externé úložisko

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Daniel9911
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

externé úložisko

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

Ahojte, potreboval by som kúpiť USB kľúč s lepšou rýchlosťou, alebo potom plán B externé puzdro no NVME disk. Mam doma kopec usb kľúčov síce s lacnejších ale ani jedna nemá dobrú rýchlosť zápisu, alebo ak aj áno tak to je len na začiatku pár sekúnd a potom to padne dole. Preto rozmýšľam aj nad externým boxom pre NVME disky, ten mám doma ale pred 3 rokmi ma vyšiel cca na 40 euro od značky Axagon. Pozeral som externe boxy na alieexpress sú tam podozrivo lacné našiel som kúsok za 7 euro, čo sa mi moc nezdá, máte niekto skúsenosti s externými boxmi pre NVME z číny ? fungujú dobre ? Pri USB by bola dobra veľkosť od cca 128GB. Vedeli by ste mi poradiť, alebo odporučiť konkrétnu radu USB kľúčov alebo externých boxov z číny ? hlavne aby ten box mal USB C na USB A konektor, keďže nemám na základnej doske usb c konektor. Ďakujem
Paťko
King
King

Re: externé úložisko

Príspevok od používateľa Paťko »

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Ak má byť rýchly, niečo takéto no nemám odskúšané:
https://www.alza.sk/silicon-power-ds72-250-gb-usb-3-2-gen-2-2024-d12352235.htm
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Puzdro na NVMe mam z Alzy za asi 15 eur a funguje v pohode, ale dost sa tam prehrieva ten disk. A mam aj z Aliexpressu a tiez funguje v pohode. Do klasickeho USB by som uz asi nesiel, mozno este do dakeho rychleho kluca, ale tam sa cenou uz hybem na urovni NVMe.

Pripadne kup niekde z Allegra za 20 eur dake 240GB NVMe o rozmere 2230 alebo 2242 a na to adekvatny obal, nech to nie je velke.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Ake potrebujes rychlosti? Ja som si kupil box s vetracikom, rychlosti mam 3500MB/s write and read.
Ceny su asi len o rychlosti, najdes aj lacne, bude fungovat, ale bude to pomale strasne..
(pozeram ze ceny sli pekne dole, ja som kupoval okolo 100e +)
https://www.amazon.de/-/en/Enclosure-Th ... =1-11&th=1
https://www.amazon.de/-/en/UGREEN-Enclo ... 132&sr=1-4
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

je to dobrá voľba a teraz je to aj v akcii v Alze len mi tam chýbajú údaje na životnosť zápisu TBW ale inak super voľba
Paťko napísal: 11 nov 2025, 13:03 Ja používam toto a som spokojný.
https://www.alza.sk/kingston-xs1000-ssd-1-tb-d7855103.htm

Vyzerá to dobre ale nie je to odskúšané bohvie či tá rýchlosť je len na začiatku alebo počas celého zápisu.
starysomar napísal: 11 nov 2025, 13:11 Ak má byť rýchly, niečo takéto no nemám odskúšané:
https://www.alza.sk/silicon-power-ds72-250-gb-usb-3-2-gen-2-2024-d12352235.htm

ja mám AXAGON EEM2-SG2 , ten funguje super až tak moc sa neprehrieva. Možno skúsim z aliexpress uvidím čo to bude.
heker napísal: 11 nov 2025, 14:42 Puzdro na NVMe mam z Alzy za asi 15 eur a funguje v pohode, ale dost sa tam prehrieva ten disk. A mam aj z Aliexpressu a tiez funguje v pohode. Do klasickeho USB by som uz asi nesiel, mozno este do dakeho rychleho kluca, ale tam sa cenou uz hybem na urovni NVMe.

Pripadne kup niekde z Allegra za 20 eur dake 240GB NVMe o rozmere 2230 alebo 2242 a na to adekvatny obal, nech to nie je velke.

Toto je už moc overkill až také rýchlosti nepotrebujem, mne stači ak by to išlo aj 400MB/s len nech to potom ide s takou rýchlostou aj do konca a nie aby to droplo na 20MB/s po pár sekundách
cinges napísal: 11 nov 2025, 21:49 Ake potrebujes rychlosti? Ja som si kupil box s vetracikom, rychlosti mam 3500MB/s write and read.
Ceny su asi len o rychlosti, najdes aj lacne, bude fungovat, ale bude to pomale strasne..
(pozeram ze ceny sli pekne dole, ja som kupoval okolo 100e +)
https://www.amazon.de/-/en/Enclosure-Th ... =1-11&th=1
https://www.amazon.de/-/en/UGREEN-Enclo ... 132&sr=1-4
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Tie rychlosti si over s nejakymi recenziami. Lebo x rokov dozadu, ked som si takto vyrabal ssd externy disk, tak presne to bol problem a riesili to az nvme gen2. Kedy rychlost bola konecne konstantna, a nie len dovtedy, kym sa nezaplni buffer. Ale 400mb/s je velmi pomaly, takze to si myslim ze by s tym realne nemali mat nove externe ssdcka skoro ziaden problem.
Hlavne pocitaj, ak budes kopirovat vela malych suborov, tak nemozes cakat plne rychlosti vobec. Napr. 20gb video skopirujem za par sekund. 20gb fotiek trva minuty.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Aj to a ak to vezmem zo svojho pohľadu by mi seberýchlejší USB kľúč nekopíroval rýchlejšie než dovolí zápis/čítanie HDD.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Ahojte. Pozerám na internete externé disky, že by som si tam fotky z DVD-čiek podávala.
Ja sa do toho vôbec nevyznám. Takže môže to byť hocijaký lacný, alebo hrozí, že sa rýchlejšie poškodí?
heker
Redeemer
Redeemer

wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Nebol by lepsi USB flash? 500GB je za podobny peniaz, aj lacnejsi. Na fotky to bohate staci pokial Zuzka nie je profi fotografka.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

To sú len normálne fotky z výletov, turistiky, s neterami atd..
Ale raz sa mi stalo, že som kúpila USB veľkostne sa mi nedal zastrčiť do notebooku, proste to bolo asi nejaké väčšie než tie otvory v Lenovo notebooku.

