Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa starysomar »

Ten dojazd je inou metodikou no celkovo to auto vyzerá veľmi dobre.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

lukas9206 napísal: 23 dec 2024, 21:05 Akurát dnes som šiel v Hamburgu okolo Nio showroomu a vravím si veď čeknem, ako to vyzerá. A ako kurnik, ale tie auta vyzerajú na prvý pohľad veľmi zaujímavo. Asi si o nich musím niečo prečítať.
Vadia mi akurat mozno trochu tie lidari na streche, ale zase to na pri havarii sancu prezit co je pri sucasnych cenach asi vyhoda. Inak to vyzera solidne aj podla testov. Su dostupne aj nejake ceske.

Ako zatial Teslicka ? :)
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Hej tie lidari sú trochu neobvyklé, ale nie je to nič čo by mi nejak na dizajne vadilo. Hlavne tá limuzína ET7 je podľa môjho gusta.

Čo sa Tesly týka, tak určite neľutujem že ju skúšam. Zatiaľ som ešte s ňou nemal dlhšiu jazdu (300km+) ale na jazdenie okolo "domu" zatiaľ skvelé. Aj keď ten základný autopilot hlavne na diaľnici je celkom otravný. A priplácať za Enhance autopilot 3800€ len aby to vedelo prejsť z pruhu do pruhu bez toho aby sa autopilot vypol mi príde trochu drahé.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Tiez by som to prezil. Na druhej strane sa mi hodne paci ta AI hlava, takze za mna slusne aj ked pozeram skor na ET5. Nejak mam stale problem s velkymi autami :)
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

lukas9206 napísal: 25 dec 2024, 7:29 Hej tie lidari sú trochu neobvyklé, ale nie je to nič čo by mi nejak na dizajne vadilo. Hlavne tá limuzína ET7 je podľa môjho gusta.

Čo sa Tesly týka, tak určite neľutujem že ju skúšam. Zatiaľ som ešte s ňou nemal dlhšiu jazdu (300km+) ale na jazdenie okolo "domu" zatiaľ skvelé. Aj keď ten základný autopilot hlavne na diaľnici je celkom otravný. A priplácať za Enhance autopilot 3800€ len aby to vedelo prejsť z pruhu do pruhu bez toho aby sa autopilot vypol mi príde trochu drahé.
Čiže ten basic Autopilot je v podstate taký lepší adaptívny tempomat? Premýšľam, že aké bude ďalšie auto po EV6 a Tesla ma láka hlavne kvôli infotainmentu, aktualizáciám a podobne. Oplatí sa priplácať si za FSD v EÚ?
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Sice Ti neviem odpovedat, ale mohol by som Ta poprosit o nejake skusenosti s EV6, kolko si na tom nalietal a ake su dojmy ? :)
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Nie FSD sa v EU absolutne neoplati, jeho podpora je v EU este asi daleko. Basic autopilot je vlastne inteigentnejsie drzanie v pruhu s adaptivnym tempomatom. Napr sa da do lavej casti v pruhu ak zprava predbiehas kamion.
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Johnnny napísal: 29 dec 2024, 16:38 Sice Ti neviem odpovedat, ale mohol by som Ta poprosit o nejake skusenosti s EV6, kolko si na tom nalietal a ake su dojmy ? :)
Pocity a dojmy sú veľmi dobré. Mám modelový rok 2024, auto nikde nevŕzga, nebúcha a je veľmi dobre odhlučnené, pretože už má dvojité sklá (zdá sa mi, že MY22 ich ešte nemal). Mám výbavu Wind, čo je taký stred. Priplatkové "matrix" svetlá fungujú dobre. Ich svetelný tok je však trochu slabší a v zákrutách mi chýba prisvecovanie, ktoré som mal na Kodiaqu.
Čo ma veľmi hnevá, je infotainment. Je taký nemastný-neslaný. Chýbajú mu dve základné funkcie: bezdrôtový CarPlay a tlačidlo na manuálny predohrev batérie.
Od júla som urobil približne 6000 kilometrov. Jazdím veľa krátkych trás po Bratislave, kde auto podľa mňa exceluje.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

aku mas priemernu spotrebu?
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

beardie napísal: 30 dec 2024, 10:04 aku mas priemernu spotrebu?
V priemere okolo 14-16 kWh po meste. Niekedy aj menej, záleží od trasy. Diaľnica teraz v zime niekde okolo 19-24 kWh.
Mám 19" kolesá, obuté celoročné pneumatiky Hankook ION Flexclimate.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

masterdead napísal: 29 dec 2024, 12:53 Čiže ten basic Autopilot je v podstate taký lepší adaptívny tempomat? Premýšľam, že aké bude ďalšie auto po EV6 a Tesla ma láka hlavne kvôli infotainmentu, aktualizáciám a podobne. Oplatí sa priplácať si za FSD v EÚ?
Ja to nemám s čím porovnávať, keďže doteraz som mal na autách len adaptívny tempomat. Každopádne drží to pruh a jazdí to samo až do zastavenia. Na okreskach a na diaľnici keď nepotrebuješ zmeniť pruh paráda. Ale na to aby to zmenilo pruh bez toho aby sa autopilot ne vypol, potrebuješ príplatok za enhance autopilot alebo sa to dá riešiť aj Sexy knob-om.
Čo sa týka FSD ten je dosť okliesteni v EÚ a podľa mňa sa ten príplatok za cca 7500€ neoplatí. Aj keď sa vraj v novom roku majú diať nejaké legislatívne zmeny a možno toho FSD dokáže viac ako doteraz. Ale žiadne zázraky by som od toho asi nečakal.
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

