym cim su moji rodicia resp. co mi rodicia vybrali ako default.
Ja tento stav btw. povazujem za uplne normalny. Agresivny sa stava az v momente ked nemas moznost zmeny (radikalny islam etc.)
audiotrack napísal:btw, koľko kresťanov (myslím teraz tých papierových, nie skutočných) vie o tom že môžu z kresťanstva vystúpiť a ako postupovať?
To naozaj neviem. Ale defaultne predpokladam, ze kazdy ma aspon povedomie o tom, ze z cirvi sa da bez problemov vystupit.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314 napísal: Tvoja uvaha ma len jednu chybycku, keby ti krasny, genialny a dobry ludia su moslimovia, kazdy by chcel byt moslim, keby su to budhsti, kazdy bc chcel byt budhista, keby su to ateisti, kazdy by chcel byt ateista,takze s tej rovnice nejak odpada boh aj cirkev
neodpada lebo boh a cirkev robi ludi lepsimi ... pokial su ich ochotny prijat ... je to moja subjektivna skusenost...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

tak to aby si sa zacal stykat s ludmi realneho sveta
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

robí lepšími v čom? Tvoja subjektívna skúsenosť je ovplyvnená kresťanstvom. Ja osobne čo poznám veriacich ľudí, tak sú často falošnejší ako ateisti.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

axxis:
V tom pripade neagresivna metoda neexistuje. Lebo vzdy bude existovat moznost, ze som chcel byt niecim inym cim su moji rodicia resp. co mi rodicia vybrali ako default.
Ja tento stav btw. povazujem za uplne normalny. Agresivny sa stava az v momente ked nemas moznost zmeny (radikalny islam etc.)
Ale podľa mňa to nemožno úplne pripodobniť. Keď mňa vychovali ateisti, tak mi doma neopúšťali dokumenty s Dawkinsom, ani ma nenútili čítať ateistické knihy, resp. táto téma sa vôbec neriešila. Proste, keď došiel istý vek, začal som tieto veci sám reflektovať.

Ale keby som vyrástol v kresťanskej rodine, tak má čaká sled povinných rituálov, návštevy kostola a oveľa väčší, priamy nátlak na to, aby mi čosi dostali do hlavy.

Mne to teda rovnaké vôbec nepríde.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

hughito napísal:axxis: Ale podľa mňa to nemožno úplne pripodobniť. Keď mňa vychovali ateisti, tak mi doma neopúšťali dokumenty s Dawkinsom, ani ma nenútili čítať ateistické knihy, resp. táto téma sa vôbec neriešila. Proste, keď došiel istý vek, začal som tieto veci sám reflektovať.

Ale keby som vyrástol v kresťanskej rodine, tak má čaká sled povinných rituálov, návštevy kostola a oveľa väčší, priamy nátlak na to, aby mi čosi dostali do hlavy.

Mne to teda rovnaké vôbec nepríde.
tak ale k nejakym moralnym zasadam ta predsa viedli nie ??? a najvacsim ovplyvnovacim faktorom je osobny priklad .. ak je rodic krestan a nezije tak, je logicke ze deti to odmietnu ... ak je rodic ateista a moralku ktoru hlasa nedodrziava tiez to dieta odmietne .. myslite preco je upadok veriacich ... zle osobne priklady ... ludia ine hovoria a ine robia...
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

