Freelance - Programovanie

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
skooty
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Freelance - Programovanie

Príspevok od používateľa skooty »

Ahoj.

Neviem či to úplne patrí do tejto témy, ale verím že nezatínam ďaleko tak to skúsim.
Chcel by som tu vyžobroniť nejaké rady skúsenosti ľudí čo pracujú na freelance OSVČ v IT.

Moja kariera bola taká celkom postupná, napriek tomu že som vyštudoval Mechatroniku v Brne, tak som sa zamestnal hneď po škole vo firme ktorá vyvíja software za využitia prevažne grafického programovacieho jazyka (LabView). Etablovanie vo firme mi netrvalo v podstate po jednom roku po tom čo ma prestal baviť život v Brne a chcel som sa presťahovať späť domov mi bol ponuknutý full remote s vlastným kanclom neďaleko od domu.

Samozrejme karierný postup pokračoval momentálne som na pozícií Team Leadra kde mám pod sebou menší tím ľudí.

Toto by bolo všetko fajn, ale moja hlava sa samozrejme s ničím neuspokojí a preto som minulý rok začal uvažovať nad voľnou nohou. Mal som nejaké voľné dni, ktoré ma viedli k tomu aby som sa zaregistroval na platforme UpWork, kde som si prekvapivo celkom poľahky našiel nejaké zakázky, z toho jednu rozumnú ktorú mám doteraz.

Má to však jeden háčik a to je časová náročnosť celého tohoto procesu, tým že človek pracuje v zamestnaní a potom ešte príde z práce a maká pre vlastných klientov spôsobilo to že mám minimum voľného času a cítim že si zavarám na kvalitné vyhorenie.

Samozrejme, keďže pracujem pre menšiu firmu, rozhodol som sa že živnosť bude asi pre mňa ideálna, mám 25 rokov tak v podstate nemám moc čo stratiť a podal som teda včera výpoveď v práci s tým že od septembra som bol pevne rozhodnutý že budem robiť na živnosť.

Tento krok samozrejme narazil na odpor šéfa, ktorý mi ako protiponuku ponúkol 50 percentné zvýšenie platu. Nuž a to ma dostalo do značného stavu neistoty, teda že neviem či sa na tento môj plán nevyprdnúť a nebyť spokojný s celkom v pohode plateným zamestnaním.

Odrádza ma od toho aj fakt, že ja reálne niesom ani programátor, moje znalosti sú hlavne skriptovacie jazyky (Python/Powershell) a (C/C++), ale tým že mojim denným chlebom bolo LabView, kde je možnosť nájsť si prácu ako freelancer veľmi obmedzená, je ich znalosť dosť povrchná a reálne v nich neovládam nejakú extra moc technológiu, teda mimo C/C++ kde aj popri práci programujem MCUčka pre jedného klienta z Belgicka.

Moja otázka je že živí sa tu niekto ako freelance v programovaní ? Čo si myslité o tomto celom, má to zmysel aj napriek tomu risknúť a skúsiť živnosť alebo sa držať zamestnania ? Tí čo mate skúsenosti, viete mi opísať vaše začiatky a celkovo ako sa vám na začiatku darilo a čo vás oddelilo/ čo boli vaše plusové body pre ktoré ste uspeli ?

Moje najväčšie obavy sú že práve nemám nejaké veľké skúsenosti s reálnym programovaním, aj keď viem že na začiatku môžem podliezať cenu a dopĺňať nedostatok skúseností mojou pragmatickosťou a väčším usílim, otázka je že či si takto viac nezavarím než polepším.

Každopádne budem veľmi rád za akýkoľvek postreh/skúsenosť.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Freelance - Programovanie

Príspevok od používateľa Mek »

Byt tebou, beriem to zvysenie platu a ostanem v istote zamestnania - ale to som ja, ty mozes mat inu povahu, co asi mas, uz len ked uvazujes, ze pojdes na "vlastnu nohu". Len bud pripraveny, ze uctovnictvo si budes musiet robit sam, a nebudes mat ani dovolenku. Aby to neskoncilo tak, ze budes makat soboty-nedele-piatky-sviatky. Mam kamosa, co tiez takto odisiel zo zamestnania a robi ako freelancer, ale vacsinou stale pre tie iste spolocnosti. Vyhorety je uz kvalitne, ale vyprdnut sa na to nemoze, lebo z niecoho zit treba, a je taky zodpovedny, ze tie veci nenecha len tak bezat, ked tam nie je nikto iny, kto by to po nom prevzal. Takze opatrne, zvazit pre a proti...
skooty
Light Star
Light Star

