Elektromobil co si o nom myslite?
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
gogo956: Ja mam ako tak Aziou pochodenu, bol som 6x v Thajsku, raz na Sri Lanke, raz v Malajzii, takze ja som tie rozdiely videl na vlastne oci. Rozdiely neboli v tom, ze ci porovnavat velke mesto alebo male mesto. Stacilo porovnavat ulicu pri plazi a 3 ulice dalej. Zatial co pri plazi mali krasne ubytko, zili z penazi turistov, o 3 ulice vedla varili ryzu v prepalenom hrnci, na ohni z palmovych listov, vedla behat poulicny pes, ale vypadali spokojne. Aj ked sme isli na skutroch z vyletu, tak si mal pekne restauracia so zahranicnymi majitelmi, ktori pytali nejakych 5 ci 6 eur za jedlo. Ale aj tak sme sa zastavili u dakej domacej pani, ktora nam navarila priamo pred ocami, vo vlastnej kuchyni, snazila sa splnit vsetko co nam na ociach videla, kedze po anglicky moc nevedela. Ze jej doslo pivo??? To nevadilo. Ze nemala Colu Zero, resp. len daku jednu plechovku??? To nevadilo. Snazila sa, jedlo bolo super a odisli sme spokojni. Nechali sme jej tringelt mozno 3-5 eur za 8 ludi, no ta sa nam klanala pol minuty a bola vdacna, ze sme dosli ku nej a nie do nedalekej restauracie.
Ale chapem co chces povedat, aj u nas sa da napisat, ze mzdy v BA su ine ako niekde v Medzilaborciach alebo Michlovciach...
Ale chapem co chces povedat, aj u nas sa da napisat, ze mzdy v BA su ine ako niekde v Medzilaborciach alebo Michlovciach...
hojko
rozumiem a plne s tebou suhlasim. V kazdom pripade v Číne sa nájde dost ludí, ktorí si možu to Audi, či aj ešte drahšie auto dovolit kupit. Žije tam cez 1,4miliardy ludi. Povedzme 5percent cinskeho obyvatelstva mozme oznacit za bohatych, ci relativne bohatych. To je 70 milionov ludi, co je obrovský a silný spotrebitelsky trh
rozumiem a plne s tebou suhlasim. V kazdom pripade v Číne sa nájde dost ludí, ktorí si možu to Audi, či aj ešte drahšie auto dovolit kupit. Žije tam cez 1,4miliardy ludi. Povedzme 5percent cinskeho obyvatelstva mozme oznacit za bohatych, ci relativne bohatych. To je 70 milionov ludi, co je obrovský a silný spotrebitelsky trh
-
hojko
Site Admin
Lenze to Audi kvoli dovoznym clam bude mat uplne inu cenu ako ma to Audi u nas. To iste sa deje naopak, ze cinske auto stoji u nich 30 tisic a na Slovensku stoji 42 tisic, pretoze clo, pretoze DPH. Ked som bol pred par rokmi v Australii, tak som pozeral cez vyklad zhodou okolnosti ceny Audi (nakolko som sam majitelom auta znacky Audi). Na Slovensku sa A6 predavala za 60 tisic, v Australii stala 120 tisic dolarov, teda v tom case v prepocte asi 75-80 tisic eur. Aj Jegermaister 0,7 litra stalo na Slovensku vtedy 10 eur, v akcii 8 eur, ale v Australii v bottle shope to bolo 50 dolarov, cize cca 30 eur. V bare bolo 0,2 ci 0,3dl za 8 dolarov.
Preto nemozno porovnavat ceny takto. Aj nove graficke karty, procesory ci telefony ked vyjdu, tak v USA stoja 800 dolarov, cize okolo 680 eur, ale u nas je cena kludne 900 eur za to. Pretoze doprava, pretoze clo, pretoze DPH, pretoze marza.
Preto nemozno porovnavat ceny takto. Aj nove graficke karty, procesory ci telefony ked vyjdu, tak v USA stoja 800 dolarov, cize okolo 680 eur, ale u nas je cena kludne 900 eur za to. Pretoze doprava, pretoze clo, pretoze DPH, pretoze marza.