masterdead napísal: 30 dec 2024, 9:42 Chýbajú mu dve základné funkcie: bezdrôtový CarPlay
Nepridavala nahodou KIA na EV6 bezdrotovy Carplay / Android Auto cez firmware update?

Kazodpadne Tesla Y (LR AWD) a EV6 (GT-line, AWD, facelift 2025) su zatial moji TOP 2 kandidati,

a ako alternativu mam zatial Ford Mach E (AWD Premium) ktory na testovacke prijemne prekvapil a este ma cakaju testovacky Mercedes EQB (350 4matic), BYD Sealion 7 (Excelence AWD), Ioniq 5 (4wd)
a na 3. mieste mam Renault Scenic etech, Mini Countryman (SE ALL4) a BMW IX2 (xdrive30, no tu je dost vysoka cena na male auto a vela vybavy za priplatok)
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

chlapec10 napísal: 30 dec 2024, 13:52 Nepridavala nahodou KIA na EV6 bezdrotovy Carplay / Android Auto cez firmware update?
Práveže nepridávala. Moja EV6 má infotainment head unit označený ako Gen5W, ktorý technicky podporuje bezdrôtový CarPlay, ale "vraj" z licenčných dôvodov to nemôžu sprístupniť. Nová verzia EV6, postavená na platforme ccNC (Connected Car Navigation Cockpit), už obsahuje všetko, čo by som od infotainmentu požadoval. Avšak je dostupná iba vo verzii 2025+.
Ani to však nie je úplne ideálne, pretože Hyundai Motor Group (HMG) už oznámila vývoj platformy AAOS (Android Automotive OS), čím celý ccNC, ktorý ešte len teraz prišiel, posielajú do dôchodku.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Tyka sa to len CarPlay, alebo aj AA ? To je asi jedina vec co by mi v modernom aute vadila. Inak sa mi EV6, hlavne po facelifte hodne paci :)
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

masterdead napísal: 30 dec 2024, 22:30 Práveže nepridávala.
Dobre vediet, tym padom EV6 pred-facelift pre mna definitivne vypadla
Johnnny napísal: 01 jan 2025, 7:07 Tyka sa to len CarPlay, alebo aj AA ? To je asi jedina vec co by mi v modernom aute vadila. Inak sa mi EV6, hlavne po facelifte hodne paci :)
EV6 2025 (Facelift) uz ma bezdrotovy AA aj Carplay
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Otázka je, či chýbajúci bezdrôtový CarPlay/AndroidAuto je pre teba showstopper. Ja som bol extrémny užívateľ Waze na Kodiaqu, hlavne kvôli optimalizácii trasy kvôli spotrebe, pretože ma nebavilo stáť v zápche so zapnutým motorom a spotrebou 11l/100km. Odkedy mám EV6, tak toto ma prestalo úplne trápiť a Waze už používam máličko.

Zároveň bezdrôtový CP/AA je dosť náročný na batériu mobilu, kde cca 1 h jazdy spotrebuje 10 % batérie. Zabudni na vstavanú bezdrôtovú nabíjačku, mobil sa brutálne prehrieva. Na krátke jazdy super, ale pri dlhých jazdách aj čítam, že ľudia radšej volia kábel (ja tiež). Ja som si do auta kúpil CarlinKit (gadget na bezdrôtový AA/CP - 35 eur), chodí to fajn.

Interná navigácia vie zobrazovať aj stav premávky, podobne ako Google Maps (zelená, žltá, červená). Vie zároveň zobrazovať aj upozornenia na známe radary. Backend internej navigácie by mal byť HERE WeGo (je online). Plus ak máš head-up displej, tak jediný, kto to vie ovládať, je interná navigácia (žiaľ, takmer každé auto to má takto obmedzené).

Ak by si sa ma spýtal, či si máš kúpiť EV6 1. alebo 2. generácie a jediný rozdiel je finančný, tak pokojne 1. generáciu. Ušetrené peniaze radšej investovať do jazdenia.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Skusal niekto EV6 a aj Teslu? v robote mame nove EV6, tak som na nich siel par krat do viedne a pre mna je to auto strasne (ani zadarmo by som nechcel). Motor vykon ma, ale reakcia plynu je totalne debilna, ma to odpich jak krava, ale pride mi ze ta krivka ako by to malo reagovat je uplne na prd. A aj kedy. Ked stojis a pridas to roztrha asfalt - uplne zbytocne, a na dialnici ked tomu dupnes, tak sa to flaka. Auto si v podstate si stale robi co chce, aj ked som vsetko povypinal trha mi to volantom vkuse, ale ze furt. Vsetko pipa, vibruje volant, debilne pri kazdom preradovani z pruhu. Ked ide clovek v hustejsej premavke, tak sa vyslovene musim pretlacat s autom kam chcem ist. Tak len ma zaujima, ze ci je tam nejake zasadny rozdiel medzi teslou a kiou(alebo su vsetky elektricke auta rovnake), co sa tyka aj ovladania, plynu, atd. A doteraz som neprisiel na to ako v tej EV6 vypnut radio, rozbil by som to od nervov.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

