Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

lukas9206
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa lukas9206 »

aacid napísal: 06 máj 2025, 9:23 ale chces mat nastavene otvaranie priehradky na rychlom tlacidle? kolko je tam tych rychlych tlacidiel? nepotrebujes tam ine veci nastavit. pritom by stacilo uplne obycajne tlacidlo na priehradke tak ako maju vsetky auta desiatky rokov...

teslu som skusal, len jazda, nie dlhodobo. clovek si zvykne na vsetko, nijak to nemeni ze je to bezpecnostne riziko.
mozno je to staromodne, mozno skostnatele uvazovanie ale mne skratka vyhovuje ze auto ovladam ja, ze to auto robi to co ja chcem ked ja chcem.
a nie je to iba MG ktore sa uvedomilo, VW slubil ze nove auta budu mat viac tlacidiel, hyundai to uz praktikuje a najnovsie EU to chce zase nariadit ze to tak skratka byt musi. skratka bol to kratkodoby trend ktory uz umiera, nikto ho nemal rad a treba na neho co najrychlejsie zabudnut.
Ja nemám proti tlačítkam nič. A rozumiem, že každému vyhovuje niečo iné.
Ale skús mi povedať na čo všetko potrebuješ špeciálne dedikovane tlačítko ktoré používaš niekoľko krát počas jazdy? Napríklad moja jazda vyzerá tak, že auto si vyhrejem a nastavím cieľ navigácie v mobile pred odchodom. Stlačím brzdu, zaradim D a vypnem upozornenie na prekročenie rýchlosti jedným kliknutím na display a idem. Počas jazdy sa ešte hrajem s autopilotom a zapína/vypínam podľa potreby. Teplota ide taktiež jednoducho nastaviť jedným klikom pripadne sa aj to tuším da nastaviť na kolečko na volante, pri tých starších modeloch.

A ak by ti vážne až tak prekážalo to že nemáš tlačítka, máš tu sexy buttons ktorých si môžeš kúpiť tuším koľko chceš a nastaviť tam všetko čo ťa napadne. Mal som 3 týždne sexy knob. Vrátil som ho, lebo som ho vôbec nevyužíval :D

To auto nie je dokonalé a určite nemusí vyhovovať každému. Ale to, že to ma len jeden display vážne nie je až taký problém ako si mnohí myslia.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ako som pisal, zvyknut sa da na vsetko. ja nemam zaujem si zvykat na toto. proste som ten typ cloveka co povazuje pozeranie do telefonu za volantom za nebezpecne. viem ze vela ludi s tym nema problem ale ja proste nemam dobry pocit ked nepozeram na cestu. rad sa blaznim, rad robim blbosti ale akonahle mam oci z cesty tak mi v hlave svieti cerveny poplach.
predstava ze nemam ani tie budiky za volantom a ak chcem vediet rychlostou akou idem musim pozerat na tablet na stredojek konzole je proste odpudzujuca.
a ano, keby nemam inu moznost, keby vsetky auta su taketo tak sklonim hlavu a zvyknem si. ale moznost mam, nekupit si take auto.
lukas9206
Addict
Addict

Veď v poriadku. Ale s tým budíkom rýchlosti je to podľa mňa tiež taky hejt hlavne antiteslakov. Lebo ak nemáš head up display, tak je jedno či sa zrakom pozeráš dole alebo mierne dole do prava na ľavý horny roh obrazovky. Ten tablet je možno ešte vyššie ako väčšina budíkov v autách.
Ale je pravda že napríklad navigácia je už dosť ďaleko. A model S a X to majú vyriešené oveľa lepšie.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

To nebude vec antiteslakov. Tesla nie je prva kto s tym prisiel a viacero automobiliek este v spalovacej ere skusalo placnut displej na palubovku uprostred. Vzdy to bolo prijate s hejtom a akceptovatelne to zacalo byt naopak az s prichodom "klanu" Teslakov.

Mne vadia aj male displeje v zadu ako to maju napriklad IDcka co ma mrzi, lebo inak sa mi napriklad ID.4 hodne pozdava.