Neviem, čo je lepšie. Či USB alebo externý disk.
Mám asi 30 DVD-čiek. Zatiaľ.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

USB kľúč určite nie ako záloha.
heker
Redeemer
Redeemer

30 x 4,7GB = 141GB. Skoda, ze teraz vyleteli cez zimu ceny diskov. Lebo M.2 SSD stoji 240GB az 51 eur a k tomu suflik okolo 15 eur. Pripadne vziat 240GB SSD a dat ho do krabicky za 10 eur.

Urcite by som nebral USB kluc, pretoze jedneho dna sa pokazi z nicoho nic.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ked ani dvdcka ani usb kluc ani usb disk nie su poriadna zaloha. paradoxne tie dvdcka su z toho asi najlepsie. lebo aj kluc aj disk mas vsetko na jednom zariadeni, ktore ked sa pokazi (pokazit sa moze aj disk aj usb kluc) tak mas po fotkach.
mozes kupit dva identicke disky a zalohovat to na obe. WD kedysi robil externe disky kde sa vnutri nachadzali dva disky v mirrore. mozes zainvestovat a kupit sietove ulozisko kde mozes mat tiez mirror (dva disky ktore sa tvaria ako jeden a data sa ukladaju dvojmo).
ale v konecnom dosledku mas stale iba jedno zariadenie, vytopi ta, vyhori byt, okradnu ta. fotky su fuc. pravda ze asi keby ti vyhorel dom tak fotky nebudu to najbolestivejsie ale aj tak.

idealne by bolo mat dva disky, kazdy niekde inde (jeden doma, druhy u rodicov trebars), potom sa uz da hovorit o akej takej zalohe. lenze ako udrzovat dva disky, kazdy niekde inde, zosynchronizovane? to uz fakt len to NASko, teda dve NASka ale to uz sa rozpravame o takych peniazoch...

ja osobne preto vzdy odporucam radsej cloud. tam nemusis riesit taketo problemy lebo seriozny cloudovy poskytovatel tie tvoje data rozdistribuuje po celom svete a garantuje ze o ne neprides.
najocividnejsia nevyhoda je ze svoje fotky davas niekomu cudziemu. ja z toho veru velky strach nemam, nemyslim ze google nejak extra zaujimaju moje fotky z rodinnej dovolenky z pred 10 rokov ale pokial je niekto extra paranoidny (alebo ma extra citlive fotky :D ) tak nie je problem ich pred uploadom na cloud zakryptovat alebo aspon zabalit do zaheslovaneho archivu.

druha nevyhoda je asi cena. google ponuka 200gb miesta za 3 eura mesacne. to sa da zniest, ved za to uz ani ranajky nekupis pomaly. potom je tam skok na 10 eur mesacne ale to uz mas 2000gb... zial nic medzi nemaju.
microsoft za 10 eur ponuka iba 1000gb ale my s kamaratom uz druhy rok kupujeme rodinny balik, prvy krat sme ho na akcii vychytili za 70 eur na rok, teraz sme platili uz 100 eur ale vies tam pridat az 6 ludi a kazdy ma 1000mb... sme to porozdelovali medzi jeho a mojou rodinou a potom to vychadza na 17 eur na osobu rocne, co je zase uplne smiesna suma.
heker
Redeemer
Redeemer

Za mna DVD nie su dobry sposov na zalohu. Mal som prvu DVD napalovacku tusim v roku 2005, ak ma pamat neklame. Bola to znacka NEC, jedna z prvych v meste. Zarobil som na tom slusne peniaze. Ciste DVD som kupoval po 74 korun. Pred asi rokom som robil poriadky, mal som mozno 500 DVD a mozno 500-1000 CD. Kedze som mal v programe WhereIsIt zalohovane dake fotky a tak, tak som si ich chcel stiahnut. Tie DVD uz nenacitalo. Proste smola.

Som si isty, ze ked disk odpojim a zapojim o 10 ci 20 rokov, tak ten disk bude urcite fungovat. Ci to bude platnovy SSD disk, alebo cipy v podobe SSD/M.2.

aacid - 17 eur rocne, za 5 rokov je to 75 eur. Ved za to ma 2TB externy disk, ktory moze fungovat aj 20 rokov.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

cital si cely moj prispevok? hlavne tu prvu polovicu?

edit:
sorry, tym som chcel len povedat ze cena nie je jedine kriterium a nech uz si kazdy sam zvazi ci je ochotny si priplatit za ozajsne zalohovanie alebo mu staci "zalohovanie" pre dobry pocit. lebo tu istotu ze disk bude o 10-20 rokov fungovat veru nemas. je slusna sanca ze fungovat bude ale iste to nie je.
heker
Redeemer
Redeemer

Ano, cital som ho cely a nasledne reagoval.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

osobne mám zálohu na cloude, usb a externom hdd 😬
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ja to mam tiez tak.
vsetko ukladam na domaci server a odtial synchronizujem do cloudu.
Napísať odpoveď