Hojko,hojko napísal: 22 sep 2025, 11:44 Lenze to Audi kvoli dovoznym clam bude mat uplne inu cenu ako ma to Audi u nas. To iste sa deje naopak, ze cinske auto stoji u nich 30 tisic a na Slovensku stoji 42 tisic, pretoze clo, pretoze DPH. Ked som bol pred par rokmi v Australii, tak som pozeral cez vyklad zhodou okolnosti ceny Audi (nakolko som sam majitelom auta znacky Audi). Na Slovensku sa A6 predavala za 60 tisic, v Australii stala 120 tisic dolarov, teda v tom case v prepocte asi 75-80 tisic eur. Aj Jegermaister 0,7 litra stalo na Slovensku vtedy 10 eur, v akcii 8 eur, ale v Australii v bottle shope to bolo 50 dolarov, cize cca 30 eur. V bare bolo 0,2 ci 0,3dl za 8 dolarov.
tá cena čo je uvedená v povodnom prispevku, to je cena pre čínsky trh /319 900 RMB/ a nikde inde sa zatial ani predávať nebude. Vyrába sa priamo v Číne.
Su aj ine verzie toho typu, s nizsou cenou, ale samozrejme s mensim vykonom aj dojazdom.
-
chlapec10
Addict
Ono hlavne, v Cine si kupujes Audi kvoli prestizi ze mas "Europske luxusne auto", podobne je tomu v USA. Po mojej navsteve Ciny som predsvedceny, ze oni europske EV naozaj nepotrebuju, sedel som a viezol sa vo viaceych cinskych EV, ich spracovanie a kvalita je bohuzial (pre EU automobilky) spickova, pridavam par prikladov..

Ked ja som to o tom spracovani pocul aj na BYD, ale Seal ma spracovanim popravde nenadchol. Prislo mi to hodne synteticke a nemam pocit, ze to vydrzi vela. Obcas to fakt vyzera, ze ti novinari hovoria len to za co im zaplatia.
Naopak, pride mi, ze BMW aj Mercedes technikou v poslednych modeloch dost poskocili. Zrejme aj Audi, ale to sledujem menej. Poslednu dobu ma ich auta uz tak neberu.
Naopak, pride mi, ze BMW aj Mercedes technikou v poslednych modeloch dost poskocili. Zrejme aj Audi, ale to sledujem menej. Poslednu dobu ma ich auta uz tak neberu.
Servis po 200 000 km | Testuju Cybertruck a Tesla Y - YouTube
Autoeditácia príspevku po 19 min 29 sek:
ak vas zaujima stav baterky, tak minutaz 53:15
Autoeditácia príspevku po 19 min 29 sek:
ak vas zaujima stav baterky, tak minutaz 53:15
Degradacia 21% pri performenc verzii ktorá ma cez 500 koní a je nabíjana skoro len na DC asi neznie až tak zlé.
dať 3k za servis za 4 roky je fajn cena. A degradácia "vyššia" kvôli zlému nabíjaniu jednoznčne. Keď ide od 100 do nuly a vždy len rýchlonabíjanie.
Lítia bude v buducnosti dost aj pre Europu, ak sa schvali ťažba:
Autoeditácia príspevku po 5 hod 29 min 45 sek:
https://interestingengineering.com/ener ... in-germanyObjavili jedno z najväčších ložísk lítia na svete, ktoré by mohlo zmeniť budúcnosť elektromobilov
Tento objav má potenciál zmeniť úlohu Európy v globálnom dodávateľskom reťazci elektromobilov a batérií.
Autoeditácia príspevku po 5 hod 29 min 45 sek:
https://www.evinfrastructurenews.com/ev ... capabilitySodík-iónová batéria pre elektromobily od spoločnosti CATL prešla novou čínskou certifikáciou s možnosťou 15-minútového rýchleho nabíjania
Spoiler
Batéria, ktorej masová integrácia do vozidiel je plánovaná na rok 2026, sľubuje posilnenie možností rýchleho nabíjania.
