Čo s maniakom ?
Čo s maniakom ?
Delikátny problém. Mamina kamarátka žije s maniakom, manželom. Jeho choré prejavy sa implicitne prejavujú už roky, graduje to. V podstate ide o extrémnu žiarlivosť, chorú kontrolu, psychický teror, úplne absurdné konania a reči, nezmyselné podozrievania ohľado milencov a ďalšie veci, ktoré tu nebudem opisovať. Pred cca štvrťrokom sa s ním chcela rozviesť, čoho sa strašne zľakol, na kolenách ju prosil aby s ním zostala a pod. Stalo sa (čo bola chyba podľa mňa), cca dva mesiac "idylky" ale potom začal teror, ktorý trvá dodnes. K tomu všetkému, čo sa dialo predtým sa jej začal vyhrážať, že ju zabije. Šepká jej do v noci v posteli do ucha, resp. potichu a pokojne jej to oznamuje v rôznych situáciach (kvôli deťom, ktoré nič netušia a ku ktorým je relatívne ok, inak pracuje, nefajčí, nepije, ale od pohľadu je to podivín, aj oblečenie a pod.). Hovoril jej, že ju zabije na výročie svadby, alebo na narodeniny jej a pod. (tu je tromf, raz ho schválne k tomu podnecovala a dokázala ho nahrať pri tomto). Časom zmenil taktiku a hovorí jej, že smrť by bola pre ňu moc ľahká, že ju len dokaličí, aby bola na vozíku, resp. nejak doreže, poleje kyselinou aby bola škaredá a odkázaná na neho. Totálny maniak, treba podotknúť, že to môže byť niečo dedičné, jeho tuším dedko tiež zabil ženu a potom aj seba. Čiže žiadna sranda a sama hovorila, že v istých situáciach ho už nespoznáva, aká nenávisť mu srší z očí. Inak jej ale ešte vôbec nijak fyzicky neublížil.
Čo s tým ? Aké existujú reálne riešenia ? Ako ho zneškodniť ? Sám hovoril, že nech sa nepokúsi to niekomu oznámiť, alebo ujsť alebo čosi podobné, lebo že si ju vždycky nájde (je to síce taký trtko, ale bol by toho možno aj schopný, nie je úplne mimo). Proste americký psychohoror sa môže schovať, ale toto je realita.
Potrebujem poradiť, tipy, triky, kam sa obrátiť. Ešte že sama volala na krízové centrum akési (asi pre ženy týrané) a tam jej v podstate nevedeli poradiť, že ak ju tam prijali, to len dočasne a nič by sa tým nevyriešilo. Za veľký tromf považujem tu nahrávku, kde sa jej vážne a reálne vyhráža, lebo inak o tom nikto nevie a ten človek takto navonok pôsobí síce možno čudne, ale určite si ľudia z jeho okolia nevedia predstaviť, čoho je schopný a čoho by možno bol schopný (fakt ju zabiť alebo jej čosi spraviť).
Čo s tým ? Aké existujú reálne riešenia ? Ako ho zneškodniť ? Sám hovoril, že nech sa nepokúsi to niekomu oznámiť, alebo ujsť alebo čosi podobné, lebo že si ju vždycky nájde (je to síce taký trtko, ale bol by toho možno aj schopný, nie je úplne mimo). Proste americký psychohoror sa môže schovať, ale toto je realita.
Potrebujem poradiť, tipy, triky, kam sa obrátiť. Ešte že sama volala na krízové centrum akési (asi pre ženy týrané) a tam jej v podstate nevedeli poradiť, že ak ju tam prijali, to len dočasne a nič by sa tým nevyriešilo. Za veľký tromf považujem tu nahrávku, kde sa jej vážne a reálne vyhráža, lebo inak o tom nikto nevie a ten človek takto navonok pôsobí síce možno čudne, ale určite si ľudia z jeho okolia nevedia predstaviť, čoho je schopný a čoho by možno bol schopný (fakt ju zabiť alebo jej čosi spraviť).
-
typek61
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Čo s maniakom ?
keby som bol tou zenou isto mu zmiznem zo zivota.pre neho zomriet to je divne chuda
najlepsie keby si mal niejakych kamaratov ktory by mu dali nakladacku.
a kde by mala zena aj ochranu.inac to nevidim
najlepsie keby si mal niejakych kamaratov ktory by mu dali nakladacku.
a kde by mala zena aj ochranu.inac to nevidim
-
Stoporko
VIP
1) polícia
2) azylový dom
3) nespať s ním v jednej miestnosti, ale v separé izbe, zamknúť dvere (dvere musia byť bez sklenej výplne), mať poruke zbraň (nôž, šroubovák...)