Mek napísal: 15 júl 2021, 21:20 Byt tebou, beriem to zvysenie platu a ostanem v istote zamestnania - ale to som ja, ty mozes mat inu povahu, co asi mas, uz len ked uvazujes, ze pojdes na "vlastnu nohu". Len bud pripraveny, ze uctovnictvo si budes musiet robit sam, a nebudes mat ani dovolenku. Aby to neskoncilo tak, ze budes makat soboty-nedele-piatky-sviatky. Mam kamosa, co tiez takto odisiel zo zamestnania a robi ako freelancer, ale vacsinou stale pre tie iste spolocnosti. Vyhorety je uz kvalitne, ale vyprdnut sa na to nemoze, lebo z niecoho zit treba, a je taky zodpovedny, ze tie veci nenecha len tak bezat, ked tam nie je nikto iny, kto by to po nom prevzal. Takze opatrne, zvazit pre a proti...
Určite, no ako už nejaký ten deň uvažujem práve nad tým čo robiť, aby som nebol po zvyšok života zamestnanec, teda ako moja povaha je taká že rád doťahujem veci do konca, nemám problém s komunikáciou a nebojím sa výziev.

Včera keď som podal výpoveď som bol už taký celkom rozhodnutý že idem po hlave do toho, akože nemám moc čo stratiť, to výrazné navýšenie platu ma však dosť rozhodilo a so svojim rozhodnutím si niesom vôbec taký istý.
bilidia
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa bilidia »

Ked ta tak velmi chcu v aktualnej praci, nemozes ist napr. 3 dni zamestnanie, 2 dni freelance?

Pises, ze nemas velke skusenosti s "realnym" programovanim. Ako by si riesil, keby si sa zasekal na nejakej zakazke a nevedel s nou pohnut? Ked si zamestnanec, moze ti byt sumafuk, ze nevies vyriesit nejaky bug aj mesiac, najhorsie, co ti urobia, ze ta vyrazia hned ako to pojde. Ale za ten cas dovtedy plat dostanes.

Vseobecne preferujem zamestanie, ale isiel by som skor opacne. Najskor nejake skusenosti v zamestnani a potom ked sa co to naucis, tak freelance, firma, atd.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ja nie som programátor v pravom slova zmysle, som web developer (front aj back end), a robím klasicky na full-time v jednej firme. Popri tom ale riešim aj iné spolupráce (jednu dlhodobú), takže tiež to celkom s odpracovanými hodinami hrotím. V oboch prípadoch (full-time job, aj veci pomimo) som ale len čisto dodávateľ na dané riešenia. V práci som pred rokom prešiel z TPP na živnosť a som spokojný.

Osobne by som tiež vzal to zvýšenie platu (ak je to dobrá práca). Ide o to, že ja robím prakticky v exekutíve. Tj. že síce riešim aj projektový menežment (pre moje projekty, a projekty kolegov developerov), komunikáciu s klientom, cenové ponuky, stretnutia a pod., ale nemal by som pri 100% freelancingu čas, chuť, ani nervy na veci okolo (obchod, hľadanie zákaziek, behanie za klientom, administratíva, atď, atď). V práci vidím progress, som tam už viac rokov, tiež sa dá povedať že riadim tím developerov. Som tam kvôli kolektívu, istote, rôznorodosti práce. Bokovky mám čisto kvôli privyrobeniu na zaujímavých projektoch - keď chcem voľnejšie obdobie, tak proste uberiem. Tento režim mi vyhovuje.
skooty
Light Star
Light Star

bilidia napísal: 15 júl 2021, 22:27 Ked ta tak velmi chcu v aktualnej praci, nemozes ist napr. 3 dni zamestnanie, 2 dni freelance?

Pises, ze nemas velke skusenosti s "realnym" programovanim. Ako by si riesil, keby si sa zasekal na nejakej zakazke a nevedel s nou pohnut? Ked si zamestnanec, moze ti byt sumafuk, ze nevies vyriesit nejaky bug aj mesiac, najhorsie, co ti urobia, ze ta vyrazia hned ako to pojde. Ale za ten cas dovtedy plat dostanes.