Spoločnosť CATL, najväčší svetový výrobca lítium-iónových batérií, oznámila, že jej sodíkovo-iónová batéria Naxtra sa stala prvou svojho druhu, ktorá prešla novou národnou štandardnou certifikáciou Číny (GB 38031-2025).
Batéria, ktorej masová integrácia do vozidiel je plánovaná na rok 2026, sľubuje posilnenie možností rýchleho nabíjania.
Od predstavenia svojej prvej generácie sodíkovo-iónových batérií v roku 2021 spoločnosť CATL signalizuje schopnosť tejto technológie dosiahnuť 80 % stav nabitia za 15 minút pri izbovej teplote.
Táto schopnosť rýchleho nabíjania pramení z chemického zloženia sodíkovo-iónových batérií, ktoré umožňujú rýchlejší prenos iónov medzi katódou a anódou v porovnaní s inými elektrochemickými technológiami batérií vrátane lítium-iónových.
Certifikácia batérie Naxtra podľa čínskej normy „Bezpečnostné požiadavky na batérie používané v elektrických vozidlách“ potvrdzuje, že tieto možnosti rýchleho nabíjania nie sú na úkor bezpečnosti.
Spoločnosť CATL uviedla, že testovanie vykonané Čínskym centrom pre automobilové technológie a výskum – Testovacím centrom pre novú energiu zahŕňalo ako súčasť hodnotenia aj cykly rýchleho nabíjania, čím sa potvrdila schopnosť batérie udržiavať štrukturálnu a tepelnú integritu aj počas rýchleho prenosu energie.
Význam batérie Naxtra pre nabíjaciu infraštruktúru spočíva v jej schopnosti udržiavať rýchly nabíjací výkon v teplotnom rozsahu od -40 °C do 70 °C.
Tradičné lítium-iónové batérie zvyčajne zažívajú zníženie rýchlosti nabíjania v chladnom počasí, čo si vyžaduje buď predbežnú úpravu, alebo akceptovanie oveľa pomalších rýchlostí nabíjania.
Schopnosť batérie Naxtra prijímať rýchle nabíjanie aj v extrémnom chlade by mohla odstrániť hlavný problém vo využívaní infraštruktúry nabíjania elektromobilov v chladnejších oblastiach, kde nabíjanie v súčasnosti počas zimných mesiacov trvá dlhšie.
Strategické partnerstvo spoločnosti CATL s čínskou spoločnosťou Li Auto, ktorá navrhuje, vyvíja, vyrába a predáva prémiové inteligentné elektromobily, umožní integrovať tieto rýchlonabíjacie sodíkovo-iónové batérie do pripravovaných modelov elektromobilov.
Batéria Naxtra je tiež kompatibilná s inovatívnym ekosystémom výmeny batérií Choco-Swap od spoločnosti CATL , ktorý ponúka alternatívny prístup k „dopĺňaniu“, ktorý dopĺňa jej možnosti rýchleho nabíjania.
Začiatkom tohto roka spoločnosť CATL rozšírila svoje možnosti výmeny batérií prostredníctvom strategického partnerstva so spoločnosťou NIO s cieľom vybudovať „najväčšiu svetovú sieť služieb výmeny batérií pre elektromobily“.
Partnerstvo využíva skúsenosti spoločnosti NIO v oblasti staníc na výmenu batérií. Spoločnosť NIO už vo svojej sieti dokončila viac ako 30 miliónov výmen batérií.
Súvisiace: NOX Energy získava financovanie ARENA vo výške 1,51 milióna austrálskych dolárov na celoštátne zavádzanie nabíjacích staníc pre elektromobily
Kombináciou prevádzkových znalostí spoločnosti NIO s vedúcim postavením spoločnosti CATL v oblasti technológie batérií plánujú spoločnosti zaviesť štandardizované protokoly a infraštruktúru pre výmenu batérií, ktoré by mohli byť prospešné pre celé odvetvie elektromobilov.
