Enkódovanie videa do HEVC pomocou grafickej karty - Software

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

Enkódovanie videa do HEVC pomocou grafickej karty - Software

Príspevok od používateľa loveparademan »

Zdar, hľadám nejaký seriózny software ktorý momentálne dokáže enkódovať H.264 formát do formátu H.265 HEVC, pri 100% zachovaní pôvodnej kvality, pomocou nvidia grafickej karty, konkrétne GTX 970. Doteraz som skúšal StaxRip, kde možnosti enkódovania pomocou NVIDIA NVENC síce sú, ale nastavenie je príliš obmedzené a dochádza k strate kvality, takisto nastavenie bitrate nefunguje tak ako by malo. Viete o niečom?
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Enkódovanie videa do HEVC pomocou grafickej karty - Soft

Príspevok od používateľa heker »

H.263 je predsa videoformat pre mobily a telekonfernencie, tam extra kvalita nebude. Skus program XMedia Recode, ten dokaze vyuzit jadra CUDA.
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

heker napísal:H.263 je predsa videoformat pre mobily a telekonfernencie, tam extra kvalita nebude. Skus program XMedia Recode, ten dokaze vyuzit jadra CUDA.
Oprava, o jednu jednotku som sa pomýlil :D Má to byť z h.264 na h.265, ale čeknem ten program čo je to zač.
heker
Redeemer
Redeemer

To tvoje seknutie je teda dost velky rozdiel. Konvertovanie z h.264 by som ani nerobil, kvalita obrazu je rovnaka, ibaze h.265 ma pri rovnakek kvalite polovicny bitrate a teda vysledny subor bude o nieco mensi. S h.265 su vsak problemy pri prehravani, nedokazu ho prehrat niektore TV, prehravace a ine. Kludne by som ostal pri h.264. Aky je vlastne dovod konvertovania do h.265?
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

heker napísal:To tvoje seknutie je teda dost velky rozdiel. Konvertovanie z h.264 by som ani nerobil, kvalita obrazu je rovnaka, ibaze h.265 ma pri rovnakek kvalite polovicny bitrate a teda vysledny subor bude o nieco mensi. S h.265 su vsak problemy pri prehravani, nedokazu ho prehrat niektore TV, prehravace a ine. Kludne by som ostal pri h.264. Aky je vlastne dovod konvertovania do h.265?
To že sú s tým formátom furt problémy pre staršie TV a prehrávače ma nezaujíma a som si toho vedomý. Dôvod konvertovania nemôže byť prostejší, potrebujem uvoľniť haldy miesta tým že svoje 1080p filmy prevediem z h.264 do h.265.
heker
Redeemer
Redeemer

Ako nevidim zmysel konvertovania uz komprimovaneho formatu h.264, ale budiz, ak ti to pomoze.
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

heker napísal:Ako nevidim zmysel konvertovania uz kompeimovaneho formatu h.264, ale budiz, ak ti to pomoze.
Pokiaľ máš doma 20TB miesta na diskoch, zmysel nevidíš, to chápem.
heker
Redeemer
Redeemer

Ides robit kompresiu uz s komprimovaneho formatu. Asi vies co to znamena, ze? To znamena to, ze povodny zdroj bol napriklad BD disk, ktory mal 40GB. Film bol komprimovany na FullHD s kompresiou h.264, cize vysledny film ma napriklad 5GB. Tym padom sa da napisat, ze to je 8x mensie ako povodny zdrojovy film. A teraz chces uz z tohto 8x mensieho filmu, ktory uz presiel kompresiou do h.264 spravit to, ze ho komprimujes este raz do h.265. Co sa stane v takomto pripade? Stane sa to, ze ten 8x mensi film chces este zmensit bez ukoru na strate kvality, bez ohladu na cpu/gpu renderovanie, cize dost problematicka kompresia. Ak by si mal ten 40GB BD disk a ides to rovno spravit do h.265, tak je to v poriadku, ale toto co chces spravit je dost neracionalne a podla mna to bez straty kvality nepojde. Vseobecne da da napisat, ze h.265 ma pri 1mbit bitrate rovnaku kvalitu ako 2mbit h.264, zaroven ma h.265 teda polovicnu velkost, avsak je 10x narocnejsi na procesor. Cas komprimovania do h.265 je tak 3 az 4x dlhsi ako do h.265, cize bezne moze trvat taka kompresia aj den, dokonca aj dva. Pri vyuziti CUDA na kartach nVidie sa da spravit tak 5x kratsi cas, pri dakej Titan X ci GTX 1080 mozno az 10x kratsi cas, ale taku kartu nemas. V tvojom pripade by si to na GTX970 mohol mat tak za pol dna. Skus este program Adobe Media Encoder CC alebo MediaCoder. Adobe moze robit problemy, zalezi od driverov ku grafike, mozno bude treba starsie alebo pouzit fix na doplnenie podpory pre tvoju grafiku do konfiguracneho suboru z balika Adobe.

