Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa heker »

Ropman, prehliadol si moje otazky. Takze ich napisem este raz.

1. Je lepsie, ak AG test odhali dajme tomu polovicu infekcnych v den testovania a tito ludia pojdu do izolacie a nebudu sirit dalej nakazu alebo je lepsie, ak ziadne testovanie neprebehne a tito ludia budu sirit nakazu aj nadalej?

2. Je lepsie, ak AG test pri plosnom testovani odhali cast infekcnych ludi aj napriek tomu, ze mnoho z nich nemuselo byt v den testovania infekcnych a na dalsi den uz budu?

3. Su podlozene cisla, ze kolko ludi sa nakazilo pri plosnom testovani? Alebo je to len taka slaboducha obhajoba voci testovaniu? Pri testovani boli dodrziavane, odstupy, ruska, dezinfekcia.

Tretiu otazku si ciastocne zodpovedal. Nikto zrejme nevie kolko ludi sa nakazit mohlo. Mohlo to byt par ludi, mohlo to byt par desiatok alebo aj stoviek. Pride mi to ale lepsie cislo ako keby behalo po Slovensku dalsich par tisic infekcnych ludi, ktori by o nakazeni ani nevedeli a mohli tak nakazit inych ludi.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

heker napísal: 16 jan 2021, 17:23 Ropman, prehliadol si moje otazky. Takze ich napisem este raz.

1. Je lepsie, ak AG test odhali dajme tomu polovicu infekcnych v den testovania a tito ludia pojdu do izolacie a nebudu sirit dalej nakazu alebo je lepsie, ak ziadne testovanie neprebehne a tito ludia budu sirit nakazu aj nadalej?

2. Je lepsie, ak AG test pri plosnom testovani odhali cast infekcnych ludi aj napriek tomu, ze mnoho z nich nemuselo byt v den testovania infekcnych a na dalsi den uz budu?

3. Su podlozene cisla, ze kolko ludi sa nakazilo pri plosnom testovani? Alebo je to len taka slaboducha obhajoba voci testovaniu? Pri testovani boli dodrziavane, odstupy, ruska, dezinfekcia.

Tretiu otazku si ciastocne zodpovedal. Nikto zrejme nevie kolko ludi sa nakazit mohlo. Mohlo to byt par ludi, mohlo to byt par desiatok alebo aj stoviek. Pride mi to ale lepsie cislo ako keby behalo po Slovensku dalsich par tisic infekcnych ludi, ktori by o nakazeni ani nevedeli a mohli tak nakazit inych ludi.
1. Zalezi na tom, kolko pozitivnych bude tu karantenu dodrziavat a kolko nie. Tu sa da sice argumentovat sposobom ze ak co i len jedneho pozitivneho odchytime tak je to lepsie ako nic, lenze je treba zohladnovat aj pomer nakladov a celkoveho benefitu rovnako ako dalsie problemy, ktore mozu ten pomer dalej zhorsovat, cize pozerat sa tu len na nejaku jednu vec izolovane je nezmysel.

2. Znova zalezi na tom kolko ludi bude negativny test povazovat za priepustku na slobodu a zvysi svoju mobilitu oproti pripadu keby negativny test nemali.

3. Takze sme sa pochopili, ide tu len o to, kto kolko nakazenych odhaduje. Niekto to moze odhadovat optimistickejsie, niekto pesimistickejsie, ale vzdy to bude faktor, ktory treba zohladnit. To sa vsak u zastancov celeplosneho povinneho testovania vacsinou vobec nedeje.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Dakujem za odpovede.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"kolko ludi bude negativny test povazovat za priepustku na slobodu" - hmmm...
Koľko pozitívnych si to dovolí?
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

To, že dnes máš negatív test na Covid neznamená, že zajtra alebo pozajtra nemôžeš byť pozitívny. Môj strýko bol v kontakte s pozitívnym, tak bol na teste v piatok bol negatívny a v sobotu už mal príznaky, po 10 dní čí ako išiel na test a bol pozitívny takže zase 10 dní.