4) ak ju napadne, tak ho zabiť. Nie zraniť, ale zabiť. Konanie v šoku, zlé svetelné podmienky, nie sú svedkovia...
5) pokiaľ je nejaká šanca že ten týpek nie je celkom magor, tak ho poslať do liečebne (je tu riziko, že buď upláchne, alebo keď ho pustia a nebude celkom OK, čo nikdy nebude, tak jej to vráti).
6) Presťahovať sa ku kamarátovi, ktorý má zbraň a správaním vydráždiť toho debila, nech si po ňu príde = opakuj bod 4, naviac má ten grázel na krku aj vlámanie, neoprávnené vniknutie do bytu...
7) Je mi smutno, že to musím písať, no v Banánistane pre radového občana najschodnejšie riešenie: zavolať Kotlebovcov, vysvetliť im problém...
Ohľadom polície a súdom nariadenej ochrany a spol. si v tomto Kocúrkove nerobím veľké ilúzie.
2) azylový dom
3) nespať s ním v jednej miestnosti, ale v separé izbe, zamknúť dvere (dvere musia byť bez sklenej výplne), mať poruke zbraň (nôž, šroubovák...)
4) ak ju napadne, tak ho zabiť. Nie zraniť, ale zabiť. Konanie v šoku, zlé svetelné podmienky, nie sú svedkovia...
5) pokiaľ je nejaká šanca že ten týpek nie je celkom magor, tak ho poslať do liečebne (je tu riziko, že buď upláchne, alebo keď ho pustia a nebude celkom OK, čo nikdy nebude, tak jej to vráti).
6) Presťahovať sa ku kamarátovi, ktorý má zbraň a správaním vydráždiť toho debila, nech si po ňu príde = opakuj bod 4, naviac má ten grázel na krku aj vlámanie, neoprávnené vniknutie do bytu...
7) Je mi smutno, že to musím písať, no v Banánistane pre radového občana najschodnejšie riešenie: zavolať Kotlebovcov, vysvetliť im problém...
Ohľadom polície a súdom nariadenej ochrany a spol. si v tomto Kocúrkove nerobím veľké ilúzie.
zavolat policiu...oni si ho hned zoberu aspon na par dni a zacnu vysetrovat...a vtedy podat trestne oznamenie kvoli tyraniu blizkej osoby a aj ziadost o rozvod...pokial skutocne vysetrovanie nieco take dokaze, tak si ho rovno nechaju vo vazbe, minimalne mu zakazu obyvat ich spolocny byt...
druha moznost je utiect aj s detmi do najblizsieho azyloveho domu...tam by mali poskytovat aj psychologicku aj pravnu pomoc...a odtial podat ziadost o rozvod, pripadne aj trestne oznamenie...
najvacsi problem v tychto pripadoch nebyva necinnost okolia, sudov alebo policie...ale to, ze ta zena sama nema dostatok odvahy na radikalnu zmenu svojho zivota a vzdy sa nechava tyranom ukecat, ze sa on zmeni a vsetko bude inak...to je zial iba zacarovany kruh, este som nepocul o jednom jedinom pripade, kde by sa niekto taky naozaj zmenil, len tak lusknutim prstu...prave naopak, bude sa to len stupnovat a miera teroru bude stale vacsia a vacsia...
pokial nie je podane trestne oznamenie, tak vam nikto nepomoze...
druha moznost je utiect aj s detmi do najblizsieho azyloveho domu...tam by mali poskytovat aj psychologicku aj pravnu pomoc...a odtial podat ziadost o rozvod, pripadne aj trestne oznamenie...
najvacsi problem v tychto pripadoch nebyva necinnost okolia, sudov alebo policie...ale to, ze ta zena sama nema dostatok odvahy na radikalnu zmenu svojho zivota a vzdy sa nechava tyranom ukecat, ze sa on zmeni a vsetko bude inak...to je zial iba zacarovany kruh, este som nepocul o jednom jedinom pripade, kde by sa niekto taky naozaj zmenil, len tak lusknutim prstu...prave naopak, bude sa to len stupnovat a miera teroru bude stale vacsia a vacsia...
-
TommyHot
Addict
Policia okrem vypocuvania, spisania zapisnice a jej zalozenia do archivu neurobi absolutne NIC. Viem to z prvej ruky, bol som v podobnom pripade vypocuvany ako svedok. Treba sa zbalit a odist niekam strasne daleko.
