Geologia
Geologia
Zdravim Vas, chcem otvorit tuto diskusiu, lebo na fore som dal do vyhladavaca slovo geologia a moc som toho nenasiel.
Ja ako uz takmer hotovy geolog (som v poslednom rocniku MSc), vidim ako je tato domena na slovensku neznama a dost podcenovana, tak som chcel prist na to preco?
Ked som bol este studentom na gymnaziu v Kosiciach pocul som o Bani v KE ako o skole posledneho vyberu, pre ludi co nevedia co so sebou a chcu mat nejaky technicky diplom. Nevohorim ze ta skola je dobra, ale myslim ze problem je niekde inde. Ludia na slovensku uz nemaju zaujem o geologiu, pricom je to velmi krasny odbor. Ale v Europe tej geologie nie je vobec viacej, ibaze v inych statoch ju beru inac a vobec nie ako nejaky posledny odbor na zozname.
Moj pohlad na moju blizku buducnot, kedze koncim svoj Master buduce leto a uz druhy semester som cely cas na stazi, su dve moznosti, najdem si hned pracu, ale pojdem na IFP school v parizi. Jedna ale druha moznost su velmi pritazlive, kedze geologovia su po celom svete velmi dobre plateni, nevyhodou geologa je ze nebude 40 rokov na jednej stolicke a v jednej budove, verim ze kazdych 5 rokov budem menit miesto posobenia a mozno v polke kariery ako nejaky principal geologist budem uz mat miesto z ktoreho sa nepohnem po zvysok zivota...
Mozno tato tema je pre ludi ktori este nevedia kam na VS a studovat Geologiu im prislo ako nieco utopicke... tak nech... a aby som ich motival tak si pozrite toto: http://www.forbes.com/pictures/efkk45eg ... -salaries/
Ja ako uz takmer hotovy geolog (som v poslednom rocniku MSc), vidim ako je tato domena na slovensku neznama a dost podcenovana, tak som chcel prist na to preco?
Ked som bol este studentom na gymnaziu v Kosiciach pocul som o Bani v KE ako o skole posledneho vyberu, pre ludi co nevedia co so sebou a chcu mat nejaky technicky diplom. Nevohorim ze ta skola je dobra, ale myslim ze problem je niekde inde. Ludia na slovensku uz nemaju zaujem o geologiu, pricom je to velmi krasny odbor. Ale v Europe tej geologie nie je vobec viacej, ibaze v inych statoch ju beru inac a vobec nie ako nejaky posledny odbor na zozname.
Moj pohlad na moju blizku buducnot, kedze koncim svoj Master buduce leto a uz druhy semester som cely cas na stazi, su dve moznosti, najdem si hned pracu, ale pojdem na IFP school v parizi. Jedna ale druha moznost su velmi pritazlive, kedze geologovia su po celom svete velmi dobre plateni, nevyhodou geologa je ze nebude 40 rokov na jednej stolicke a v jednej budove, verim ze kazdych 5 rokov budem menit miesto posobenia a mozno v polke kariery ako nejaky principal geologist budem uz mat miesto z ktoreho sa nepohnem po zvysok zivota...
Mozno tato tema je pre ludi ktori este nevedia kam na VS a studovat Geologiu im prislo ako nieco utopicke... tak nech... a aby som ich motival tak si pozrite toto: http://www.forbes.com/pictures/efkk45eg ... -salaries/
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Geologia
Problém je ten istý ako u mnohých iných oborov, nie sme na to vyspelá ani pripravená krajina, mnoho odvetví a služieb je v rozklade, niet sa čomu diviť. Jeden známy Slovák menom Milan Číž je tiež povolaním geológ a robí diametrálne odlišnú prácu.
Napadá mi ešte napr. veterina, tá je tiež na SR/ČR zbytočná, lebo ľudia nemajú záujem ani znalosti na staranie sa o zvieratá a ejhľa aký je tento obor extrémne populárny.
To isté mikroelektronika (ja), na SR to nemá uplatnenie, prekvapivo v ČR je už veľa podnikov kde je to žiadané.
Inak, geológovia spolupracujú aj s archeológmi ?
Jedna baba mi spomínala ako sú v SR/ČR archeológovia považovaných za podradnú spodinu a verejných nepriateľov a napr. už v Nemecku sú vážení odborníci s adekvátnym ohodnotením. 
Napadá mi ešte napr. veterina, tá je tiež na SR/ČR zbytočná, lebo ľudia nemajú záujem ani znalosti na staranie sa o zvieratá a ejhľa aký je tento obor extrémne populárny.
