Elektromobil co si o nom myslite?
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
S tými DPF, EGR, Adblue máš pravdu a je to svinstvo. Nemám zásah do RJ ani iný. Bol by som za časté meranie na cestách a odstavovanie dymovníc.
Nemám dôvod platiť za brzdu. Ak má motor nezmenenú kompresiu, prakticky nulovú spotrebu oleja, maximálnu rýchlosť (zrýchlenie) a spotrebu lepšiu vočiúdajom výrobcu - je dôvod domnievať sa, že má znížený výkon?
Štatisticky horí viac spaľovákov, než elektromobilov.
Nemám dôvod platiť za brzdu. Ak má motor nezmenenú kompresiu, prakticky nulovú spotrebu oleja, maximálnu rýchlosť (zrýchlenie) a spotrebu lepšiu vočiúdajom výrobcu - je dôvod domnievať sa, že má znížený výkon?
Štatisticky horí viac spaľovákov, než elektromobilov.
Takže sa jedná o subjektívny pocit. Spotreba je irelevantná, keďže podmienky ako bola spotreba určená výrobcom v čase keď tvoje auto bolo vyrobené nevieš napodobniť. Nepýtam sa, či sa je dôvod domnievať, že má znižený výkon. Ty si doslova napísal, že máš vyšší výkon ako udáva výrobca a preto som sa ťa opýtal či to máš odmerané na brzde a či sa sa k tomu vyššiemu výkonu dopracoval len tým, že si auto pravidelne servisoval.
-
starysomar
Hardcore addict
Dobré otázky - Tvoje nerozporujem, sú k veci. Samozrejme že nameraná spotreba závisí od množstva okolností.
Výrobcovia (slušne povedané) neuvádzajú pravdu no opačným smerom - samozrejme môžeme polemizovať či sú tie stránky akotak objektívne:
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/7 ... clanok_box
https://zivot.pluska.sk/zaujimavosti/ak ... t-spotrebu
Ak konkrétne auto dosiahne rýchlosť, akú má mať maximálnu na rovine v nie zanedbateľnom stúpaní (alebo zrýchlenie za výrazne kratší čas) - pre mňa je to ukazateľ zrejme vyššieho výkonu. Pre iného byť nemusí.
A áno - pravidelný servis, kvalitné náplne menené včas, kvalitné palivá i keď som tie krabice kúpil staršie s vyšším nájazdom. Pozitívne zmeny som zistil (aj) na nich. Ak roky denne jazdíš aj zhodné trasy cítiš a zistíš napríklad že kde si musel prv podradiť - nemusíš.
Nemálo na spotrebe spraví taktika jazdy, celkom rád by som sa dožil že si kúpim(e) EV či aj na ňom zajazdím lepšiu spotrebu.
Výrobcovia (slušne povedané) neuvádzajú pravdu no opačným smerom - samozrejme môžeme polemizovať či sú tie stránky akotak objektívne:
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/7 ... clanok_box
https://zivot.pluska.sk/zaujimavosti/ak ... t-spotrebu
Ak konkrétne auto dosiahne rýchlosť, akú má mať maximálnu na rovine v nie zanedbateľnom stúpaní (alebo zrýchlenie za výrazne kratší čas) - pre mňa je to ukazateľ zrejme vyššieho výkonu. Pre iného byť nemusí.
A áno - pravidelný servis, kvalitné náplne menené včas, kvalitné palivá i keď som tie krabice kúpil staršie s vyšším nájazdom. Pozitívne zmeny som zistil (aj) na nich. Ak roky denne jazdíš aj zhodné trasy cítiš a zistíš napríklad že kde si musel prv podradiť - nemusíš.
