Elektromobil co si o nom myslite?
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
Data z čínskej apky - údaje zobrazí na základe dát, ktoré poskytne riadiaca jednotka auta. Nevymýšľa si ich.
Celková bilancia CO2 je možno vyššia v rámci celého cyklu spaľovákov než údaj výrobcu (ktorý má moja haraburda 160 a viaceré nové autá viac).
Nejaké odkazy - v prvom (druhom) je po koľkých prejazdených km je bilancia elektromobilu v pluse a nemám dôvod namietať.
Ďalšie sú pre zaujímavosť. Ani Ty ani ja tie tvrdenia overiť nevieme.
Najzaujímavejší je tretí odkaz - pozitívny.
https://autobild.pluska.sk/poradca/elek ... sie-emisie
https://seva.sk/lifecycle-emisie/
https://www.topspeed.sk/novinky/velka-e ... viac/22093
https://fontech.startitup.sk/desat-aut- ... -emisiami/
https://www.teslamagazin.sk/plug-in-hyb ... -co2-test/
https://www.mojelektromobil.sk/elektrom ... kologicky/
https://www.energie-portal.sk/Dokument/ ... 10150.aspx
https://www.mojelektromobil.sk/su-elekt ... gickejsie/
Nikde som netvrdil a netvrdím, že sú elektromobily z hľadiska emisií horšie. Len že nie sú tak ideálne ako sa často prezentujú.
Celková bilancia CO2 je možno vyššia v rámci celého cyklu spaľovákov než údaj výrobcu (ktorý má moja haraburda 160 a viaceré nové autá viac).
Nejaké odkazy - v prvom (druhom) je po koľkých prejazdených km je bilancia elektromobilu v pluse a nemám dôvod namietať.
Ďalšie sú pre zaujímavosť. Ani Ty ani ja tie tvrdenia overiť nevieme.
Najzaujímavejší je tretí odkaz - pozitívny.
https://autobild.pluska.sk/poradca/elek ... sie-emisie
https://seva.sk/lifecycle-emisie/
https://www.topspeed.sk/novinky/velka-e ... viac/22093
https://fontech.startitup.sk/desat-aut- ... -emisiami/
https://www.teslamagazin.sk/plug-in-hyb ... -co2-test/
https://www.mojelektromobil.sk/elektrom ... kologicky/
https://www.energie-portal.sk/Dokument/ ... 10150.aspx
https://www.mojelektromobil.sk/su-elekt ... gickejsie/
Nikde som netvrdil a netvrdím, že sú elektromobily z hľadiska emisií horšie. Len že nie sú tak ideálne ako sa často prezentujú.
Ani jeden z linkov, ktore si dal nepotvrdil tvoju vetu, tak ako si ju napisal.starysomar napísal: 08 feb 2024, 12:54 Viacero serióznych výskumov, zdrojov uvádza vyššiu produkciu CO2 elektromobilov voči spaľovákom. A to ešte nechápem, ako prišli na vyše 200 pri dieseloch
Riadiaca jednotka auta ma tieto udaje zo snimacov. A ja som sa ta pytal, ako vies, ze snimac funguje spravne, teda ukazuje spravne hodnoty? Najma pokial sa bavime o 20 rocnych autach.
-
starysomar
Hardcore addict
Slovíčkarina? Či treba všetko na zlatej tácke? Uviedol som viacero linkov na články, z ktorých vyplýva, že nižšie emisie CO2 elektromobily dosahujú za relatívne dlhšiu dobu, po viac desiatkach no prevažne stovkách tisíc odjazdených kilometrov. Ak dovtedy vydržia pri čoraz väčšej nekvalite výroby.