Toto rozšírenie siete zvýši praktickosť výmeny batérií ako metódy dopĺňania energie a ponúkne používateľom elektromobilov pohodlie procesu výmeny batérie za menej ako 5 minút namiesto čakania na nabíjanie.
Integrácia sodíkovo-iónových batérií Naxtra do tohto ekosystému by mohla ďalej zvýšiť efektivitu siete na výmenu batérií a environmentálnu udržateľnosť.
Spoločnosť CATL, najväčší svetový výrobca lítium-iónových batérií, oznámila, že jej sodíkovo-iónová batéria Naxtra sa stala prvou svojho druhu, ktorá prešla novou národnou štandardnou certifikáciou Číny (GB 38031-2025).
Od predstavenia svojej prvej generácie sodíkovo-iónových batérií v roku 2021 spoločnosť CATL signalizuje schopnosť tejto technológie dosiahnuť 80 % stav nabitia za 15 minút pri izbovej teplote.
Táto schopnosť rýchleho nabíjania pramení z chemického zloženia sodíkovo-iónových batérií, ktoré umožňujú rýchlejší prenos iónov medzi katódou a anódou v porovnaní s inými elektrochemickými technológiami batérií vrátane lítium-iónových.
Certifikácia batérie Naxtra podľa čínskej normy „Bezpečnostné požiadavky na batérie používané v elektrických vozidlách“ potvrdzuje, že tieto možnosti rýchleho nabíjania nie sú na úkor bezpečnosti.
Spoločnosť CATL uviedla, že testovanie vykonané Čínskym centrom pre automobilové technológie a výskum – Testovacím centrom pre novú energiu zahŕňalo ako súčasť hodnotenia aj cykly rýchleho nabíjania, čím sa potvrdila schopnosť batérie udržiavať štrukturálnu a tepelnú integritu aj počas rýchleho prenosu energie.
Význam batérie Naxtra pre nabíjaciu infraštruktúru spočíva v jej schopnosti udržiavať rýchly nabíjací výkon v teplotnom rozsahu od -40 °C do 70 °C.
Tradičné lítium-iónové batérie zvyčajne zažívajú zníženie rýchlosti nabíjania v chladnom počasí, čo si vyžaduje buď predbežnú úpravu, alebo akceptovanie oveľa pomalších rýchlostí nabíjania.
Schopnosť batérie Naxtra prijímať rýchle nabíjanie aj v extrémnom chlade by mohla odstrániť hlavný problém vo využívaní infraštruktúry nabíjania elektromobilov v chladnejších oblastiach, kde nabíjanie v súčasnosti počas zimných mesiacov trvá dlhšie.
Strategické partnerstvo spoločnosti CATL s čínskou spoločnosťou Li Auto, ktorá navrhuje, vyvíja, vyrába a predáva prémiové inteligentné elektromobily, umožní integrovať tieto rýchlonabíjacie sodíkovo-iónové batérie do pripravovaných modelov elektromobilov.
Batéria Naxtra je tiež kompatibilná s inovatívnym ekosystémom výmeny batérií Choco-Swap od spoločnosti CATL , ktorý ponúka alternatívny prístup k „dopĺňaniu“, ktorý dopĺňa jej možnosti rýchleho nabíjania.
Začiatkom tohto roka spoločnosť CATL rozšírila svoje možnosti výmeny batérií prostredníctvom strategického partnerstva so spoločnosťou NIO s cieľom vybudovať „najväčšiu svetovú sieť služieb výmeny batérií pre elektromobily“.
Partnerstvo využíva skúsenosti spoločnosti NIO v oblasti staníc na výmenu batérií. Spoločnosť NIO už vo svojej sieti dokončila viac ako 30 miliónov výmen batérií.
