FTP server

Všetko ohľadom Linuxu...
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

FTP server

Príspevok od používateľa nitrox »

Zdravím,
potrebujem spraviť FTP server, na ktorý by slúžil ako úložisko štud. materialov. Vytvoril som tam všetky odbory, a každom odbore je priečinok každého ročníka a v každom ročníku sú všetky predmety, ktoré daný ročník v danom roku má.
Všetko by bolo v pohode, ale pri vytváraní som narazil na zádrheľ, že veľa odborov má spoločný predmet, a tým pádom je tam aj zbytočne duplicitne vytvorený, a navzájom nijako neprepojený. A teda ak niekto v jednom odbore niekto nakopíruje materiály do daného predmetu, v inom odbore, ale tom istom predmete to nieje. Aby si každý, kto tam niečo hľadá prechádzal všetky odbory je nereálne, tak isto je aj vytvorenie "mirroru" je nereálne, lebo každý rok sa predmety trošku zmenia, a robiť všetko odznova každý rok je nezmysel.
Mám predstavu, že by to malo vyzerať asi tak, že niekde budú vytvorené všetky predmety, k nim by bežný užívateľ nemal prístup. Ďalej by boli vytvorené aj všetky Štud. odbory a ročníky, v týchto ročníkoch by formou nejakého odkazu boli pridelené jednotlivé predmety, čiže všetky ročníky a odbory, ak by chceli vidieť čo je v danom predmete, videli by to isté. No na toto potrebujem vymyslieť nejaký šikovný systém, aby sa to dalo manažovať a operatívne upravovať.
pato83
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: FTP server

Príspevok od používateľa pato83 »

nitrox napísal:Zdravím,
potrebujem spraviť FTP server, na ktorý by slúžil ako úložisko štud. materialov. Vytvoril som tam všetky odbory, a každom odbore je priečinok každého ročníka a v každom ročníku sú všetky predmety, ktoré daný ročník v danom roku má.
Všetko by bolo v pohode, ale pri vytváraní som narazil na zádrheľ, že veľa odborov má spoločný predmet, a tým pádom je tam aj zbytočne duplicitne vytvorený, a navzájom nijako neprepojený. A teda ak niekto v jednom odbore niekto nakopíruje materiály do daného predmetu, v inom odbore, ale tom istom predmete to nieje. Aby si každý, kto tam niečo hľadá prechádzal všetky odbory je nereálne, tak isto je aj vytvorenie "mirroru" je nereálne, lebo každý rok sa predmety trošku zmenia, a robiť všetko odznova každý rok je nezmysel.
Mám predstavu, že by to malo vyzerať asi tak, že niekde budú vytvorené všetky predmety, k nim by bežný užívateľ nemal prístup. Ďalej by boli vytvorené aj všetky Štud. odbory a ročníky, v týchto ročníkoch by formou nejakého odkazu boli pridelené jednotlivé predmety, čiže všetky ročníky a odbory, ak by chceli vidieť čo je v danom predmete, videli by to isté. No na toto potrebujem vymyslieť nejaký šikovný systém, aby sa to dalo manažovať a operatívne upravovať.
Zrejme a som si takmer isty, staci vytvorit odkazy pomocou

Kód: Vybrať všetko

cd /kde/bude/odkaz 
ln -s /realna/zlozka odkaz 
. Takze realne tam bude len jedna zlozka a nalinkovana kdekolvek potrebujes. Vsetci budu pristupovat k tej jednej zlozke a suborom v nej z inych miest. Takze tvoj problem vyrieseny. :) Dufam.

Prikaz ln
alebo

Kód: Vybrať všetko

man ln
canopus
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa canopus »

preco to nerobis cez proglftpd ,alebo podobneho klienta,alebo cez chown,alebo chmodni to apod cez mccko,si ho instalni a mas to spravene do 1 minuty vsetko
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nitrox »

Pato83: Tak by to aj mohlo fungovať, ale predstav si že tam je 200 odborov a možno 300 predmetov, to je veľa aj na koňa, robiť všetko ručne každý rok, keď sa zmenia predmety. Skôr som myslel na nejaký automatizovaný systém.

FTP beží v pohode, len sa tam veľa vecí opakuje do okola.
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

nitrox napísal:Pato83: Tak by to aj mohlo fungovať, ale predstav si že tam je 200 odborov a možno 300 predmetov, to je veľa aj na koňa, robiť všetko ručne každý rok, keď sa zmenia predmety. Skôr som myslel na nejaký automatizovaný systém.

FTP beží v pohode, len sa tam veľa vecí opakuje do okola.
To suhlasim, necakal som nejake realne nasadenie ani take mnozstva ... Vela stastia v hladani :)
Napísať odpoveď