A ako vieš, že niektorý snímač nefunguje? Áno, bavíme sa aj o 20-ročných autách. Na mnohých podstatne mladších po takom čase všeličo poriadne fungovať nebude. A len tak medzi nami - údaj o CO2 je výpočet z iných hodnôt. Niektoré autá majú snímač kvality vzduchu v kabíne no nemám vedomosť o tom, že by autá mali čidlo CO2 vo výfukovej ceste. Laambda sonda je "kyslíkový" senzor, nie snímač CO2. Údaje z nej majú vplyv na zloženie zmesi a od neho a iného závisí výsledné CO2. Ak by dávala chybné údaje, motor má problém s chodom. iež pri poruche ktoréhokoľvek iného zo snímačov - dieselu na to aby vrčal, stačia dva - na vačke a kľuke. To ovšem neznamená, že s chýbajúcimi / vadnými hodnotami ktoréhokoľvek z ostatných - a je ich hodne - pôjde "normálne".
Výraz "bezemisné spaľovacie motory" si zaregistroval? Nemôžme sa chápať, ak niekto slepo až fanaticky velebí výlučne elektromobily a neche vnímať celok... Majú svoje miesto, oprávnenie, výhody, prínos. NIKDY nebudú jedinou alternatívou všetkých vozidiel.
Autoeditácia príspevku po 2 min 58 sek:
Ostatne aj pri spaľovákoch s ich opatreniami typu EGR, DPF, močovina sa ukázalo, že v reálnych jazdných podmienkach vypúšťajú podstatne viac, než priznávajú výrobcovia a nie len ony:
https://www.transportenvironment.org/di ... ests-show/
Akosi sa čoraz viac rozmáha lož ako pracovná (a zjavne aj argumentačná od niektorých) metóda...
A ako vieš, že niektorý snímač nefunguje? Áno, bavíme sa aj o 20-ročných autách. Na mnohých podstatne mladších po takom čase všeličo poriadne fungovať nebude. A len tak medzi nami - údaj o CO2 je výpočet z iných hodnôt. Niektoré autá majú snímač kvality vzduchu v kabíne no nemám vedomosť o tom, že by autá mali čidlo CO2 vo výfukovej ceste. Laambda sonda je "kyslíkový" senzor, nie snímač CO2. Údaje z nej majú vplyv na zloženie zmesi a od neho a iného závisí výsledné CO2. Ak by dávala chybné údaje, motor má problém s chodom. iež pri poruche ktoréhokoľvek iného zo snímačov - dieselu na to aby vrčal, stačia dva - na vačke a kľuke. To ovšem neznamená, že s chýbajúcimi / vadnými hodnotami ktoréhokoľvek z ostatných - a je ich hodne - pôjde "normálne".
Výraz "bezemisné spaľovacie motory" si zaregistroval? Nemôžme sa chápať, ak niekto slepo až fanaticky velebí výlučne elektromobily a neche vnímať celok... Majú svoje miesto, oprávnenie, výhody, prínos. NIKDY nebudú jedinou alternatívou všetkých vozidiel.
Autoeditácia príspevku po 2 min 58 sek:
Ostatne aj pri spaľovákoch s ich opatreniami typu EGR, DPF, močovina sa ukázalo, že v reálnych jazdných podmienkach vypúšťajú podstatne viac, než priznávajú výrobcovia a nie len ony:
https://www.transportenvironment.org/di ... ests-show/
Akosi sa čoraz viac rozmáha lož ako pracovná (a zjavne aj argumentačná od niektorých) metóda...
Ano slovickarina, lebo presne na slovickach, ich vyzname a pouziti stoja argumenty jednej ci druhej strany. A to co si napisal (co som citoval) je holy nezmysel. Ktokolvek si to tu moze precitat a brat to ako fakt, ze ved som to cital na jednom fore a presne takto vznikaju rozne dezinformacie a pseudoargumenty o EV. Takze slovickarina.
Co ma spolocne meranie kvality vzduchu v kabine s celkovou produkciou CO2 pocas zivotneho cyklu vozidla? Miesas hrusky s jablkami. Tie studie sa vanuji niecomu co ty ani nevies odmerat vo svojom aute, ako vlasne nejaka cinska appka napojena na ECU vie vyratat produkciu CO2 pocas zivotneho cyklu vozidla? Aku hodnotu 90-130 si ty vlasne odmeral?