Vseobecne preferujem zamestanie, ale isiel by som skor opacne. Najskor nejake skusenosti v zamestnani a potom ked sa co to naucis, tak freelance, firma, atd.
S tým realným som sa asi nevyjadril uplne presne. Skôr som mal na mysli že som sa nikdy nepohyboval v korporátnom prostredí kde by sa vyvíjali veľké produkty na ktorých maká x ľudí x rokov. Zvyčajne to boli všetko produkty ktoré boli malé až stredne veľké.

Zasekanie je samozrejme možné, ale ešte sa mi v mojom živote nestalo že by som sa na niečom zasekol tak že by som s tým nevedel dlhodobo pohnúť.

Autoeditácia príspevku po 3 min 58 sek:
Hensym napísal: 15 júl 2021, 22:34 Ja nie som programátor v pravom slova zmysle, som web developer (front aj back end), a robím klasicky na full-time v jednej firme. Popri tom ale riešim aj iné spolupráce (jednu dlhodobú), takže tiež to celkom s odpracovanými hodinami hrotím. V oboch prípadoch (full-time job, aj veci pomimo) som ale len čisto dodávateľ na dané riešenia. V práci som pred rokom prešiel z TPP na živnosť a som spokojný.

Osobne by som tiež vzal to zvýšenie platu (ak je to dobrá práca). Ide o to, že ja robím prakticky v exekutíve. Tj. že síce riešim aj projektový menežment (pre moje projekty, a projekty kolegov developerov), komunikáciu s klientom, cenové ponuky, stretnutia a pod., ale nemal by som pri 100% freelancingu čas, chuť, ani nervy na veci okolo (obchod, hľadanie zákaziek, behanie za klientom, administratíva, atď, atď). V práci vidím progress, som tam už viac rokov, tiež sa dá povedať že riadim tím developerov. Som tam kvôli kolektívu, istote, rôznorodosti práce. Bokovky mám čisto kvôli privyrobeniu na zaujímavých projektoch - keď chcem voľnejšie obdobie, tak proste uberiem. Tento režim mi vyhovuje.
V práci ma tiež začali presúvať do exekutivnejších pozícií.
Reálne koľko hodín stíhneš odporacovať popri práci ako bokovku ? Stíhaš popri tom aj nejaké hobby alebo je to čisto len práca ?
Hensym
VIP
VIP

Spravidla 20-40 mesačne, job mám normálne 8h/deň. Čiže tie bokovky len taký veľmi slabý part-time, viac nechcem. Pri tomto tempe stíham všetko, lebo to je v podstate po 2 hoďky, štyri dni v pracovnom týždni. Čiže čas, kedy by som aj tak zapol telku a kukol film, alebo browsoval net. Niekedy napr. pracovné dni po robote už tieto veci neriešim a spravím 4 hoďky doobeda v sobotu/nedeľu, ak prší alebo nemám plán.

Voľného času mám prakticky rovnako, ako keď som mal len job - lebo celé je to o tom, že to "prokrastinovanie" (tj. 40 minút pri telke, 20 minút na FB) využijem lepšie. Čiže nedal som na druhú koľaj hobby, frajerku ani kamarátov, ale skôr zbytočnosti. Nebudem ale klamať, že som viac krát niečo rušil, alebo prišiel neskôr, lebo som mal robotu. Ale to bolo skôr zlé zorganizovanie času z mojej strany.
skooty
Light Star
Light Star

Hensym napísal: 16 júl 2021, 0:06 Spravidla 20-40 mesačne, job mám normálne 8h/deň. Čiže tie bokovky len taký veľmi slabý part-time, viac nechcem. Pri tomto tempe stíham všetko, lebo to je v podstate po 2 hoďky, štyri dni v pracovnom týždni. Čiže čas, kedy by som aj tak zapol telku a kukol film, alebo browsoval net. Niekedy napr. pracovné dni po robote už tieto veci neriešim a spravím 4 hoďky doobeda v sobotu/nedeľu, ak prší alebo nemám plán.

