Kalibrácia LCD

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
DR8PruBr
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Kalibrácia LCD

Príspevok od používateľa DR8PruBr »

Stačilo by LCD raz kalibrovať a uložiť si farebný profil alebo ako?

Poprípade nemá niekto z PO / KE na zapožičanie kalibračnú sondu?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Re: Kalibrácia LCD

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Kalibracia nie je nič ine, ako optimalne nastavenie zobrazovadla, takže odpoveď na prvu otazku je ano. Čo za LCD chceš kalibrovať? TV, či monitor?
DR8PruBr
Star
Star

Príspevok od používateľa DR8PruBr »

Ryan Giggs > Samozrejme LCD monitor ku PC. Myslel som, že to je jasné keď to je v téme „Počítače“, ale nevadí...

Takže LCD monitor by som chcel trocha „zoradiť“ lebo tie farby sa mi zdajú akési iné a fotím dosť veľa a potom som prekvapený keď si to pozerám na nejakom inom monitore (už pár krát aj na kalibrovanom), že nie vždy sa „trafím“ do farieb tak, akoby som chcel.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Je to sice tema o počitačoch, ale riešia sa tu aj ine veci. Preto som sa radšej spytal.

Skus si najsť nejaku recenziu na tvoj monitor, tam by mohli byť uvedene nastavenia po skalibrovani. Ďalšia možnosť je stiahnuť soft na kalibraciu.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

to iste by som pripadne rad spravil na svojom LCD a booku. Mas skusenosti s nejakym ? funguje to spolahlivo ? lebo o niecom takom pocujem prvy krat
Ryan Giggs
VIP
VIP

Napr: http://www.lagom.nl/lcd-test/ alebo existuju kalibračne DVD. Stači vygoogliť. A samozrejme treba si najprv o tom niečo prečitať.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

skusal som to podla jedneho webu a to LCD si proste meni farby ako chce. bledne a tmavne ... ked mam popri webe pusteny napr film ...
Shano
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Shano »

neviete niekto nazov nejakeho dobreho programu ? viem ze nvidie mali vsebe kalibraciu celkom dobru ale teraz ked mam ati akosi to neviem dobre nakalibrovat ...
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Uvital by som, keby nejaky dobrak ponukal moznost zapozicania si HW sondy aj za odplatu, v mojom pripade najlepsie z BA. Tie softverove kalibracie maju jednu vadu - ze su zalozene na subjektivnom pocite "takto je to dobre" a aj napriek snazeniu, vzdy vzniknu odchylky. Uz sa mi stalo, ze dokonca vysledne farby po kalibracii boli horsie na tom, ako pred.

A ked uz kalibrovat - odporuca sa mat vytvorene 2-3 kalibracie. Za denneho svetla, za svetla pri rozsvietenej ziarovke ako aj za tmy. Ak to uz berieme takto vazne, zakazdym vnimame farby inak, takze podla potreby si menit ten-ktory profil.

Samozrejme nove nahodenie, pripadne aj kalibracia sa odporuca, po preinstalovani ovladacov na VGA.
Ryan Giggs
VIP
VIP

KoCi napísal:Uvital by som, keby nejaky dobrak ponukal moznost zapozicania si HW sondy aj za odplatu, v mojom pripade najlepsie z BA. Tie softverove kalibracie maju jednu vadu - ze su zalozene na subjektivnom pocite "takto je to dobre" a aj napriek snazeniu, vzdy vzniknu odchylky.
Dôležity ale je prave ten subjektivny pocit. Pretože ak to skalibruješ sondou, ešte to automaticky neznamena, že ti tie farby budu subjektivne vyhovovať. O tom to cele je. Je to zaležitosť konkretneho modelu.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

Ryan s tym si dovolim nesuhlasit. Kalibracia sa nerobi kvoli subjektivnemu pocitu. Kalibracia sa robi najme preto aby napriklad fotky vyzerali rovnako na papieri ako v tlaciarni (kalibracia LCD je len zaciatok v skutocnsoti je tam vela problemov), ak mas viac monitorov napriklad v grafickych studiach atd. proste aby to vsade bolo rovnake
Ryan Giggs
VIP
VIP

Ale ide tu o to, že kalibraciou prave toto nedosiahneš vždy. Kalibracia nie je o 100% vernosti farieb či o referenčnych farbach, ale o tom, vyžmykať z konkretneho monitora čo možno najviac. Všetko však zaleži na kvalite monitora. Na bežnych spotrebiteľskych LCD monitoroch toto docieliš ťažko, kedže maju svoje limity (nedostatočny kontrast, 6-bit panely...). Môžeš to dosiahnuť akurat tak na crt, a snaď aj na niektorych profesionalnych.
Zober si napriklad čiernu farbu. Ta na LCD už z principu technologie nebude nikdy (s vynimkou local dimmingu) taka ako na papiery.
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Ryan - no subjektivny pocit je cloveku co chce mat skalibrovany monitor dost naprd, ked si to u seba upravi farebne tak ako sa jemu paci a celkove farby tak budu uletene.. Potom sa len nestaci divit, preco po vytlaceni to hadze take odlisne vysledky, pripadne preco v takom a takom studiu su tie farby tak naprd.

Je jasne, ze farebne podanie TN panelov, nikdy nebude zodpovedat lepsim S-PVA/S-IPS panelom, kalibrovanim ale dosiahnes to, ze sa v ramci moznosti co najviac priblizis tomu, co sa da povazovat za realne zobrazenie farieb. Ked vidis na svojej fotke nevyladene farby, tak pri skalibrovanom monitore vies co s fotkou treba spravit, aby si dosiahol pozadovaneho vysledku. Na neskalibrovanom? Domysli si.

Uvediem priklad - co z toho, ze si nakalibrujes monitor tak, aby modra voda a zelene listy na tvojich fotkach ziarili, ked to tak budes vidiet iba ty na svojom LCD? To ani nemusim kalibrovat monitor, to si rovno dodrbem farby v photoshope, vsak ide o subjektivny pocit na mojom monitore nie? :)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Nepochopil si ma. To čo hovoriš nespochybňujem. Samozrejme kalibraciou sa realu približiš. Ale ako som pisal, každy monitor ma svoje limity. Niektore sa ani nedaju poriadne skalibrovať, pretože nastaviš jednu hodnotu podľa toho, čo namerala sonda, no druha sa posunie. Preto aj keď ho skalibruješ, neznamena to, že tie farby su presne take ake maju byť.
Napísať odpoveď