Elektromobil co si o nom myslite?
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
K tým ťažko dostupným servisom - to postupne čoraz viac čaká aj majiteľov spaľovákov. Väčšina netuší o čom to je do prvej poruchy, výmeny dačoho.
Garážnici končia a skončia (...), servisov ktoré vedia čo robia a majú na to ľudí a techniku je a bude čoraz menej.
Elektromobilom (prepokladám) budú servisy pribúdať a (predpokladám) budú vedieť, čo robia.
Garážnici končia a skončia (...), servisov ktoré vedia čo robia a majú na to ľudí a techniku je a bude čoraz menej.
Elektromobilom (prepokladám) budú servisy pribúdať a (predpokladám) budú vedieť, čo robia.
toto zase mna az tak netrapi, na jednej strane to je vyhoda tak maximalne pri frajereni na semafore a na druhej to je malo vypovedajuca hodnota. malokedy ta zaujima kolko trva kym sa dostanes na 100km/h. podstatne zaujimavejsia hodnota je z 0 na 50 alebo na 70km/s. ono to nie je linearne.chlapec10 napísal: 14 dec 2024, 16:17No ano, chapem, ja budem hladat totoznu kombinaciu, ale tak, na RWD si nejak nepotrpim, to uz skor na 0-100 pod 5s
podla mna dolezitejsie je aky ma auto podvozok a ako je vybalancovane, proste taka Bentley Bentayga moze ist z 0 na 100 za 3,5s ale napriek tomu bude mazda mx-5 100x lepsie auto na okruh aj na zabavu.
inak MG4 ma aj XPower verziu ktora ma 4x4 a z 0 na 100 ide pod 4 sekundy. ta uz vychadza ale na cca 40 tisic.
elroq je sice vacsi ale nevypada zle. ale tamto je ten najslabsi motor a predpokladam uplne zakladna vybava.
Keď už mám ten elektromobil, tak mám jednu blbú otázku.
Niekedy v budúcnosti plánujem cestu na SK kde v garáži mame starú, možno aj 20 ročnú trojfazovu zásuvku. Ako bezpečne je tam nabíjať auto? Existuje niekto/nejaka firma ktorej zavolám a poviem aby to prišli nejak skontrolovať a povedali či to bude fungovať alebo nie?
Prípadne to vyrieši prenosný wallbox https://ecovolter.com/en/buy/? Ak to správne chápem tak by to malo kontrolovať teploty, odpory a pri probléme znížiť nabíjací výkon pripadne nabíjanie úplne vypnúť.
Niekedy v budúcnosti plánujem cestu na SK kde v garáži mame starú, možno aj 20 ročnú trojfazovu zásuvku. Ako bezpečne je tam nabíjať auto? Existuje niekto/nejaka firma ktorej zavolám a poviem aby to prišli nejak skontrolovať a povedali či to bude fungovať alebo nie?
Prípadne to vyrieši prenosný wallbox https://ecovolter.com/en/buy/? Ak to správne chápem tak by to malo kontrolovať teploty, odpory a pri probléme znížiť nabíjací výkon pripadne nabíjanie úplne vypnúť.
-
kukiak
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Pokial su tam stare hlinikove kable, nechal by som ju skontrolovat a podotahovat kontakty (hocijaky dedinsky elektrikar). Daj si vsak pozor, ci ma 5 kolikov a nie 4. Ak mas 4, tak to tam nedas (je to ina el. sustava)
Mam EV uz dlho a 3F prenosnu nabijacku som este nepouzil. Pokial ides niekde na dlhsie, tak staci aj ta zakladna 230v (mal by si ju mat vo vybave). Za 24h s nou nabijes 50+kwh. Ak vsak tam nemas po ceste UFC nabijacku a potrebujes tam dostat za par hodin co najviac energie, tak to mozno pre teba zmysel davat bude.
Mam EV uz dlho a 3F prenosnu nabijacku som este nepouzil. Pokial ides niekde na dlhsie, tak staci aj ta zakladna 230v (mal by si ju mat vo vybave). Za 24h s nou nabijes 50+kwh. Ak vsak tam nemas po ceste UFC nabijacku a potrebujes tam dostat za par hodin co najviac energie, tak to mozno pre teba zmysel davat bude.
