Daň z vecnej výhry

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Daň z vecnej výhry

Príspevok od používateľa Hensym »

Ahojte,

ako je to polopatisticky so zaplatením dane z vecnej výhry, povedzme v hodnote 1000 € pre fyzickú osobu?

Čítam, že sa platí 19% daň + k tomu ešte 14% nejaké zdravotné poistenie? WTF? Takže sa platí ač 33%, teda 330 €? To akože sa zdravotne poistí chladnička, či čo?

Druhá vec, ako je to so zaplatením tejto dane pre fyzickú osobu, ak robím normálne na TPP a ročné zúčtovanie robí zamestnávateľ? Musím si ešte nad rámec toho podať daňové priznanie? Podáva sa potom ročné zúčtovanie PLUS daňové, alebo sa ročnú zúčtovanie nepodáva a všetko (práca aj výhra) musí byť podaná naraz v daňovom?

Ďakujem.
M142
Addict
Addict

Re: Daň z vecnej výhry

Príspevok od používateľa M142 »

Do 350e su vyhry oslobodene od dane, takze zaplatis dan zo zostavajucich 650e. Logiku zdravotneho odvodu nehladaj, proste je to len forma dane. A ano, musis to dodatocne priznat, pripadne sa spytaj na uctovnom, ci by ti to nespisali za teba.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

U náš je veľké množstvo dávok alebo odvodov naviazaných na majetkový status daného človeka. Aj výška ZP sa vypočítava podľa príjmu alebo majetku (samoplatci). A človek, ktorý niečo vyhrá je v očiach štátu bohatší, preto ho chce štát čo najviac ošklbať alebo ak je výherca ZŤP osoba, tak jej zastaví nejaké príspevky.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Bud rad ze si nevyhral auto...

Vyhrali ste auto? Daň z výhry a odvody vás môžu finančne zruinovať!

Netreba zabúdať na to, že výhra predstavuje pre fyzickú osobu zdaniteľný príjem podliehajúci platnej sadzbe dane (19 %) v tom zdaňovacom období, v ktorom je výhra odovzdaná. Výherca musí navyše splniť aj svoju odvodovú povinnosť do zdravotnej poisťovne vo výške 14 % z výhry. Drahšie autá môžu navyše ovplyvniť aj veľkosť dane. V prípade, že vaše príjmy presiahnu 35 022 €, ste povinní štátu zaplatiť tzv. „milionársku daň“ vo výške 25 %.
Hensym
VIP
VIP

Jasné, že by som bol rád. Ak by som vyhral auto za 20.000, tak tých 6.500 síce zaplatíš, ale to auto s prehľadom za 18k predáš, a máš 12k zisk. A ak sa tie dane platia až na jar, tak by si ani nemusel zháňať rýchlo cash, keď by si nemal na ruke. Alebo si ho necháš no, a síce platíš veľa, ale máš auto so 67% zľavou.

Ovšem paradoxne čím menšia hodnota, tým menej sa toto špekulovanie opláca a tým viac sa ma to štve, že riešiť chu****, kvôli relatívne malej výhre.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Pokiaľ to je len nejaká tombola, tak by som to zatajil a hotovo. Ako ti dokážu, že si niečo vyhral v neregistrovanej súťaži? Nijako.

Iné je, ak danú súťaž vyhlási napríklad nejaká firma. Tá totiž musí za dané vecné výhry zaplatiť tiež daň z výhry. V podstate ide o dvojité zdanenie. Vďaka sociálnej vláde Roberta Fica a zákonu pána ministra Kažimíra spred 2 rokov.

Ak robíš na TPP a daňové priznanie ti robí zamestnávateľ, spoj sa v primeranej lehote pred podaním daňového priznania s HR alebo s učtárňou a zdokladuj im tu výhru (ideálne im pripomeň, že od sumy majú odpočítať 350€, pre prípad, že tam robí nejaká hlúpa osoba). Oni to potom len zahrnú do daňového priznania a potom ti z daňového úradu príde výzva na zaplatenie dane. Ak si nemal žiaden iný príjem alebo výhry alebo niečo, z čoho sa platí daň, tak by ti prišla výzva na zaplatenie dane len z tej jednej konkrétnej výhry. Pretože daň zo mzdy si ako zamestnanec platíš priebežne každý mesiac z výplaty.

Prípadne ak sa dá, poradil by som ti napísať výhru na nejakú osobu, ktorá má minimálny alebo nulový príjem = študenti a pod. Odpočítaj z výhry 350€ a ak zostávajuca suma nepresiahne tzv. nezdaniteľné minimum, tak nie je treba platiť daň ani odvod do ZP.