Nemam 20TB, mam podstatne menej, ale tiez mam slusnu zbierku filmov - par stoviek DVD s DivX filmami a ked nieco hladam, tak si to radsej stiahnem ako to stahovat z DVD, ktore uz castokrat nejde. Mozno som mimo temy, ale podobny problem s filmami som riesil aj ja. Na 3TB disku dochadzalo miesto a mne bolo luto mazat tie filmy, pretoze som si vzdy myslel, ze si ich niekedy pozriem, aj ked viem, ze si ich nikdy nepozriem, mozno len desatinu z nich. Potom som si nahodil Kodi, nahodil plugin pre CSFD, spravil databazu filmov a zoradil to podla hodnotenia. Film s hodnotenim 4.0 a nizsie som zmazal, tym som dosiahol zrazu 400GB volneho miesta. Filmy mam len DivX/XviD/h.264/h.265, len DVDrip a BDrip.
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

heker napísal:Ides robit kompresiu uz s komprimovaneho formatu. Asi vies co to znamena, ze? To znamena to, ze povodny zdroj bol napriklad BD disk, ktory mal 40GB. Film bol komprimovany na FullHD s kompresiou h.264, cize vysledny film ma napriklad 5GB. Tym padom sa da napisat, ze to je 8x mensie ako povodny zdrojovy film. A teraz chces uz z tohto 8x mensieho filmu, ktory uz presiel kompresiou do h.264 spravit to, ze ho komprimujes este raz do h.265. Co sa stane v takomto pripade? Stane sa to, ze ten 8x mensi film chces este zmensit bez ukoru na strate kvality, bez ohladu na cpu/gpu renderovanie, cize dost problematicka kompresia. Ak by si mal ten 40GB BD disk a ides to rovno spravit do h.265, tak je to v poriadku, ale toto co chces spravit je dost neracionalne a podla mna to bez straty kvality nepojde. Vseobecne da da napisat, ze h.265 ma pri 1mbit bitrate rovnaku kvalitu ako 2mbit h.264, zaroven ma h.265 teda polovicnu velkost, avsak je 10x narocnejsi na procesor. Cas komprimovania do h.265 je tak 3 az 4x dlhsi ako do h.265, cize bezne moze trvat taka kompresia aj den, dokonca aj dva. Pri vyuziti CUDA na kartach nVidie sa da spravit tak 5x kratsi cas, pri dakej Titan X ci GTX 1080 mozno az 10x kratsi cas, ale taku kartu nemas. V tvojom pripade by si to na GTX970 mohol mat tak za pol dna. Skus este program Adobe Media Encoder CC alebo MediaCoder. Adobe moze robit problemy, zalezi od driverov ku grafike, mozno bude treba starsie alebo pouzit fix na doplnenie podpory pre tvoju grafiku do konfiguracneho suboru z balika Adobe.

Nemam 20TB, mam podstatne menej, ale tiez mam slusnu zbierku filmov - par stoviek DVD s DivX filmami a ked nieco hladam, tak si to radsej stiahnem ako to stahovat z DVD, ktore uz castokrat nejde. Mozno som mimo temy, ale podobny problem s filmami som riesil aj ja. Na 3TB disku dochadzalo miesto a mne bolo luto mazat tie filmy, pretoze som si vzdy myslel, ze si ich niekedy pozriem, aj ked viem, ze si ich nikdy nepozriem, mozno len desatinu z nich. Potom som si nahodil Kodi, nahodil plugin pre CSFD, spravil databazu filmov a zoradil to podla hodnotenia. Film s hodnotenim 4.0 a nizsie som zmazal, tym som dosiahol zrazu 400GB volneho miesta. Filmy mam len DivX/XviD/h.264/h.265, len DVDrip a BDrip.
No ja mám 6TB 1080p filmov, je ich zhruba 500, všetky v h.264 a mazať určite nechcem ani jeden z nich. To odkiaľ máš že mi to bude enkódovať pol dňa? Cez StaxRip pomocou NVIDIA Nvenc enkódera som premenil 12Gb h.264 film na 7Gb h.265 HEVC za 8 minút pomocou GTX 970. Bitrate som zvolil polovičný oproti originálu, kvalita bola dostačujúca s výnimkou rýchlych scén alebo explózií kde začína byť vidieť štvorce. To že je to náročnejšie na procesor, aj trebárs 10x, vôbec v mojom prípade nehrá rolu. Keď som komprimoval ten istý súbor cez CPU v tom istom programe žiadne štvorce tam neboli i keď to trvalo 2,5 hodiny. Takže mojou úlohou je: Nájsť program/enkóder ktorí dokáže využiť efektívne grafickú kartu a transformuje mi to tak ako mi to spravil CPU. Jednoducho preto aby mi zbierka mojich top filmov nezaberala 6TB ale trebárs 3,5TB. Dúfam že som ti dostatočne objasnil o čo mi vlastne ide.
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

