dioptrie

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
valo
Zablokovaný
Zablokovaný

dioptrie

Príspevok od používateľa valo »

ja viem ze kkcina ale zaujma ma to
-kolko dioptrii ma vlastne ludska sosovka?

-ked nosim okuliare 8.cky dioptrie znamena to ze skla maju zvacsenie 8x?
chrono
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa chrono »

V priemere je to okolo 18 dioptrií (v prípade potreby zvládne oko 2 až trojnásobok tej hodnoty).
valo
Zablokovaný
Zablokovaný

chrono napísal:V priemere je to okolo 18 dioptrií (v prípade potreby zvládne oko 2 až trojnásobok tej hodnoty).
-chcem kupit tu opticku pomocku a bojim sa toho ze to prilozim na svoje 8.cky okuliare a uvidim prd, preto neviem ake zvacsenie a dioptriu si vybrat aby to sedelo s mojimi okuliarmi, mam 8.cky plusky

http://www.dalekohled-mikroskop.cz/Lupy ... nbach.aspx

//autoeditácia príspevku ( 01 Jul 2009, 18:51 )
este sa spytam, na stranke dole je ta opticka pomocka-da sa nejak vypocitat ze aka je napr.minimalna vzdialenost pozorovacieho objektu ak pouzijem napr zvacsenie 7x co je vlastne 28 dpt ?
chrono
VIP
VIP

Tá veľkosť v tej tabuľke je vlastne vzdialenosť (keďže dioptrie sú prevrátená hodnota ku vzdialenosti).
Ak máš okuliare s 8 dioptriami, tak tých 8 dioptrií pripočítaš (prípadne odpočítaš, záleží to do toho, aké vlastne tie okuliare sú) k tej udávanej hodnote a potom si vypočítaš vzdialenosť (v milimetroch by to napr. bolo 1000 / dioptrie).
valo
Zablokovaný
Zablokovaný

chrono napísal:Tá veľkosť v tej tabuľke je vlastne vzdialenosť (keďže dioptrie sú prevrátená hodnota ku vzdialenosti).
Ak máš okuliare s 8 dioptriami, tak tých 8 dioptrií pripočítaš (prípadne odpočítaš, záleží to do toho, aké vlastne tie okuliare sú) k tej udávanej hodnote a potom si vypočítaš vzdialenosť (v milimetroch by to napr. bolo 1000 / dioptrie).
tak z toho som trochu magor-prosim ta pomoz mi - takze ak by som pouzil nadstavec ktory ma zvacsenie 7x tak aka by bola ta pozor.vzdialenost?
chrono
VIP
VIP

Taký má 28 dioptrií + 8 dioptrií okuliare = 36 dioptrii. Vzdialenosť je teda 1000 / 36dpt = 27 mm. (technicky by pri tom nadstavci mala byť vzdialenosť bez okuliarov 1000/28 = 36mm, ale oni píšu 32mm, takže tam asi vstupujú aj nejaké iné parametre, keby sme rátali s tou odchýľkou, vzdialenosť s okuliarmi by mala byť okolo 24 mm).

Asi najideálnejšie by bolo, keby si išiel do nejakej optiky, kde by si si to mohol vyskúšať (lebo už tá vzdialenosť 32mm sa mi zdá byť dosť malá na pohodlné pozeranie/používanie).

A ešte som zabudol, že čím je väčšia vzdialenosť medzi šošovkami, tým je takto zjednodušený výpočet menej presný (takže ako som už napísal, najlepšie je si to niekde vyskúšať).
valo
Zablokovaný
Zablokovaný

chrono napísal:Taký má 28 dioptrií + 8 dioptrií okuliare = 36 dioptrii. Vzdialenosť je teda 1000 / 36dpt = 27 mm. (technicky by pri tom nadstavci mala byť vzdialenosť bez okuliarov 1000/28 = 36mm, ale oni píšu 32mm, takže tam asi vstupujú aj nejaké iné parametre, keby sme rátali s tou odchýľkou, vzdialenosť s okuliarmi by mala byť okolo 24 mm).

Asi najideálnejšie by bolo, keby si išiel do nejakej optiky, kde by si si to mohol vyskúšať (lebo už tá vzdialenosť 32mm sa mi zdá byť dosť malá na pohodlné pozeranie/používanie).

A ešte som zabudol, že čím je väčšia vzdialenosť medzi šošovkami, tým je takto zjednodušený výpočet menej presný (takže ako som už napísal, najlepšie je si to niekde vyskúšať).
jasne uz chapem-skoda lebo stale hladamk nieco z vacsenim 8x a pozor.vzdialenostou 20-30 cm-poradili mi ze taketo nieco sa da iba vyrobit na zakasku a je to fest drahe

no a napriklad tato lupa-ta moznost zaostrovania znamena vlastne co?-nieje to nieco take ze to co pozorujem mozem mat v lubovolnej vzdialenosti a potom len doostrym?

http://www.avelmak.sk/index.php?lm=629& ... icle=30137
Napísať odpoveď