Na druhej strane, konkretne tie budiky idu do Tesly myslim napohodu dorobit, takze workaround tam je :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tak tak, nema to nic s teslou, rovnako mi to prekazalo vo volve ex30.
a to dorabanie... nie je to trochu divne si kupit auto za 50k a potom tam "dorabat" budiky a tlacidla? mam pocit ze okolo tesly vznikol kult ako okolo iphonov, take to "najlepsie auto na svete, sice ma hromadu nedostatkov a ktokolvek si dovoli nesuhlasit tak je hejter"... a v podstate ta tesla aj tak funguje, robi si veci po svojom na ktore "si treba zvyknut", vsetko zatvorene a netransparentne, prezentuje sa ako luxusna znacka. no a pokial si ochotny sa prisposobit, zvyknut si a podriadit sa tak je to vlastne super auto.
lukas9206
Addict
Addict

Vieš ju kúpiť za 40k. Každopádne maju to nemecke značky inak? Tam je základ skoro hole-bose auto a priplácaš si v podstate za všetko. Je to len uhol pohľadu, či si pri platíš na webe za klímu alebo po kúpe dáš 200€ za tlačítka či budík. Alebo len držiak na mobil za volant. Nevravím, že to je správne ale ja v tom nevidím až taky rozdiel. A keď sa na to pozriem z inej strany, môžeš si tam kúpiť budík akého tvaru chceš a dať si tlačítka kde tebe vyhovujú. Čo zas môže byť plus pre iných.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

aacid napísal: 06 máj 2025, 12:08 tak tak, nema to nic s teslou, rovnako mi to prekazalo vo volve ex30.
a to dorabanie... nie je to trochu divne si kupit auto za 50k a potom tam "dorabat" budiky a tlacidla? mam pocit ze okolo tesly vznikol kult ako okolo iphonov, take to "najlepsie auto na svete, sice ma hromadu nedostatkov a ktokolvek si dovoli nesuhlasit tak je hejter"... a v podstate ta tesla aj tak funguje, robi si veci po svojom na ktore "si treba zvyknut", vsetko zatvorene a netransparentne, prezentuje sa ako luxusna znacka. no a pokial si ochotny sa prisposobit, zvyknut si a podriadit sa tak je to vlastne super auto.
V principe suhlasim a uz dlho nie som fanusik tuzingu, ale objektivne si myslim, ze napriek subjektivnym vyhradam su tie Tesly dost slusne auta a ak by ma odradzalo od kupy len nieco co tam za mna za rozumne peniaze niekto dobastli, tak za mna cajk.
lukas9206
Addict
Addict

Ako som už načrtol. Budú vás na tom aute viac štvať iné veci ako to, že to nemá tlačítka či display pred volantom. A toto sú ešte veci čo sa dajú ľahko vyriešiť
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

mozno pri tej tesle budu o kupe rozhodovat ine veci (napriklad absencia autorizovanych servisov na SK). ale napriklad od toho volva ma odradilo prave to rozhodnutie ovladat vsetko cez jeden displej.
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

Inac ta priehradka na chranku je ozaj mala, v podstate tam mam len papiere od auta a poistky. A teraz som si objednal S3XY buttons, kde si mozes priradit k tlacidlam rozne funkcie. Ale skor mi ide o commander kde sa daju automatizovat veci ako pipanie pri prekroceni rychlosti.

Teraz som zacal pouzivat hlasove prikazy, nech sa nehrabem na display pocas jazdy. Ak v buducnosti iplementuju do systemu AI Grok tak bude ovladanie este prijemnejsie.

Teraz ma napadlo rodicia mali Xsaru Picasso a tiez tam bol display v strede pristrojovky a clovek si rychlo zvykol.
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

daniel.daniel napísal: 05 máj 2025, 21:17lacnejsie nabijanie na E-joine ako na tesla supercharger. I
S tymto suhlasim, Supercharger je za mna vcelku sklamanie, drahe a pomale (minimalne ten SuC v Bratislave Aupark)... Pri nejakom roadtripe mimo SK je samozrejme super mat supercharger ale napr na Slovensku idem radsej na Ejoin ktory je lacnejsi a rychlejsi... Vacsinu casu ale aj tak nabijam z prebytkov fotovoltaiky, takze od marca som platil asi len 20-30 Eur co som nabijal mimo dom
lukas9206 napísal: 05 máj 2025, 21:28 Jop súhlasím, tie veci si ozaj návykové.
Akú máš verziu? Mam zadnokolku pred facelift a dá sa aj za 11 ak sa snažíš :D
To je screenshot z Tesly appky? ci to mas nejaky addon
lukas9206 napísal: 06 máj 2025, 9:13 Priehradku si vieš nastaviť ako rýchlu voľbu na tlačítko na volante.