To isté mikroelektronika (ja), na SR to nemá uplatnenie, prekvapivo v ČR je už veľa podnikov kde je to žiadané.
Inak, geológovia spolupracujú aj s archeológmi ?
robim jaskyniarstvo, takze sa motam okolo profesionalnych geologov sa motam. poznam od nas vsak len takych, ktori skoncili za par supov na Sprave slovenskych jaskyn.
jeden kamarat zo Spravy odisiel a teraz robi nieco u stavbarov.
ale je pravda, ze na jaskyniarskom kongrese v Brne toto leto boli pani geologovia naozaj pani...
viem, ze napr. tu v Skotsku zamestnavaju geologov naftarske spolocnosti, preto okrem hladania si prace vseobecne sa snazim najst si staz, kde by som nadobudol parx v GIS, na ktore som sa na vyske zameral, aby som bol zamestantelny.
jeden kamarat zo Spravy odisiel a teraz robi nieco u stavbarov.
ale je pravda, ze na jaskyniarskom kongrese v Brne toto leto boli pani geologovia naozaj pani...
viem, ze napr. tu v Skotsku zamestnavaju geologov naftarske spolocnosti, preto okrem hladania si prace vseobecne sa snazim najst si staz, kde by som nadobudol parx v GIS, na ktore som sa na vyske zameral, aby som bol zamestantelny.
No tak ja mam jednu skusenost, kedy sme im s geofyzikalnymi zariadeniami pomahali zistovat ci sa nieco nachadza pod povrchom, ale tak viacej ti nepoviem...Andi_Cibula napísal:Inak, geológovia spolupracujú aj s archeológmi ?Jedna baba mi spomínala ako sú v SR/ČR archeológovia považovaných za podradnú spodinu a verejných nepriateľov a napr. už v Nemecku sú vážení odborníci s adekvátnym ohodnotením.
Ono to ze to je povazovane za nieco na urovni, je normalne, lebo v takom nemecku su peniaze aj pre archelogov... na slovensku na nich len nadavaju, lebo slovaci nie su hrdi na svoju minulost...
//autoeditácia príspevku (06 Okt 2013, 19:42)
Tak to sa mozno stretneme... posielal som CVcko na par miest do Aberdeenu, tam to zije... to je take asi hlavne mestecko vyskumu severneho mora... Inac ty si kde studoval?jackb napísal:viem, ze napr. tu v Skotsku zamestnavaju geologov naftarske spolocnosti, preto okrem hladania si prace vseobecne sa snazim najst si staz, kde by som nadobudol parx v GIS, na ktore som sa na vyske zameral, aby som bol zamestantelny.
v Nitre, takze mi to je na dve veci. ale tak na dakeho asistenta vyskumu alebo nieco podobne tu snad bude stacit niekolko odporucani z tade bude stacit...
Co mas presne vystudovane? uz si skoncil, ci si na erasme alebo nacom?jackb napísal:v Nitre, takze mi to je na dve veci. ale tak na dakeho asistenta vyskumu alebo nieco podobne tu snad bude stacit niekolko odporucani z tade bude stacit...
Skoncil som v maji. Mal mastra z geografie v regionalnom rozvoji. Ale zameral som sa na GIS a na nitrianskej urovni som to dosiahol pekne vysoko. Erasmus som mal v slovinsko Koperi, lebo vacsia "exotika" nebola na vyber.
tak to Ti odzaciatku muselo byt jasne ze s takym odborom sa na Svk nebude dat slusne uzivit. Vecsina ludi ktorych zaujima ich buducnost sa snazia studovat nie to co ich bavi, ale z coho aj realne raz budu vediet uzivit svoju rodinu. Mam kamosa a ten skoncil geografiu a mal velky problem zo zamestnanim,musel sa rekvalifikovat. Vela mladych ludi ale zije v "bubline" ked si neuvedomuju ze nie je az take jednoduche splacat byt,lizing atd,z priemerneho platu na to mozes viacmenej zabudnut..
Poznam jedneho geodeta co kúpil lacno pozemky, následne sa z danej lokality stala lukrativna stvrt kde sa zacali stavať nove domy, pozemky predal za niekolkonasobne vyssiu hodnotu a teraz je z neho milionár. To všetko na východnom Slovensku
. Samozrejme to je 1 štastlivec z 10000, chcem tým len povedať to, že ked sa tomu fakt rozumieš a baví ťa to, tak aj takáto "menejcenná" práca môže celkom vynášať.
Markoff, vies o tom ze geodet nie je geograf ani geolog, vsak?
ale je to geo nie? 
