gogo956 napísal: 02 jún 2024, 11:48Pri vsetkych tychto napojoch vratane energetakov sa zvyne pouzivat "amónny karamel" resp "Amoniak sulfitový karamel" a to je alergén.
Alergeny su aj ryby, oriesky, mlieko, vajcia, soja, sezam, dokonca aj ovocie a zelenina, jablka, hrusky, mrkva, paradajky - takze to vsetko je nezdrave?
lukas9206 napísal: 31 máj 2024, 11:30Tak ono kofein je ta najmenej "škodlivá" látka v energeťakoch. Najväčší problém je tam cukor a iné prídavné látky ktoré môžu byť z dlhodobého hľadiska škodlivé.
Tiez by ma zaujimalo, v com presne su energetaky skodlive, aj nejake zdroje, dokazy, studie.
Cukor je komplexna tema, tam ide o mieru, ako uz bolo povedane, ak by mal byt prave cukor problemom, tak preco sa neriesi v inych napojoch, dokonca mlieko obsahuje laktozu, co je mliecny cukor, je to disacharid, rovnako ako trstinovy cukor, pritom laktozu alebo mlieko obsahuje mozno kazda druha potravina, podobne ako trstinovy cukor, je v beznom jedle, omackach, aj tam, kde vobec nie je potrebny.
Taktiez energetaky sa neodporucaju detom, ale presladene napoje a potraviny s cukrom, aj mliecne, su propagovane ako zdrave a priamo pre deti.
Cukor ma aj samostatnu temu.
Cukor - www.hojko.com
Ja som to uz niekde pisal, vypijem asi 2-3 plechovky energetakov tyzdenne (250ml) a hlavne pijem od smadu len vodu, toto je podla mna najpodstatnejsie, nepit od smadu, alebo hladu nic sladene, ani energetaky, ani kolu, ani dzusy, ani sladene vody.