Formát videa na DVD

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Formát videa na DVD

Príspevok od používateľa BookEditor »

Ahojte,
do akého formátu mám vyexportovať video, aby sa dalo na DVD prehrať nielen v PC, ale aj v DVD prehrávači? Skúšal som MPEG2, sú aj iné, príp. treba na to zvlášť program, ak áno, aký?
Ďakujem. K+ istá :-)
jojo1996
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Formát videa na DVD

Príspevok od používateľa jojo1996 »

ConvertXtoDVD 4
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Ešte by som rád vedel, ako sa nazýva formát, do ktorého mám video dať.
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Formát je to vlastne *.mpg, ale DVD ho spozná pod *.VOB.
Programov na konvertovanie máš kopu, dokonca freeware (google).
Stačí zadať napríklad avi to dvd, etc...
Ja používam Easy DVD Creator, ktorý však freeware nie je.
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Zaleží aký máš prehrávač pretože napríklad môj prehráva aj avi-čka.
Takže nemusíš to za každú cenu konvertovať do DVD formátu. A vojde ti toho na DVD viac ale na druhej strane prídeš o menu ktoré zas ja nepovažujem za dôležité. :)
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Menu tiež nejako nemusím :-)
Keby to bolo bez menu, tak čo sa stane, keď dám DVD do rekrodéra? Hneď nabehne video alebo ako?
No chcel by som, aby si všetci mohli prehrať DVD-čko z oslavy, my máme doma starý asi 5 ročný rekordér s analógovými vstupmi a obsahuje aj rekordér na VHS :D (nie je podstatné :-) ), takže nerátam s tým, že každý má doma rekordér podporujúci avi :-) A avi je aj dosť veľké, preto je toto videjko v mpg (MPEG2, zvuk Dolby Digital). Zas dalo by sa to dať na USB-čko, ale takí starí ľudia si to vedia pichnúť akurát do... Nebudem hovoriť :-)
Takže chcel by som, aby som na DVD vypálil video (samozrejme, so zvukom), ktoré by mohla väčšina ľudí prehrať (nejaký univerzálny formát) na DVD-prehrávači a súčasne aj v PC. :-)
vladenko007
VIP
VIP

Niektoré staré DVD prehrávače nepodporujú avi. Takže keď universal tak VOB čo je vlastne mpeg2.
A to menu som mal na mysli interaktívne menu ktoré je vidieť na org. DVD. Samozrejme že keď vložíš do DVD prehrávača disk na ktorom je 5 filmov vo formáte avi tak sa ti same nezačnú prehravať. Po stlačení menu na na dialkovom sa ti ukáže zoznam filmov na DVD disku a ty si vyberieš film a spustíš prehrávanie.
Na druhej strane keď si napáliš DVD disk v klasickom DVD formáte teda vob ifo atd. tak tam dáš len 2 hodiny záznamu. Ale napríklad ak tam dáš avi tak aj 7-10 hodín.
Ak samozrejme napaluješ DVD pre starších ludí tak jednoznačne klasické DVD. A pri vytváraní disku v niektorom z programov dať možnosť "po vložení disku okamžite prehrať" A programov je vela Nero Vision alebo Sony DVD Architekt, Adobe Encore DVD, Ulead Videostudio Pinacle studio alebo ConvertXtoDVD a veľa veľa dalších. :-)
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Veľmi pekne ďakujem.
Mám to točené v mpeg2, spracujem to tiež asi v mpeg 2, takže to je v podstate, hovoríš, VOB, ale ho treba prekonvertovať. V tých programoch sa dá robiť iba dizajn alebo aj konverzia? Idem to pokukať :-)
Podotýkam, že je to teda pre starších ľudí, vyexportujem to z Ediusu ako jeden súbor a nastavím, aby sa to DVD spustilo hneď... Jedna otázka ešte, pôjde to vo VOB aj na normálnom PC cez nejaký player-program, čo prehráva DVD, že?
Fakt díky :-)
vladenko007
VIP
VIP

VOB a MPEG2. Ono sa dokonca nemusí jedno na druhé konvertovať.
Ak máš napríklad v PC stiahnuté nejaké DVD stačí prepisať koncovku VOB na mpeg2 a nemusíš to vôbec konvertovať. (niečo ako keď prepíšeš bmp na jpg) a naopak funguje tiež. Ibaže háčik je v tom že súbory VOB majú veľkosť 1GB. Adresár VIDEO_TS obsahuje okrem vob aj súbory ifo a bup preto nestačí len prepísať koncovku ale musíš to cez hore spomínané programy ktoré zvladnu DVD authoring.
Ale to už moc rozoberáme :D
Napísať odpoveď