externy vs. interny HDD 2,5"

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
ferooo
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

externy vs. interny HDD 2,5"

Príspevok od používateľa ferooo »

Je nejaky rozdiel medzi externym a internym 2,5" HDD?
ide mi konkretne o model HM500LI od Samsungu. Chcem ho dat do notebooku (XPS m1710).
Na stranke samsungu som zistil, ze je to HDD urceny pre notebooky ale na par shopoch je uvedene, ze tento HDD je len pre externe pouzitie, nie do notebooku. Samsung je asi doveryhodnejsi zdroj ako nejaky e-shop, ale aj tak... ma s tym niekto skusenost?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Nie, je to interný HDD, takže ho môžeš pichnúť priamo do notebooku.
ferooo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

a je teda nejaky rozdiel medzi internym a externym? je mozne externy 2,5" disk dat do notebooku?
Rozmyslam bud nad 320GB 7200rpm alebo 500GB 5400rpm. Kapacita by sa zisla, ale rovnako aj rychlost. Je citelny lepsi HDD 7200rpm ako 5400, ci sa ten rychlejsi neoplati?
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

Externy je zvycajne v externom boxe a pripaja sa cez USB firewire a pod. a interny je normalne v PC alebo v notebooku. samozrejme interny sa da dat do boxu a je z neho externy :)
Tom1622
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Tom1622 »

Důležitý je jestli PATA nebo SATA , jestli je v rámečku nebo notebooku je jedno .
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

A samozrejme rozdiel medzi 7200rpm a 5400rpm určite pri práci pocítiš :wink:
Tom1622
Expert
Expert

A vzhledem k tomu že tohle koťátko má 7200 už v základu tak bych ho rozhodně 5400kou nedegradoval . To bych si radši vystačil s těma 100Gb + třeba externí disk .
ferooo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

praveze tam je 250GB 5400rpm. Preto som sa skor priklanal k tej 500GB verzii. Nad externym som tiez chvilu rozmyslal, ale nechcelo by sa mi tahat so sebou este aj box, radsej by som bol za internu verziu. Ale necham sa poucit :)
Co som sa zatial dozvedel o tom samsungu, ze ma v celku rychly zapis a citanie ale je na tom horsie so zatazenim CPU a s pristupovou dobou..
na ktore parametre by som sa mal pri vybere zamerat?

je dolezity access time u HDD? alebo takto.. naco je dolezity? Musi byt nevyhnutne dobry, alebo sa da vystacit aj s diskom, ktory ma horsiu dobu pristupu?
v notebooku bude len jeden disk, takze na nom budu aj win aj data.
Tom1622
Expert
Expert

Přístupová doba je pochopitelně důležitá , je to čas než disk začne číst/psát ( prostě než hlava najede nad určený místo ). Snad to zase nebude tak hrozný . Prostě jestli chceš rychlost di do 7200ot. a když kapacitu di do většího pomalejšího .
ground-tm
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ground-tm »

je jedno ci je HDD v boxe abo v notebooku, problem moze byt len v jeho vyske. viem ze pri 3,5" si musis davat na to pozor, a neviem ci aj 2,5" maju roznu vysku.
FABi2
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa FABi2 »

ferooo > Troška zle si sa vyjadril. Interný a ešterný. To máš za jedno. Aj z notebookovského disku si môžeš spraviť externý disk.
Rozhoduje tam rozmer, výška disku a interface.
Ten Samsung, o ktorom píšeš ma celkom slušné parametre, takže pokial ti vyhovuje výška a interface tak to bude celkom dobrá voľba.
Len keby ešte tak mal 7200 otáčok... Ale to by som chcel už asi veľa.

ground-tm > 2,5“ majú rôznu výšku. Tam treba dávať pozor.
ferooo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

FABi2: v com som sa zle vyjadril?
o tej roznej vyske viem, robia sa 9,5 a 12,5mm, potrebujem ten tensi a taky aj pozeram.
Ten samsung ma vyborne parametre co sa tyka prenosovej rychlosti citanie/zapis... ale je na tom dost biedne s pristupovou dobou.
Tak co teraz.. Pri akych aplikaciach, procesoch sa tento parameter prejavuje najviac?
FABi2
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa FABi2 »

ferooo > Ber to tak, že čím je väčší disk, tým je prístupová doba vyššia. Takže veľmi s tým nepohneš. A zasa nie je to vôbec najhoršie. Ja by som ho osobne bral.
ferooo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

no praveze v testoch vysiel v dobe pristupu takmer najhorsie a naopak vo vsetkom ostatnom dobre(nadpriemerne).. :?
Marko5211
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Marko5211 »

takze vidim ze som tu uz dlho nebol a nema vas kto ucit:-P
externy HDD-rozumej zariadenie urcene na uskladnenie dat ktore sa pripaja rozhranim (USB,FireWire,eSata...) na hostovske zariadenie(pc/notebook)
interny disk(neda sa tak lahko vytiahnut:-D) proste ho mas pevne umiestneny vnutri PC/notebook-u
a teraz nieco dolezitejsie:
7400rpm(rounds per minute -otacok za minutu ) zere viac no vseobecne rychlejsi ako 5400rpm
pristupova doba-cas za ktory sa naalokuje dane miesto na disku
relativne cim vecsia kapacita tym je hustejsi zapis a tym padom sa zvysuje pristupova doba no pozor firma samsung znizila pristupove doby použitim technologie vertikalneho zapisu tym padom je aj cena nizsia lebo je pouzitych menej fyzickych diskov
inak odporucam disky od firmy maxtor alebo WD mne sa zatial javili ako najlepsie a to mi uz par diskov cez ruky preslo...
a ak uz chces nieco rychlejsie kup si ramcek prepojitelny cez eSata ak ti to podporuje notebook rozhranie eSata navyse nespomaluju obvody na transformovanie dat z USB/sata USB/ata FireWire/Sata Firewire/ata atd....samozrejme ze pouzit sata disk 2.5" ktory menej zere a tym padom ti vydrzi dlhsie baterka tot vse dalsie pripadne dotazy kludne sem
ferooo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

notas mam XPS m1710, takze eSata tam nenajdem, jedine FireWire alebo USB. Momentalne mam HDD WD2500bevs, ktory ma pristupovu dobu 17,8ms, takze s tym samsungom by som si asi nijak neprihorsil.. Praveze ma este lepsie rychlosti zapisu/citania.
Marko5211
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Marko5211 »

a tie disky chces dat do ramceka alebo dovnutra NB????ak externe tak radsej FireWire ako USB
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Pan ucitel Marko, mam dalsi dotaz - kde sa da kupit 7400rpm disk? :lol:

edit: a dalsia otazka - nevyvinul kolmy zapis nahodou Seagate?
http://www.zive.cz/Clanky/Kolmy-zapis-- ... fault.aspx
ferooo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

HDD som povodne chcel interny, min 320GB (najlepsie 500GB). Ale teraz pomaly uvazujem aj o externej variante, ale tiez len 2,5".
Alebo kupim nejaky rychlejsi, hodim ho do notasu, a terajsi 250GB si dam do ramceka ako externy na data..
Napísať odpoveď