Súvisiace: NOX Energy získava financovanie ARENA vo výške 1,51 milióna austrálskych dolárov na celoštátne zavádzanie nabíjacích staníc pre elektromobily
Kombináciou prevádzkových znalostí spoločnosti NIO s vedúcim postavením spoločnosti CATL v oblasti technológie batérií plánujú spoločnosti zaviesť štandardizované protokoly a infraštruktúru pre výmenu batérií, ktoré by mohli byť prospešné pre celé odvetvie elektromobilov.
Toto rozšírenie siete zvýši praktickosť výmeny batérií ako metódy dopĺňania energie a ponúkne používateľom elektromobilov pohodlie procesu výmeny batérie za menej ako 5 minút namiesto čakania na nabíjanie.
Integrácia sodíkovo-iónových batérií Naxtra do tohto ekosystému by mohla ďalej zvýšiť efektivitu siete na výmenu batérií a environmentálnu udržateľnosť.
Mne sa ti korejci zdaju cenovo fakt nejaki uleteni. Teraz pozeram cennik EV4 hatchbacku a v druhom stupni vybavy s lepsou baterkou a bez priplatkov je to 48 tisic. Za necelych 54k je ID.7 v zaklade v ktorom je ale vykonnejsia s hodne vyssou vybavou. A clovek dostane tak pol auta navyse.
nj ale vsetky tie vw ID elektromobily su tragedia, kazdeho co poznam kto nejaky ma sa len stazuje.
Konkretne na co ? Tyka sa to aj pofaceliftov, resp ID.7 ? Viem, ze predfacelift mali problem s infotainmentom a ani motory neboli idealne, ale po netusim. Pytam sa, lebo ta ID.7 sa mi hodne pozdava. K vizualu mam vyhrady, aj k interieru, ale fakt mi pride, ze za tie peniaze clovek dostane fakt hodne.
je mozne ze ID.7 na tom bude uz lepsie. ale myslim ze doterajsimi ID-ckami si VW dost pokazilo reputaciu...
po tom co mi kolega povedal ze mu jeho ID.4 zacala cuvat aj ked mal zaradene D tak by som bol veru ostrazity.
po tom co mi kolega povedal ze mu jeho ID.4 zacala cuvat aj ked mal zaradene D tak by som bol veru ostrazity.
No, skusim o tom nieco pozistovat. Celkom by ma mrzelo, ak by to bol nakoniec smejd 
-
chlapec10
Addict
ja mam naopak pocit, ze ponukaju jeden z najlepsich pomerov cena/vykon, spolu s Teslou a (bohuzial) Cinou.
Bohuzial suhlasim, skusal som, nevedia co za to pytat a dokopy to nic neponuka, jedine ze si VW srdciar.. A to uz potom radsej do Skoda EV,aacid napísal: 03 okt 2025, 12:26 nj ale vsetky tie vw ID elektromobily su tragedia, kazdeho co poznam kto nejaky ma sa len stazuje.
Treba prist do autosalonu a urobit si testovaciu jazdu, aj 10 hodin studovania ti nenahradi 30 minut na testovacke..Johnnny napísal: 03 okt 2025, 14:06 No, skusim o tom nieco pozistovat. Celkom by ma mrzelo, ak by to bol nakoniec smejd![]()
Ist do autosalonu a skusat si si imho nekonkuruje so studiom, ale doplna sa to. Z vozenia ziskam nejake dojmy, ale za pol hodinu tazko odhalim ci mi auto pri Dcku cuvne, alebo ako sa zachova v roznych situaciach.
U drahsich Hyundai/Kia vidim vyhodu v ten 800v architekture, ale tu EV4 nema. A ked vidim priame zrovnanie napriklad s Ioniq 6, UD.7 je vacsia, praktickejsia, komfortnejsia s lepsimi svetlami. Ioniq je zrejme malinko tichsi s o nico lepsou spotrebou a rychlejsim nabijanim, Lenze ked za 54k mam v ID.7 o hodne luxusnejsiu vybavu s vyssim vykonom u este o nieco drahsieho Ioniqa. Taka EV6 stoji cca ako Ioniq, ale s horsou spotrebou a myslim, ze aj odhlucnenim.
Takze neviem no ...
