Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

lukas9206
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Nope. Ak budeš mať dobré predhriatu baterku tak počítaj cca. 33 minút. A tiež je tu otázka či to bude tak "rýchlo" nabíjať na iných DC nabíjačkach ako Tesla supercharger. Ja mám zatiaľ po roku skúsenosti len z Tesla nabíjačkami, takže sa k tomu neviem vyjadriť.

Za rýchlejším nabíjaním musíš ísť inde. Napriklad ku korejcom. Taky Ioniq 5/6N vie tiež lámať krky a nabíja sa rýchlejšie.
patvak
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa patvak »

Ďakujem

tak ešte inak, toto sú 3 miesta kde by som prevažne nabíjal, ale podľa info z toho, nevieme zistiť, koľko by to nabíjalo- chápem správne?
Čo sa týka predhriatia čo to znamená? Koľko musí človek prejsť km k nabíjačke, aby bola predhriata?

Ďakujem
Prílohy
MC PN.png
MC PN.png (30.59 KiB) 661 zobrazení
omw NM.png
omw NM.png (32.74 KiB) 661 zobrazení
OMW PN.png
lukas9206
Addict
Addict

No pri každej nabíjačke máš výkon nabíjania. Postol si sem tri, 150kW, 300kW a 400kW nabíjačku. Keďže hovoríš že chceš Teslu, tá ti nedá viac ako 250kW. Tých 250kW dostaneš len pri nízkim stave baterky na par minút, potom ten výkon rýchlo klesá. Takže logicky pri 150kW stojane dostaneš plný výkon, tých 150kW, do cca 40% by to mohlo ísť a potom to klesne. Pri 300 a 400kW dostaneš max čo ti auto dovolí, čiže 250kw na krátku chvíľku.

Čo sa týka predhratia, nemám to nejak exaktne zmerane. Vela záleží ako je studená baterka. Ale cca. 30 minút by som pri teplote okolo 0 stupňov rátal. Ale keďže Tesla nemá manuálny predhrev baterky môže to byť problém. Keďže v Tesle si to vieš predhriať len zadaním nabíjania do navigácie. A nie každá nabíjačka tretej strany je k dispozícii v Tesla navigácií.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

treba potom skor zmenit trochu zmyslanie. so spalovakom sme vsetci zvyknuti ze natankujes plnu, jazdis jazdis az kym neni skoro prazdna a znova natankujes plnu.
ked mas EV tak je ovela praktickejsie robit kratke nabijania castejsie. proste rano ides do prace, zastavis sa nabijacke, das si kavu, nabijas 10-15 minut a ides dalej. vecer ides z prace na nakup do lidlu, hodis ho tam na nabijacku a kym nakupis tak zase sa ti nieco nabilo.
a toto ked budes robit kazdy den alebo kazdy druhy den tak nebudes musiet nikdy riesit ci to nabijes z 10% na 80% za 25 minut alebo 40 minut, lebo sa do takej situacie viac menej ani nedostanes.

ja sice svoj elektromobil nabijam vyhradne doma ale kamarat co ma teslu tak presne takto funguje. aj ked sme s nim isli do chorvatska tak miesto toho aby isiel co najdlhsie a potom dlho nabijal tak radsej robil castejsie zastavky ktore ale boli kratsie. kazdu hodinu a pol sa zastavit, natiahnut, nieco zjest/vypit a za ten cas v pohode nabijes dostatocne aby si mohol dalsiu hodinu a pol jazdit.
patvak
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa patvak »

No nič iné mi nezostáva, len si to reálne vyskúšať...
Z tohto najlepšie vychádza to nabíjať cez noc doma :D
Necham to manzelke a ja si na tom zablbnem :)

Ďakujem, že ste mi napísali názory a trošku zvesili ružové okuliare
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

vyskusaj, myslim ze si zvyknes a nebudes chciet si spat. vsetko ma svoje vyhody a nevyhody. nevyhody spalovacich aut (napriklad to ze doma si nenatankujes alebo ze to je ovela komplexnejsie zariadenie ktore sa lahsie pokazi) si casto neuvedomujeme lebo s nimi zijeme cely zivot. az ked sadnes do EV tak si to zacnes uvedomovat a prides na to ze nevyhody EV o ktorych neustale citas nie su vlastne az take strasne a ze si na ne uplne v pohode zvyknes.
lukas9206
Addict
Addict