Ahoj lukas9206,
20 rokov nie je taka stará zásuvka, to by už nemal byť hliník. Pravdepodobne bude 5p (5 kolík), ale zisti si čo tam naozaj je a objednaj si aj príslušný adaptér k tej nabíjačke ecovolter. Pozor, môže byť na 16A alebo 32A - líši sa veľkosťou (priemerom) aby si neobjednal zlý adaptér.
Určite by som si tú nabíjačku kúpil, ak nechceš nabíjať 1,5 dňa cez 230V nabíjačku, čo si mal pribalenú.
PS: Pozor - priamo z tej trojfázovej zásuvky nevieš nijako nabíjať auto bez "medzikusu" - prenosnej trojfázovej nabíjačky (wallboxu).
PS2: neteoretizujem, mám dve EV a nabíjam doma aj na chate.
20 rokov nie je taka stará zásuvka, to by už nemal byť hliník. Pravdepodobne bude 5p (5 kolík), ale zisti si čo tam naozaj je a objednaj si aj príslušný adaptér k tej nabíjačke ecovolter. Pozor, môže byť na 16A alebo 32A - líši sa veľkosťou (priemerom) aby si neobjednal zlý adaptér.
Určite by som si tú nabíjačku kúpil, ak nechceš nabíjať 1,5 dňa cez 230V nabíjačku, čo si mal pribalenú.
PS: Pozor - priamo z tej trojfázovej zásuvky nevieš nijako nabíjať auto bez "medzikusu" - prenosnej trojfázovej nabíjačky (wallboxu).
PS2: neteoretizujem, mám dve EV a nabíjam doma aj na chate.
maximálny dojazd 1 000 km
batériu je možné nabiť z piatich na 60 percent za päť minút
https://www.fev.com/en/greater-range-hi ... e-battery/
batériu je možné nabiť z piatich na 60 percent za päť minút
https://www.fev.com/en/greater-range-hi ... e-battery/
-
starysomar
Hardcore addict
Len kde a čím.
Z 5% na 60% je o 55%
Ak akumulátor 100 kWh - dobiť o 55 kWh
Ak počas 5 minút - 12-násobok...
Skromných 660 kW výkonu (bez zohľadnenia strát) - teda minimálne trištvrte megawattu výkonu potrebných na jedno nabíjacie miesto.
Ako ukážka dosahovaného pokroku vo vývoji super.
Z 5% na 60% je o 55%
Ak akumulátor 100 kWh - dobiť o 55 kWh
Ak počas 5 minút - 12-násobok...
Skromných 660 kW výkonu (bez zohľadnenia strát) - teda minimálne trištvrte megawattu výkonu potrebných na jedno nabíjacie miesto.
Ako ukážka dosahovaného pokroku vo vývoji super.
Tak mozno to docasne vyriesia proste tak, ze na to daju extra tarif pre naozaj najmajetnejsich. Imho stale plati, ze to EV je vhodne primarne pre ludi ktori nabijaju doma a teda pomaly a k podobnej nabijacke pricuchnu 2x za rok. Koniec koncov, majitelia EV tvrdia, ze je to aj tak nezmysel a je skvele ze si auto samo vynucuje dlhsiu prestavku
Ale okolo 600kW nabijacku ak sa nemylim mame uz aj v BA.
Ale okolo 600kW nabijacku ak sa nemylim mame uz aj v BA.
-
starysomar
Hardcore addict
Iste. Zmysel to môže mať na diaľniciach - ako núdzovka v prípade potreby.
Je dobre, že vývoj nových akumulátorov (hlavne nehorľavých a techniky celkovo) naberá na obrátkach.
Aj preto, aká tragédia začínajú byť poslednou dobou spaľováky (poruchy, servis, životnosť atd).
Je dobre, že vývoj nových akumulátorov (hlavne nehorľavých a techniky celkovo) naberá na obrátkach.
Aj preto, aká tragédia začínajú byť poslednou dobou spaľováky (poruchy, servis, životnosť atd).
Jo, ja coraz viac tuzim po G20 facelifte, nejaka verzia 330e a potom uz mozem pokojne a s otvorenou narucou nastupit na vlnu elektromobility. Ale novu ju kupit nemozem a z jazdenej pri tej spolahlivosti sucasnych aut ide strach.