Voľného času mám prakticky rovnako, ako keď som mal len job - lebo celé je to o tom, že to "prokrastinovanie" (tj. 40 minút pri telke, 20 minút na FB) využijem lepšie. Čiže nedal som na druhú koľaj hobby, frajerku ani kamarátov, ale skôr zbytočnosti. Nebudem ale klamať, že som viac krát niečo rušil, alebo prišiel neskôr, lebo som mal robotu. Ale to bolo skôr zlé zorganizovanie času z mojej strany.
Určite super feedback, ja som sa reálne ešte snažil opýtať ťi by moju pracovnú zmluvu nebolo možné presunúť na živnosť v rámci práci, ale dočkal som sa negatívnej odpovedi.

Na druhú stranu mám 25 rokov, žijem s rodičmi, teda náklady nulové, kedy to neskúsiť ak nie teraz :D Moc lepších príležitostí už asi nebude, vyjde vyjde, nevyjde nevyjde, svet ide ďalej a budem bohatší o ďaľšiu skúsenosť :)
Hensym
VIP
VIP

To je zaujímavé, ja som zase bol celkom dlho na TPP, tiež som živnosť inicioval u zamestnávateľa ja a dostal som sa pozitívnej odpovede. Jednoducho, laicky a v skratke - ak mi zamestnávateľ dal na SZČO (na faktúru) toľko isto priemerných peňazí mesačne (v prepočte na hodinovku samozrejme), ako by mi dal na TPP (superhrubá mzda), samozrejme som bral do úvahy aj dovolenku (to je 20 dní v roku, ktoré máš na TPP zaplatené), tak to jeho stálo doslova rovnako, a ja som mal na ruke oveľa viac peňazí. Navyše, zamestnávateľ sa tešil, lebo som ho odbremenil od obrovskej administratívy, takže mi na plate aj pridal. A tým, že ja som nikdy v živote nebol na PN (klop), ani na "P-čku" (klop), tak aj ak beriem do úvahy 20 dní voľna v roku, odvody a dane, zarábam na živnosti oveľa, oveľa viac.

Súhlasím s tým, že ak máš nulové náklady a možnosti, tak zariskuj, prečo nie. Ale platí to, čo som povedal vyššie - na základe tvojich vyjadrení by som bral job a zvýšenie platu. Ale to je môj subjektívny názor, kde až tak nepoznám pozadie tvojej roboty, negatíva a pod.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

freelance a teamleader na Tpp to su uplne rozdielne typy zamestnania a to si musis zrovnat ty sam co ti viacej vyhovuje. Ja by som na tvojom mieste este zostal /ale ja nie som programator/ je mozne ze ked vidia ze mas zajacie umysli tak ti ponuknu casom nejaku zaujimavejsiu poziciu ci kompetencie.
skooty
Light Star
Light Star

gogo956 napísal: 17 júl 2021, 8:25 freelance a teamleader na Tpp to su uplne rozdielne typy zamestnania a to si musis zrovnat ty sam co ti viacej vyhovuje. Ja by som na tvojom mieste este zostal /ale ja nie som programator/ je mozne ze ked vidia ze mas zajacie umysli tak ti ponuknu casom nejaku zaujimavejsiu poziciu ci kompetencie.
Čo sa toho týka súhlasím, asi keby som bol o tri štyri roky starší a niekto by na mne závisel, tak by som to určite riešil tak. Rásť sa samozrejme u nás ešte stále dá, ale stále budem limitovaný tým že budem zamestnanec a viacmej tabuľka, alebo tým že sme malá firma tak tým čo si vyhadám so šéfom.
Ono je pochopiteľné že sa ma vzdať nechcú skrz to že primárne vďaka mne firma získala dosť ziskových zákaziek, ale tak si na druhú stranu hovorím že keď tento dobrý mindset prenesiem do svojho podnikania, tak reálne budem už ako poberatľ zisku a nie "len" zamestnanec, lebo reálne to čo robím v zamestnaní je outsourcovanie pre inú firmu. Teda nie je to vyvíjanie žiadného vlastného produktu (aj keď do značnej miery áno, ale ten produkt stále patrí inej firme a ani nie tej v ktorej pracujem). Freelancovaním sa v podstate posuniem do podobnej pozície, akurát budem brať na seba väčšie riziko skrz to že je rozdiel poslať do prdele jedného freelancera a celú fimru kde ako tak funguje project managment atď...

