Grafická karta

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
MiTsu
Amateur
Amateur

Grafická karta

Príspevok od používateľa MiTsu »

Kupujem novú grafickú kartu a potreboval by som zistiť informácie... Zbernica 128 a 256 bitov, aký je v tom rozdiel a je ten rozdiel veľký? (vo výkone) A ako je to s pamatou? 1GB...512MB... DDR2, DDR3,4,5? Čo je naj a prečo? Čo vy na túto grafickú kartu? http://www.alza.sk/gainward-bliss-gts25 ... 132637.htm
Sapo
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Sapo »

Rozdiel velky neni. Samozrejme zalezi od karty. Co sa tyka pameti, cim vecsia pamet, tym vecsie rozlisenie mozes vypalit. Ked hras na rozliseni 1280x1024 klude aj 1650x1050 tak rozdiel medzi 1gb a 512mb nezbadas. Videl som niekde stare testy porovnavali 8600GT 512mb a 256mb. V nizsom rozliseni si viedli obydve karty rovnako, ale ked vypalili 1920xneviem kolko tak grafika z 512mb mala niekolkonasobne viac FPS.
No a s tymi DDR. DDR2 pouzivaju stare grafiky, samozrejmeze DDR3 4 5 novsie. Ked chces grafiku tak jedine DDR5 alebo DDR3. DDR4 su nevydarene. Inak je rozdiel v rychlosti...
A ta GTS 250 na to si zahras hry, ale uz najnovsie na plne detaily necakaj, respektive plny antialliasing, vysoke rozlisenie.
MiTsu
Amateur
Amateur

Ono hry... hrám tak CS a Lineage (MMORPG) takže mi treba na CSku full (100) FPS čo si myslím že pri rozlíšení ...x1024 asi pôjde a Lineage ťahá aj na terajšej grafike na matičnej takže pohoda. Ešte jedna otázka ... Frekvencia:
Jadro:700 MHz
Pamäť:2000 MHz
RAMDAC:400 MHz Čo je tá posledná frekvencia a načo je? 128bit a 256bit zbernica... rozdiel...?
Sapo
Addict
Addict

RAMDAC
Ten rozdiel medzi zbernicou to neviem ani ja presne. Samozrejme ze 256bit je lepsi ale o kolko to neviem :oops:
No a ta frekvencie to sa ani neda vysvetlit, to je nastavenie jadra grafiky a pameti.(takt ako ma aj CPU napr) Samozrejme cim vecsie takty tym lepsi vykon. Samozrejme ze kazda grafika ma odlisne takty...
MiTsu
Amateur
Amateur

Ok ďakujem, práve som si ju objednal tak potom dám vedieť jak fičí. :)
Sapo
Addict
Addict

Neni zac, mozno ma niekto este doplni, tak sleduj este toto temu :)
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

128/256bit je zbernica. predstav si ju ako nejaku sirku cesty (nebudem ti sem pisat tazke pojmy ktorym by si aj tak nerozumel) cim je sirsia cesta-zbernica (viac pruhov) tym viac aut s dolezitym nakladom po nej prejde
rozdiel vo vykone tam zalezi aj od inych veci, a tym su pamate a ich rychlost, vezmi si ze rychlost pamati je maximalna povolena rychlost na ceste-zbernici, a teda cim su pamate rychlejsie zase sa tym viac dat (aut) dostane cez cestu k cielu to znamena ze napr 128bitova zbernica s 4000Mhz ddr5 pamatami prenesie tolko isto dat ako 256 bitova s 2000Mhz ddr3 pamatami (je to len priklad cisla nemusia byt 100% presne) //este dodam ze nie kazde jadro (hlavne slabsich kariet) dokaze vyuzit rychle pamate a siroku zbernicu teda ked mas pomalych skladnikov je ti jedno ze mas kilometrovu kolonu k skladu lebo vnutri aj tak chlapi nestihaju
velkost pamati tiez moze ale nemusi priamo zasahovat do vykonu, pretoze vacsina veci (hlavne textury) co jadro spracuvava sa umiestnuje v pamati, to znamena ze cim kvalitnejsie textury si zvolis cim vyssie rozlisenie das a cim vacsi AA/AF pouzijes tym viac budes potrebovat grafickej pamati
ale neber to ako magicku rovnicu ze cim viac tym lepsie, pretoze laicky povedane ked mas velky sklad (napr 2gb pamati) trva ti to dlhsie kym v nom nieco najdes ako v malom prehladnom (512mb)
preto na niektorych kartach (slabsich) sa vela pamati absolutne neuplatni a je to len reklamny tah a takisto vyber karty zalezi od toho na akom rozliseni budes hravat/pouzivat grafu

frekvencie tiez niesu ziadne magicke cisla, a nedaju sa porovnavat medzi kartami roznymi ale len rovnakymi pretoze rozne karty maju rozne architektury jadier a ine veci
ale v ramci rovnakych kariet plati rovnica vacsia frekvencia=vacsi vykon (aj ked niekedy je to velmi maly, a naopak niekedy vysoky rozdiel)

dufam ze som ti pomohol sa zorientovat trocha. a k tej karte, nie moc stastna volba, je to podtaktovana klasicka 250tka s nic moc chladicom a s mensim vykonom ako ati 4850 ktoru v alze zozenies o 1e viac http://www.alza.sk/asus-eah4850-htdi-512m-d111146.htm

tu mas test tej karty http://pctuning.tyden.cz/hardware/grafi ... n?start=12
MiTsu
Amateur
Amateur

ďakujem... Tie testy vyzerajú dobre... a čo som pozeral HD 4770, má síce vyššie takty ale zbernica len 128 takže to je myslím jedno... a stojí ešte o trochu viac ako GTS 250. S tou zbernicou som si aj myslel že to je tak ako si mi vysvetlil a za ostatné ďakujem. :) Pomohol si mi.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

no problemo
len neviem preco pises 4770, :D ja som ti poradil 4850 ktora je vykonnejsia ako tebou menovana 250 za rovnaku cenu :wink: ale sak vyber si jak tebe pasuje
MiTsu
Amateur
Amateur

Sry nevysvetlil som to... 4770 má v tých testoch také isté výsledky ako tá 250... tak preto som ju spomenul.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

MiTsu napísal:Sry nevysvetlil som to... 4770 má v tých testoch také isté výsledky ako tá 250... tak preto som ju spomenul.
no vysledky moze mat rovnake ale je kvoli velkemu zaujmu a malej dostupnosti predrazena :wink:
preto som ti spomenul 4850, lebo viem ze 4770 sa neoplati :wink:
Napísať odpoveď