Život v inej krajine (presťahovanie sa)
Re: Život v inej krajine (presťahovanie sa)
len si treba uvedomit o kolko su pred tebou tvoji rovesnici, co neziju s rodicmi, teba caka facka od dospelackeho zivota, ktoru som ja dostal ako 19 rocny... a ked nechces riskovat v zivote tak vela stastia prajem, lebo vsetci ti co veceraju kazdy vecer doma s rodicmi budu najskor zit z vyplaty do vyplaty, vzhladom na slovensku situaciu si to inac predstavit nemozem...
vies mi nejak vysvetlit, ako by mohol clovek studujuci prezencne na vysokej skole len tak zrazu odist z domu, zacat byvat samostatne a vsetko si platit?
Retne ja uz som si to zazil taku "facku", siel som studovat do anglicka nedaleko Londyna. A prace proste nebolo v tom mestecku, tak som siel do Londyna za znamymi kde som mal aspon ubytko + som si tam zarobil +- to, co som preyebal na to studium. Potom som sa vratil na SVK.
@Retne: Ok, tebe sa podarilo osamostatniť v 19, tlieskam, gratulujem, blahoželám. Žiaľ nie každý má šťastie, možnosti alebo schopnosti i keď snaha by aj bola. Osobne nepoznám skoro nikoho kto by išiel do hypotéky alebo si dokázal na Slovensku zarobiť na vlastný byt a to sú moji priatelia VŠ vzdelaný ľudia okolo 30-ky. Zámerne hovorím vlastný byt, či dom, pretože prenájom to všetko vlastné ešte viac vzďaluje. Plus veľa komančovských domov je dvojgeneračných a dá sa bývať vcelku oddelene.
Daj si rok pauzu, chod na stavbu do ciech, naspor si a skusbeardie napísal:vies mi nejak vysvetlit, ako by mohol clovek studujuci prezencne na vysokej skole len tak zrazu odist z domu, zacat byvat samostatne a vsetko si platit?
Teraz neviem ci si odisiel z nejakym diplomom, ak ano tak to vobec nie je neuspech, prave naopak...Frco napísal:Retne ja uz som si to zazil taku "facku", siel som studovat do anglicka nedaleko Londyna. A prace proste nebolo v tom mestecku, tak som siel do Londyna za znamymi kde som mal aspon ubytko + som si tam zarobil +- to, co som preyebal na to studium. Potom som sa vratil na SVK.
Prenajom je riadny zrac penazi, to s tebou suhlasim, ale tu vo francuzsku ak sa uskromnis s jednoizbovym bytom, netreba ti ako studentovi ani pracovat, cca dostanes od statu 600 eur na mesiac. Ak sa na to pozeras z toho hladiska, ze radsej ostanem doma, lebo menej miniem, neviem no moze to byt aj v neprospech tvojho vyvoja, podla mna cim skor z domu tym horsie pripraveny na zivot...begbeee napísal:@Retne: Ok, tebe sa podarilo osamostatniť v 19, tlieskam, gratulujem, blahoželám. Žiaľ nie každý má šťastie, možnosti alebo schopnosti i keď snaha by aj bola. Osobne nepoznám skoro nikoho kto by išiel do hypotéky alebo si dokázal na Slovensku zarobiť na vlastný byt a to sú moji priatelia VŠ vzdelaný ľudia okolo 30-ky. Zámerne hovorím vlastný byt, či dom, pretože prenájom to všetko vlastné ešte viac vzďaluje. Plus veľa komančovských domov je dvojgeneračných a dá sa bývať vcelku oddelene.
IMHO nie je najlepsie ostat doma po strednej. Slovensko nie je najchudobnejsi stat v EU no aj napriek tomu prave na slovensku ostava najviac ludi pod jednou strechou s rodicmi
za predpokladu, ze nepracujem fulltime popri dennom studiu, dokonca v Cechach...
ak by som si dal rok pauzu a rok robil na stavbe v Cechach, co moze byt 14 000 Kc mesacne, z toho zaplatis jednu samostatnu izbu na private od +- 5000 Kc, strava tak 3000, salinkarta stoji na 3 mesiace 1280 korun, cize dajme tomu 500 Kc na mesiac, nieco na zabavu, dajme tomu dalsich 5 kil = 5+3+1=9 tisic, zostane mi 5 tisic na odkladanie, za rok usetrim 60 tisic ceskych korun
ak by som zacal studovat, peniaze by mi vydrzali pri nezmenenych potrebach na 6 mesiacov, co potom? mas pocit, ze by clovek mal dostatok penazi na byvanie, stravu atd, ak by nepracoval ale denne studoval?
ak by som si dal rok pauzu a rok robil na stavbe v Cechach, co moze byt 14 000 Kc mesacne, z toho zaplatis jednu samostatnu izbu na private od +- 5000 Kc, strava tak 3000, salinkarta stoji na 3 mesiace 1280 korun, cize dajme tomu 500 Kc na mesiac, nieco na zabavu, dajme tomu dalsich 5 kil = 5+3+1=9 tisic, zostane mi 5 tisic na odkladanie, za rok usetrim 60 tisic ceskych korun
ak by som zacal studovat, peniaze by mi vydrzali pri nezmenenych potrebach na 6 mesiacov, co potom? mas pocit, ze by clovek mal dostatok penazi na byvanie, stravu atd, ak by nepracoval ale denne studoval?
-
rockonhustla
Light Star
Vsak si informatik, tak si myslim ze mozes mat minimalne dvojnasobny plat, mozno aj viac a si myslim ze trosku prehanas ceny tych bytov, ved ja som byval na intraku za 3000 a niektori kamarati na byte za 3000-4000 v Prahe kde su ceny este vyssie v porovnani s inymi mestami.
nejde o mna, ide o jeho hypoteticke predstavy, ako pracujuci intrak samozrejme nedostanes, takze usetris mozno na private, ak by si byval na izbe s niekym, potom by ta to stalo nie 5000 ale 3000, to na veci nic nemeni