Debian - riesenie problemov, tipy, ...
-
ktozesomja
Medium Star
Debian - riesenie problemov, tipy, ...
Nainstaloval som si popri W7 prave Debian. Doinstaloval sa, ale ked zapnem notebook tak sa mi rovno spusti W7 a neda mi na vyber moznost volby OS. Teda asi sa nezaviedol GRUB, lenze pocas instalacie som si nevsimol moznost nastavenia GRUB-u, alebo som to prehliadol ? Co s tym teraz ?
Re: Ako nastavit GRUB po instalacii Debianu
stiahni si http://sourceforge.net/projects/boot-re ... rce=navbar , nabootuj, repairni, hotovo.
-
ktozesomja
Medium Star
Re: Debian - riesenie problemov, tipy, ...
vďaka .. ale pomohlo mi preinštalovať to ešte raz a manuálne nastaviť "/", "/home" ... a Boot Flag ... asi to bolo tým, že si to samo nedalo Boot Flag na partíciu s Debianom, čo som čakal, že sa spraví automaticky
Premenoval som tému, pretože možno budem mať pár otázok ešte, keď mi niečo nepôjde a nebudem vedieť vygoogliť riešenie.
//autoeditácia príspevku (07 Aug 2013, 16:03)
Takze prvy problem, nejde mi vobec internet. Ani cez kabel.
Pocas instalacie mi pisalo, ze chyba mu firmware, ktory je non-free iwlwifi-2030-6.ucode a 2030-5.ucode
Tak som to isiel hladat a stiahol som toto: http://packages.debian.org/sk/wheezy/firmware-iwlwifi lenze tu je len 2030-6 a 2030-5 neviem najst nikde. Nainstaloval som to co som stiahol z toho linku, teraz sa mi zobrazi uz Wireless networks, ale je tam ze unavailable a neda sa presunut z OFF na ON, cize neda sa zapnut. A cez kabel preco nejde to celkom nechapem, taky problem som este nemal, furt len wifi trebalo doriesit.
Premenoval som tému, pretože možno budem mať pár otázok ešte, keď mi niečo nepôjde a nebudem vedieť vygoogliť riešenie.
//autoeditácia príspevku (07 Aug 2013, 16:03)
Takze prvy problem, nejde mi vobec internet. Ani cez kabel.
Pocas instalacie mi pisalo, ze chyba mu firmware, ktory je non-free iwlwifi-2030-6.ucode a 2030-5.ucode
Tak som to isiel hladat a stiahol som toto: http://packages.debian.org/sk/wheezy/firmware-iwlwifi lenze tu je len 2030-6 a 2030-5 neviem najst nikde. Nainstaloval som to co som stiahol z toho linku, teraz sa mi zobrazi uz Wireless networks, ale je tam ze unavailable a neda sa presunut z OFF na ON, cize neda sa zapnut. A cez kabel preco nejde to celkom nechapem, taky problem som este nemal, furt len wifi trebalo doriesit.
-
no_compromise
Light Expert
Debian neni distro pre zaciatocnika ako si ty. Skus radsej popremyslat o nejakych user-friendly derivatoch Ubuntu atd...
Tu mas navod: https://wiki.debian.org/NetworkManager# ... ManagementNainstaloval som to co som stiahol z toho linku, teraz sa mi zobrazi uz Wireless networks, ale je tam ze unavailable a neda sa presunut z OFF na ON, cize neda sa zapnut. A cez kabel preco nejde to celkom nechapem, taky problem som este nemal, furt len wifi trebalo doriesit.
Ked si este nepracoval s linuxom tak na to vyprdni. Nezacinaj s debianom, lebo ta to omrzi.
ja som si tiez chcel dat Debian, ale nejak mi takisto nejde net, kedze mam lenovo notas.
Viete odporucit nejake distro zalozene na Ubuntu ? Samotne ubuntu nechcem kvoli Unity prostrediu, tak nejake distro kde to Unity je uz nejak odstranene ci zmenene.
Viete odporucit nejake distro zalozene na Ubuntu ? Samotne ubuntu nechcem kvoli Unity prostrediu, tak nejake distro kde to Unity je uz nejak odstranene ci zmenene.
Ubuntu+gnome fallback=problem solved
a neviete mi niekto odporucit nejaky web, alebo daco odkial by som sa naucil pouzivat linux cez prikazy z terminalu ?
-
hrban
Addict
- Kontaktovať používateľa:
príkazy sa naučíš deno denným používaním, pri riešení problémov atď, taktiež neodporúčam debian ale nejakú ubuntu, Kubuntu alebo xubuntu, ak ti ide len o vzhľad pozri na tie posledné dve spomenuté, tie majú úplne iné grafické prostredie ako ubuntu, i keď ubuntu s gnome je pekne user friendly, neviem prečo sa ti ubuntu a gnome nepáči... čo sa týka tých príkazov, stačí používať google, pár kľúčových slov napr ''debian wifi not working no firmware'' hodíš do googlu nájdeš nejaké [SOLVED] riešenie a tam bude presne postup ako to opraviť a isto aj more príkazov do konzoly, ktoré sa ti postupom času budú opakovať a ty sa to nejako naučíš
-
lowmanek
Light Professional
Tu je zadarmo jedna kniha, ktoru momentalne citam - http://linuxcommand.org/tlcl.php
-
ktozesomja
Medium Star
ja som nechal nakoniec tak Debian, wifi sa mi nepodarilo spojazdnit. Hladal som, googlil som, ale nic nepomohlo. Neviem najst jeden firmware nikde. Jeden som nasiel ale druhy ani za boha.
Ubuntu s Gnome a s UNITY sa mi nepaci. Akoze dizajnovo je to pekne, ale pride mi to dost neprakticke a zato sa mi to nepaci. Zda sa mi, ze sa az prilis zameriavaju na dizajn a prakticnost a pouzitelnost ide kus bokom.
Nahodil som si Xubuntu, to XFCE je take jednoduche, prehladne, paci sa mi.
Diky za tu knihu lowmanek
Nahodil som si Xubuntu, to XFCE je take jednoduche, prehladne, paci sa mi.
Diky za tu knihu lowmanek
-
no_compromise
Light Expert
A aky mas wifi cip? Pokial mas HW vypinac na Wifi tak nezabudni zapnut a hod sem vypisy z:ktozesomja napísal:ja som nechal nakoniec tak Debian, wifi sa mi nepodarilo spojazdnit. Hladal som, googlil som, ale nic nepomohlo. Neviem najst jeden firmware nikde. Jeden som nasiel ale druhy ani za boha.
Kód: Vybrať všetko
$dmesg
$lspci
#iwconfig
Problem bol, ze si nevedel, kde hladat, si dovolim tvrdit. FW ponuka aj debian, hoc si treba prv nastavit zdroje v /etc/apt/sources.list a povolit non-free . Nasledne update a dany firmware pre tvoju kartu tam s najvacsou pravdepodobnostou bude, ak si si ju doma na kolene sam nepostavil.ktozesomja napísal:ja som nechal nakoniec tak Debian, wifi sa mi nepodarilo spojazdnit. Hladal som, googlil som, ale nic nepomohlo. Neviem najst jeden firmware nikde. Jeden som nasiel ale druhy ani za boha.