Autoeditácia príspevku po 6 min 2 sek:
Hensym napísal: 16 júl 2021, 23:18 To je zaujímavé, ja som zase bol celkom dlho na TPP, tiež som živnosť inicioval u zamestnávateľa ja a dostal som sa pozitívnej odpovede. Jednoducho, laicky a v skratke - ak mi zamestnávateľ dal na SZČO (na faktúru) toľko isto priemerných peňazí mesačne (v prepočte na hodinovku samozrejme), ako by mi dal na TPP (superhrubá mzda), samozrejme som bral do úvahy aj dovolenku (to je 20 dní v roku, ktoré máš na TPP zaplatené), tak to jeho stálo doslova rovnako, a ja som mal na ruke oveľa viac peňazí. Navyše, zamestnávateľ sa tešil, lebo som ho odbremenil od obrovskej administratívy, takže mi na plate aj pridal. A tým, že ja som nikdy v živote nebol na PN (klop), ani na "P-čku" (klop), tak aj ak beriem do úvahy 20 dní voľna v roku, odvody a dane, zarábam na živnosti oveľa, oveľa viac.

Súhlasím s tým, že ak máš nulové náklady a možnosti, tak zariskuj, prečo nie. Ale platí to, čo som povedal vyššie - na základe tvojich vyjadrení by som bral job a zvýšenie platu. Ale to je môj subjektívny názor, kde až tak nepoznám pozadie tvojej roboty, negatíva a pod.
No ja som to navrhoval a dostal som bohužiaľ iba negatívne odpovede. Ono je to ešte celkom vtipné lebo je to česká firma a na slovensku som jej jediný zamestnanec, teda bol celkom oprus to vyhandlovať po administratívnej stránke aby to takto fungovalo a viacmenej živnosť a moja fakturácia by vyriešilo všetky tieto problémy.

Nj, no ja som tento príspevok písal keď som mal brutálne hlavu v smútku a moc som nevedel čo ďalej, klasicky prišli pochybnosti atď. Včera som mal telefonát asi so štyrma ľudmi čo boli v podobnej situácií a ako od každých som počul rovnaké vyjadrenie a teda že to rozhodnutie má svoje pre a proti.

Reálne moc čo stratiť nemám, jedine že sa o pol roka budem uchádzať znova o zamestnanie, aj keď na mojej rodnej Oravienke to asi už nebude s platmi také ružové, ale aspoň budem človek s názorom že živnosť a voľná noha nie je to čo chcem a zamestnanie je moja budúcnosť :D
Za názor sa proste občas platí. Tým že som študoval na osemročnom gympli a prakticky výšku som prešiel bez nejakých zaváhaní, mám rok k dobru ktorý môžem využiť práve na nejakú takúto skúsenosť.
gogo956
Redeemer
Redeemer

skooty

z toho co si napisal v poslednom prispevku vychadza, ze byt freelancerom a robit na seba je tvojim snom.
V tom pripade by som na tvojom mieste do toho isiel co najskor, pretoze teraz maš ten najlepsi cas: mladost,energiu, guráž a nemas zavazky.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Ja na tvojom mieste by som všetkými desiatimi bral to zvýšenie platu a držal si miesto. Vidno že tvoj zamestnávateľ je seriózny a má rozum, narážam na nemožnosť byť tam na živnosť - uvedomuje si že také "zamestnanie" by nebolo v poriadku a nestojí mu to ani za znížené náklady a administráciu.

Keďže ťa láka byť na voľnej nohe, choď smelo do toho, do pol roka až roka zistíš, že robiť sám na seba nie je až také terno, tá neistota zákazky... Neseriózny partner ktorý ti vo finále nezaplatí a všetko vymáhanie budeš riešiť sám...
Veď uvidíš, bude to pre teba skúsenosť a keď ťa to prestane baviť, predpokladám že v pôvodnej firme budú dvere otvorené...
Hensym
VIP
VIP

Prečo by rovnaká forma spolupráce, ale na SZČO nebola v poriadku?
Ja keď som prešiel na živnosť, tak som sa so šéfom dohodol, že sa nič nemení, robím proste 40h týždenne, dobu som mal viac menej flexibilnú aj predtým, robím inhouse (aj keď mám možnosť HO, keď potrebujem, ako aj pred tým), a keď potrebujem voľno, len to dám dopredu vedieť a vybavené (tak ako pred tým). Menila sa len administratíva okolo toho - tým, že prakticky úplne opadla, okrem toho že musela firemná účtovníčka zaúčtovať 12 mojich faktúr ročne - čo je nič.

