Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa masterdead »

cinges napísal: 18 dec 2025, 8:48 No skor som myslel, aspon som to niekde cital ci pocul, ze ked sa buchne elektroauto, hoc aj malo, musi sa skontrolovat aj bateria ci nieje niekde preliacena, co nasobne predrazuje opravy. Ale ak davaju poistky aj havarijne za rovnake ceny, tak potom pohoda.
Tu je to velmi individualne podla typu nehody. Ja suhlasim, ze po kazdej hlavne vacsej nehode by sa mala vysokonapatova bateria kontrolovat. Hlavne pri NMC kde riziko poziaru je vyssie. Takato hlbkova kontrola je vsak podla mna bezna aj pri ICE autach, pretoze po vacsom incidente hlavne v prednej motorovej casti musis komplet vybrat motor, prevodovku a skontrolovat, co sa poskodilo. Nechat to len na predpoklad, ze vsak na bloku motora nic nie je vidiet a pri prvom nastartovani sa stretnu piesty s ventilmi bude drahe.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Cize ked ta niekto tukne na parkovisko a preliaci alebo oskre blatnik, ci nedajboze rozbije svetlo, tak sa ma kontrolovat bateria? Neblazni.

Ak by islo o celnu zrazku pri vyssej rychlosti alebo naraz zozadu, kde ti zdemoluje kufor, tak to s bateriou je logicke. Ale nie pri tukancoch.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

No, to ze je to logicke je uplne irelevantne. Oni maju svoje postupy, ktore musia dodrziavat. Ako pri spalovakoch tak aj pri elektroautach. A kedze pri elektroautach je bateria nebezpecna, tak si autorizovany servis na krk nezoberie, ze neskontroloval bateriu. Niekde to bolo, nechce sa mi to hladat.. Preto sa pytam, ak mal niekto nehodu s elektro autom a riesil to v autorizaku, co sa dialo..

• Pokyny výrobcu: Každá značka (Tesla, VW Group, Hyundai atď.) má presne stanovený protokol pre "Post-Collision Inspection". Ak servis tento postup nedodrží, preberá na seba plnú zodpovednosť za prípadné neskoršie vznietenie alebo poruchu.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Tak ale asi rozlisujme tukance a narazy. Kamos s EV6 riesil niekolko tukancov, ani pri jednom nekontrolovali bateriu.
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

A dalej, ake drahe su poistky a havarijne za elektro auto?
Ja som poistoval defacto novu teslu Y s 378 KW, Full havarinka ma vysla na cca 1200 Eur rocne vratane odtahu do najblizsieho oficialneho Tesla servisu (tz Rakusko, Cesko pripadne Polsko)
Aka draha je oprava, ked ta niekto tukne? Lebo iny je tukanec pri normalnom aute a iny pri elektro.
To netusim, lebo presne pre tento pripad si platim havarinku 8) Ale sused ma totoznu Y, manzelka mu zacuvala do lampy, takze menil zadny naraznik + kufrove dvere a nebolo to nic ine ako pri spalovaku, urcite sa neriesilo nic z baterkou, lebo nebolo co...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

pre zaujimavost: elektromotorka s dojazdom az do 600km

https://www.vergemotorcycles.com/ts-pro/
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Tú som videl vystavenú v Hamburgu. Ale uprímne ma viac prekvapuje ten šialený krutiaci moment ako dojazd 😅
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Tesla bude predávať svojho autopilota ako mesačne predplatné
FB_IMG_1768392847552.jpg
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Ono je to tak aj teraz. Akurat si mal moznost si ho kupit aj jednorazovo (myslim za 8000 USD alebo tak) a toto zrusia. Nedavalo to aj tak zmysel.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Vsak podobny postup sa dal ocakavat. Uz zo 2 roky dozadu doslo BMW s platenym predplatnym na dake veci ako citanie dopravnych znaciek, line assist a neviem co dalsie. Takze predpokladam, ze toto bude trendom a zaroven prijmom aj pre ine automobilky. Mozno je lacnejsie namontovat kameru, kde vyrobna cena je 150 eur a riadiacu jednotku za 150 eur, ale len ked si kazde piate auto predplati sluzbu za 10 eur/mesiac, tak za 5 rokov je to 10x12x5=600 eur, kde naklady su polovicne. Ak si to niekto predplati na dlhsie, pripadne bude vyssia cena predplatneho, tak automobilka zarobi viac a viac.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Zaplatit naraz 8000 Usd nie je zanedbatelny peniaz ani na Západe. Takže je služba pre ludi financne dostupnejsie ked sa da zaplatit na mesačnej báze. Clovek vie ze si ju najprv vyskusa a dalsie mesiace ju bude mat aktivnu len ked sa mu osvedčí.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