Nemálo na spotrebe spraví taktika jazdy, celkom rád by som sa dožil že si kúpim(e) EV či aj na ňom zajazdím lepšiu spotrebu.
mLuks
ved to tu nikto nerozporuje, ale dnes je dnes a buducnost je buducnostznamená obrovský dojazd? Niečo okolo 800-1000km? EV sa k tomu o niekoľko rokov dostane.
to uz sme tu spominali, ze vsade vo vyspelom svete sa emisie kontroluju aj priamo na ceste /uz aj v ČR/ len u nas nieco take neexistujeNo a to nemáš ako zistiť, keďže akonáhle skončí ľudom záruka na auto, tak prechádzajú k roznym známym, garažmajstom, neautorizovaným servisom a tam ti už nikto negarantuje čo a ako bolo urobené. Navyše, pri dnešných spaľovákoch je problém DPF, OPF, EGR, Adblue atď. Akonáhle sa tieto veci začnú kaziť, ľudia ich davajú vypínať a demonovať, vykuchať, keďže do 8-10 ročného auta sa im nechce kupovať nové DPFko za 600€. Čo spôsobuje, že z euro5/6/7 sa stáva automaticky nižšia norma a auto produkuje viac emisií. Toto vidím ako veľkú výhodu EV, že niečo také tam nie je možné a teda EV si udrží svoje nulové lokálne emisie (ak nerátame odreté gumy) počas celej svojej životnosti.
nechceš vidiet ze EV maju stale horsi pomer cena/uzitok ako spalovaky, ked berieme tie EV ktore sa predavaju v EuAk sa gogo pýtaš, že prečo si ľudia nekupujú EV, tak presne tu máš jeden z dôvodov. Antikampane, hoaxy, fakenews ohľadom EV, vieme ako si dnes ľudia absolútne neoverujú informácie, preberú všetko čo vidia na prvú a posúvajú to ďalej. Tak ako aj tvoj špeciálny kontajner na vyhorené EV, ktorý je špeciálny tak maximálne červeným náterom a jednym tesnením a možno ani tým, ak nebol predtým otváravý.
áno dnes je dnes a buducnosť je budúcnosť. Tak vy dnes neargumentujte tým, že v budúcnosti bude treba navýšiť výrobu a distribúciu elektrickej energie a dobudovať infraštruktúru nabíjacích staníc, keďže je to problém až budúcnosti. Lebo dnešná výroba a distribúcia a dnešná sieť nabíjačiek je pre dnešný počet EV dostačujúca.gogo956 napísal: 28 nov 2024, 17:04 ved to tu nikto nerozporuje, ale dnes je dnes a buducnost je buducnost
pri EV ti netreba žiadne meranie emisií na ceste.to uz sme tu spominali, ze vsade vo vyspelom svete sa emisie kontroluju aj priamo na ceste /uz aj v ČR/ len u nas nieco take neexistuje
Ja to vidím ale to čo si ty napísal teraz nie je všeobecný fakt ale opäť subjektívna vec, pretože niekomu pomer cena/užitok môže vyhovovať aj pri súčastných podmienkach a súčasnom stave EV technológie.nechceš vidiet ze EV maju stale horsi pomer cena/uzitok ako spalovaky, ked berieme tie EV ktore sa predavaju v Eu
Autoeditácia príspevku po 3 min 38 sek:
starysomar
pointa je stále tá, že pokiaľ nemáš papier z brzdy, tak je to stále o subjektívnom pocite a o subjektívnom pocite sa nemôžme baviť ako o fakte
čo sa tyka porovnavania či viacej horia spalovaky alebo Ev, to sa neda porovnavat. Za prve spalovakov je drviva väčšina a Ev málo. Za druhe, všetky EV su viac menej nové auto, zatial co priemer spalovakov je na Svk kolko? 15rokov? Uvidime ako to bude s horením Ev ked ich raz bude 50percent a budu vyrazne staršie. /nastastie ale uz sa zacinaju v poslednej dobe viacej pouzivat baterie ktore su menej nachylne na samovznietenie/
-
starysomar
Hardcore addict
gogo956 - máš niekde relevantný údaj že spaľováky v POROVNATEĽNÉHO veku horia menej?