A kolko bezemisnych spalovacich motorov uz jazdi? Netreba pre nich vyrobit nahodou epaliva? A o tych sme sa uz bavili, ze ich vyroba v objeme aby vystacili pre sucasny trh by bola nakladnejsia, ze ich vyuzitie by bolo lepsie pre lodnu ci letecku dopravu.
Kup si aspon uz nove auto s euro6 a tie stare vergle zahod na srotovisko, pomozes aspon planete a vyhnes sa EV.
Co ma spolocne meranie kvality vzduchu v kabine s celkovou produkciou CO2 pocas zivotneho cyklu vozidla? Miesas hrusky s jablkami. Tie studie sa vanuji niecomu co ty ani nevies odmerat vo svojom aute, ako vlasne nejaka cinska appka napojena na ECU vie vyratat produkciu CO2 pocas zivotneho cyklu vozidla? Aku hodnotu 90-130 si ty vlasne odmeral?
A kolko bezemisnych spalovacich motorov uz jazdi? Netreba pre nich vyrobit nahodou epaliva? A o tych sme sa uz bavili, ze ich vyroba v objeme aby vystacili pre sucasny trh by bola nakladnejsia, ze ich vyuzitie by bolo lepsie pre lodnu ci letecku dopravu.
Kup si aspon uz nove auto s euro6 a tie stare vergle zahod na srotovisko, pomozes aspon planete a vyhnes sa EV.
To, ze na Teba niekto vyvija natlak nie je len o tom, ze musis nieco robit pod hrozbou smrti. Lenze napriklad v Holandsku uz par rokov dozadu, niekedy na zaciatku Covidu stali Octavie s 1.0TSI a tusim v uplnom zaklade nejakych 27 000eur, co teda naozaj nie je trhova cena. A rovnako to bolo v Norsku. Spominam tieto dve krajiny, pretoze boli premiantmi elektromobility. A dosiahli to presne takto. Vymenovavat rozne dalsie ulavy pre EV asi nema zmysel, kazdy ich pozna. U nas ich moc nemame, podobne je to v cesku a akoby zazrakom, nepatrime zrovna ku krajinach kde tie auta zazivaju boom. Takze tam nejaky natlak vidim.cinges napísal: 08 feb 2024, 10:40 Ale ved o to ide, ja som teraz kupoval auto a nik pri mne nestal s pistolou, ze si mam kupit elektro autoPoznam x ludi, ktori momentalne kupuju auto, a zatial nevidim ziaden realny natlak na nich, ze by si mali kupovat ev auto. X ludi si kupi ojazdene auto. Komu sa teraz rozbila 20 rocna fabka, tak nik ho nenuti, ze si ma kupit elektro auto. Moze si kupit 5 rocnu jazdenu fabiu, alebo novu, stale s benzinovym motorom. Ja som si kupil diesla, s ktorym s prehladom vydrzim este 10-15 rokov, a potom uz budu moznosti lepsie na ev auto.
A do elektro aut sa ide z toho dovodu, ze momentalne nic lepsie aj tak neexistuje, ked chceme znizit emisie aut. Napriklad ovela lepsie ako elektro auta by boli auta na vodik. Bohuzial ziadne nebudu, dokial sa nestane zazrak, lebo vodik vyrabame bud elektrolyzou, ktora je sialene neucinna a mas ovela ucinnejsie nabit elektro auto rovno. Alebo vodik ako vedlajsi produkt pri vyrobe ropy. Ine moznosti niesu, cize vodik je pase.
Zaver je taky, ze nik nikoho stale nenuti kupovat ev auta. To ze mas vyhody nejake je + pre toho co to auto chce teraz.
Este velmi dlho si budeme moct kupit normalne auta a velmi dlho po tom budu jazdit jazdenky. Cize minimalne 25 rokov sa bude stale jazdit na benzine a nafte a vela znas uz bude mrtvych. Takze ludia sa zase boja blbosti len preto ze sme vypatlany dementny prorusky narod bez mozgu a racionalneho uvazovania. A realne, to co sa momentalne deje na Slovensku, elektromobilita je asi to najposlednejsie co moze beznemu obcanovi znizit zivotny komfort. Keby tu ludia zarabali normalne na nenehali sa okradat, tak by tu nik nic neriesil.