+1 heker. Inak to, ze HEVC/H.265 ma oproti H.264 o polovicu mensi bitrate ale taku istu kvalitu je sice pravda, ale to neplati pri enkodovani H.264 videa (ktore uz raz bolo enkodovane/skomprimovane) do H.265. A filmy su komprimovane do H.264 uz na povodnom Blu-ray disku, takze tie 5-15 GB BDRip/BRRipy su uz druha kompresia.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Tiez si myslim ze ta komprimacia uz skomprimovaneho je blbost na entu. A hlavne ta dlzka komprimacie bude velka. Ja mam skoro totozne velku zbierku a toto by ma nenapadlo ani vo sne.
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

Prečo by to bola blbosť? Veď jedná sa predsa minimálne o dva terabajty voľného miesta. Nemám možnosť konvertovať do HEVC priamo z bluray, musím si vystačiť s tým čo mám. A pokiaľ nájdem program ktorý mi to skomprimuje tak ako ten CPU enkóder, kde nedošlo k viditeľnej strate kvality, tak kde je problém?
heker
Redeemer
Redeemer

Blbost preto, ze chces konvertovat uz konvertovane video. Vies ako funguje kompresia videa, vynechavanie framov videa, zaznamenavanie len zmien od predchadzajuceho framu? Nevies, preto tvrdis, ze to blbost nie je.

K tomu co si reagoval vyssie na mna - 6TB je nic, to su vlastne 2 kusy 3TB diskov. Dnes kupis 3TB disk za 100 eur. Ked si vezmem, ze kolko snahy, casu a elektriny by ma stalo cele konvertovanie do h.265, tak to v ziadnom pripade nema vyznam. To co si pisal o konvertovani, ze trvalo 9 min - to je blbost, tam ti toho teda moc nenakonvertovalo, ten cas je uplne nerealny na kompresiu videa, teda filmu, ktory ma napriklad dve hodiny. Pri h.265 sa zacali viacej vynechavat cierne a biele sceny, prave tam sa setri miesto, zvysili bloky na 64x64, dali nie az take caste oznacovanie farieb do klucovych snimkov, respektive tieto keyframy oddialili. Pozeram vsak teraz dake testy a skutocne nativna podpora h.265 na nVidia kartach render rapidne skratila, ale ako inak, zalezi to najma od nastavenej kvality. Ak mas pocit, ze je kvalita rovnaka, tak si to pusti na poriadnom TV, napriklad 138cm a porovnaj si to.
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

heker napísal:Blbost preto, ze chces konvertovat uz konvertovane video. Vies ako funguje kompresia videa, vynechavanie framov videa, zaznamenavanie len zmien od predchadzajuceho framu? Nevies, preto tvrdis, ze to blbost nie je.

