gogo956 napísal: 20 nov 2023, 8:40
V Eu býva 46percent ludí v bytoch /nenasiel som zatial udaje pre Svk/. A týto ludia nemaju moznost ako individualne riesit vlastnu nabijaciu stanicu.
A pre nich musí nájsť EU spôsob ako nabíjať autá, tak aby im to vyhovovalo. Ani ja, ani ty ho tu na hojku nenájdeme
gogo956 napísal: 20 nov 2023, 8:40
problem zvyseneho dopytu po elektrine v buducnosti sa neda riesit az v vtedy ked tento nedostatok vznikne, ale dopredu. Bez nových jadrových elektrárni resp. ich nových blokov v Europe to nepôjde.
Nielen preto ze bude narastat spotreba elektriny ale aj kvoli postupnemu vyradovaniu uz existujucich dosluhujucich reaktorov.
Priemerný konštrukčný čas pre stavbu jadrovych elektrarni v Eu je cca 8rokov. Predtym sa musia dohodnut politici a hlavne najst na to financovanie.
inym zdrojom som myslel napr. iny zdroj ekologicekej dopravy tzn EV doplniť napr. vodikom atď. Ale opäť to nie je vec čo tu my vyriešime na hojku, preto je to pre mňa irelevantné. Až čas ukáže čo bolo alebo nebolo správne rozhodnutie.
Ale ako som už skôr písal, musíme sa pohnúť od ropy ďalej, ropa nie je budúcnosť. Rovnako skeptickí ako si ty/vy pri EV resp. inej dorpave budúcnosti boli pravdepodobne aj ľudia s konskými povozmi, keď sa pozerali na spaľovacie motory. A pozri sa, dnes zubami nechatmi bránite svoju naftu pod zadkom.
gogo956 napísal: 20 nov 2023, 9:16
nebol čas na všetko reagovať a vzhladom na to že si sa z toho vysmieval viackrát, tak asi by bolo dobre Ti to vysvetlit. Nie preto že by som sa citil dotknuty Tvojim spravanim, ale aby si nezostal v omyle.
vysmievať sa z toho budem aj naďalej, pretože stále sú to len a len bludy. Napriek všetkému, ako sa snažíš mi niečo ukázať, nič nepotvrdzuje tvoju vetu:
nie. To nie je pseudoargument. Je to fakt. Na jednu plnu nádrž nafty/benzinu/lpg prejde auto vyrazne vacsiu vzdialenost ako Ev s plne nabitou bateriou. Este raz: je to fyzikalny fakt.
Ak by to bol fyzikálny fakt, tak by platil za každých okoloností, už som ti to vysvetľoval. A vzhľadom na to, že už dnes existujú s
eriovo vyrábané EV, ktoré májú na
jednu plne nabitú batériu väčší dojazd ako niektoré autá so spaľovacími motormi na
jednu plnú nádrž, tak to čo tvrdíš ty, nemôže byť fyzikálny fakt. Navyše reálne testovaný koncept EV MB Vision má má dojazd viac ako 1000km, testoval ho aj Nico Rosberg majster sveta v F1. )Článok som postoval do témy o elektromobilite.
Ovplyniť dojazd u spalovacieho auta je lahké: stačí vačšia palivová nádrža. Je to konstrukcne jednoduche riesenie a velmi lacné.
Páči sa mi ako pri EV chceš rozpytvávať každý detail, každý gram, každý kW ale pri spaľovákoch tresneš nejakú blbosť a vôbec sa nezamýšľaš nad súvislosťami.
Zamyslel si sa niekedy nad tým, prečo sú v bežných autách palivové nádrže o objeme 40-50-60l a nie viac? Zamyslel si sa niekedy nad tým, kde je tá palivová nádrž umiestnená a ako vyzerá?
Tie palivové nádrže v spaľovákoch majú presne svoje miesto (zvyčajne pod zadnými sedadlami) a presný tvar, ktorý ráta zo všetkým čo okolo nádrže prechádza. Uloženie výfuku, hnací hriadeľ (prípade zadokolky, štvorkolky), atď.
Inak povedané, ak si raz kúpiš auto s 55l nádržou, tak ju vymeniť za väčšiu nevieš a ani nemôžeš, pretože ti to konštrukcia auta nedovoľuje. Neviem či si aj strojár (okrem fyzika) ak si myslíš, že toto je konštrukčne jednoduché. Otvor si prosím ťa aspoň google a pozri sa aké tvary majú rôzne palivové nádrže rôznych osobných aút. V každom aute je namontovaná taká palivová nádrž, ktorá zohľadňuje veľkosť auta, objem motora, komfort cestujúcich a praktickosť auta.