Hovori sa dokonca o tom, ze ak sa Ti auto posere tak, ze budes musiet menit prevodovku, alebo motor, bude musiet rovno do srotu a to sa netyka len vyladrovanych Passatov, ale pokojne sa to moze stat autu ktore ma nalietanych par desiatok tisic km.
Ja budem auto kupovat o rok ak teda vsetko vyjde a zo skusenosti viem, ze idealny pre mna by bol kombik strednej triedy (kvoli komfortu), ale asi by som aj tak uprednostnil sedan. Lenze zaroven zacinam poskulovat po EV napriek tomu, ze je to pre mna aktualne stale horsia volba. Resp, nebola by ak by som mal na auto aspon nieco malo cez 50 000eur, ale to zial nemam. Lenze ked vidim akym smerom sa to ubera, bolo by naivne cakat, ze nas nechaju spokojne a pokojne si jazdit vo fosiloch este viac nez 10 rokov a tak sa mi zo dna na den moze stat, ze mi nie zrovna lacne auto vyrazne strati na hodnote len preto, ze pridu s obmedzenim pre ktore bude odrazu nepredajne. Nehovoriac teda o tom, ze ich zakaz tu uz je, akurat este musim cakat kym bude platny. To naozaj nie je trhovy mechanizmus a naozaj sa neda hovorit o slobodnej volbe. Ale ano, kupe spalovaku Ti zatial nik nebrani, akurat ta za to tresta.
Obmedzenie mobility = menej aut = menej Co2mLuks napísal: 08 feb 2024, 13:11“mocni” …kto su to ti mocni? a co z toho budu mat, ze obmedzia ludom mobilitu?
A toto je cielena vec, EU sa s tym ani netaji. Ma to aj logiku. Nemozu mat vsetci auta a niektori aj niekolko.
ale to su vsetko strasne blbosti. Trapit by nas mali horsie veci, nez elektromobilita. Za 10 rokov bude situacia ina. Cize stale mas moznost. Ja som kupil jazdenku z 2018 s euro6. Nemyslim si, ze budem mat problem s tym ist do mesta niekedy do 10 rokov, aj ked to do mesta nepouzivam, na to mam bicykel. Na Slovensku ta nik netlaci. Naozaj. Ja by som si tiez teraz kupil EV nove, ale je to mimo moje moznosti - to co by som chcel je drahe zbytocne a na co mam ma 0lovy dojazd + zatial nemam spravenu 3 fazu na dome, cize pre mna zbytocne. Preto mam diesel s adblue a kym to dozije, tak snad to bude situacia lepsia. Ak nie, potom budem nadavat, ale stale mozem chodit na bicykli ked chcem
Ja fakt neviem, kto kde vidi aky na Slovensku problem? Poznam X ludi za posledny rok co riesili auto a doteraz nebol jeden jediny clovek, co by nadaval na elektroauta a problemy s tym. Jedine co nas iritovalo, ze tie zelene spz vyzeraju otrasne.
A dalej, vozovy park sa obmieta 2% rocne.
A ako ma kto tresta? To ze to maju v Holandsku Norsku inak ako tu je co? Keby to bol taky problem, tak vsetci protestuju ako farmari vo Francuzsku. Ale ono nie, ked si kupis teslu s normalnym dojazdom, kde denny priemer jazdenia celoeurpsky je cca 30-40km, tak tam nik skoro problem nema. Vsak nejak sa zacat musi.
Ako, najlepsie by bolo zatvorit vsetky uholne elektrarne v Cine a nemal by nik ziaden problem a kazdy by sme mohli chodit na traktoroch do prace. Kedze sa nikomu nechce robit nieco pre zatvorenie uholnych elektrarni v cine, ani nik sa poriadne neuci aby sme mohli mat ucinnejsie a bezpecnejsie elektrarne, tak hold ideme zavadzat elektroauta. A na kazdu novinku ide kazdy nejak pi*ov***, lebo ludia maju zbytocne vela volneho casu a penazi na pi*ov***.