Dajú sa nájsť údaje aj o tom, že pri nehodách horia EV podstatne menej krát.
mLuks - o subjektívnom pocite je ak strčíš ruku do studenej alebo teplej vody.
Dodatok: meranie zrýchlenia možno oprávnene spochybniť bez presne definovanej metodiky no dosahovanú maximálnu rýchlosť na rovine / v stúpaní nie.
Dodatok: meranie zrýchlenia možno oprávnene spochybniť bez presne definovanej metodiky no dosahovanú maximálnu rýchlosť na rovine / v stúpaní nie.
kolko existuje 15 a viac rocnych EV aby sa z nich dala urobit nejaka relevantna statistika?starysomar napísal: 28 nov 2024, 18:03 gogo956 - máš niekde relevantný údaj že spaľováky v POROVNATEĽNÉHO veku horia menej?
-
starysomar
Hardcore addict
Prečo tak?
Existuje dostatok 0-5 ročných EV aj spaľovákov.
Podľahol si "propagande" respektíve skôr honbe za senzáciami.
EV skutočne horia menej často, len je z toho väčšie haló
EV skutočne horia menej často, len je z toho väčšie haló
a preto máš teplomer aby si vedel presne povedať, koľko stupňov má tá voda, rovnako na to je aj brzda aby si vedel presne povedať, či výkon tvojho auta je nižší, vyšší, rovný tomu z výroby a o koľko.
-
starysomar
Hardcore addict
Vypisuj, namietaj - bavím sa na tej snahe.
Ťažko si uznať omyl, hoci zriedkavý 
Ja MERIAM. Z mnohých meraní viem porovnať. Pozri trochu tie linky - výrobcovia v meraniach odrbávajú. Ja sám seba nemám dôvod. Ani niekde publikovať výsledky meraní.
Dopísal som neskôr no ako chceš spochybniť dosiahnutú maximálnu rýchlosť?
Ja MERIAM. Z mnohých meraní viem porovnať. Pozri trochu tie linky - výrobcovia v meraniach odrbávajú. Ja sám seba nemám dôvod. Ani niekde publikovať výsledky meraní.
Dopísal som neskôr no ako chceš spochybniť dosiahnutú maximálnu rýchlosť?
Ale prestaň, proste jediné čo od teba chcem je vedieť koľko kw má teraz tvoj motor, nič iné ma nezaujíma. Čišlo kw podľa papierov, číslo kw teraz.
Všetky ostatné veci sú absolútne irelevantné pre slovo výkon.
Všetky ostatné veci sú absolútne irelevantné pre slovo výkon.
-
starysomar
Hardcore addict
Čo Ty cheš odo mňa vedieť je mi ukradnuté. Viacerí máte nejaké popletené predstavy, že Vám musí niekto niečo dokazovať.
To uz plati teraz ked kupis 8r dizlak. Odide nieco na systeme Adblue a za kazdy diel lietaju stoeurovky. Nevravim ze je to vysokokazove ale su to proste problemy a naklady navyse. A u tychto modernych dizlov uz nie je bezne ze si to ludia odstavuju. Najdu sa taki ale na urovni statistickej chyby.mLuks napísal: 28 nov 2024, 15:25Kupovať dnešné spaľováky o 10 rokov ako jazdené bude naozaj o hubu a ľudia si budú musieť dávať veľký pozor čo a od koho kupia.
starýsomár
Ale veď ty sám si prišiel do diskusie s tým, že tvoje auto má teraz vyšší výkon ako podľa papiera od výroby. Nikto ťa nežiadal aby si takúto informáciu napísal. Ja som sa ťa na to len opýtal, ako si na to prišiel, či máš papier z brzdy? Keďže brzda sa dá nazvať meranie v laboratórnych a certifikovaných podmienkach. Ty si na to odpísal, že nemáš dôvod platiť brzdu, teraz píšeš, že máš vlastné meriania a keď ti na toto všetko napíšem, že sa teda bavíme len o tvojom subjektívnom pocite ale nemôžme to nazvať faktom, tak sa urážaš.