Ako konkrétne zamestnávateľ riskuje prechodom na živnosť u zamestnanca, okrem toho že sa oberá o fakt, že zamestnanec môže "skončiť" zo dňa na deň, a nemá tam výpovednú dobu? Neviem ako je nastavený zákon, ale ak by si chcel aj po rokoch na TPP skončiť hneď, tak skončiť vieš (dokonca aj ak sa so zamestnávateľom nedohodnete).

Netuším teda, čo máš na mysli, že by takáto forma "zamestnania" (tvoje úvodzovky) nebola v poriadku a nestála by mu za to.

Jediný argument, ktorý ma napadá, že ak ten jeho český zamestnávateľ potrebuje evidovať nejakého zamestnanca na SR, kvôli niečomu, nejakému benefitu. Neviem. Alebo ešte možno fakt, že by si asi po správnosti nemal ako SZČO pracovať u zamestnávvateľa tuším na jeho hardvéri, jeho sw licenciách a pod - ale to sú veci, ktoré sa robia denne a všade, dá sa to obísť.

Skooty, nepodpisoval si náhodou nejaké papiere ohľadne prekážky na strane zamestnávateľa počas covidu, keď bol nariadený HO? Zamesnávateľ by vtedy za teba poberal tuším 80% tvojej mzdy, a ty si reálne mohol (na čierno) robiť.
baldorex
Addict
Addict

Pretože to stále spĺňa podmienky závislej práce, hlavne v ČR veľa firiem pohorelo na tzv švarc systém https://cs.m.wikipedia.org/wiki/%C5%A0varc_syst%C3%A9m

U nás to síce veselo frčí, ale v ČR nie, ďalej to tu nebudem rozoberať.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ak to ako szco skooty teraz neskusi, tak si to bude v buducnosti vycitat. Takto bude vediet ci mu to vyhovuje alebo nie a vzdy sa moze vratit.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

baldorex napísal: 17 júl 2021, 16:24 Pretože to stále spĺňa podmienky závislej práce, hlavne v ČR veľa firiem pohorelo na tzv švarc systém https://cs.m.wikipedia.org/wiki/%C5%A0varc_syst%C3%A9m

U nás to síce veselo frčí, ale v ČR nie, ďalej to tu nebudem rozoberať.
No tam je uvedenych vela podmienok kedy sa jedna o zavislu pracu a vsetky musia byt splnene. Staci ked niekto robi z domu na svojom PC/notebooku a sam plati elektriku a uz to nie je zavisla cinnost lebo to robi na svoje vlastne naklady.
baldorex
Addict
Addict

ropman napísal: 17 júl 2021, 20:31 No tam je uvedenych vela podmienok kedy sa jedna o zavislu pracu a vsetky musia byt splnene. Staci ked niekto robi z domu na svojom PC/notebooku a sam plati elektriku a uz to nie je zavisla cinnost lebo to robi na svoje vlastne naklady.
ale toto nie je jeho prípad predsa, však? Ako zamestnanec používa určite firemný notebook.

Ak niekto robí z domu na svojom stroji, pre viacerých "odberateľov" (nemusí mať nutne naraz viac zákazníkov, stačí postupne), je všetko ok.

Ak by ho bývalý zamestnávateľ uvoľnil na živnosť a dával mu rovnaké množstvo roboty ako predtým, nebude mať čas na iné zákazky, resp nebude dlhodobo zvládať iné zákazky a možno by nakoniec skončil ako jeho jediný odberateľ - švarc systém.
bilidia
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa bilidia »

Myslim, ze zakon pomerne jasne definuje, co je zavisla cinnost. V praxi sa to samozrejme obchadza, ale otazka je, kto by uspel napr. na sude. A ci je vobec potom nejaka dodavatelska zmluva platna, kedze by bola uzavrete alebo minimalne vykonavana v rozpore so zakonom, ktory je nadradeny zmluve.
baldorex
Addict
Addict

Myslíš si dobre. U nás je množstvo takzvaných živnostníkov z donútenia, ktorí by mali byť normálne zamestnanci...u nás je k tomu laxný prístup.
Ale v ČR je ohľadom tohoto situácia výrazne iná.
Viac to tu nebudem rozoberať keďže je to mimo tému.
Napísať odpoveď