cinges napísal: 03 jan 2025, 9:28 Auto si v podstate si stale robi co chce, aj ked som vsetko povypinal trha mi to volantom vkuse, ale ze furt. Vsetko pipa, vibruje volant, debilne pri kazdom preradovani z pruhu. Ked ide clovek v hustejsej premavke, tak sa vyslovene musim pretlacat s autom kam chcem ist.
A používal si pri preradzovaní z pruhu do pruhu smerovky? Ci na hulváta bez smeroviek? Ak na hulváta, tak sa nečuduj, že sa musíš hádať s asistentom. Na Proceede mám aktívny (so zásahom do volantu), pasívny (len zvukové upozorenia) alebo úplne vypnutý asistent jazdy v pruhoch.

Vypnutie rádia - skúšal si stlačiť ovládanie hlasitosti, ak máš ten panel prepnutý na rádio?

Na reakcie plynu nech sa vyjadri masterdead, či sa dá zmeniť nastaveniami režimu. Ale čo mám skúsenosti z i3, tak v každom režime inak reagovalo auto na plynový pedál.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

jasne ze so smerovkami, sekal by som ludom ruky, co nepouzivaju smerovky. Dam smerovku a preradujem a "vidi" to auta akoze v mrtvom uhle, aj ked su hoodne daleko. Proste aj ked to je vypnute, tak si to robi co chce na situacie, kedy by to nemalo robit absolutne nic aj keby bolo vsetko zapnute.
Ovladanie hlasitosti ti vypne zvuk, nie radio. ostatne veci chces pocut.
Ano, zmena rezimu robi dost velky rozdiel, ale ani jeden neni dobry. Napr. ako vsetci vraveli, ze na Tesle skoro vobec nepouzivas brzdu, ze to hned rekuperuje, ked uvolnis plyn. V tej EV6 to vobec nie je, teda nenasiel som to ako by sa to malo nastavit.
Jo a takisto sa mi nepodarilo ani hmlovky zapnut, aj ked ich ma. Fakt, su tam veci, ktore ma fakt fascinuju.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

cinges napísal: 03 jan 2025, 13:48 Dam smerovku a preradujem a "vidi" to auta akoze v mrtvom uhle, aj ked su hoodne daleko. Proste aj ked to je vypnute, tak si to robi co chce na situacie, kedy by to nemalo robit absolutne nic aj keby bolo vsetko zapnute.
To je potom to nove BCA, ktoré ma presne zabrániť zražke v mrtvom uhle, len si to napísal ako keby ti klasicke LKA/LFA nedovolilo sa preradzovať. Neviem či sa tieto veci v EV6 dajú úplne vypnúť, ja na proceed viem vypnúť úplne nvšetko, ešte aj ESP, aj keď neskúšal som či náhodou aj pri vypnutom ESP vo veľmi krízovej situácii nezasiahne.
Ovladanie hlasitosti ti vypne zvuk, nie radio. ostatne veci chces pocut.
Máš klasické tlačitko ovládania hlasitosti, ak ním točíš ovládaš hlasitosť, ak ho zatlačíš vypneš/zapneš rádio (DAB/FM), tak to napíše aj na infotainmente "DAB/FM off" a je ticho a infotainment ďalej beží. Piktogram vypnutého zvuku mi ukáže ak stiahnem hlasitosť na minimum. Aj keď to nepoužívam, pretože zvyčajne mám infotainment prehodený na BT alebo carplay. Pri týchto dvoch mi stačí len nepustiť hudbu z telefonu a je ticho v aute. Vyskúšaj či to takto funguje aj v EV6.
Ano, zmena rezimu robi dost velky rozdiel, ale ani jeden neni dobry. Napr. ako vsetci vraveli, ze na Tesle skoro vobec nepouzivas brzdu, ze to hned rekuperuje, ked uvolnis plyn. V tej EV6 to vobec nie je, teda nenasiel som to ako by sa to malo nastavit.
Toto netuším, ale aj i3 má silnú rekuperáciu. Tam som v meste skoro vôbec nepoužíval brzdu.
Jo a takisto sa mi nepodarilo ani hmlovky zapnut, aj ked ich ma. Fakt, su tam veci, ktore ma fakt fascinuju.
na pačke kde sú smerovky a svetlá, za piktogramami svetiel je taký volič hore/dole, ovláda sa dobre aj po hmate, len si stači zapamätať, že hore sú predé a dole sú zadné. Podľa fotiek to tam má aj EV6.
Napísať odpoveď