S je*nutym niesu zarty...nema sa o koho opriet starsieho syna alebo podobne?
ma papier ze ma choru hlavu? ak nie mimo jeho pritomnosti zavolat policiu+psychiatra nech ho vysetria, aby to bolo oficialne
zariadit dolamanie hnatov aby nemohol ublizovat a dat ho zavriet do "pink housu"
nakoniec zmenit zivot=prestahovat sa niekam prec
ma papier ze ma choru hlavu? ak nie mimo jeho pritomnosti zavolat policiu+psychiatra nech ho vysetria, aby to bolo oficialne
zariadit dolamanie hnatov aby nemohol ublizovat a dat ho zavriet do "pink housu"
nic viac sa neda dodat, toto je riesenie, najdolezitejsie je sa pre to rozhodnut a dostat ho na dva dni z domu aspon, aby sa dali v klude podat trestne oznamenie, ziadost o rozvod a skusit zatlacit na policajta resp. prokuratora aby nariadil vazbu z dovodu dovodneho podozrenia z pachania dalsej trestnej cinnosti-teda napadnutia/ublizenia na zdravy/vzrazdy...ak ma peniaze na advokata tak okamzite poziadat o sudny zakaz styku, vymenit zamky na byte/dome...nejake fantasmagoricke riesenia ako likvidovat ho atd...ked sa snim nebola schopna rozviezt urcite ho da dole...prvy krok je zavolat policiu, je uplne jedno ci sa v tej chvily vyhraza alebo nie, proste sa odhodlat a urobit to, kedykolvek...ephramko napísal:zavolat policiu...oni si ho hned zoberu aspon na par dni a zacnu vysetrovat...a vtedy podat trestne oznamenie kvoli tyraniu blizkej osoby a aj ziadost o rozvod...pokial skutocne vysetrovanie nieco take dokaze, tak si ho rovno nechaju vo vazbe, minimalne mu zakazu obyvat ich spolocny byt...
pozeras vela americkych filmov...u nas nechodia dvaja svalnaty ujovia v bielych plastoch s kazajkov a jeden fuzaty ujo s velkou inekciou...stat nema pravo nariadit svojpravnej dospelej osobe psychiatricke vysetrenie, pokial nepacha trestnu cinnost, neprichytia ho pri pokuse o samovrazdu (mimochodom aj to trestny cin v SR) alebo sa sam dobrovolne nenecha hospitalizovat na psychiatrii...Trussardi napísal:S je*nutym niesu zarty...nema sa o koho opriet starsieho syna alebo podobne?
myslim si, ze toto je klasicky pripad domaceho tyrania...treba pocitat s tym, ze pokial sa aj zena k niecomu nakoniec odhodla (co je velmi velky krok sa po rokoch vymanit z tej absolutnej dominancie tyrana), tak sa ten tyran bude hrat sam pred policiou na obet...ich cielom je ublizovat blizkej osobe vsetkymi moznymi sposobmi...to ich vzrusuje, pritahuje, ziju pre naplnanie tychto potrieb...takyto typ cloveka nebude davat najavo svoje slobosti, urcite nebude suhlasit so psychiatrickym vysetrenim...
riesenia tejto situacie som uz napisal...treba len naozaj chciet...legislativa v tychto zalezitostiach najma vdaka verejnym kampaniam roznych neziskovych organizacii je pomerne velmi dobra oproti tomu, co bolo napr. pred 10 rokmi...treba skutocne kontaktovat policiu, povedat vsetko co sa deje, pokial ma aj tu nahravku ako sa jej vyhraza zabitim...to bude hned podozrivy z niekolkych zavaznych trestnych cinov + podozrenie na pachania dalsej trestnej cinnosti = bude nariadena vazba...
-
Stoporko
VIP
Ephramko - je psychické týranie u nás z pohľadu práva klasifikované rovnako, ako fyzické? Ako je to v tom prípade s dokazovaním? Lebo po psychickom neostávajú modriny na tele.
z realnych moznosti ma napada len odist na urcity cas do ineho mesta k rodine, alebo do podnajmu.
Zial ak je na nom zavisla financne, tak to bude mat tazke.
Jednoznacne poziadat o rozvod a ukazat mu, ze zena neni majetok.
Zial ak je na nom zavisla financne, tak to bude mat tazke.
Jednoznacne poziadat o rozvod a ukazat mu, ze zena neni majetok.
ano je,Stoporko napísal:Ephramko - je psychické týranie u nás z pohľadu práva klasifikované rovnako, ako fyzické? Ako je to v tom prípade s dokazovaním? Lebo po psychickom neostávajú modriny na tele.