BTW: pokial ide poloelektromobilitu a hybridy, premyslal som nad jednou vecou. Ja to mam napriklad z domu 4-5km na dialnicu. So spalovakom sa snazim motor za tych 5km ako tak zahriat (zvycajne sa mi to podari tak ze 50-60 stupnov voda, 50 stupnov olej) a potom uz som na dialnici kde sa snazim ist prve kilometre okolo 110km/h kym sa nezohreje olej aspon na 70% a potom uz pomaly pridavam az do cca 160km/h kedy som uz ale pomaly v BA
. V pripade pluginu by som ale idealne mimo dialnicu jazdil na baterke a pride mi, ze vtedy sa motor ktory nebezi vobec nezhrieva vobec a ist zrazu na dialnici 100km/h s uplne studenym motorom asi nie je to najlepsie pre jeho zivotnost. Riesia toto nejak pluginy ? Je tam nejaka moznost napriklad predohrevu motora, alebo oleja/vody, pripadne interieru ako v EV ? Chapem, ze asi to maju rozne znacky rozne, ale riesia to nejako/ako ?
BTW: pokial ide poloelektromobilitu a hybridy, premyslal som nad jednou vecou. Ja to mam napriklad z domu 4-5km na dialnicu. So spalovakom sa snazim motor za tych 5km ako tak zahriat (zvycajne sa mi to podari tak ze 50-60 stupnov voda, 50 stupnov olej) a potom uz som na dialnici kde sa snazim ist prve kilometre okolo 110km/h kym sa nezohreje olej aspon na 70% a potom uz pomaly pridavam az do cca 160km/h kedy som uz ale pomaly v BA
No minimalne by sa dalo domontovat webasto. Ale aj automobilky zvyknu mat vlastne riesenia ako doplnok.
-
starysomar
Hardcore addict
Roky som mal do prevažne práce 3 kilometre, moja 2,7. Roky máme diesely. Moja tiež nejazdí moc krotko, ja na to dupnem častejšie. Pravda je že naše aut nemali a nemajú DPF no ak by aj - nemal by som problém.
Nesuhlasim. Pri dennom pouzivany na take kratke vzdialenosti pojde DPF papa.
Mamka na to davnejsie doplatila pri Suzuki
Mamka na to davnejsie doplatila pri Suzuki
Na troch km sa DPF nema kedy vypalit a regenerovat, pretoze sa auto nestihne ani zohriat.
-
starysomar
Hardcore addict
Väčšinou. Kamarát (dlhoročný automechanik) jazdí tretí rok autom s DPF denne 9 km z domu do dielne a 9 km nazad. Ono to bude hodne závisieť od "značky". Občas "ďalej" napríklad 40 km.
No nazad k EV - "Stellantis predstavuje novú generáciu batérií":
https://zive.aktuality.sk/clanok/1odZrJ ... ampaign=lp
No nazad k EV - "Stellantis predstavuje novú generáciu batérií":
https://zive.aktuality.sk/clanok/1odZrJ ... ampaign=lp
-
starysomar
Hardcore addict
A čínska firma auto z dlhým dojazdom a výmenným systémom aku za čas 2,5 minúty:
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/7 ... ove_spravy
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/7 ... ove_spravy
No, ako uprimne ... byt ta vec za 40k a v recenziach by sa neobjavil zasadny problem, asi by som ho kupil a hned na to by som zacal premyslat kde nan vziat. Nie som moc na SUV, ale vyzera vyborne.
Ale nemyslim, ze sa vojde do 40k.
Ale nemyslim, ze sa vojde do 40k.
-
starysomar
Hardcore addict
"namiesto nabíjania ponúka výmenu batérií trvajúcu dve a pol minúty" - kým nie je kde - nie je prečo kúpiť ak by aj možnosť bola.
Mňa viac zaujala nedávna (neviem či pravá) info o obrovských zásobách podzemného vodíka. EV s palivovými článkami by bolo zaujímavé.
Mňa viac zaujala nedávna (neviem či pravá) info o obrovských zásobách podzemného vodíka. EV s palivovými článkami by bolo zaujímavé.
To je pokial viem moznost ktoru ma NIO uz dnes, ale nabijat ich samozrejme uplne normalne mozes. Dovod je, ze za 40k to auto vyzera solidne a v zaklade ma aj skusnu vybavu. Akurat baterka asi bude mensia.
Akurát dnes som šiel v Hamburgu okolo Nio showroomu a vravím si veď čeknem, ako to vyzerá. A ako kurnik, ale tie auta vyzerajú na prvý pohľad veľmi zaujímavo. Asi si o nich musím niečo prečítať.