Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa Johnnny »

Nema EV6tka updaty spoplatnene ? Nieco sa mi mari, ze nejake prve su zdarma a potom platis, alebo tak nejak ?
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

Ano, prve dve OTA su v "cene", ale dalsie si priplatis. Ale stiahnut si update na usb vies bezplatne (update.kia.com). A je to aj rychlejsie. Tie ota sa stahuju mega dlho.
Druha vec, EV6 predfacelift nevie cez OTA/Update aktualizovat riadiace jednotky. Jedine servis. Az facelift to vie. Mna caka coskoro navsteva servisu a update riadiacich jednotiek.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Aha, ok ... tak pokial sa to tyka len OTA, tak to je nepohodu. Vdaka za info.

Ten facelift sa mi inak hodne paci, len sa mi tie auta zdaju by az moc drahe co je skoda.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Johnnny napísal: 31 júl 2025, 19:55 Imho uz po pol hodine. Vlastne by bolo lepsie vyprdnut sa na auto a jazdit na stojaka kolobezkou. Len keby boli rychlejsie :-D
najlepsie v zmysle najzdravsie je chodiť pešo. Celý den sedím doma na Ho, tak by som bol nuteny sa hybat, tak uz nemam ziadne auto a som spokojko. Idem všade kombinaciou pešo+Mhd alebo v pripade nutnosti Boltom :)
Potraviny donesie Košík.
A fyzička sa jednoznacne zlepsila..
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

masterdead napísal: 31 júl 2025, 20:37 Ano, prve dve OTA su v "cene", ale dalsie si priplatis. Ale stiahnut si update na usb vies bezplatne (update.kia.com). A je to aj rychlejsie. Tie ota sa stahuju mega dlho.
Platene updaty? WTF, toto som ani netusil ked som sa rozhodoval mezi Tesla vs Hyundai / Kia.... Tesla ti pipne v appke ze je novy firmware, automaticky ho stiahne a nasledne len potvrdis ze ho chces teraz instalovat...
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

gogo956 napísal: 31 júl 2025, 20:49 najlepsie v zmysle najzdravsie je chodiť pešo. Celý den sedím doma na Ho, tak by som bol nuteny sa hybat, tak uz nemam ziadne auto a som spokojko. Idem všade kombinaciou pešo+Mhd alebo v pripade nutnosti Boltom :)
Potraviny donesie Košík.
A fyzička sa jednoznacne zlepsila..
Tak ja tiez nerad taham auto na kratke vzdialenosti. Tiez robim na HO, takze ked potrebujem do obchodu, idem do Billy hoci to mam pol hodku peso. Aj ked od toho zacinam upustat, lebo tam nemaju samoobsluzne pokladne a zatial co chodim rad, statie v rade ma fakt nebavi.

Aj preto dojazd riesim, pretoze auto mam primarne na jazdy dalej a nieco s cim bez prestavky nespravim LM-BA proste z principu nechcem. Nie za tie peniaze.

Ale zase to nie je ani 200km dialnice, takze aj pri 150km/h to snad uz nie je taky challenge :)
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

A jazda na dialnici je game changer v com akoze?
Tak napriklad dnes som dal cely Dialnicny usek Bratislava Jarovce - Vieden bez jedneho pohybu na volante vratane prepojenia dialnic A4 / A6. To povazujem za sakra game-changer.

A aby to nevznikali pochybnosti o bezpecnosti, tak bez pohybu na volante neznamena ze som nesledoval cestu, hral sa na mobile alebo cestu prespal, len som sa rukami jemne dotykal volantu (bez toho sa po nejakej dobe autopilot odpoji), sledoval cestu a smerovkami potvrdzoval zmenu jazdneho pruhu...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

a co potom robis v aute? urcite to tak nefunguje u vsetkych ale ja ked sadnem za volant tak nastupi hypersustredenie sa a uzivam si to.
najhorsie je to pre mna prave na dialnici ked ides len stale rovno na tempomate. na jednej strane vies ze sa na tu jazdu musis sustredit ale zaroven je to strasna nuda a nebavi ta to.
neviem si predstavit ze ani to zabacanie uz nemusis robit. proste sedis v aute a pozerat na ten najnudnejsi film na svete ale musis mu venovat plnu pozornost... peklo.

pokial by sa jednalo o ozajsnu autonomnu jazdu to by bolo nieco uplne ine, ze mozem nastavit ciel a pospat si, precitat knihu alebo pozriet film...
tiez ma to minule napadlo v spojeni s rodinnymi prislusnikmi co nesoferuju, ze miesto toho aby som musel ist babku odviezt na zahradu a spat tak by som poslal len auto samotne. to by bol gamechanger. to ze nemusim tocit volantom mi az taky gamechanger nepride...
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

To ma Tesla uz v USA - https://www.tesla.com/fsd
A Mercedes to ma v Nemecku na vybranych dialniciach a v Kalifornii na vybranych cestach s S-class a EQS