U drahsich Hyundai/Kia vidim vyhodu v ten 800v architekture, ale tu EV4 nema. A ked vidim priame zrovnanie napriklad s Ioniq 6, UD.7 je vacsia, praktickejsia, komfortnejsia s lepsimi svetlami. Ioniq je zrejme malinko tichsi s o nico lepsou spotrebou a rychlejsim nabijanim, Lenze ked za 54k mam v ID.7 o hodne luxusnejsiu vybavu s vyssim vykonom u este o nieco drahsieho Ioniqa. Taka EV6 stoji cca ako Ioniq, ale s horsou spotrebou a myslim, ze aj odhlucnenim.
Takze neviem no ...
najvacsia istota je asi proste nekupovat nove auta. minimalne nie nove modely. kazdeho prirodzene laka ked uz investuje do auta tak dostat to najmodernejsie ale ked je software dnes taky dolezity tak radsej 3 rocny model co ma vyladeny software uz ako najvacsiu novinku s "early access" verziou.Johnnny napísal: 04 okt 2025, 6:44 Ist do autosalonu a skusat si si imho nekonkuruje so studiom, ale doplna sa to. Z vozenia ziskam nejake dojmy, ale za pol hodinu tazko odhalim ci mi auto pri Dcku cuvne, alebo ako sa zachova v roznych situaciach.
k vw, to je tak ked cele auto v skutocnosti ovlada software a ty ako vodic ovladas software, nie auto. software proste bude blbnut vzdy. niektore automobilky maju lepsich softwarovych inzinierov, niektore horsich. nemci maju prestarnutych vyvojarov a prestarnuty software... tak zial nestihaju za mladymi cinanmi a korejcami.
S prvou castou uplne suhlasim. Napriklad aj to nove CLA ma problem so 400V nabijackami a riesit to bude az upgradovana verzia.
Ci VW stiha alebo nestiha, to posudit neviem a to su presne tie veci, ktore ani pri jazde hned neodhalis. Ale pokial viem, asistenti v tom aute nefunguju zle, dokonca lepsie nez u korejcov a u Tesli ktora je znama tym, ze sama skace na brzdu. Plus su nuteni komplikova sw riesenia nedostatkom HW.
Co ale viem je, ze v predfaceliftovych Idckach bol ten SW naozaj udajne strasny a novy (na ktory neslo upgradnut) by mal byt uplne iny, ale ci bezchybny prave netusim.
Ci VW stiha alebo nestiha, to posudit neviem a to su presne tie veci, ktore ani pri jazde hned neodhalis. Ale pokial viem, asistenti v tom aute nefunguju zle, dokonca lepsie nez u korejcov a u Tesli ktora je znama tym, ze sama skace na brzdu. Plus su nuteni komplikova sw riesenia nedostatkom HW.
Co ale viem je, ze v predfaceliftovych Idckach bol ten SW naozaj udajne strasny a novy (na ktory neslo upgradnut) by mal byt uplne iny, ale ci bezchybny prave netusim.
Ja sa praveze chystam na kupu ID.4 - pozeram nejake bazare s 77kWh bateriou a taznym, s najazdom do nejakych 70-80k km su v celkom OK cenach okolo ~24k a vyssie.
Viem ze ten ich soft ma nejake muchy, ale auto ako take mi zas nejake zle nepride. Jasne, ak to clovek zacne porovnavat s inymi, nebodaj este drahsimi autami, tak je jasne ze su aj ine a lepsie, ale za mna to vyzera OK, cena v pohode a pre otca to bude prechod z fabie 1.2 HTP - takze nieco ako "uplne ina galaxia"
Viem ze ten ich soft ma nejake muchy, ale auto ako take mi zas nejake zle nepride. Jasne, ak to clovek zacne porovnavat s inymi, nebodaj este drahsimi autami, tak je jasne ze su aj ine a lepsie, ale za mna to vyzera OK, cena v pohode a pre otca to bude prechod z fabie 1.2 HTP - takze nieco ako "uplne ina galaxia"