problem je co sekundarny trh? budem musiet aj o 10 rokov platit mesacne automobilke aby som mohol pouzivat vlastne auto?
co som kupil ten e-up tak napriek tomu ze ma cez 10 rokov tak stale chcu predplatne aby som si vedel auto vyhriat na dialku... aj som bol ochotny si to zaplatit, aj som si to zaplatil a ked som zistil aka je ta appka otrasna, pomala zabugovana a ze viac casu nefunguje ako funguje tak som poziadal o vratenie penazi.

podobny trend uz dlhe roky funguje pri pocitacovych hrach, kde si kupis hru ale aby si ju mohol hrat tak musis byt online a niektore firmy robia bezne to ze po 2-3 rokoch (ak hra nie je taka uspesna) servre vypnu a zrazu si hru za ktoru si zaplatil plnu sumu uz nezahras... a nie je to iba o online hrach, vela hier by sa aj dalo hrat offline ale si nuteny byt online.
myslim ze EU uz toto riesi a idea je ze firma ktora takto odstavi support svojej hry bude mat povinnost bud pred vypnutim serverov upravit hru aby sa dala hrat aj offline alebo zverejnit zdrojovy kod aby si ho mohla upravit komunita.

taketo nieco by som cakal aj od automobiliek. ved si kludne pytajte predplatne u noveho auta ale mala by existovat vekova hranica auta ked subscription prestane byt nutna pre funkcionalitu auta.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Paráda - mohlo by sa dostať aj sem.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Vyzera to super. Ale po zaruke to bude čierny peter. Vzduchovy podvozok je nachylny na poruchy a jeho oprava je velmi drahá /teda aspon u inych aut/
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Ako to asi ano. Ale dnes mam pocit, ze kazde auto po zaruke je hazard.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

od dnes vstupuje oficialne Tesla na Slovensko
https://www.techbox.sk/tesla-konecne-ob ... nasom-trhu
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

Hmmm ceny rovnake ako napriklad v Rakusku a 0% financovanie tiez neexistuje.
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

lukas9206 napísal: 14 jan 2026, 13:16 Tesla bude predávať svojho autopilota ako mesačne predplatné

FB_IMG_1768392847552.jpg
Kedze mesacna vs jednorazova platba by sa vyrovnala po cca 8 rokoch, tak mesacna platba za mna super...
Uz mat len FSD v Europe (a funkcne) :smt049 , Som bol pred par tyzdnami v San Franciscu a vozenie sa vo Waymo (plne autonomne taxiky bez soferov) bola naozaj brutalita
deszka3 napísal: 16 jan 2026, 17:05 Hmmm ceny rovnake ako napriklad v Rakusku a 0% financovanie tiez neexistuje.
Takze na konci u nas lacnejsie, kedze Rakusania maju o dost nizsiu DPH... Ale tak, nic ti nebrani kupit kdekolvek v EU priamo v Tesle a doviest ku nam... Ja sa tesim najviac z toho ze coskoro to bude autorizovany servis, co by teoreticky malo znamenat ze pojde dole cena havarijneho poistenia, ktora bola vysoka hlavne kvoli absencii servisu...
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

Tak nie kazdy si kupuje auto na firmu bez DPH. A kedze nezijem na Slovensku, tak sa ma to az tak netyka, len som pocital s tym, ze na Slovensku budu auta o par tisic lacnejsie ako tu v Rakusku, u ostatnych znaciek je to spon tak.
Napísať odpoveď