Tak geografia je odbor ktry nie je moc vyhladavany, uz len na take mapovanie mi pridu viacej vyzuvany geologovia, lebo treba vediet o aku horninu sa jedna... ale tak asi geografovia vedia lepsie kde sa zamestavaju, ja neviem 
gogo956: ako najlepsie je mat job ktory ta aj bavi.... si predstav ze ja som prisiel do Francuzska aby som studoval informatiku a po prvom semestry som si povedal, ze ja sediet cely zivot za pocitacom? tak by ma treplo a presiel som na to co ma bavilo a teraz ked vidim ake platove ohodnotenie ako geologa ma caka... tak ako ITckar by sa mi ani o niecom takom nesnivalo...
gogo956: ako najlepsie je mat job ktory ta aj bavi.... si predstav ze ja som prisiel do Francuzska aby som studoval informatiku a po prvom semestry som si povedal, ze ja sediet cely zivot za pocitacom? tak by ma treplo a presiel som na to co ma bavilo a teraz ked vidim ake platove ohodnotenie ako geologa ma caka... tak ako ITckar by sa mi ani o niecom takom nesnivalo...
Retne
vecsina dnesnych povolani je o tom ze clovek denne 8-9 hodin sedi za pocitacom,to je normalne. Od architektov,grafikov,programatorov,matematickych statistov, projektantov,az po nahadzovacov udajov do databaz vsetcia robia cely den s pc a samozrejme dalsich kopec podobnych profesii. Ani veduci pracovnici ci riaditelia sa bez neho neobidu.
vecsina dnesnych povolani je o tom ze clovek denne 8-9 hodin sedi za pocitacom,to je normalne. Od architektov,grafikov,programatorov,matematickych statistov, projektantov,az po nahadzovacov udajov do databaz vsetcia robia cely den s pc a samozrejme dalsich kopec podobnych profesii. Ani veduci pracovnici ci riaditelia sa bez neho neobidu.
Nevorim kazdy obor ide tymto smerom, aj ako geolog sa nasedim pred pocitacom nejaky ten cas, modelovanim loziska a spracovavanim dat... ale urcite to nie je podstatna cast prace... Napr. zimny semester pracujem ako stazista pre TOTAL a moj projekt je rozdeleny na 6 mesiacov... mesiac v terene, dalsie tri v labakoch (na microscopoch a PC modelovanie) no a posledne dva asi budem venovat pisaniu prace...
Ale hlavne je ze mesiac prezijem po hoteloch v juznych pyrenejach... a to milujem natom byt v tomto obore
A v tomto je geologia super, ze clovek neostane na jednom mieste ani vo sne... vkuse si niekam poslany, lebo neda sa vsetko urobit cez pocitac...
Ale hlavne je ze mesiac prezijem po hoteloch v juznych pyrenejach... a to milujem natom byt v tomto obore
A v tomto je geologia super, ze clovek neostane na jednom mieste ani vo sne... vkuse si niekam poslany, lebo neda sa vsetko urobit cez pocitac...
no ja som na geografiu nastupoval s tym, ze sa zamestnam vo VKU. ze pride kriza, armada bude prepustat a ze politika u nas bude aka je som nemohol vediet.
a z pohladu zamestnanosti v geografiou je asi lahsie naucit geologa, biologa, lesnika, environmetalalistu,... robit zo svojho vyskumu mapove vystupy ako na to zivit geografa, ktory ma zo vsetkeho len zaklady (teda ked dana fukulta nedeli geografiu na fakulty fyzickej a humannej geo + kartografie a geoinformatiky. inak sa spracuvaju akekolvek statisticky na lepsiu vizualizaciu problemu.
teda ak sa budeme bavit o priemernych mzdach v okresoch SVK, tak je lepsie mat ku tabulke mapu. je prehadnejsia. zatial za nazaujimavejsie povazujem mapu zlocinnosti a spracovanie databazy "atlas romskych osad"
//plus pisanie zakladov pre PHSR ci monografie obci/uzemi bolo super, len v praxi je prekryte politikov, lebo to vsetko sa musi verejne obstarat
a z pohladu zamestnanosti v geografiou je asi lahsie naucit geologa, biologa, lesnika, environmetalalistu,... robit zo svojho vyskumu mapove vystupy ako na to zivit geografa, ktory ma zo vsetkeho len zaklady (teda ked dana fukulta nedeli geografiu na fakulty fyzickej a humannej geo + kartografie a geoinformatiky. inak sa spracuvaju akekolvek statisticky na lepsiu vizualizaciu problemu.