Ak si to ty myslíš, že tvoje auto má vyšší výkon, tak si to mysli ale tak to aj prezentuj "Ja si myslím/mám pocit, že moje auto má vyšší výkon ako papierový". Teraz od goga žiadaš nejaké relevantné dáta, ale keď niekto od teba žiada relevantné dáta, tak už je zlý, lebo narúša tvoju integritu, názor, či myšlienky.
Ale veď ty sám si prišiel do diskusie s tým, že tvoje auto má teraz vyšší výkon ako podľa papiera od výroby. Nikto ťa nežiadal aby si takúto informáciu napísal. Ja som sa ťa na to len opýtal, ako si na to prišiel, či máš papier z brzdy? Keďže brzda sa dá nazvať meranie v laboratórnych a certifikovaných podmienkach. Ty si na to odpísal, že nemáš dôvod platiť brzdu, teraz píšeš, že máš vlastné meriania a keď ti na toto všetko napíšem, že sa teda bavíme len o tvojom subjektívnom pocite ale nemôžme to nazvať faktom, tak sa urážaš.
Ak si to ty myslíš, že tvoje auto má vyšší výkon, tak si to mysli ale tak to aj prezentuj "Ja si myslím/mám pocit, že moje auto má vyšší výkon ako papierový". Teraz od goga žiadaš nejaké relevantné dáta, ale keď niekto od teba žiada relevantné dáta, tak už je zlý, lebo narúša tvoju integritu, názor, či myšlienky.
baterie starnu,elektroinstalacie tiez, takže je predpoklad, že štatisticky pravdepodobne skôr vznikne skrat na elektromobile ktore ma 15rokov ako na EV ktore ma 0-5rokov. Či nie?starysomar napísal: 28 nov 2024, 18:09 Prečo tak?
EV skutočne horia menej často, len je z toho väčšie haló![]()
-
starysomar
Hardcore addict
Ešte raz a pomaly - nenašiel som narýchlo porovnanie pre autá do 5 rokov od výroby no je viacero dôvodov k tomu že EV HORIA PODSTATNE MENEJ.
Prečo autá horia:
https://emefka.sk/toto-su-najcastejsie- ... i-aj-tebe/
Zvýšené požiare EV sú kydy:
https://zive.aktuality.sk/clanok/jskm80 ... -len-famy/
Prečo autá horia:
https://emefka.sk/toto-su-najcastejsie- ... i-aj-tebe/
Zvýšené požiare EV sú kydy:
https://zive.aktuality.sk/clanok/jskm80 ... -len-famy/
ano platí to už aj teraz. Nesúhlasím akurát s tým, že nie je veľa ľudí, ktorí si to odstavujú,resp. že sú na úrovni štat chyby. ešte stále mám skupinu VW Club na FB follownutú a tam sa pri každom probléme ohľadom DPF, EGR, ADblue objavujú komentáre typu "viem ti to vypnúť, nebude problém, napíš mi správu" atď, dokonca na googli nájdeš normálne firmy, ktoré tieto služby ponúkajú, čo mi rozum neberie akom môže byť legálne podnikať s niečim takým ako je zásah do emisného systému vozidla.wladas napísal: 28 nov 2024, 18:38 To uz plati teraz ked kupis 8r dizlak. Odide nieco na systeme Adblue a za kazdy diel lietaju stoeurovky. Nevravim ze je to vysokokazove ale su to proste problemy a naklady navyse. A u tychto modernych dizlov uz nie je bezne ze si to ludia odstavuju. Najdu sa taki ale na urovni statistickej chyby.
Ten Mercedes EV ktory sa v Korei koncom augusta vznietil nebol ani starý ani havarovaný. Následny požiar v podzemnej garazi poskodil 900 áut.