Práveže tak by to malo byť. Je to energomoc, nie dotácia pre majiteľov nehnuteľností a prenajímateľov. Ak je niekto v nájme, tak si buď energie platí sám zvlášť alebo cenu energii zohľadnil prenajímateľ v cene nájmu. Čiže je správne, aby energopomoc dostal ten, kto tú nehnuteľnosť reálne užíva a spotrebúva energie - či už sa jedná o majiteľa alebo nájomcu.Hensym napísal: 27 aug 2026, 19:12 Na tých 40 € sa môžem vysrať, ale keď si predstavím, koľko ľudí (desiatky-stovky tisíc) žije v nájmoch, pričom v tých nájmoch majú trvalé pobyty (vo väčšine miest minimálne kvôli parkovaniu), ale v tých bytoch/domoch NIJAKO nefigurujú, tak mi príde absolútne choré že ten systém je nastavený tak, že tá pomoc chodí týmto random ľuďom, a nie majiteľom bytov a platiteľom energií.
Problém je v tom, že energopomoc nechodí každému jednotlivcovi, ale "domácnosti" a vyhodnocujú to na základe trvalého pobytu. Takže kopa dôchodcov nemá nárok na energopomoc, aj keď žijú sami, lebo ich deti majú TP u nich v nehnuteľnosti. Ale čo si zvolili, to majú.
U nás je taká situácia, že prvá vlna došla mojej mame, druhá vlna pomoci došla mne...a otcovi, ktorý je reálne jediný napísaný na zmluve s SPP a elektrárňami, nedošlo nič.
Mne to už pripadá tak, že to bol úmysel. Fico evidentne nemá politickú vôlu robiť skrty a ide štýlom po nás potopa. Zároveň to nemohli spraviť ako Matovič, že sa cena pre ľudí zastropuje a rozdiel medzi zastropovanou cenou a reálnou cenou proste štát zaplatí elektrárňam (to zvládne spraviť 1 úradníčka). Fico povedal, že pripravia adresnú energopomoc, aby mohli zamestnať stovky nových ľudí, ktorí to akože budú riešiť. V skutočnosti tí noví ľudia budú rôzne kozmetičky, kaderníčky a nerobia nič. Do toho si určite ministerstvo zaplatilo nejaké analýzy a právne služby od tých "správnych" SMERáckych firiem a ľudí. A to, že je v tom totálny bordel nie je bug ale feature. Ako si povedal, kvôli pár eurám sa nebudeš hádať. Ja som síce pomoc dostal, ale nemám šancu si skontrolovať, či to vypočítali správne a nemal som dostať viac. Keď to všetko narátame spolu, tak sa možno jedná aj o stovky miliónov eur, ktoré mali byť vyplatené ľuďom, ale reálne niekde lietajú v lufte a SMER ich teda môže ukradnúť. A Fico môže stále tvrdiť, ako úžasne nám pomáha, zatiaľ čo tí hnusní liberáli budú len škrtať a brať.