K tomu co si reagoval vyssie na mna - 6TB je nic, to su vlastne 2 kusy 3TB diskov. Dnes kupis 3TB disk za 100 eur. Ked si vezmem, ze kolko snahy, casu a elektriny by ma stalo cele konvertovanie do h.265, tak to v ziadnom pripade nema vyznam. To co si pisal o konvertovani, ze trvalo 9 min - to je blbost, tam ti toho teda moc nenakonvertovalo, ten cas je uplne nerealny na kompresiu videa, teda filmu, ktory ma napriklad dve hodiny. Pri h.265 sa zacali viacej vynechavat cierne a biele sceny, prave tam sa setri miesto, zvysili bloky na 64x64, dali nie az take caste oznacovanie farieb do klucovych snimkov, respektive tieto keyframy oddialili. Pozeram vsak teraz dake testy a skutocne nativna podpora h.265 na nVidia kartach render rapidne skratila, ale ako inak, zalezi to najma od nastavenej kvality. Ak mas pocit, ze je kvalita rovnaka, tak si to pusti na poriadnom TV, napriklad 138cm a porovnaj si to.
Ok, nejdem sa už s tebou o tom baviť, hovor si čo chceš, kompresia trvala 8 minút, ak mi neveríš, nemám dôvod s tebou ďalej komunikovať.
heker
Redeemer
Redeemer

Vsak si konvertuj kludne, 9min, 6TB filmov. Vela stastia.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

loveparademan napísal: pokiaľ nájdem program ktorý mi to skomprimuje tak ako ten CPU enkóder, kde nedošlo k viditeľnej strate kvality, tak kde je problém?
Taky program neexistuje, ktory ti to skonvertuje bez straty kvality. Vzdy tam bude velka, viditelna strata. To si akosi nepochopil. A este ked ti to enkoduje za par minut, to uz len musi byt kvalita. :) Tak ale pokial ti to staci, tak budis. Proti gustu... Akurat to ale znehodnocujes.
A este mi napada, ze ked zaplnis disk opat aj tym hevcom, potom co? Budes to vsetko zmensovat zas na polovicu? :)

Ja sa len skor divim naco je komu tolko TB filmov. Na kolko z nich sa realne pozries este raz? Nebude skor rozumnejsie povyhadzovat take, ktore vies ze uz pozerat nebudes? To ti prinesie ovela vacsiu usporu miesta.
heker
Redeemer
Redeemer

Aby som nebol obvineny, ze taram nezmysli. Prikladam clanok a odkaz na HWbot, to je rusky program na testovanie rychlosti enkodovania videa do h.265 - http://www.cnews.cz/pomozte-nam-vyladit ... nez-rusky/ Samotny program je na stiahnutie tu (73MB) - http://hw-museum.cz/data/hwbot/HWBOT_x265_benchmark.rar K tomu je aj forum s vysledkami, kopirujem len par najlepsich vysledkov.

Skore----------CPU--------------------------Cores/Threads-----------Takt--------------.OS.............Tester
30,03........Core i7 5820K......................6/12................4,2GHz.........Win 10 x64--------le1tho
29,68........4x Xeon X7550.....................32/64...............2,0GHz.....Win Srv 2008 R2 x64--------skipped1
21,06........Core i7 4790K......................4/8.................4,7GHz.........Win 7 x64---------FEAR1400
19,44........Core i7 4790........................4/8.................4,0GHz.........Win 10 x64-------skipped1
18,76........Core i7 4770K......................4/8.................4,0GHz.........Win 10 x64--------feboi
16,05........Core i5 4670K......................4/4.................4,3GHz.........Win 10 x64--------Darth Daron
14,26........Core i5 4670K......................4/4.................3,6GHz.........Win 7 x64---------JXP
13,42........Core i5 4670K......................4/4.................3,6GHz.........Win 8.1 x64-------Tomix
13,39........FX-8350.............................8/8.................4,4GHz.........Win 7 x64---------husbja
12,92........Core i5 3570K......................4/4.................4,6GHz.........Win 7 x64---------NoNeStaciTi
12,51........FX-8350.............................8/8.................4,0GHz.........Win 10 x64-------berazde
12,15........FX-8350.............................8/8.................4,0GHz.........Win 10 x64-------cpt.America97
12,20........Core i7 3770K......................4/8.................3,7GHz.........Win 7 x64---------Killing joke
11,85........Core i5 2500K......................4/4.................4,6GHz.........Win 10 x64--------havli
11,21........FX-8300.............................8/8.................3,6GHz..........Win 7 x64--------Mani2
10,94........Core i5 3470.......................4/4.................3,8GHz.........Win 7 x64---------pohodar
10,79........Core i5 3570K......................4/4.................3,8GHz.........Win 10 x64-------Profi-Lama
6,75.........FX-6300.............................6/6.................3,6GHz.........Win 10 x64-------kolecko
6,72.........Core i7 5500U......................2/4.................2,7GHz.........Win 8.1 x64------Tomix