A práve to, že nikto nekontroluje, či dodržiavaš karanténu alebo nie, tak si môže relatívne robiť čo chceš ak ani tvoje okolie nevie, že si pozitívny. Napr. tuším v Maďarsku lepia nálepky na brány či dvere s označením, že si nakazení, ale tým by sme sa možno vrátili späť o jeden režim, a každý by sledoval každého a čakali na príležitosť ako môžu druhému uškodiť(aj keď v tomto prípade, či je to dobré alebo zle nech posúdi každý sám ). Na nálepke by bol aj dátum začiatku karantény napr. tak by sa to možno dalo trošku skrotiť. Napr. keď to začalo v marci 2019 tak nebolo vidieť, toľko aut pobehovať, po cestách ako teraz mam pocit, že vety to viacej dodržiavali ľudia.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

V marci sa nevedelo co je covid zac, ludia sa bali. Mysleli si, ze prisla ta apokalypsa, choroba co vyhladi ludstvo, ako v katastrofickych filmoch. A tak skupili vsetky zakladne potraviny ako muku, drozdie, ryzu. To sa teraz nedeje.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Daniel9911 napísal: 17 jan 2021, 7:50Napr. tuším v Maďarsku

Nemôžeš porovnávať slovákov s hocikým, my sme špecifický druh.

Nerozumiem tým ľudom ktorý dodnes neveria že existuje nejaký vírus. Alebo ďalšia skupina ľudí ktorý sa nechcú dať zaočkovať (pritom ich nikto nenúti, ale napísať/povedať to musia).
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Mek napísal: 17 jan 2021, 8:33A tak skupili vsetky zakladne potraviny ako muku, drozdie, ryzu. To sa teraz nedeje.
Tipujem ze vacsina tych ludi teraz robi presny opak. Ignorovanie opatreni a chripocka.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Este ku zastancom izolacie ohorzenych... Podla cisiel z Britanie, su ohrozeni vsetci.
10% ludi co prekonali Covid (podotikam aj mladych) ma dlhodobe problemy.

https://www.facebook.com/petrludwig/pos ... 1859918087
https://www.alphamedical.sk/casopis-inv ... -nevyhrali

A tiez tu mame PIMS u deti.
https://www.solen.sk/storage/file/artic ... Dallos.pdf
Daniel9911
Professional
Professional

Ja som sa stretol s známym o ktorom som si nemyslel, že môže vypotiť takú vec, že to na nás vymysleli ľudia na čele, aby nás mohli ovládať. Radšej som mu nič nepovedal, reku nebudem sa s ním hádať, len som mu povedal, že nevieme ako to je, ale to je minimum aby sme dodržali aspoň ROR. Človek sa s nimi nechce hádať, lebo hneď ho označkujú modernými výrazmi (ovca,kotlebovec atď).
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Problem je, ze ROR nedodrziava velka cast ludi - nielen popieraci.

Ruska nosi takmer kazdy, ale nosia sa pod nosom, dlho bez vymeny alebo vypratia - to sa neda kontrolovat, kolko percent latkovych rusiek ma tu prichytku pre nos, asi minimum, jednorazove ju maju, ale tiez ju vela ludi nepouziva.

Odstupy z mojich skusenosti nedodrziava takmer nikto, ani na sirokom chodniku, ja prejdem uplne napravo, ale clovek oproti ide stredom, aj v spravach je vidiet, ze to ludia nedodrziavaju.

Ruky - alebo dezinfekciu ruk ludia taktiez nedodrziavaju, na zaciatku to kontrolovali SBSkari, teraz uz nie a v potravinach prechadza vela ludi bez pouzitia dezinfekcie, aj ked je zadarmo, pocul som jednu vyhovorku, ze "smrdi", potom sa ti ludia dotykaju rukami peciva, ovocia, zeleniny.

Je to skoda, lebo nie je zlozite to dodrziavat a urcite velka cast ludi to nerobi zamerne.