axxis napísal:OMG. S rovnakou logikou by mohol kazdy otoceny ateista, ktory ako dieta nebol pokrsteny nazvat svoje nepokrstenie agresivnou technikou ako ho oddialit od niecoho comu veri bez toho aby s tym mohol akozto ubohe nicnetusiace nemluvna urobit. :roll: (bud k sebe uprimny, pripada Ti taky myslienkovy
Prepáč ale toto je čistý nezmysel. V čom je nepokrstenie dietaťa agresívne? Základná pozícia je byť nepokrstený a neveriaci. Až neskôr v živote sa prijatím myšlienky že existuje nejaký všemocný stvoriteľ človek stane veriacim, rovnako je to s pokrstením - dieťa predsa od ničoho neoddiaľuješ, pretože dieťa nie je veriace. Rovnako ako nie je pravičiar ani ľavičiar, ani demokrat alebo socialista. Akékoľvek narušenie tejto nestannosti dieťaťa môžeme s trochou hyperboly považovať za agresívne (a v každom prípade to môžeme pokladať za nútenie dieťaťa do niečoho, o čo nestojí), ale zachovávanie tejto neutrality, kým dieťa zistí, o čo sa jedná a rozhodne sa samo nazývaš agresivitou? Tvoj pohľad je neskutočne deformovaný tým, že v našich krajinách je väčšina ľudi (na papieri) kresťanmi. Spýtaj sa hocikde v Azií, či je nepokrstenie dieťaťa agresívne. Budú na teba pozerať ako na blbca, rovnako ako ja teraz.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Steju napísal:
Prepáč ale toto je čistý nezmysel. V čom je nepokrstenie dietaťa agresívne? Základná pozícia je byť nepokrstený a neveriaci. Až neskôr v živote sa prijatím myšlienky že existuje nejaký všemocný stvoriteľ človek stane veriacim, rovnako je to s pokrstením - dieťa predsa od ničoho neoddiaľuješ, pretože dieťa nie je veriace. Rovnako ako nie je pravičiar ani ľavičiar, ani demokrat alebo socialista. Akékoľvek narušenie tejto nestannosti dieťaťa môžeme s trochou hyperboly považovať za agresívne (a v každom prípade to môžeme pokladať za nútenie dieťaťa do niečoho, o čo nestojí), ale zachovávanie tejto neutrality, kým dieťa zistí, o čo sa jedná a rozhodne sa samo nazývaš agresivitou? Tvoj pohľad je neskutočne deformovaný tým, že v našich krajinách je väčšina ľudi (na papieri) kresťanmi. Spýtaj sa hocikde v Azií, či je nepokrstenie dieťaťa agresívne. Budú na teba pozerať ako na blbca, rovnako ako ja teraz.
Ked Ta niekto vedie k neviere ja to uplne identicke ovplyvnovanie ako ked Ta vedie k viere. Mal by si si uvedomit, ze byt ateistom ani zdaleka neznamena byt nestrannym. Ateizmus je tiez len jedna zo stran vo vyberoch to comu verim alebo neverim. A ak svoje dieta ucis, ze Boh neexistuje a krestania veria v bludy tak je to priame ovplyvnovanie (pozri sa sam na seba ako chranis svoju nevieru. mas to vstiepene rovnako ako ma niekto krestanstvo)
A nepokrstenie dietata nie je agresivne. Tak isto ako agresivne nie je jeho pokrstenie. Ako som uz niekolkokrat povedal. Ak si so svojim pokrstenim nespokojny tak sa toho proste zbav. Rovnaky proces ako byt ateistom a stat sa krestanom iba z druhej strany.

strapaty napísal: neodpada lebo boh a cirkev robi ludi lepsimi ... pokial su ich ochotny prijat ... je to moja subjektivna skusenost...
Ale prosim Ta. Dobrym clovek Ta robi to, ze si dobry clovek a nie ze si clenom zaujmoveho spolku. Takymito vyhlaseniami si koledujes len o to aby ludia zacali vytahovat kriziacne vypray, pedofiliu v radoch knazov, nenavist voci homosexualom ci ine bigotne kravoviny.
hughito napísal:Ale keby som vyrástol v kresťanskej rodine, tak má čaká sled povinných rituálov, návštevy kostola a oveľa väčší, priamy nátlak na to, aby mi čosi dostali do hlavy.
To vobec nie je pravda. Ja som vyrastol v krestanskej rodine a mozno az na ten kostol (do ktoreho som ako dieta isiel vzdy s odporom a tearz donho uz vobec nechodim) som doma nemal ziadne presviedcanie o nicom. Tvrdit, ze v krestanskej rodine Ta budu nutit do citania biblie (ktoru som nikdy necital) je rovnaky predpoklad ako cakat, ze v ateistickej Ta budu nutit do citania vedeckyh knih.
Napísať odpoveď