Jop, ja to robím ako accid píše. Všade kde idem, či už na nákup, kávu, do restiky atď, využívam parkovacie miesta s nabíjaním. Veľa krát nabíjam max. len 10% kapacity baterky. Keďže dojazd mám vyše 400km, tak len na dlhých výletoch sa stáva že nabíjam dlhšie na DC nabíjačkach.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

Ak by bol zaujem, predavame nase druhe EV, kedze manzelka meni pracu a bude denne dalej dochadzat:
https://www.autobazar.sk/28099513/renau ... ic-techno/
Pre hojko clenov bude urcite mozna lepsia cena ;)
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Video som nevidel, ale "almost impossible" znamena "possible" a to uz vieme :D

https://www.topspeed.sk/novinky/autonom ... nie-/28184
gogo956
Redeemer
Redeemer

Spoločnosť Verne od spoločnosti Rimac sa chystá spustiť prvú komerčnú robotickú taxislužbu v Európe v Záhrebe v Chorvátsku. V spolupráci so spoločnosťou Pony AI uvedú na trh plne autonómne taxíky.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

nove twingo vypada super, je to vlastne moj VW e-UP, aj rozmerovo aj tymi zadnymi oknami... akurat trochu modernejsie. ale zaroven ziadne extremy. ziadne giganticke obrazovky cez celu palubovku, dostatok tlacidiel a tocitok aby nebolo treba robit vsetko na displeji.
V2L a V2G tiez by som vedel vyuzit. len ta bateria je mensia asi o 25% ale asi modernejsia tak dojazd dost podobny.
schmeter
Expert
Expert

Príspevok od používateľa schmeter »

uvažujem o zaobstaraní elektra na denné dochádzanie do práce cca 60km tam a 60km späť (50:50 diaľnica:okresky), v práci máme AC nabíjanie od ZSE, do budúcna plánujem fotovoltiku na dome. Dávalo by to zmysel?
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Pokial budes mat fotovoltiku na dome, tak urcite ano. Bez toho to je jednoducha kalkulacka, spocitaj si kolko najazdis rocne, prepocitaj si, kolko zaplatis na nafte a potom uvidis. Za elektro mozes dajme tomu zaplatit o polovicu menej, + ak budes dobijat doma lacnejsie, bude to este lepsi pomer. A potom podla toho kolko usetris budes vidiet kedy sa ti to vrati. Najvacsi problem je, ze ak chodis do roboy vzdy cez den, tak potom si ho doma bez baterie moc nenabijes teda..

1. Vstupné údaje a predpoklady
Denný nájazd: 120 km
Počet pracovných dní v roku: 230 dní (po odrátaní víkendov, sviatkov a dovolenky)
Ročný nájazd iba do práce: 120 km * 230 dní = 27 600 km

2. Náklady na naftové auto
Priemerná spotreba: 6,0 l / 100 km
Priemerná cena nafty: 1,60 € / liter
Náklady na 100 km: 6,0 * 1,60 = 9,60 €
Ročné náklady (27 600 km): 276 * 9,60 € = 2 649,60 €

3. Náklady na elektrické auto (EV)
Priemerná spotreba: 18 kWh / 100 km
Cena elektriny (domáce nabíjanie): 0,20 € / kWh (Ak nabíjaš doma zo štandardnej zásuvky alebo wallboxu na domácej tarife)
Náklady na 100 km: 18 * 0,20 = 3,60 €
Ročné náklady (27 600 km): 276 * 3,60 € = 993,60 €

Celková úspora
Nafta: 2 649,60 €
Elektrina: 993,60 €
Ročná úspora: 1 656,00 €
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

A to k rocnym nakladom treba pripocitat este servis v podobe vymeny oleja, filtrov, raz za zivot to mozu byt vstreky ci cerpadlo a tak podobne.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Ta Kia EV2 je inak hrozne cute auticko: https://www.kia.com/sk/nove-auta/ev2/premiere/#/

Skoda, ze Kia dokafrala akurat EV4.
gogo956
Redeemer
Redeemer

cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Haha, dobry vtip.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Musk poveda ze to ma byt v predaji v priebehu roka 2026. Takze mozno az na jesen, alebo v zime. Medzitym pojdu baterie zase trochu dole cenou, takze mozno sa skutocne za tu cenu dockame.
Napr v Číne sa za v prepocte 30K € už predavaju domace znacky ktore maju skvele parametre. To len v Europe je to drahe kvoli vysokym clám a daniam.
Napísať odpoveď