Inak skúšal si niekedy vôbec Teslu? Lebo napríklad ten Infotainment je podľa mňa úplne že s inej galaxie oproti iným automobilkam. Je to ozaj návykové a v podstate ti časom aj prestane vadiť, že na všetko máš len display lebo to funguje okamžite.
Tak, priehradku podla mna neotvaras kazdych 30 minut (ani kazdu jazdu), takze to tragicky neberiem... Suhlasim ze software maju vypeckovany, ale bohuzial navigacia aj ked vizualne vyzera luxusne, tak Waze sa bohuzial nevyrovna... na dlhsie trasy si vzdy pred jazdou pozeram waze aby som videl aka je situacia a uz sa mi neraz stalo cez Waze mal o dost lepsie (a rychlejsie) trasovanie ako Tesla kvoli aktualnym info.
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Tak aupark je slabucky, ale coskoro otvoria supercharger pri Avione kde bude viac stojanov a budu aj rychlejsie. Ako z domacich providerov nabijaciek vychadza najlacnejsie EJOIN..ale nie vsade maju rychlejsie nabijacky a ktovie dokedy im vydrzi cena 0,39€.
Ked ste v zahranici pouzivate karty od nasich providerov? Pripadne je nejaka apka ktora vie ponuknut lepsie ceny na inych nabijackach?
lukas9206
Addict
Addict

chlapec10 napísal: 07 máj 2025, 21:15
To je screenshot z Tesly appky? ci to mas nejaky addon
Appka Tessie
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

daniel.daniel napísal: 07 máj 2025, 21:33 Tak aupark je slabucky, ale coskoro otvoria supercharger pri Avione kde bude viac stojanov a budu aj rychlejsie.
To je pravda, ale kvoli rovnako drahej cene a trocha vacsej rychlosti sa mi cez celu BA nebude chciet chodit, takze v Bratislave (a na Slovensku) asi ostanem primarne na Ejoin, minimalne dokym maju cenu aku maju
Ked ste v zahranici pouzivate karty od nasich providerov? Pripadne je nejaka apka ktora vie ponuknut lepsie ceny na inych nabijackach?
Mam Shell Recharge a Renault Mobile Pass (cez Renault mojej zeny) ale ceny ziadna slava, takze v zahranicii vacsinou Supercharger kvoli jednoduchosti, zaroven v Rakusku ma uplne najlepsie ceny Lidl, 0.19e za 22kw a 0.39e za 50kw, staci si v appke prepnut krajinu na Rakusko a nabijas.
Zaroven sa mi osvedcil inteligentny nabijaci kabel (mobilna nabijacka) z Aliexpressu ktory vies kupit za 80-100 Eur, vie nabijat 11kw na 400v zastrcke a ma aj adapter na 230v , par hotelov mi dovolilo pripojit sa v garazi uplne zadarmo pripadne by som im zaplatil par Eur...
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

vies poslat odkaz na nabijacku z Alie?
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

Tu v Rakusku ma Tesla akurat dost slusnu ponuku na vybrane modely Model 3 Highland a Model Y Juniper s 0% urokom. Dokonca stary Model Y ponukaju s 0% urokom a zadarmo nabijanim na Superchargeroch na rok.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Prečo asi. Pokles predajov?
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

To mi je jasne, nemusim Muska odkedy sa zacal politicky angazovat, ale Tesla ako auto sa aj mne velmi pozdava, som tiez toho nazoru, ako niektori uzivatelia tu na hojku, ze su technologicky pred europanmi.
lukas9206
Addict
Addict

Predfacelift s nabíjaním zadarmo som vzal ja už v decembri, bola k nemu ešte aj zľava okolo 5000€. A model 3 s nulovým úrokom bol v nemecku už tuším tiež od januára.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Tesla sú zaujímavé a dobré autá. Nemôžu zato, že je Musk blb. Jazdí sa v aute, nie na autorovi.
Napísať odpoveď