Týranie blízkej osoby a zverenej osoby
§208, ods1 pis a, trestneho zakona :
(1) Kto týra blízku osobu alebo osobu, ktorá je v jeho starostlivosti alebo výchove, spôsobujúc jej fyzické utrpenie alebo psychické utrpenie
a) bitím, kopaním, údermi, spôsobením rán a popálenín rôzneho druhu, ponižovaním, pohŕdavým zaobchádzaním, neustálym sledovaním, vyhrážaním, vyvolávaním strachu alebo stresu, násilnou izoláciou, citovým vydieraním alebo iným správaním, ktoré ohrozuje jej fyzické alebo psychické zdravie alebo obmedzuje jej bezpečnosť
Trestna sadzba: 3-8 rokov
§360 ods 1,2 TZ Nebezpečné vyhrážanie
(1) Kto sa inému vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.
§ 189 TZ
Vydieranie
(1) Kto iného násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy núti, aby niečo konal, opomenul alebo trpel, potrestá sa odňatím slobody na dva roky až šesť rokov.
Takze tych skutkovych podstat je dost, najucinnejsie sa javi ta prva, ma najprisnejsiu trestnu sadzbu
-
TommyHot
Addict
Akurat jeho preukazovanie moze byt velmi problematicke.
to bohuzial urcite aj je...riesi sa to znaleckymi posudkami sudnych znalcov psychologov, ci obet domaceho tyrania vykazuje znaky takehoto tyrania, ake su neviem, ale viem, ze takto sa to riesi...taktiez ak ma tu nahravku je to plus...ale ak je pred detmi ok, bude to asi tazsie, kedze casto to riesi aj kolizna opatrovnicka resp psycholog s detmi, ked si tie nic nevsimli, resp ak bol k tym dobry tak to skomplikuje situaciu...
-
Stoporko
VIP
ColdRain - díky
Čo takto zájsť za psychológom/psychiatrom, nech má dotyčná dôkaz o tom, že trpí, je jej takto ubližované...?
Čo takto zájsť za psychológom/psychiatrom, nech má dotyčná dôkaz o tom, že trpí, je jej takto ubližované...?
bezne sa vadny ludia za ucelom ublizovat druhym hlasia sami na vysetrenie kopone...ephramko napísal:
pozeras vela americkych filmov...u nas nechodia dvaja svalnaty ujovia v bielych plastoch s kazajkov a jeden fuzaty ujo s velkou inekciou...stat nema pravo nariadit svojpravnej dospelej osobe psychiatricke vysetrenie, pokial nepacha trestnu cinnost, neprichytia ho pri pokuse o samovrazdu (mimochodom aj to trestny cin v SR) alebo sa sam dobrovolne nenecha hospitalizovat na psychiatrii...
hej cize sa musi najprv nieco stat aby potom mohli konat to je logika... potom uz je neskoro
a pri tom co si napisal pri psychyckom terore to moze trvat vecnost... ked nahlasi na policiu ten teror s vyhrazkami
pri dalsiom postupe by nemal byt problem nariadit to vysetrenie
treba si ujasnit...stat nema pravo nariadit len tak niekomu psychiatricke vysetrenie, to je pravda, ale na druhu stranu stat MUSI konat o kazdom trestnom cine o ktorom sa dozvedel a ako som uz pisal o trestny cin sa skutocne jedna, takze toto su dve roviny tohoto problemu, najprv sa zacne konat o trestnom cine a potom v ramci dokazovania sa moze nariadit psychiatricke vysetrenie
-
TommyHot
Addict
ColdRain realita je vsak ina. Tyranie zien sa bohuzial na Slovensku velmi neriesi, ako som uz spominal viem to z vlastnych skusenosti. V takej amerike by bol dotycny rad, keby dostane len 10 rokov.
Co tak sa s nim najskor skusit dohodnut aby isiel k psychiatrovi na vysetrenie?
-
TommyHot
Addict
To bol zart vsak?
zazil si uz niekedy takeho cloveka? on proste zmlati zenu hlava nehlava a o 3 sekundy sa nepamata co sa stalo...
urcite nie sme v amerike, ale podla mna to tiez uz dost postupilo. neriesi sa ot tym, ze sa to hlavne na dedine berie ako ista "kultura" ze muz zene jendu fukne a teda sa to nehlasi atd, ale akonahle sa poda trestne oznamenie, tak si myslim, ze sa to uz dost zmenilo k lepsiemu, ale hlavne treba chciet zo strany zenyTommyHot napísal:ColdRain realita je vsak ina. Tyranie zien sa bohuzial na Slovensku velmi neriesi, ako som uz spominal viem to z vlastnych skusenosti. V takej amerike by bol dotycny rad, keby dostane len 10 rokov.