teda ak sa budeme bavit o priemernych mzdach v okresoch SVK, tak je lepsie mat ku tabulke mapu. je prehadnejsia. zatial za nazaujimavejsie povazujem mapu zlocinnosti a spracovanie databazy "atlas romskych osad"
//plus pisanie zakladov pre PHSR ci monografie obci/uzemi bolo super, len v praxi je prekryte politikov, lebo to vsetko sa musi verejne obstarat
-
Johnyy
Light Expert
Studujem Inziniersku geologiu a hydrogeologiu na UK PRIF. Geologia sa deli na viacero odborov. Ci uz geofyzika, tektonika, mineralogia a petrologia, loziskova geologia alebo inzinierska geologia s tym ze jednotlive smery su dost prepojene. Ti najlepsi odchadzaju samozrejme do zahranicia, kde je dopyt po dobrych geologoch. Tu je to horsie, da sa uplatnit v prieskume alebo v statnej sprave, platy su ale nizke.
Ak sa niekto rozhoduje ci ist na geologiu najlepsi zaklad je z gymnazia,ale generalne to je jedno, zalezi od pristupu. Studium je stredne tazke, ak to cloveka bavi ma to lahsie, ak nie pravdepodobne skolu neskonci. Kedze je to prirodna veda, treba ratat s niakou tou matikou, fyzikou a chemiou, ktore sa dost pouzivaju v dalsich odbornych predmetoch vo vyssich rocnikoch.
Inak co sa tyka archeologie a geologie, tak geofyzika pomaha archeologom pri prieskume, inak su ale uplne odlisne odbory. Tak isto geodezia(vyuziva sa v stavebnej geologii) a geografia.
Ak sa niekto rozhoduje ci ist na geologiu najlepsi zaklad je z gymnazia,ale generalne to je jedno, zalezi od pristupu. Studium je stredne tazke, ak to cloveka bavi ma to lahsie, ak nie pravdepodobne skolu neskonci. Kedze je to prirodna veda, treba ratat s niakou tou matikou, fyzikou a chemiou, ktore sa dost pouzivaju v dalsich odbornych predmetoch vo vyssich rocnikoch.
Inak co sa tyka archeologie a geologie, tak geofyzika pomaha archeologom pri prieskume, inak su ale uplne odlisne odbory. Tak isto geodezia(vyuziva sa v stavebnej geologii) a geografia.
V ktorom rocniku si?Johnyy napísal:Studujem Inziniersku geologiu a hydrogeologiu na UK PRIF. Geologia sa deli na viacero odborov. Ci uz geofyzika, tektonika, mineralogia a petrologia, loziskova geologia alebo inzinierska geologia s tym ze jednotlive smery su dost prepojene. Ti najlepsi odchadzaju samozrejme do zahranicia, kde je dopyt po dobrych geologoch. Tu je to horsie, da sa uplatnit v prieskume alebo v statnej sprave, platy su ale nizke.
CHcel som sa opytat, mate nieco ako staze? Ja som mal napr. troj mesacnu v 4.rocniku a tento rok mam 6 mesacnu staz... Tu troj mesacnu som robil v Kosiciach na uranovom lozisku a par kolegov bolo vystudovanych z KE a oni nieco take nerobili, v KE robis 10 semestrov v skole.. co si myslim ze nie je moc najlepsie pre nastup do profesionalnej sfery...
-
Johnyy
Light Expert
Som v tretiaku teraz. A staze zatial nemame, v stvrtaku je tusim niaka diplomova prax, ale neviem presne co to obnasa. A potom niake tereny. Ale nic take v takom rozsahu ako mas ty nemame, tuna to tak nefunguje.
-
spojka13
Darca
ja ked som v študoval v KE, da sa povedat geologiu(TNPP) , tak sme mávali blokovky, neskôr aj neake staže sa spominali, ale tam som sa až nedostal...
No u nás sú archeológovia verejný nepriatelia najmä preto, lebo sú to práve tí, ktorí zabrzdia developerov a stavbu diaľnic. Pritom na Slovensku máme niekoľko archeologických lokalít európskeho významu.
Čo sa týka geografie/geólogie/geo.. sú to pekné odbory a verte mi, že v živote nič nie je zbytočné. Aj to množstvo slabých VŠ na SR raz bude na niečo užitočné
Čo sa týka geografie/geólogie/geo.. sú to pekné odbory a verte mi, že v živote nič nie je zbytočné. Aj to množstvo slabých VŠ na SR raz bude na niečo užitočné