Aby som to prelozil ludskou recou, tak sa enkoduje video do h.265 zo zdrojoveho videa, ktore ma parametre H.264, 1920 × 1080 px, 24 fps, 8264 kb/s, 47 s. Taky v celku oblubeny medzi ludmi procesor i7-4690K (pretaktovany) dosiahol 21,06 FPS za sekundu. Cize ak si vezmes film, ktory ma 2 hodiny, to je 7200 sekund, tak doba enkodovania je 342 minut (cca 5 a tristvrte hodiny). Pokial ide o horsi procesor, napriklad z lacnejsich a oblubenych i5-2500K (pretaktovany), tak ten ma len 11,85 FPS, cize takmer dvojnasobne dlhsia doba endkodovania - nieco malo cez 10 hodin. Cas enkodovania zalezi aj od moznosti nastavenia kvality, je to one pass alebo two pass (two pass je dlhsi), nastavenie CF/CRF, pripadne pouzitie kvalitneho pomaleho enkodovania HEVC slow. Pri pomalom enkodovani s dorazom na kvalitu sa skutocne bavime nie o minutach, ani o hodinach, ale rovno o dnoch, pretoze takyto konvert trva den aj dva. Porovnanie roznych kvalit je mozne pozriet si tu - http://www.techspot.com/article/1131-he ... page7.html Je pravda, ze nativna podpora h.265 na kartach nVidie je fajn, je to podstatne rychlejsie, ale je to vidiet aj na kvalite. Nehovoriac o tom, ze konvertujes uz raz konvertovane video. Daky strucny navod aj debata na konvertovanie je aj na tejto stranke - https://www.reddit.com/r/nvidia/comment ... nd_how_to/ Ak chces dosiahnut aspon aku-taku kvalitu, musis to konvertovat za pomoci procesora.
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

Ryan Giggs napísal:Ja sa len skor divim naco je komu tolko TB filmov. Na kolko z nich sa realne pozries este raz? Nebude skor rozumnejsie povyhadzovat take, ktore vies ze uz pozerat nebudes? To ti prinesie ovela vacsiu usporu miesta.
Kriste pane to čo je za argument? To je ako keby si niekomu povedal kto má hmotný filmový archív, aby proste polovicu vyhádzal do kontajnera lebo mu už vypadávajú z police. Každý jeden z tých filmov som už videl, a každý z nich má pre mňa hodnotu, nie som typ človeka čo si kukne film a hneď ho už maže z disku, teda určite nie každý. Ale dík za odpoveď, aspoň ty si mi odpovedal na moju otázku ohľadom programu, že taký neexistuje.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

To je uplne rozumny a legitimny argument. Nejaky filmovy archiv so vzacnymi filmami cenu ma, alebo zbierka original nosicov do ktorych clovek investuje nemalo penazi. Ale nie film v podradnej kvalite a v takej forme, ktoru okamzite dokazes nahradit za par minut stiahnutim toho isteho.
Takze nie, zmysel to nedava ani za mak.
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

Heker: nehovorím že mi s tou tabuľkou klameš, celý problém je v tom, že ty mi stále predkladáš horibilne dlhé časy enkódovania zo ZDROJOVÉHO videa. Ja som na enkódovanie zo zdroju ani nepomyslel, celý čas od začiatku témy som rátal iba enkódovaním už aj tak z ripu, kde tie časy naozaj sú podstatne menšie, o tom sa nemusíme baviť. Tak isto aj na inom fóre mi bolo povedané že enkódovanie cez grafickú kartu sa bez straty neobíde na rozdiel od CPU, čo som si aj sám vyskúšal takže z mojej strany by som to uzavrel tým, že zatiaľ neexistuje enkóder ktorý by video konvertoval pomocou grafickej karty 100% lossless. Som si istý že CPU to zvládne z h264 ripu lossless aj teraz.

//autoeditácia príspevku (23 Jan 2017, 14:07)
Ryan Giggs napísal:To je uplne rozumny a legitimny argument. Nejaky filmovy archiv so vzacnymi filmami cenu ma, alebo zbierka original nosicov do ktorych clovek investuje nemalo penazi. Ale nie film v podradnej kvalite a v takej forme, ktoru okamzite dokazes nahradit za par minut stiahnutim toho isteho.
Takze nie, zmysel to nedava ani za mak.
1080p pri priemernom bitrate 15mb/s nazývaš podradnou kvalitou? Okamžite nahradiť ho dokážeš teraz ale nie je isté či to bude možné aj za 5-10 rokov.
Napísať odpoveď