A ked sa ti auto pokazi, to myslis ako elektro? A u benzinovych aut je to inak? Akurat sa mi stalo, ze mi odisiel jeden senzor na spojke v automatickej prevodovke. Blby senzor za 50 eur. V autorizovannom servise sa meni komplet cela mechatronika, oprava trva 3-4 tyzdne, cena 3000 eur. Alebo si to mozes opravit sam a vyjde ta to 50 eur + olej. U elektro aut to nie je inak. Elektromotor sa ti tazko pokazi, to tam musi byt fakt vyrobna vada, sak bohaca kto nema doma u rodicov stary elektromotor, ktory ma prerobeny na hocico a funguje poslednych 60 rokov. Ak sa ti dodrbe bateria, tak ano, tam mena celu bateriu za sialene peniaze v autorizaku, alebo si nehas niekde opravit len ten jeden clanok, ktory je pokazeny. To sa oco teraz naucil robit. Trh sa prisposobi, zvykne si. To len teraz sme vsetci priposrati z nicoho.
Autoeditácia príspevku po 2 min 33 sek:
a to ze strati na hodnote, to nikoho nemusi trapit. To sa deje neustale vsade. Vo Francuzsku tiez niektore auta uz nesmu do centra, len s povolenkou a tiez to ludia zvladaju. A kolko ti akoze take auto strati na hodnote akoze?? Ked ti BMW stalo 4 roky dozadu 130tisic a teraz ho ledva predas za 35, tak co este horsie moze byt akoze? Auto nie je investicia, nikdy nebola, to je spotrebny tovar.
A dalej, vozovy park sa obmieta 2% rocne.
A ako ma kto tresta? To ze to maju v Holandsku Norsku inak ako tu je co? Keby to bol taky problem, tak vsetci protestuju ako farmari vo Francuzsku. Ale ono nie, ked si kupis teslu s normalnym dojazdom, kde denny priemer jazdenia celoeurpsky je cca 30-40km, tak tam nik skoro problem nema. Vsak nejak sa zacat musi.
Ako, najlepsie by bolo zatvorit vsetky uholne elektrarne v Cine a nemal by nik ziaden problem a kazdy by sme mohli chodit na traktoroch do prace. Kedze sa nikomu nechce robit nieco pre zatvorenie uholnych elektrarni v cine, ani nik sa poriadne neuci aby sme mohli mat ucinnejsie a bezpecnejsie elektrarne, tak hold ideme zavadzat elektroauta. A na kazdu novinku ide kazdy nejak pi*ov***, lebo ludia maju zbytocne vela volneho casu a penazi na pi*ov***.
A ked sa ti auto pokazi, to myslis ako elektro? A u benzinovych aut je to inak? Akurat sa mi stalo, ze mi odisiel jeden senzor na spojke v automatickej prevodovke. Blby senzor za 50 eur. V autorizovannom servise sa meni komplet cela mechatronika, oprava trva 3-4 tyzdne, cena 3000 eur. Alebo si to mozes opravit sam a vyjde ta to 50 eur + olej. U elektro aut to nie je inak. Elektromotor sa ti tazko pokazi, to tam musi byt fakt vyrobna vada, sak bohaca kto nema doma u rodicov stary elektromotor, ktory ma prerobeny na hocico a funguje poslednych 60 rokov. Ak sa ti dodrbe bateria, tak ano, tam mena celu bateriu za sialene peniaze v autorizaku, alebo si nehas niekde opravit len ten jeden clanok, ktory je pokazeny. To sa oco teraz naucil robit. Trh sa prisposobi, zvykne si. To len teraz sme vsetci priposrati z nicoho.
Autoeditácia príspevku po 2 min 33 sek:
a to ze strati na hodnote, to nikoho nemusi trapit. To sa deje neustale vsade. Vo Francuzsku tiez niektore auta uz nesmu do centra, len s povolenkou a tiez to ludia zvladaju. A kolko ti akoze take auto strati na hodnote akoze?? Ked ti BMW stalo 4 roky dozadu 130tisic a teraz ho ledva predas za 35, tak co este horsie moze byt akoze? Auto nie je investicia, nikdy nebola, to je spotrebny tovar.