Ale pre mna to je posun, jedno nevznikne bez druheho....
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

no ma ale nema. cinges o tom pisal o 2 strany dalej, sice to tesla ma ale nefunguje to spolahlivo a je to velmi obmedzene. hlavne stale musis za tym volantom sediet, nemozes sa dozadu vyvalit a zdiemnut si.

skratka kamery nikdy nenahradia senzory, niektore mozno ano ale nie vsetky.
gogo956
Redeemer
Redeemer

robo-taxiky pre plne autonomnu jazdu bez akehokolvek zasahu inej osoby existuju. Takze principialny problem v tom asi nebude.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Existuju, waymo. Su na ovela lepsej urovni nez tesla v autonomnej jazde, za co dost vdacia ako kameram, tak lidaru. A su samozrejme povolene. Teraz co sa musk chvalil, ze kde vsade ide spustit autonomne taxiky, do konca roka v pol amerike, tak v kalifornii to su zatial bezne taxiky s vodicom. Kedze ani nepodali prihlasku o povolenie autonomnych taxikov.
Strasne by som chcel aby konecne musk dodrzal termin a fakt vypustil miliony "autonomnych" taxikov po celej severnej amerike, ze co by sa stalo..
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

cinges napísal: 04 aug 2025, 13:15 Existuju, waymo. Su na ovela lepsej urovni nez tesla v autonomnej jazde, za co dost vdacia ako kameram, tak lidaru. A su samozrejme povolene. Teraz co sa musk chvalil, ze kde vsade ide spustit autonomne taxiky, do konca roka v pol amerike, tak v kalifornii to su zatial bezne taxiky s vodicom. Kedze ani nepodali prihlasku o povolenie autonomnych taxikov.
Strasne by som chcel aby konecne musk dodrzal termin a fakt vypustil miliony "autonomnych" taxikov po celej severnej amerike, ze co by sa stalo..
Presne tak, Waymo vo viacerych mestach v USA a Tesla Robotaxi zatial v Austine
skratka kamery nikdy nenahradia senzory, niektore mozno ano ale nie vsetky.
Aby sme sa pochopili, absolutne netvrdzim ze tesla je to najlepsie na svete (nie je) a ani ze to je 100% hotove (tiez nie je), ale stojim si za tym, ze za poslednych x rokov urobili obrovsky pokrok ktore mozu zavidiet rozne etablovane znacky ktoru su teraz nutene dobiehat.... A nehovoriac o cene, lebo tam mas pomer cena / vykon naozaj neodskriepitelny... a to som sedel vo vela EV kym som si nevybral
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Len občas dakam nadrbú...
gogo956
Redeemer
Redeemer

První americké auto bez pedálů a volantu může do běžného provozu https://www.auto.cz/prvni-americke-auto ... .sznhp.box
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Nova Tesla Y performance, 0-100 za 3.5s, Cena 59k neni malo, ale zas ani vela, ked si pozries kolko stoja auta s podobnym vykonom...
gogo956
Redeemer
Redeemer

chlapec10
Model Y Juniper stoji od 38K a zrychlenie na stovku má za 4,8 sekundy. Osobne nevidim zmysel preco platit 20K naviac kvoli necelym dvom sekundam..
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Nie je to len o zrýchleni. Su tam väčšia brzdy. V predoslej performance bola aj lepsia repro sustava, neviem ako v novej. Rozne moznosti nastavenia storkolky v performance atd.
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

gogo956 napísal: 31 aug 2025, 19:06 chlapec10
Model Y Juniper stoji od 38K a zrychlenie na stovku má za 4,8 sekundy. Osobne nevidim zmysel preco platit 20K naviac kvoli necelym dvom sekundam..
Nehadam sa :) Ja mam Y s acceleration boost co to softwarovo znizi 0-100 na 4,2s a to postacuje na 99,9999% situacii, mal som aj pred-Juniper Performance model na skusku a to uz bolo moc :D a hlavne mal o dost tuhsi podvozok, co na nase cesty je skor za trest. Ale to neznamena ze to nema svoju cielovu skupinu tak aj pri inych znackach... vacsina ludi si kupi klasicke Audi, par fajnsmerkov si kupi Audi S a potom tam este mensiu skupinu ktora ide do Audi RS
Model Y Juniper stoji od 38K

To pocitas bez DPH? lebo webe rakuskej tesly su tieto ceny:
- Najlacnejsia juniper zadnokolka stoji 42,5k (s DPH) ten ma 0-100 za 5.9s
- AWD stoji 50,5k ten ma 4.8s zrychlenie (tam si vies dokupit aj ten acceleration boost co ti urobi 4.2s)
- Performance stoji 59,5k Eur.
Takze si priplacas 9000 Eur za zrychlenie, vacsie kolesa, lepsi podvozok, lepsie sedadla, maximalku 250km/h a lepsi display (ten predpokladam pride neskor aj do dalsich modelov)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Páni od EV - čo s odchádzajúcimi ložiskami elektromotorov EV?
Napísať odpoveď