A kebyže samotní výrobcovia aút by začali vyrábať autá s väčšími nádržami? Tak ju niekde v tom aute potrebuju uložiť. Väčšia palivová nádrž znamená menej miesta pre pasažierov na zadných sedadlách, alebo menší kufor, alebo žiadna rezerva. Kontext debaty väčšej palivoej nádrže je zvýšený dojazd aby si prešiel čo najdlhšiu vzdialenosť na jedno natankovanie. A túto vlastnosť potrebuješ prevažne pri dlhých trasách.
Ak namontuješ do auta väčšiu palivovú nádrž na úkor priestoru na zadných sedadlách, bude to diskomfort pre cestujúcich vzadu a cestovať dlhú trasu s malym priestorom vzadu nie je bohvie čo. ľudia vzadu ti určite poďakujú.
Ak namontuješ do auta väčšiu palivovú nádrž na úkor rezervy, bude to diskomfort keď na dlhej trase sekneš gumu. Jedno šťastie, že môj proceed má aspoň dojazdovú rezervu, rozum sa mi zastavuje, keď vidím ako dnes výrobcovia púšťaujú autá von na nizkoprofilíkoch len s lepiacou sadou.
A konečne trošku fyziky aj pre teba.
Ak namontuješ do auta väčšiu palivovú nádrž na úkor batožinového priestoru, bude to obrovský diskomfort pri dlhých trasách ako sú hlavne cesty na dovolenku, napr. také to chorvátsko, lebo kde naložíš všetky svoje kufre? Prívesný vozík za auto? Asie nie. Či pošeleš kufre vlakom? joke. Núka sa odpoveď, truhla na streche. Ale truhla na streche znamená vyšší aerodynamický odpor vozidla. A z fyziky vieme, že vyšší aerodynamický odpor znamená vyššiu spotrebu a vyššia spotreba znamená kratší dojazd na jednu nádrž oproti štandardu.
Takže zhrnutie, v prvom prípade kvôli dlhšiemu dojazdu na jedno natankovanie polámeš cestujúcich vzadu, v druhomu prípade sa vystavuješ riziku nepríjemných komplikácií, a v treťom prípade si ten dojazd sám znížiš.
No povedz mi. Načo ti bude spaľovacie auto s veeeeľkým dojazdom na jednu nádrž vďaka veeeeľkej nádrži v ňom, keď to auto bude NEPRAKTICKÉ na dlhé trasy, čiže primárne tam, kde ti dlhý dojazd na jednu nádrž treba. Načo?
Všetky tie ďalšie veci sú síce pekné, ale nijako nepotvrdzujú tvoju vetu citovanú v tomto poste, kvoli ktorej sa z teba smejem. Ale že nijako to nepotvrzdujú. Pristavím sa len pri jednej veci aj keď zbytočne asi.
Bateria v ktorej zostava uz len 20percent elektriny z maximalnej kapacity je rovnako tazka ako bateria ktora je nabita na 90percent. Zatial co nadrza ktora obsahuje iba 20percent paliva je o 70percent lahsia ako nádrža ktora je naplnena na 90percent.
EV autá rekuperujú, to spaľovák nevie. Správnym používaním rekuperácie si vieš nabiť nejaké tie kilometre dojazdu naspäť. Čo môže kompenzovať znižujúcu sa spotrebu spaľováku, ubytkom váhy spotrebovaného paliva.
Celkovo, ma už táto debata s tebou nebaví. Ako som písal už skôr, vždy si vymyslíš nejaký nový pseudoargument, ktorým sa ma akože snažíš vyviesť z omylu, ako si povedal, ale nikdy sa ti to nepodarí lebo sú to absolútne bludy, ako teraz s nádržou.
Pointa a dôvod prečo som napísal prvý post na teba je, že EV je lokálne ekologickejšie než autá so spaľovacím motorom a že to o tom fyzikálnom fakte je blbosť, keby si mal aspoň toľko sebareflexie v sebe a nespomínal to už viac.
Autoeditácia príspevku po 15 min 13 sek:
wladas napísal: 20 nov 2023, 8:56
Ale co my? Budeme mat rovnake moznosti? Je realna sanca ze neschopni politici nieco vymyslia? Ci to nehame na volnu ruku trhu?
Tak si prestaňme voliť neschopných politikov a budeme mať rovnaké možnosti ako v Osle. Alebo nám to EU nadiktuje a naši neschopní politici to budú musieť vykonať, tak ako EU káže aby sme boli ako v Osle. Jáj, to sa vám ale zase nebude páčiť lebo to je EU diktát.
wladas napísal: 20 nov 2023, 8:56
Preco by sukromnik staval infrastrukturu ked si vie spravit prieskum ze predaj EV bude velmi mizivy kvoli cene?
Napíš mail do OMV a opýtaj sa ich prečo dávajú 20mil, zo svojho vrecka na výstavu okolo 400 nabíjacích bodov vo východnej europe a z toho cca 350 má byť v Rumunsku. Asi sú hlúpi, nevedia si urobiť prieskum trhu.