-
starysomar
Hardcore addict
Niečo fakt nemá logiku - na jednej strane snahy o dlhú opraviteľnosť, na druhej likvidácia niečoho iného. Spravidla je udržanie lacnejšie, než nákup nového. Ak to preženiem - to môže nejakého kreténa napadnúť aj v súvislosti s elektromobilmi, že sa niečo nebude smieť meniť.
Obmedzenie mobility môžu chcieť no narazia.
Obmedzenie mobility môžu chcieť no narazia.
No, vzhladom k tomu, ze sme sucastou EU je divat sa na Slovensko ako samostatnu jednotku ktorej sa to aktualne netyka, alebo dotyka menej je imho pomerne kratkozrake. To po prve.
Po druhe. Tema je o elektromobilite a natlaku na ne, takze tu pochopitelne neriesime ziadne ine ani vacsie problemy. Nikto nepovedal, ze prave toto je najzasadnejsi problem sucasneho sveta. Pokial ide o mna, ja nepochybujem, ze o 10 rokov budu elektromobily inde a ja osobne sa im branit nebudem, akurat dost pochybujem, ze majitelom spalovakov sa zivot nebude komplikovat aj nadalej.
Po tretie. Denny priemer toho zase tak moc nepovie. Moj denny priemer je napriklad asi 60-70km (idealny kandidat na elektromobil) no vacsinou jazdim po dialnici trasy cca 300km (nie zase tak idealny kandidat).
Po stvrte. Nie, myslim spalovak. Predsa nikto nebude komplikovat zivot elektromobilom.
Po piate. Ono to nie je len o tom, ze prikazuju na com mame jazdit. Ta technologia ma rozhodne potencial a je len otazka casu ked to bude pre kazdeho. Mne skor vadi ten dost blby precedens, ze sa od hodne slobodnej a prosperucej spolocnosti postupne prepracovavame k prelegulovanemu a bezvyznamnemu molochu. Navyse nemam rad elitarstvo. Ono totiz ti, ktori po Tebe chcu aby si jazdil elektromobilom elektromobilom nejazdia. Jasne, pokial to ludom nevadi, je to ich postoj, ja osobne tomu nefandim.
Po druhe. Tema je o elektromobilite a natlaku na ne, takze tu pochopitelne neriesime ziadne ine ani vacsie problemy. Nikto nepovedal, ze prave toto je najzasadnejsi problem sucasneho sveta. Pokial ide o mna, ja nepochybujem, ze o 10 rokov budu elektromobily inde a ja osobne sa im branit nebudem, akurat dost pochybujem, ze majitelom spalovakov sa zivot nebude komplikovat aj nadalej.
Po tretie. Denny priemer toho zase tak moc nepovie. Moj denny priemer je napriklad asi 60-70km (idealny kandidat na elektromobil) no vacsinou jazdim po dialnici trasy cca 300km (nie zase tak idealny kandidat).
Po stvrte. Nie, myslim spalovak. Predsa nikto nebude komplikovat zivot elektromobilom.
Po piate. Ono to nie je len o tom, ze prikazuju na com mame jazdit. Ta technologia ma rozhodne potencial a je len otazka casu ked to bude pre kazdeho. Mne skor vadi ten dost blby precedens, ze sa od hodne slobodnej a prosperucej spolocnosti postupne prepracovavame k prelegulovanemu a bezvyznamnemu molochu. Navyse nemam rad elitarstvo. Ono totiz ti, ktori po Tebe chcu aby si jazdil elektromobilom elektromobilom nejazdia. Jasne, pokial to ludom nevadi, je to ich postoj, ja osobne tomu nefandim.
Podla mna mame v EU (aj my) ucinne a bezpecne elektrarne.cinges napísal: 08 feb 2024, 19:38ani nik sa poriadne neuci aby sme mohli mat ucinnejsie a bezpecnejsie elektrarne,
Mas ale pravdu ze nema zmysel riesit ci je riziko kupi noveho fosilneho auta. Ziadne prisne regulacie nebudu, toboz nie na euro6.