Príklad: Výhru v hodnote 1000€ napíšeš na dcéru, študentku VŠ. Tá cez leto zarobila na brigáde ďalších 1000€. Zdaňujú sa len výhry nad 350€, takže 1000-350= 650€. Zo sumy 650€ máš zaplatiť daň z výhry. ALE, keďže 650€+1000€(z brigády) je spolu 1650€, čo je menej ako 3937,35€(nezdaniteľné minimum pre rok 2019), tak tvoja výhra bude oslobodená od dane z výhry.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

ephramko napísal:Iné je, ak danú súťaž vyhlási napríklad nejaká firma. Tá totiž musí za dané vecné výhry zaplatiť tiež daň z výhry. V podstate ide o dvojité zdanenie. Vďaka sociálnej vláde Roberta Fica a zákonu pána ministra Kažimíra spred 2 rokov.
To vazne? O tom som nevedel, nie je dvojite zdanenie v rozpore s nejakymi zakonmi EU alebo Ustavou?
ephramko napísal:Prípadne ak sa dá, poradil by som ti napísať výhru na nejakú osobu, ktorá má minimálny alebo nulový príjem = študenti a pod.
Toto bude asi zlozite, kedze sutaze su zvycajne na meno, casto pri mensich vyhrach je hlavny ucel zber dat do databazy, emailov a mobilnych cisel, ale meno a priezvisko tam je skoro vzdy a zrejme nepojde tak jednoducho to "prepisat" na inu osobu.
Hensym
VIP
VIP

Áno, je to súťaž evidovaná na osobné údaje. :)

To s dvojitým zdanením dostalo aj mňa, to už je solídne svinstvo.

A "bohužiaľ" ide o súťaž s riadnym štatútom od regulérnej firmy, žiadna tombola ani žrebovačka na nejakej FB stránke.

Každopádne som o niečo múdrejší, díky moc. ;)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Oni to ako dvojité zdanenie neberú, lebo síce výhra je jedna, ale štát peniaze vytiahne od dvoch subjektov (od výhercu a od organizátora súťaže). Je to podobné, ako keď pracuješ a štát ti strháva daň zo mzdy a za tú istú prácu vytiahne daň aj od tvojho zamestnávateľa.

Ale plebs tomu tlieskal. Vraj LIDL má dosť peňazí, aby to zaplatil. Prípadne tam niektorí písali, že aj tak je to podvod a výhercovia sú len herci. Faktom ale je, že sa na to LIDL asi vysral, lebo od prijatia zákona som u nich nezaregistroval ani jednu súťaž o autá. A ani sa im nečudujem, si zoberte že sa LIDL dohodne s BMW na tom, že akože LIDL spraví súťaž o autá, ale v podstate ide o spoločnú kampaň oboch firiem...čiže si asi dohodnú aj to, že BMW nedá autá LIDLu za trhovú cenu, ale dajme tomu so 75% zľavou (za výrobné náklady). Teraz do toho vstúpi štát a za auto vytiahne daň a zdravotné poistenie od výhercu, plus za to isté auto vytiahne DPH aj od LIDL, pričom samozrejme DPH nevypočíta na základe internej zmluvy medzi LIDL a BMW za jedno auto, ale pekne si úradníci pozrú, koľko také jedno auto stojí na strákach BMW a vypočítajú DPH na základe tzv. "trhovej ceny tovaru". V prípade súťaže, kde je 15 automobilov, každé v hodnote 50.000€, je to už poriadna pálka.

Sa ani nečudujem, že sa potom na to LIDL vykašle a radšej natlačí 100.000 do reklamy v TV. Menej papierovačiek, menej práce, menej daní. V konečnom dôsledku štát vďaka svojej chamtivosti príde o peniaze, lebo v prípade reklamy LIDL zdaní už len tú jednu faktúru...a ľudia budú v LIDL nakupovať tak či onak. Plebs autá vyhrávať nepotrebuje, keď si plebs volí politikov, ktorí prijímajú takéto "sociálne opatrenia".
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Lidl ma take zisky, ze nie len ze dokaze zaplatit za nejaku shitnu sutaz, ale dokaze zdvihnut platy vsetkym zamestnancom na dvojnasobok a este mu 30mio ostane. :D Nakupujte radsej v yeme (slovenska obnoz whole foods) a nepodporujte zapadnych kapitalistov :lol:
Hensym
VIP
VIP

Keď už dávať príklad alternatívy nakupovania, tak možno niečo rozumnejšie, ako "sieť", ktorá má "až" 4 predajne a aj to len v BA. :)
Ja tiež keď sa dá podporím malé obchodíky.

Ale to už sme totálne OT. :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja by som to dal do zakona, ze pri sutaziach sa musi uvadzat nutnost zaplatit dan. Inak mozu namiesto "Vyhrajte telku" napisat "Vyhrajte zlavu 66% na telku" - to by uz nebolo tak lakave (a viem ze sa odpocitava 350€, len kvoli zjednoduseniu).

Kazdopadne, najlepsie by bolo aby dan z vyhry zaplatil usporiadatel a neotravovali by vyhercov, usporiadatel by sa mohol rozhodnut dat o 20-30% lacnejsiu vyhru, nic by tym nestratil a vyhercovi by odpadla byrokracia a nakoniec by ziskal vyhru v rovnakej hodnote, po odpocitani dane z vyhry.

Sutaze su uzitocne pre firmy aj zakaznikov, je to urcite lepsia forma reklamy ako ine, ale v takejto forme to kazdeho len odradi.

Inak ten zakon o dvojitom zdaneni vyhier si nikto nevsimol? Ja som to nezachytil, ale ani media, opozicia??
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Ale všimol. Schvalovalo sa to v balíčku zákonov spolu so zdanením životných poistiek a podobne.
Napísať odpoveď