Myslim si, ze vela ludi si mysli, ze ked maju rusko, nemusia dodrziavat odstupy, to je omyl - asi to tu este nebolo, tak tu je vysvetlenie:

No, Face Masks Do Not Replace Social Distancing. Here's Why. | HuffPost Life
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Bulhar vynašiel nový spôsob diagnostiky covid - 19...

https://www.vesti.bg/bulgaria/bylgarin- ... 19-6120266
Daniel9911
Professional
Professional

Dreamer
Dezinfikacia, na zaciatku vsade v obchode bolo ale nie s automatickým dávkovačom, a niekde mali len v rozprašovači, takže sa toho musíš dotknúť a bohvie ci ate rozprasovac dezinfikuju z vonka po kazdom použití. To sú len také maličkosťi, ja používam svoj alebo beriem rukavice ktoré tiez dezinfikijem.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

" a niekde mali len v rozprašovači, takže sa toho musíš dotknúť a bohvie ci ate rozprasovac dezinfikuju z vonka po kazdom použití" ..pravou rukou chytím rozprašovať, nastriekam si dezinfekciu na ľavú ruku, pustím rozprašovač a následne si dezinfekciu rozotriem na obe ruky, teda si dezinfikujem aj tú pravú, ktorou som sa dotkol "použíteho" rozprašovača...aký je v tom problém? veď na konci procesu máš dezinfikované obe ruky, to že si sa pred dezinfikovaním musel dotknúť rozprašovača, ktorého sa dotklo už xyz ľudí je nepodstatné
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

No ked som si ja kupil automaticky davkovac mydla na senzor za 7 eur, tak by mozno aj prevadzky mohli takto tazko zainvestovat ci to uz je moc ? :)
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

mLuks napísal: 17 jan 2021, 13:08 " a niekde mali len v rozprašovači, takže sa toho musíš dotknúť a bohvie ci ate rozprasovac dezinfikuju z vonka po kazdom použití" ..pravou rukou chytím rozprašovať, nastriekam si dezinfekciu na ľavú ruku, pustím rozprašovač a následne si dezinfekciu rozotriem na obe ruky, teda si dezinfikujem aj tú pravú, ktorou som sa dotkol "použíteho" rozprašovača...aký je v tom problém? veď na konci procesu máš dezinfikované obe ruky, to že si sa pred dezinfikovaním musel dotknúť rozprašovača, ktorého sa dotklo už xyz ľudí je nepodstatné
Skôr narážal na to že keď je ten rozprašovač prázdny a chytí sa ho, a následne ďalších xy ľudí.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

ropman: skús sa spýtať prevádzkárov. vravím, že v princípe nie je rozprašovač žiadna chyba
fildinko: neviem kde si tam vyčítal, že on narážal, že keď je prázdny lebo to tam nikde nenapísal, reagujem len na princíp rozprašovača. A keď je prázdny, tak treba upozorniť obsluhu obchodu.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

https://www.aktuality.sk/clanok/856582/ ... chadzania/
Vyzerá to schopnejšie premyslené a vyriešené, ako to úplne celé celoplošné testovanie SR v minulom roku, ale nespasí nás to. Skoda že nie je k dispozicii kvalitnejšia značka AG testov.
Edit:
Plusy: rozložené testovanie na viac dní,následný covid automat,7 dňová platnosť testu,
Mínusy: výnimky nezrušené,hranice otvorené, ísť do prírody s modrým certifikatom = ludia začnu dávať ruška dole a zgrupovať sa aj v prírode, tak ako sme to videli v lyžiarskych strediskách.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Blasbit: Ake kvalitnejsie AG testy by si zase chcel??? V tomto clanku od epidemiologa mas vysvetleny rozdiel medzi PCR a AG testom, je tam spomenute akych ludi AG test zachyti a aka je jeho uspesnost: post2370371.html#p2370371 Takze sa ta este raz opytam, ze ake kvalitnejsie AG testy by si chcel???
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Hojko- s vyššou úspešnosťou zachytenia a nie 30%, hovoril to B.Klempa virolog na TB prezidentky, bol tam pri nej.Povedal to vtedy ked sa malo 1 krát testovať celoplošne. Dangl,Valabik a další ešte ked začali mať prvé príznaky covidu test im ukazal negativny a tisicom ludom to isté.
Vedci z WHO tiež vraveli ze korejske testy ktorými testujeme ze niesu kvalitné.
Napísať odpoveď