-
starysomar
Hardcore addict
Máme v rámci EU vysoké emisie, málo elektromobilov, celkovo prestarnutý vozový park - to všetko sú fakty. Budeme rozvíjať elektromobilitu, nie tak rýchlo ako by sa zišlo a ako by si mnohí priali, to sú tiež fakty. Celý život som makal na silových sieťach,
trafostaniciach, viem čo ten budúci rozvoj obnáša. To neide nariadiť ani realizovať k nejakému dátumu. Nejakého drastického obmedzovania sa neobávam. Horúce hlavy zabrzdí realita možného.
trafostaniciach, viem čo ten budúci rozvoj obnáša. To neide nariadiť ani realizovať k nejakému dátumu. Nejakého drastického obmedzovania sa neobávam. Horúce hlavy zabrzdí realita možného.
Koniec požiarov elektromobilov? Vedci vytvorili batériu, ktorá sa sama uhasí
Inak, tusim aj sodikove baterie by mali mat nizsie riziko poziaru, vacsiu bezpecnost.
Inak, tusim aj sodikove baterie by mali mat nizsie riziko poziaru, vacsiu bezpecnost.
-
starysomar
Hardcore addict
Zelený vodík lacnejší (iste aj tak drahý - zatiaľ):
https://www.energie-portal.sk/Dokument/ ... 07992.aspx
https://www.energie-portal.sk/Dokument/ ... 07992.aspx
Chalani, mna by zaujimalo, ci tu niekto z vas ma doma elektromobil resp. ci ste uz skusili nejaky na dlhsiu dobu.
-
kukiak
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Mam a mam najazdene 35k km za poslednych 12 mesiacov (z toho je 90% nabiti z domu pomalym nabijanim z wallboxu a FVE) Predpokladam, že väčšina v ňom najhlasnejších haterov v ňom ani nesedela.
Ja som mal na mesiac od predajcu elektroauto a klamal by som ak by som povedal, ze nikdy viac, ba naopak, som dost presvedceny, ze moje dalsie auto bude elektricke resp. nejaky hybrid.
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
tlak na elektro este len pride ked zacne naplno predavat BYD a ine cinske znacky u nas. Uz teraz sa na to tradicne automobilky snazia pripravit (vid cena ID7). Zvysovanim dojazdu a zrychlovanim nabijania sa budu negativa len a len stierat. Ano, obstaravacia cena bude este niekolko rokov vyssia, ale treba sa na to naozaj pozriet v horizonte celkovych nakladov pocas drzby auta.
Pre mna zatial elektro nie su volbou, som lenivy a planovat kazdu dlhsiu jazdu tak, aby som dokazal na cca 30 minut zastavit na presne urcenom mieste je pre mna obmedzujuce.
Akonahle bude realny zimny dojazd cez 500km a obstaravacia ceny auta velkosti mojej aktualnej sportage bude okolo 40k budu sa predavat ako teple rozky
Pre mna zatial elektro nie su volbou, som lenivy a planovat kazdu dlhsiu jazdu tak, aby som dokazal na cca 30 minut zastavit na presne urcenom mieste je pre mna obmedzujuce.
Akonahle bude realny zimny dojazd cez 500km a obstaravacia ceny auta velkosti mojej aktualnej sportage bude okolo 40k budu sa predavat ako teple rozky
Číňania uz zacali vo velkom znizovat ceny niektorych elektromobilov predavanych v Eu.
-
starysomar
Hardcore addict
Nie len oni - po odbúraní často až nezmyselných dotácií "záhadne" zlacnili aj iné elektromobily. Až sa múdri zobudia (teda pochopia, že to nie je v pvom rade bohovský kšeft pre kamarádíčkov) a pochopia, že elektromobily majú byť v prvom, druhom...x-tom rade nutnou ekologickou alternatívou a budú preferované s nie príliš agresívnými direktívnymi opatreniami s ohľadom na nie len ekonomickú realitu - rozšíria sa viac, než s nimi.
Cize tvrdis ze ked sa zrusia dotacie tak sa zvysia predaje? To ale moc logiku nema.